Ahoj všem, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti, děda, 65let, rakovina hrtanu. Ozarko nádor zničilo, byl velký, v uzlinach metastázy. Dýn slavík. Následně chemo, po roce se objevily meta v jatrech, plíci.Zatim je stav krom ůnavy po chemo příznivý. Ale stadium je to 4. Jak dlouho může člověk přežít s metastázemi? Metastáze v plíci se chová jako nádor plic? nebo je to jinak, ne tak progresivní?
Moc diky.
Já sice nemám obdobnou zkušenost, ale babička měla už metastaze v břiše, od hospitalizace byl konec asi za dva týdny, nikdo nic netušil, v nemocnici nám asi radši nic nerekli, až když umírala. jestli máš tu možnost využij toho,že se s ním můžeš rozloučit a promluvit o všem, o čem chceš, my jsme si mysleli, že normálně ji do měsíce pustí a bude zas normálně fungovat
moje babička měla rakovinu žaludku, od doby, kdy ji operovali - respektive chtěli operovat - bohužel jen otevřeli a zavřeli pro metastáze všude, nám od zjištění tohoto umřela v nemocnici cca do týdne. ale je to hodně individuální. zemřela v tomto týdnu před několika lety. jedno mě dodnes mrzí, že jsem ji nemohla říct, že ji mám ráda
mámina kamarádka zemřela do týdne od zjištění metastáz v celém tělě. Do té doby to vypadalo na prasklý žaludeční vřed, ale když "praskl" druhý, ji celkově vyšetřili a bylo vymalováno. Není to ani měsíc... ☹ ☹
@boruv To se takto říct nedá, záleží na typu nádoru, na jeho agresivitě, na vitalitě daného člověka.. Užijte si každou chvilku, povídejte si a snažte se nemyslet na to, že je nemocný. Mamka měla nádor mozku (neoperabilní), chemo a ozařování bylo úspěšné (je to již 10 let a je tu stále s námi 🙂 , i když doktoři předpovídali max. rok). Jsem nesmírně šťastná, protože první, co mě napadlo, když se nemoc zjistila bylo, že chci aby byla na mé svatbě a povedlo se. A mamka doktorům říkala, že chce vozit vnoučata v kočárku (to jsem se dozvěděla, až se malá narodila) a doktoři říkali, že to ji asi nesplní, ale podařilo se a já jsem moc vděčná, že jsme to všichni společně zvládli..
A pokud by tomu děda byl přístupný dá se vyzkoušet nějaká alternativní léčba 😉
@samaber jj, nejhorší je spíš to, že v tu dobu jsem studovala zdravku a jednou na prázdninách jsem věděla stopro, že má žaludeční vředy a hnala ji na všetření, ale nechala to asi tak rok a tohle se bohužel stalo :-/ je pravda, že si to částečně i vyčítám, ale vím, že kdyby chtěla, tak šla. jinak pohřeb jsme měli 19.12.
@megy naše babička to dlouho tajila, vím, že posledního čtvrt roku skoro nejedla, ale s doktorem si nenechala říct, pak jsem ji doprovodila někdy v lednu na pravidelnou ko rakoviny,kterou měla před X lety a říkala, že vše v pořádku, no a v březnu konec, ale pro ni by byl největší trest pobyt v nemocnici. Mrzí mě, že jsem se nestihla pořádně rozloučit,držela jsem ji akorát za ruku v umělém spánku, nikdo by mi to nevěřil, ale asi hodinu po její smrti nám doma vyletely pojistky....
Bohuzel, dojaze to jit i pomerne rychle. Mety v plicich jsou zradny tim, ze mohou nahlodat cevu a clovek pak zacne krvacet. Nebo se proste cim dal hur dycha. Mety j jatrech celkove ovlivnuji funkcí jater a i jejich funkci na tvorbe hemokoagulacnich faktoru. A i to je jedna z pricin toho,ze vetsins onkologicky nemovnych umira na plicni embolii. Cim masivnejsi tim asi pro clovek v dane chvili lepsi, je to pak rychly. Takze mi to je lito. Ale muze to trvat i celkem dlouho a muze byt fit,nebo muze byt nesobestacny a i tak vydrzet dlouho a nebo umrit nahle
@boruv Především je mi to moc líto... mám teď podobnou situaci doma a vím, jak to bolí a jaký strach prožíváš....Tohle je tak strašně indivduální, že to ti neřekne ani doktor... ve chvíli, kdy jsou metastázy tak moc rozšířené, tak je to hrozně nevyzpytatelné... v tuhle chvíli je potřeba si užít každý okmažik..držte se!