Jak mám domluvit/pomoct mamince?

podaji
3. lis 2019

Ahoj holky, já už nevím kudy kam. Zkouším hledat názory už opravdu všude. Dneska mě umřela teta. Na jaře druhá. Minulý rok v listopadu strýc. Všichni to byli sourozenci mámy. Všichni byli těžce nemocní. I moje máma je na tom dost bídně. Je po několika infarktech, kandidát na transplantaci srdce. Do toho má těžkou cukrovku musí si několikrát denně pichat inzulín. Plus další věci okolo. Problém je v tom, že si prostě kope vlastní hrob když to řeknu naplno. Fakt dost kouří i 2 krabičky denně. Dost pije vodku, kávu s rumem. Výživa nic moc. Jednak plno věcí nemůže a pak je dost vybíravá. Když jsem naposledy viděla že si Pichla inzulín na to se napila frtanu a té kávy. Pino nepočítám. Pořád ji připomínám ať něco dělá, je věčně zavřená doma páč ani těch pár schodů nezvládne, vnoučata moc nevidí, pravda do toho zahulenyho bytů moc nejezdime mám kluky věčně s bronchitidou a jeden náběh na astma. Už nevím jak na ni. Táta mě okřikuje ať se jí nepletu do života jako ať to pořád neřeším. Ale já musím nechci aby za rok umřela není ani 65.

jarla
3. lis 2019

těžko radit....co ona na to,když jí tohle všechno říkáš?Víš co,občas člověk prostě nechce a pak je každá rada a promluva (byť to myslíš dobře) zbytečná

podaji
autor
3. lis 2019

@jarla záleží jak se vyspí. Někdy ať to neřeším že to nechce rozebírat že až bude nejhůř řekne nám co a jak. Že se musí na něco umřít. Že je toho na ní hodně, ale když se jí snažím pomoc tak je hluchá. Paradox je ten že když se máma víc napije tak nám vyčítají že nevíme nic jak žijí, ale jak to máme vědět? Nic nám neřeknou. Musím to z nich dolovat páč když je vidím jak vypadají...

sudylichozrout
3. lis 2019

@podaji Budu uprimna. Tvoje maminka ma problem, je alkoholicka. A pokud se nebude chtit vylecit ona sama, tak s ni nehnes, i kdyby ses na hlavu stavela. Osobne bych nabizela pomocnou ruku, ale finalni rozhodnuti, aby zmenila svuj zivot, musi udelat ona sama.

letalnica
3. lis 2019

@podaji Hele neuděláš nic. Tohle přesně znám, akorát máma neměla cukrovku a byla štíhlá, ale zas jí našli rakovinu jícnu, plic, metastáze do jater a cirhózu, která ji zabila. Ani v takovým stavu nepřestala pít. Pila tedy celý život "jen" víno, dva litry denně... Tak nějak přestala i s kouřením loni po Novým roce, když už jí bylo hodně blbě. Zemřela loni 11. dubna, selhala jí játra. Takže se pokus se nestresovat, pokud ona nechce, pomoci jí nemůžeš...

elenes
3. lis 2019

@podaji Promin, ale narovinu.. Nepomuzes nekomu, kdo nechce, i kdybys udělala cokoli. Zvlášť ne svéprávnému člověku.

podaji
autor
3. lis 2019

@sudylichozrout
@letalnica
@elenes jj holky všechny máte naprostou pravdu. Je mě jasné že kdo sám nechce, nezmůžu nic. Napadla mě myšlenka léčby šokem 😂 říct ji to fakt navrdo. Jenže zase dělat "zbytečně" zle a rozhádat se...

klea81
3. lis 2019

Je to její volba, její život.

