Ahoj ženy, mám nejeden dotaz do diskuze, co se týče jídla. Jídla u rodičů. Dneska mě jedna známá na sociální síti vysvětlovala, že proč by měla vařit, když může jít na jídlo k rodičům. Já jsem z toho byla docela vyřízená. Copak je to jídlo zadarmo? Rodiče má oba v důchodu, ale přesto tam leze, nevím, zda z nějaké vyčůranosti,- že něco dostane, nebo zda je pozvána, jenže mi napsala, že tam chodí každý den a ještě si občas nosí jídlo domů. Pro mne je to nepředstavitelné. Já se naopak snažím pomoci rodičům, aby mami vařit nemusela. Já se raději zajímám o to, aby mami ve svém věku nemusela běhat kolem plotny a styděla bych se za takovéhle chování. Ano, pozvání dvakrát či třikrát do roka na oběd neodmítneme, a to, i když mám vařeno, protože na pozvání přijít musíme, o tom mami slyšet nechce...
U Tebe to funguje,jako u ná. Ovšem tahle, jak sjem napsala, to funguje u nich. Chodí se tam prostě najíst a já jsem ještě ta pitomá, že to taky tak nedělám,....
@magdalenax No, až ty rodiče mít nebude, tak bude litovat, že se nenaučila vařit. A nebo si najde troubu, který jí bude vyvářet.
Každopádně mně by bylo trapné tohle dělat a pokud bych měla nějakou známou, která tohle dělá a tvrdila mi, že je to normální, tak bych jí natvrdo řekla, že mi to normální nepřipadá.
Já jsem ji řekla, že ať se na mě nezlobí, ale že pokud se rozhodla osamostatnit, tak at se osamostatní, ale ona mi na to řekla, - proč bych to dělala, když naši o mou návštěvu stojí..., asi tak. Když jsem jí řekla, že se starám, o sebe se vším všudy od doby, kdy jsem se odstěhovala, tak mi na to řekla, že je to moje věc
@magdalenax A není to snad její věc? Pokud to vyhovuje jí i jejím rodičům, tak na tom není co řešit. A to, že tobě to nepřipadá normální, je přeci tvůj problém a ne její.
@magdalenax No, pokud je to tak, jak ona tvrdí, tak to mají prostě nastavené takhle a když to oběma stranám vyhovuje, tak proč ne...
@magdalenax Proč se tím zabýváš?
@xpila Tak podobný příspěvek jsem čekala, ovšem - právě proto jsem neuvedla, že i tato dáma mi napsala, jak je na ni naštvaná její sestra, která u rodičů dostane maximálně kafe..... a její vyjádření bylo jinými slovy takové, proč taky nejdu k rodičům, asi tak
@berenika39 protože když jsem jí napala, že musím vařit, tak mi napsala, proč nejdu k rodičům, proto, - ale mně to normální nepřipadá, jí možná ano
@magdalenax No a - vždyť je to prostě jejich věc. Nechápu, proč se pleteš do zvyků cizí rodiny. No nic, fakt lepší neřešit.
@xpila Já se do žádných zvyků jiné rodiny nepletu, chtěla jsem jen slyšet názory, zda to u některé z vás také tak funguje. Asi tak
tak pokud jim to tak vyhovuje...nepletla bych se do toho...
spíš jde o to, že se musí naučit vařit, protože rodiče tu nejsou bohužel napořád...
Moje mamča mi taky každou chvilku dává jídlo.
Ráda vaří a v malém vařit moc neumí,takže tak zhruba 4-5x do týdne mám jídlo zajištěné (dokonce i děti).
Jednou je to polévka /nám to bohatě k obědu stačí/ a jindy hotovka.
Vyhovuje nám to .
Mám ji říct,ať to vyhodí do BIOodpadu?Proč?Protože by to mohlo někomu z okolí vadit 😕 ?
Tak to ani náhodou,protože já vaření nesnáším i když vařit "umím" 😉
Ona vařit umí, ale nechce..
@magdalenax Nesuď a nebudeš souzen.
@superkousky to znám, jeden talíř či krabičku vrátím a druhou nesu domů s tím, oni to sní, co já tady s tím..., ale to nemá souvislost s nevařením a chozením na jídlo, jak to dělá ta moje známá. Je to moje bývalá kolegyně a nechce o vaření ani slyšet, - tak proč, že...?
