Jak dostat dlužnou částku z člena rodiny?

kata1988
19. bře 2015

ahoj všem 🙂

Potřebovala bych poradit jak dostat dlužnou částku z člena rodiny. Vím jsem blbá, že někomu věřím, ale říkala jsem si, že když jde o sestřenku, která mi pomohla při chystání svatby, dokonce byla mojí svědkyní a celý život jsme spolu vycházely, tak že se nemám čeho bát. Jde o to,že mě požádala o půjčení 10ti tisíc, aby mohla uhradit dluh a město jí odblokovalo účet ( zablokováno kvůli 1x zapomenutým neuhrazeným popelnicím, výzvu město nezasílá, jen vyvěsí na nástěnku před úřadem a pak nechává přes exekutora dlužníkův účet).
Peníze jsem jí poslala, díkybohu mám poukázku schovanou(posílala jsem peníze přes poštu), z facebooku (v historii konverzací) jasně vyplývá, že jde o půjčku nikoliv dar. Byla jsem ochotná jí vyjít vstřic, klidně ať mi to platí po tisícovce měsíčně. Po asi 3-4 urgencích poslala první splátku 2000kč a od té doby se nemá k placení, údajně kvůli tomu, že jí zaměstnavatel nevyplácí výplatu (několik měsíců po sobě), prý žije jen z brigád a alimentů co má na děti. Se mnou už od prosince vlastně nekomunikuje. A já nevím, jak z ní ty peníze vypáčit, jestli jí pohrozit, že jí udělám po rodině pořádnou ostudu + začnu to řešit právně.

V květnu to bude rok co jsem jí ty peníze půjčila ☹. Navíc mám teď zvýšené výdaje kvůli výbavičce a zařizování pokojíku, kupujeme vše z druhé ruky, to by mi ani tak nevadilo, ale nechci se smířit s tím, že jsem spláchla 8tisíc do záchoda a ona to vyřeší tím, že se mnou nebude komunikovat. Mrzí mě to, nechci rozhádat rodinu, ale zase tak bohatá nejsem abych to mohla přejít.

Vím, pro někoho je můj problém malicherný, zvlášť když někdo musí řešit splácení exmanželových půjček atd, ale ráda bych slyšela rady jak donutit tu mou povedenou sestřenici uhradit svůj dluh.

sunnurse
19. bře 2015

Ahoj, podle mě jsi v první řadě neměla půjčovat peníze na základě fb konverzace, ale měly jste sepsat smlouvu. No, to už je teď jedno. Nemůžeš zajít přímo k ní domů a promluvit si s ní osobně? Vysvětlit, že máš také své výdaje a proto bys potřebovala, aby ti peníze vrátila? S tou ostudou po rodině bych zatím počkala, kdo ví, co by jim vykládala ona a bylo by to slovo proti slovu.

kata1988
autor
19. bře 2015

@sunnurse ahoj, pozdě bycha honiti. Jet k ní, no nevím, cestování mi momentálně nedělá moc dobře, bohužel bydlí asi 150km daleko, jinak bych už tam byla osobně x krát.

tuca
19. bře 2015

Jestli mela na účtu exekuci,pokud byl blokovány tak ano,dostala poštou ex.prikaz od exekutora. Zašla bych za ni a nechala si třeba podepsat směnku, uznání dluhu,splátkový kalendář. ..po dobrem to asi nepůjde.

veri0007
19. bře 2015

Myslím si, že jsi bez šance. Právně ty peníze vymáhat nemůžeš. Nemáš na jakém základě. To, že to máš na fb nic neznamená. Asi by to šlo dokázat, ale jen velmi těžko, že zrovna ten fb profil patří jí. Když zkusíš ostudu po rodině, tak si myslím, že taky moc nepochodíš a ještě se to určitě nějakým způsobem obratí proti tobě. Vím, že jsi čekala spíše radu jak ty peníze získat, ale obávám se, že pokud se setřenka sama neumoudří, tak už je neuvidíš.... Měla sis s ní sepsat aspoň dlužní úpis, teď už je na vše pozdě

marton
19. bře 2015

@kata1988 nedivím se že nemáš žádnou smlouvu na půjčku.Nikdy by mě nenapadlo si ji s příbuzným dělat.Vztah se sestřenicí po tomhle asi už nikdy nebude ideální.Osobně bych ji napsala,že je mi líto,ale jestli do nějakého termínu částku nezaplatí,že budu nucena to řešit právní cestou ☹ .