elenes
3. lis 2019

@podaji Můžeš ji jedině říct, ze pokud se to nezmění, vidí Vás s dětmi naposledy. Ja si taky zažila svoje a opravdu to nebylo hezké dětství, pak jsem se sebrala, odstěhovala se a máme to tak.. Máme jsem odpustila, jezdím za ni, ale ve chvíli, kdy se mi nelíbí její chování, odjizdim. Ale u nás to byl extrém, fyzické i psychické násilí a ja si řekla, ze zkratka už budu sobec. Je to jediné, co muže pomoct. Pokud ani to nezabere, tak ten člověk opravdu za to nestojí a vyškrtla bych ji ze svého života. Rodič, nerodič. Každý sám svého štěstí strůjcem.

zelenaesmolda
3. lis 2019

@elenes
pokud reknes NE! psychickemu teroru tak nejsi v zadnem pripade sobec.

ariadna12
3. lis 2019

@podaji chapu, ze ji chces pomoct a bojis se o ni. Mela jsem takovou skorotchyni. Zemrela letos ve veku 70 let. Tezka cukrovka, nadvaha, pak uz i Alzheimer. Pokud si neda rict, coz bylo u nas, asi je nejlepsi se smirit se vsemi variantami a nechat cloveka zit, jak chce, pokud neni aktualne ohrozen na zivote. Stareho cloveka nepredelas. Spis bych navrhla pecovatelskou sluzbu, kdyz maminka nezvladne moc chodit, pomuzou s nakupy, obedy, pouklidi.

elenes
3. lis 2019

@zelenaesmolda Myslela jsem to v nadsázce, zkratka už se vyhýbám tomu, co mě ubíjí a myslím sama na sebe. Prožila jsem si 10 let naprosteho pekla, alkoholismus, nadávky, urážky, mlaceni, vyhazování z baráku.. Musela jsem se zamykat v pokoji, vyhazovala mi skříně, když se ji zdálo, ze v nich mám bordel, jednou jsem měla 14 dni monokl pod okem a musela se vymlouvat, ze jsem spadla. Od té doby mám zkratka i k mnohem větším blbostem dost razantní přístup. Už kvůli dětem bych se s ni nestykala, nechtela bych, aby viděly takový styl života.

zelenaesmolda
3. lis 2019

@elenes
tak tohle ale je psychicke a fyzicke tyrani,zadna nadsazka

elenes
3. lis 2019

@zelenaesmolda Myslela jsem toho sobce v nadsazce. Ja jsem se s tím vyrovnala, ale nikdy bych neodpustila, aby podobný styl života viděly jednou moje děti. Už kvůli nim, bych ji dala ultimátum.

ariadna12
3. lis 2019

@elenes je dobre, ze ses s tim vyporadala a zijes si vlastni zivot podle sebe. Trocha nadsazky neuskodi a hlavne - mas to vsechno uz za sebou.

podaji
autor
3. lis 2019

@ariadna12 no a to je další potíž. Já se tam z Prahy a s věčně nemocnými malými dětmi prostě nedostanu. Sestry za ní ale jezdí častěji. Ale nabídla jsem paní na úklid a právě pomoc, ale to jsem si vyslechla. Jako že jsou nemohoucí a bla bla.

sinicka
3. lis 2019

S alkoholikem nehneš, pokud sám nechce. Případně zavolat do léčebny, narvat ji do auta a odvezt tam. Je to hnusný, ale nejspis se upije. Každopádně vzhledem ke stylu zivota a nemocem má věk vysoký.. bohužel, vim o cem mluvím. Alkoholismus je hnusna nemoc zatemnujici mozek. Mam s tim bohate zkušenosti a pokud uz jsi vycerpala vsechny zachranne kruhy, je nejlepší se s tim smířit. Nemusis si potom nic vyčítat. Proč chces mamku predelavat k obrazimu svemu? Je takhle asi šťastná, chce kouřit, chce chlastat, vi ze je nemocná, ale takhle si to vybrala a takhle to chce. Muzes ji rict, že vnuky uz neuvidim pokud se nepujde lecit a bude hulit v bytě a uvidis, co ji bude prednejsi..