@ivular nesoudím, konstatuji
Já si myslím že je to o rodinných vztazích. Já třeba když jdu k mojí babičce na návštěvu tak mi vždy oběd dá ale já tam chodím tak 1x za měsíc ale dokud jsem tam bydlela jako dítě tak jsme chodili na obědy a večeře každý den a máma jí žádné peníze nedávala.
Pro mě je to nemyslitelné... vyslovená vyčůranost...
Jenže když to neřeší rodiče, tak to ty řešit nemusíš už vůbec - je to jejich boj...
Mě nasírá známá - její tchýně je v zaměstnání, v pět odpoledne přijede domů a ta známá už jí rve děcka, protože je unavená z práce, chce si jít zaběhat, chce si uklidit, chce jít s kamarádkama na pokec... Přijde víkend a je to totéž - v 9 ráno už zvoní s děckama, zpátky je má tak v 7 večer. Prakticky s nima vůbec není, protože ještě hlídává její matka a babička, ale očividně jí to nevadí...
Ovšem to nakonec nemusím řešit, když to nevadí ani jedné ani druhé...
@magdalenax No pokud to těm rodičům nevadí... Třeba mají z toho radost, že za nimi chodí. Byť i na jídlo. A víš kolik znám ženských co nevaří ani rodině. Nechala bych to být, akorát se budete hádat.
@magdalenax to bys asi u nás vyletěla z kůže... Měla jsem strašně hodnou babičku, bydlela v přízemí, my v patře. Vařila stále pro všechny až do jejích asi 85 let. Většina večeři v týdnu a všechny obědy o víkendech. Jelikož jsme se ségrou vstávaly o víkendech dřív jak rodiče, tak i na snídaně jsme chodily k ní. To samé s pečenim.. Když už babička nemohla, tak se mamka teprve učila např. kynuté těsto, protože třeba knedlík a vánočku neuměla a to jí bylo přes 40 a my jsme se vše učily až u partnerů u kterých jsme bydlely. A myslím, že jsme se naučily dobře.. Je to o tom, jak to má která rodina nastavené. Babička ráda a dobře vařila, bavilo ji nás hlídat, pokud jsme byly nemocné, už jsme byly dole, aby se naši vyspali do práce.. Babička k nezaplacení.. A nemusela, sama chtěla a nabízela se.. Nebyla to její povinnost, ale dá se říct že záliba..
Taky mi na tom nepřijde nic divného 🙂 Pokud to oběma stranám vyhovuje, tak proč ne. Mě zase přijde jako ztráta času vařit si jen sama pro sebe a kdyby mi někdo nabídnul, abych k němu chodila na domácí obědy, tak bych asi neodmítla 🙂 Rodiče jsou rádi, že mají společnost a právě když jsou v důchodu, tak je dobře, že se něčemu věnují. Nejhorší mi přijde, když člověk, který byl celý život aktivní, chodil do práce a dělal x věcí najednou, odejde do důchodu a zničehonic nemá co na práci. Když se život smrskne jen na sledování televize a pročítání letáků, tak ten člověk hodně rychle chátrá. Lepší podle mě je, když má něco na práci 🙂 Aspoň já jsem tedy toto vypozorovala.
Neříkám, že bych chtěla zneužívat dobroty lidí v důchodu, ale viděla bych to tak, že já bych k nim chodila na oběd a třeba bych jim jezdila na nákupy nebo jinak pomáhala.
Mám kamarádku, která taky sama vařila naprosto výjimečně, buď chodila na návštěvu a oběd k mamince, k sestře, ke švagrové (protože všichni chtějí vidět miminko) nebo s kamarádkama do restaurace. Když přišel čas příkrmů, tak dávala skleničky. Taky nechápala že já musím dopoledne vařit (starší 2letý mi jaksi skleničky už nepozřel) a že vařím i příkrmy (35kč za skleničku denně bych fakt nedala, ani jsem na to neměla). Ani nevím jak to mají teď a je mi to jedno. Každý má jiné možnosti, jaký si to člověk udělá, takové to má. Každý je jiný. Já jsem ráda že mě děti donutily naučit se vařit. Ale taky jsem ráda když vařit nemusím, takže pozvání babičky na oběd, nebo když přijde a něco jí zbylo, tak to donese a nemusím druhý den vařit, je super.