sunnurse
19. bře 2015

@kata1988 Tak to nevím, leda jí opravdu pohrozit právní cestou. Doufám, že to dobře dopadne a mrzí mě, že jsem asi moc neporadila, nemám s tím zkušenost, i když jsme řešili finance jen mezi sourozenci, měli jsme na to vždy smlouvu.

kata1988
autor
19. bře 2015

@marton sestřenka byla pro mě něco jako starší ségra, kterou jsem nikdy neměla, o to víc mě to mrzí 😢 . Kdyby měla svůj dluh zájem splácet, tak bych to neřešila, ale přece nemůžu jen tak přejít skutečnost, že mi dluží celkem dost peněz, které mi teď při zařizování pokoje pro prcka chybí. Našla jsem na netu Uznání dluhu, tak jsem to přetvořila na náš případ a poslala to jejímu 20ti letému synovi, nevím jestli sestřenice ještě používá svůj e-mail a když jí to dá její syn, tak se třeba zastydí a bude to chtít řešit.

Pro ostatní, uznávám jsem blbá, že jsem nalítla vlastní rodině a nikdy už takovou chybu neudělám... Tímto jsem vyléčená...

marton
19. bře 2015

@kata1988 to chápu,je to škoda se takto rozhádat.Já osobně bych se nejdříve snažila domluvit,zeptat se co se děje,jestli je fakt na tom tak blbě,že ti to nemůže vráti.Ale to jsi asi udělala.Pak třeba další krok ,oznámit ji to právní řešení.Hodně štěstí 🙂 .

suzanna123
19. bře 2015

ani mě by nenapadlo si na půjčku v rodině psát smlouvu - buď dotyčného považuji za důvěryhodného nebo ne a v tom případě bych peníze nepůjčovala. Moc si takovou situaci představit neumím, ale asi bych to zkusila vyřešit přes její rodiče. A ne tak, že bych dělala "ostudu po rodině", ale prostě bych jim vysvětlila situaci a poprosila je, aby na ni zatlačili. Právně bych to asi neřešila, protože to by rodinu rozhádalo stoprocentně - nejen tebe a sestřenku

marton
19. bře 2015

@suzanna123 ahoj,já bych zase do toho netahala zbytek rodiny 😉 .Ona je dospělá a rodičů by mi bylo líto ☹ .

tulikiss
19. bře 2015

@veri0007 podle ceho soudis ze pravne je vymahat nemuze. ona i ustni dohoda je pravne zavazna, pokud ma doklad o tom ze ji je poslala a navic ji jednu jakoby splatku poslal tak bych to zas tak spatne nevidela.... ono jde hlavne o to ze pokud bude rodinu tahat po soudech tak uz ty vztahy vzdycky budou na dve veci...
@kata1988
asi bych ji pohrozila soudem, hezky doporuceny dopis at mas doklad ze si zadala splaceni a ze si ji upozornila ze neplni svoje povinosti... treba se zalene a zacne aspon komunikovat a nebude hrat mrtveho brouka

kata1988
autor
19. bře 2015

Zatím jsem poslala Uznání dluhu po e-mailu a pokud se neozve do týdne tak udělám to co píše @tulikiss pošlu doporučený dopis,pohrozím soudem a uvidí se. Rodinu do toho tahat nechci, co se týče sestřenčiných rodičů, s otcem se nestýká a její mamka se stará o naši babičku, takže kdybych to chtěla řešit přes ni,tak to zasáhne i babi a to bych nerada. Prostě pokud to nepůjde po dobrém, tak to půjde po zlém (soudně). Bude mě sice mrzet, že jsem přišla o sestřenku, ale nějak to přežiju...