elenes
3. lis 2019

Člověk který nepadne na dno, nemá se od čeho odrazit, pokud se odmítá chytit. A ta pomoc ji může v tomto případě spíš škodit. Říká si třeba, ať už nevědomě, že kdykoliv bude chtít tu pomoc má, takže to neřeší. Pokud najednou tu nemoc mit nebude, třeba se sama zamysli.

tulikiss
3. lis 2019

@podaji promin ted budu asi za hnusnou bezcitnou svini, ale vykaslala bych se na ni. vzhledem k diagnozam a zivotnim stylu to bohuzel nevidim na dlouho. naucila jsem se svuj cas a energii venovat tam kde o to clovek stoji a ma to smysl. venovala bych cas detem a manzelovi a matku nechala at se dal zabiji. snazila ses ji otevrit oci a ona o to nestoji. prece nebudes huntovat zdravi svych deti, jenom kvuli sobeckymu, nezodpovednymu cloveku, ktery se dobrovolne rozhodl svym zivotnim stylem se zabit.

korneliusa
3. lis 2019

@podaji A co jí chceš říct na tvrdo? Že je notorik a brzy se uchlastá? Jestli není blbá, tak to ví a nejspíš je jí to jedno.

elenes
3. lis 2019

@tulikiss Přesně.. Moje řec.

janablizka
3. lis 2019

Maminka by se měla léčit na protialkoholní léčebně,le to musí chtít sama ty to sama neovlivníš.Je to velká škoda když je tak nemocná nechce pro to nic udělat.

baraskaska
4. lis 2019

@sudylichozrout bohuzel je to tak. Znam vice pripadu, kdy naprosto sedlo heslo: komu neni rady tomu neni pomoci.

@podaji pokud nebude chtit nebude mit naboj do zivota, pak se muzes rozkrajet na milion kousku a nepomuze to. Ja bych v tomhle pripade furt dokola davala najevo jak je dulezita jak tu ma nekoho kdo ji ma rad, ze neni sama. Protoze umrti sourozencu je bohuzel strasnej zasah pro cloveka a navic starsiho nemocnyho. Ja tohle videla u sve tety. Ta byla ukazkovy pripad.
Uprimne receno netlacila bych na ni. Je to jeji zivot jeji volba, ona je za sebe zodpovedna za sve telo.

elenes
4. lis 2019

Vřele doporučuji jeho videa.. Pochopí se z nich mnohé..

https://www.youtube.com/watch?v=m65TiKul4EM
vitezove
4. lis 2019

@podaji mě to přijde jako problém pro psychiatra / psychologa. Nejspíš nemá vůli žít, takže ani nic měnit. Pomohla by jí terapie, možná i antidepresiva.

podaji
autor
4. lis 2019

@vitezove nejspíš ano, jenže ona už na všechny doktory kašle (trochu chápu za některé problémy můžou oni) jiných metodách nechce ani slyšet.

vitezove
4. lis 2019

@podaji v tom případě bych doporučila psychologa tobě. Dojít tam, k nějakému co se třeba i specializuje na závislosti. A promluvit si. Buď ti poradí co dělat nebo tě aspoň uklidní. Nejlepší by pak bylo tam s maminkou prostě někdy zajít. Až bude mít lepší den. Být tam s ní. Ve chvíli kdy už psycholožka ví, o co jde. Ale je to tak, že pokud maminka fakt nechce, tak se nedá nic dělat. Nic neuděláš. Pokud nefunguje láska a podpora, a nefunguje naopak říct "tak buď chlast nebo já". Tak už nepomůže nic.

liliannikky
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
babanci
14. lis 2019

Někdo píše, kašli na to, když nechce, nedá se nic dělat. Jenže...je to máma a na to se špatně kouká. Taky jsem měla tendence mojí mamce radit a taky jsem nebyla vyslyšena. Já třeba hledala informace, jak by mohla zlepšit svůj zdravotní stav bez haldy léků, pomocí bylin a gemnoterapie a pořád jsem jí tiskla články a podstrkovala jsem jí je. Trochu se polepšila, ale jen trochu. Osobně nechápu, to nikdy nepochopím, že se může někdo sám sebepoškozovat.