Ona to má tak, ty jinak. Vzájemně se nechápete..no a co, však nemusíte.
Ja nevim, proc maji lide porad tu zakladni potrebu resit zivoty jinych a dokonce nelenit a zakladat kvuli tomu diskuze. Kdyby slo o kdovijakou nepatricnost, tak nereknu, ze ti to treba vrta v hlave, ale tohle...Ona nechodi ty nebohe stare rodice psychicky ani fyzicky tyrat.
Jeji maminka je nejspis ten pecovatelsky typ, ktery se potrebuje o nekoho starat a je stastna, ze dcera k nim chodi kazdy den. Evidentne to vyhovuje obema stranam, tak je vse v poradku, ne? Neni vubec smerodatne, ze vy to mate jinak, protoze sousedi to maji zase treba uplne opacne...
Zij a nech zit... 😉
Bydlíme ve stejném paneláku jako tchýně, která pracuje podle svého a každý den vaří oběd pro manžela a syna, takže se mě taky každý den ptá, jestli si dám taky. Vzhledem k tomu, že pracuju na částečný úvazek z domova mi taková pomoc hodně bodne. Nevýhodu to má jedinou a tu, že neumím moc vařit a takhle se to asi ani nenaučím 🙂
@anatanka Víš - a jsme u jádra téhle věci. Já jsem se jen zeptala a už je to nejspíš starání se o druhé. Takhle to vůbec ode mne myšleno nebylo. Byla jsem naopak udivená, když si ta moje známá vůči mně ulevila a napsala mi, proč si dělám starosti s "nějakým" vařením.... asi tak. Ona je prostě nejspíš buď opravdu "mazaná", nebo pohodlná. Panebože, vůbec nechci tím tvrdit, že mi rodiče resp. nám, jídlo nenabídnou, ale určitě to není tak, že by počítali s tím, že na jídlo přijdeme. Mě se její výrok dotkl a byl pro mne nepochopitelný, nevím, kolik je přesně její mamince, která vaří, ale určitě není mladší než 68 let, přesně fakt nevím, jen počítám a dedukuji, a co také vím, že nevaří zrovna ráda, ale každý den z povinnosti vůči manželovi, který to vyžaduje, asi tak............
u nas to mame podobne - svagrina ma sice uz svoju vlastnu domacnost, ale aj tak je stale nasackovana u rodicov, kde sa naje, ma full servis. teraz chysta oslavu narodenin, tak jej mama jej vsetko pripravuje. nevedia si s manzelom kupit ani svetlo do obyvacky, tak jej otec im ho vybera 😀
mne osobne by bolo trapne, takto sa prizivovat na rodicoch, a pred ostatnymi sa chvalit, aka som samostatna a dospela
Je to o povaze, znám mnoho babiček, které podporují své děti a oni to rádi přijímají. Já jsem se snažila vždy být soběstačná, nemám ráda pocit, že nezvládám domácnost. Samozřejmě občas v neděli na oběd zajedeme, někdy i něco dostaneme, ale být závislá bych nesnesla.
Tak třeba já skoro nevařím....chodíme ke tchýni skoro denně na oběd.. 🙂
@magdalenax tak my jen každou druhou neděli jezdíme k naším na oběť v a v sobotu ke tchyni proste je to takový zvik že se sejdeme ze sourozencemy....
@magdalenax Tohle je primárně o tom, jak si daná rodina nastaví pravidla. Třeba máti Tvé známé prostě ráda vaří a je ráda, že tam má dceru nasáčkovanou každý den. A nebo je možné, že je Tvá známá prostě vyžírka a její rodiče se bojí ozvat.
U nás to funguje tak, že když jedeme k mamce, tak ona automaticky navaří. Když jsem tam s dětmi delší dobu (třeba o prázdninách), vařím taktéž - máti je sice už v důchodu, ale chodí do práce. Při standardních návštěvách jí za jídlo neplatíme (ani když tam jsou děcka na hlídání), zase se jí revanšujem jinak (koupím či zařídím něco jiného, co ona zrovna potřebuje). Ani jsme se na tom nijak ústně nedomlouvali, prostě to tak nějak vyplynulo samo. Pochopitelně při delší návštěvě dělávám nákupy spíš já - jednak ona by si ode mne peníze nevzala, jednak by mi bylo trapné, kdyby platila nákupy za mě, dvě děti a případně partnera, pokud by tam byl s námi.