magdalenax
19. bře 2015

Tak já Tě potěším. Pokud máš ústřižek na ty dva tisíce, co Ti poslala, bude to lepší, ale i kdyby ne... tak tím už vlastně došlo k uznání dluhu. Co se týče Facebooku, tak i s tím se dá něco dělat, i když to dělají neradi, ale také existuje něco, jako pc adresa. Ale to je jedno. Pokud s ní komunikuješ - či si komunikovala přes email, bylo by to rozhodně lepší. Takový standartní postup - pošli ji doporučeně tři výzvy k zaplacení, cca tak po týdnu. Nebude-li se nic dít, nebude-li reagovat, pošli ji pokus o smír, ve kterém navrhneš splátkový kalendář s tím, že pokud NEZAREAGUJE - to je důležité, nedohodnete se a nezačne peníze splácet, budeš je vymáhat právní cestou, s tím, že nebudeš požadovat rozhodnutí soudu klasickou cestou, nýbrž v tzv. zkráceném řízení. (jen doufám, že toto v novém obč. zákoníku zachovali, jdu se juknout, kdyžtak ještě písnu)

dopisuji, tak ten je platný naštěstí stále

terezapetrova
19. bře 2015

@kata1988 osobně bych jako těhotná nikdy sama nevyvolavala soudní spor, nervy stresy a nakonec to nemusíš vyhrát a budeš platit soudní výlohy dalece přesahující dluh 8 tis a to je druha věc kvůli takové částce byt chapu, ze pro někoho jsou to větší, pro někoho menší peníze bych tedy urcite do soudního sporu nesla. Každopádně Ti držím palce aby se to mezi Vámi nějak srovnalo 🙂

magdalenax
19. bře 2015

Jé, teď to po sobě čtu.... . Měla jsem to na mysli konkrétně tak, že po pokusu o smír bude následovat dopis, ve kterém ji znovu požádáš na základně předchozího pokusu o smír, - ten jí tam ještě zkopírovaný přilož a nezapomeň ho uvést jako přílohu v závěru. No, a pak tedy napíšeš to, že pokud tedy nebude a nehodlá nijak reagovat, obrátíš se na soud. Věř, že právníka na to nepotřebuješ. Kdyby sis nevěděla s něčím rady, budu Ti klidně nápomocná, i když jak píše po mne Tereza, lepší to vyšeřit po dobrém

blahova_andrea
19. bře 2015

mě to celé přijde jako bouda od začátku. jedno nezaplacení popelnic nikde nedělá 10 000,- a exekutor blokuje prostředky na účtu jen do výše dluhu. navíc teda později jí najednou ani zaměstnavatel neposílá mzdu? i kdyby i tuto blokoval exekutor, tak část mzdy jí zaměstnavatel vyplácet musí. na mě to celé moc důvěryhodně nepůsobí ☹ pokud má aspoň trošku charakter, tak podepíše to uznání dluhu. pokud nepodepíše, tak je jasné, že po dobrém to nepůjde a že to není ten člověk, za kterého jsi ji měla ☹

magdalenax
19. bře 2015

@blahova_andrea To mne taky hned napadlo, ale víš jak, já to beru spíš z té právní stránky, takže tyhle kecy od těch, co dluží beru s rezervou

kata1988
autor
20. bře 2015

Děkuji všem za rady 😉 zkusim se s ni domluvit po dobrem, snad se sestřenice vzpamatuje. Šlo mi hlavně o to, jestli jí můžu něčím reálně pohrozit. Každopádně své mamce naznačím co mám se sestřenicí za problém, aby jí i ona nenaletěla...

yamdena
20. bře 2015

Jedná se o smlouvu o zápůjčce (§ 2390 a násl. obč. zákoníku, dříve smlouva o půjčce) sjednanou ústní formou. Důkazem o tom je jednak potvrzení z pošty o poslání peněz (pokud by sestřenice tvrdila, že peníze nechtěla a dostala je omylem, měla by povinnost je i tak vrátit) a jednak konverzace z fb - tady bych doporučila si danou konverzaci z FB nejen vytisknout, ale hlavně danou internetovou stránku "vyfotit" skrz funkci v počítači a uložit jako pdf (abys vyloučila, že se s tím manipulovalo - i když důkaz je to slabší). V soudním řízení by nejspíš došlo i na výslech tebe a sestřenice.

Nevím, jestli ji přiměješ k podepsání uznání dluhu, je vhodné to spojit i s dohodou o splátkovém kalendáři (u uznání stačí její podpis, u dohody musí být i tvůj podpis). Další varianta je dojít společně k notáři a sepsat notářský zápis s předběžnou vykonatelností - je to exekuční titul. Bohužel si ale nemyslím, že bys dosáhla nějaké takové schůzky se sestřenkou. Pak samozřejmě to lze po kvalifikovaných výzvách uplatnit i u soudu jako návrh na vydání platebního rozkazu.Tím se ovšem zvýší náklady.

