Zdravím. Píšu závěrečnou práci na téma Krize rodiny a jejich vliv na vývoj dítěte. Chtěla bych se touto cestou dozvědět, jaké zkušenosti mají české maminky. Vše je anonymní, pouze pro mou práci. Budu ráda, když mi pomůžete a něco k tomu napíšete 🙂 Děkuji
S dotazníky zkušenosti nemám :( a rodin se zkušenostmi mám okolo sebe jen pár a spíše se jedná o rozvodovou problematiku.
@zlatanatakopka tak s rozvodem a dětmi zkušenost mám..ale, je to tak idniviuální, kus od kusu, záleží na rodičích, dětech, na tom zda oba rodiče vydělávají, jak jsou na tom s bydlením..je toho hrozně moc. Buď na x hodinový rozhovor, nebo na hodně dobře udělaný dotazník.
podle mě rozvod nemusí nutně působit špatně na dítě, pokud žije v prostředí, kde jsou hádky na denním pořádku, tak rozvod je nejlepším řešením pro dítě, když jdou raději rodiče od sebe, pokud se neumějí dohoudnout..
@zlatanatakopka Hm, tak podobných výzkumů jsou mraky... tož si aspoň pogoogli podobnou práci, využij stejný dotazník a srovnej výsledky... jinak takový "průzkum" typu jedna paní kdesi na diskusním fóru povídala, nemá žádnou vědeckou hodnotu a pokud se nejedná o domácí úkol ze střední školy, tak bych s tím studenta pěkně hnala 😝
Už jsem na internetu našla několik stránek, kde se dají dotazníky vytvořit. Všechny problémy se opravdu nedají shrnout do jednoho, na každý to bude chtít svůj vlastní dotazník. Tady mi jde o to kontaktovat a poprosit o pomoc při dělání průzkumu. Možná na to nejdu úplně nejlíp, ale nějak se začít musí 🙂
@zlatanatakopka až vytvoříš dotazníky na oblasti které tě zajímají, dej vědět. 🙂
@zlatanatakopka sbieat informace takhle obecne to dojdete pouze k obecnym zaverum typu ze to vliv ma a pokud se venuji oba diteti ci detem tak to deti zasahne....
Nezlobte se ale zeptat se na takovou otazku bez cile atd me napada ze snad muze pouze na zakladni skole do obcanske nauky....bez urazky....
Konzultovala jste postup s vedoucim prace? Mozna by jste mela,urcite by Vam pomohl..
Bud ohodnotite nebo popisete 3 az 5 pribehu a nebo formou dotazniku vicero lidi....nebo se da dat kratky dotaznik a s peti lidmi a nasledne je nechat popovidat na diktafon a udelat vyzkum... A urcite si ujasnete typ krize...nejde placat rozvod,umrti atd dohromady
Hodne stesti
však jak jsem už zmínila, počítám s více druhy dotazníků. Nebudu uvádět konkrétní příklady
Napíšu jen mou osobní zkušenost s rozvodem rodičů a z toho by se daly použít body k dotazníku. Naprostá ztráta jistoty, příchod nových partnerů mělo opět hodně negativní dopad, skvělá škola diplomacie , dávání si pozor na pusu, aby jsem se v druhé domácnosti nezmínila, co se děje v první a naopak ( opět negativum ) , částečná izolace od prarodiců , přehnaná lítost a vyzvídání od okolí. S tím vším souviselo i zhoršení prospěchu a chování. Vše se přeneslo do dospělosti a tím je spojena nedůvěra v trvání vztahu, cynismus, ale zase to má pozitivum, protože co tě nezabije, to tě posílí a já od mala přesně věděla co chci a nechci. Hlavně bych nikdy nechtěla aby to co jsem prožila já prožilo i mé dítě a proto jsem byla hooodně vybíravá s výběrem partnera coby otve mého budoucího dítete. Snad se mi to podařilo 🙂
@zlatanatakopka jak to pak chceš vyhodnocovat??? Mohu se zeptat na kterou školu to mas? Vs nebo střední? Mas vedoucího práce? Co ti na to řekl?
To by mě taky zajímalo, protože to je tak široce pojaté, že by to vydalo na x bichlí a na doktorát. Měl by se dát jasný výzkumný záměr, otázky na které se hledá odpověď, ať z toho může být nějaký závěr. Kompilaci a okecávačku o krizi umí každej, ale to je tak na seminárku na zápočet.
Blbě, že jo.
Asi by bylo lepší udělat nějaký dotazník. Případně otázku, jak jste nastavila, tak jako kvalitativní výzkum, ovšem potom face-to-face.