Promlčecí doba je tři roky. Kdyby dluh uznala, promlčí se dluh za deset let, uznání dluhu ale není exekuční titul, musí se uplatnit u soudu - ale je to důkaz o (zá)půjčce.

Zaplacením části dluhu se jedná o uznání dluhu jen tehdy, jestliže lze z okolností usoudit, že tímto dlužník uznal i zbytek dluhu (např. to vyplyne z průvodního dopisu nebo z poznámky pro příjemce při vložení částky na účet nebo zasláním přes banku nebo z jiných skutečností). Sestřenice může tvrdit, že si půjčila jen 2tisíce.

Nicméně, jestli jsem správně pochopila - sestřenice ti byla poměrně blízká. Nejspíš se zamotala do nějakých dluhů a je jí trapné, že ti dluží, když to nemá jak splácet a vůbec celá ta situace. Vzhledem k tomu, že na uplatnění své pohledávky právní cestou máš ještě cca dva roky, zkusila bych jí spíš pozvat na kafe a normálně se jí zeptat, co s ní je.

Zároveň ale pravidelně sleduj, jestli není sestřenice v insolvenci (mířím na osobní bankrot), protože pak bys svou pohledávku musela uplatnit už v insolvenčním řízení. Na to dej velký pozor. Hodně štěstí 🙂

yamdena
20. bře 2015

@magdalenax pokud vím, veškerá soudní řízení jsou upravena v soudních řádech (v tomto případě občanském soudním řádu), nikoliv v hmotněprávních předpisech (v tomto případě v občanském zákoníku) 😉

marcinek
20. bře 2015

@kata1988 zas tak hloupa nejsi, kdo by si v rodine s blizkym clovekem sepisoval smlouvu. Muj manzel takhle taky naletel bratranci, slo o auto, který mu zaplatil, ale bylo vadny, tak mu ho dal na opravu a uz nevidel ani peníze ani auto. Takze dluh je hodne přes 100tis. a bratranec taky nekomunikuje, slibuje porad anic. Nakonec před par lety uznal dluh smenkou, slo to přes pravnika - pocitej další vydaje, nas to stalo 34tis., to se ma k tomu pripocist + každý den naskakuje urok, ale jestli ty peníze nekdy uvidíme, tomu uz neverim. On uz i sedel a ted to hraje tak, ze si nechava davat jen minimalni plat a spoustu dluhu u ZP a jinde, takze nez dojde na vyporadani našeho, tak uz tu nebude nebo my.

kata1988
autor
20. bře 2015

@yamdena Moc děkuji za odpověď, hodně mi pomohla. Budu sledovat insolvenční registr. Zkusím to vyřešit se sestřenkou po dobrém, max. s pohrůžkou soudního vymáhání. Nechce se mi trávit čas po soudech, navíc náklady na soud by mohli snadno převýšit ten dluh. Ale zároveň chci dát sestřenici najevo, že se sebou nenechám "orat". Chápu, že pokud měla problém dostat ze svého zaměstnavatele výplatu, tak neměla jak to platit, ale teď měla příjem za brigádu (vím od babi). Pokud by v ní byla kapka slušnosti, bude se snažit se mnou komunikovat a se snažit to splácet aspoň po 5ti stovce. Bohužel zatím takovou snahu z ní necítím...

Nikdy jsem s ní žádný problém neměla, jenže poslední půlrok se mnou nekomunikuje(od prvních upomínek), respektive mě ignoruje pokud jde o otázku splátky dluhu. Před týdnem jsem se jí ptala na nějaké věci pro miminko, co měla mít půjčené ona nebo druhá sestřenice, tak se na mě utrhla, že ona nic nemá.. Takže naše vztahy jsou i tak na bodě mrazu.

kata1988
autor
20. bře 2015

@marcinek ahoj, tak to mě mrzí, bohužel člověk u vlastní rodiny nepředpokládá, že si takhle naběhne. Můj dluh je proti tomu vašemu směšný, ale i tak chci dát sestřenici najevo, že prostě tak jednoduše se mnou nevyběhne. Třeba si sáhne do svědomí a začne dluh splácet.

alen_ka
20. bře 2015

@marcinek no to je taky radost... ty půjčky v rámci rodiny a kamarádů to je peklo a je třeba se tomu nějakým diplomatickým způsobem vyhnout, pokud člověk dopředu nepočítá s tím, že to bude nakonec dar
po mně chtěl kdysi kamarád 50 tisíc kvůli podnikání, tehdy jsem tolik peněz vůbec neměla, tak nebylo co řešit, (ale i tak bych mu nepůjčila, věděla jsem, že má dluhy už z minula), jinak bych byla bez peněz a bez kamaráda, protože i když peníze sehnal někde jinde, jeho podnikání po pár měsících skončilo a měl ještě o to větší dluhy
po manželovi zase chtěl jeho strýc půjčit deset tisíc, poslal ho hned někam, protože strýc neplatí ani alimenty na děcka
pak znám zase případ, kdy jeden klučina ručil svému kamarádovi bytem, ve kterém bydlel on a jeho rodiče a teď už všichni tři bydlí na ubytovně, zatímco "kamarád" na sebe dál valí dluhy a exekuce
snad se najdou i případy s dobrým koncem, ale když sleduju případy ve svém okolí, tak to vždycky dopadá blbě a pokud někdo nedostane peníze od banky a jde za rodinou, tak je třeba se nad tím zamyslet

marcinek
20. bře 2015

@kata1988
@alen_ka peníze vztahy vždycky narusi. Me jen mrzi, ze v době, kdy se tohle udalo, jsem na manžela ještě nemela takovy vliv, ze jsme měli vztah na dalku, takze co on si tu resil, slo mimo me a i když jsem videla, jak je jeho bratranec nespolehlivy, tak on mu takhle nalit a ja jsem to tehdy nemohla ovlivnit. Jinak ja uz peníze nepujcuji, jsem vylecena, protože me pak nebavi ty vymluvy. Jednou jsem půjčila kolegyni 1000 a i když slo o takhle smesnou castku, tak mi to nebyla schopna vrátit a vymluvy typu, ze mi to jeji babicka prinese ve 22 hod. na parkoviste a jiné, jsem sla do kolen. Pritom mi mohla rict, ze ted nemá, at pockam na další vyplatu a pak mi to v pohode dat a ne hrat takovy divadlo. Ale ono to není jiné ani se statni instituci- ja ted uhanim OSSZ nemocenskou za 3 mesice, co jsem nedostala a to co mi vždycky reknou, ze to do par dni budu mit na ucte a zas nic, co tyden tam volam a dnes po všech peripetiich mi sdelili, ze tam chybi kod banky. To asi nevedeli předtím, když jsem s nimi xkrát mluvila. Jsem zvedava co bude chybet priste, az tam budu volat. Někdo mi rikal, ze u dlouhodobe nemocných to chodi az po pul roce 😖

marcicek84
20. bře 2015

@kata1988 - tak udělej to samé co ona, prostě ji namluv, jak jsi na tom špatně, že ti hrozí exekuce, že ty peníze nutně potřebuješ, že jsi těhotná a prostě je to celé hrůza a uvidíš, možná ji svědomí nedovolí ti to nezaplatit, prostě ji řekni, že už nemůžeš déle čekat, že ať si kdyžtak půjčí od někoho, komu nebude vadit pomalejší splácení, ale že tě to, může opravdu položit, když ty peníze rychle nebudeš mít k dispozici...no a uvidíš, bud to vyjde, nebo ne...mimochodem, pokud ale sotva vyjde, tak prostě nemá z čeho ti to vrátit zase, jestli je pravda, to co píše, tak prostě je taky dost slušně nahraná...přeji hodně štěstí...

alen_ka
20. bře 2015

@marcinek peníze se vždycky vymáhají blbě, akorát z cizíma lidma člověk nemá žádný vztah, který by se dal pokazit, tak ho mrzí akorát ty peníze

kata1988
autor
20. bře 2015

@marcicek84 namlouvat jí nic nemusím, ona ví že jsem v jiném stavu, psala jsem jí, že potřebuju zpátky peníze, abychom mohli nakoupit věci pro prcka. Kdyby měla aspoň ona snahu,tak to neřeším, že to vrací pomalu a po troškách, ale ta ignorace z její strany mě štve + by se mi fakt hodila každá kačka na výbavičku (asi jako každému,kdo se připravuje na příchod dítka 😉 ).

Uvidíme, jak se to časem vyvrbí.

marierutova1
20. bře 2015

No , z toho co čtu, už bych asi nepočítala s tím, že ty peníze uvidíte..

magdalenax
20. bře 2015

@yamdena To já přece vím