Hádky u starších. Zažili jste?

21. únor 2023

Ahoj, zažil jste někdo, ze se vaší rodiče rozhadali ze svými rodiči az ve stáří? Me dnes překvapila moje mamka, už se to táhne dlouho, ale začíná to poslední měsíc gradovat a obávám se, ze se prostě brzy přestane bavit s babičkou. Přitom se nejedná podle mě o nic velkého, spíš je to z mamciny strany ohledně citů. Já jsem člověk, co se snaží žít nekonfliktne a jsem dost citlivá, takže mi je to líto, ze by se neměli spolu bavit. Nedokážu moc probrat, ze by se, kdy jedne je prss 50 a druhé pres 70, měli na stará kolena pohadat.

sam96
21. únor 2023

Jojo u nás aktuální stav taky u mamky a babi
Začala se tedka hodně hrabat v minulosti a v dětství a dává najevo křivdy, které ji babi dělala. Babi stojí za tím ze nikdy neudělala nic špatně

konidana
21. únor 2023

Máma se s dědou vždy zhádala o politice nebo o televizi(jací jsou herci a moderátoři) a tak. O tom co dělá a nedělá můj táta, jaký jsou ti a ti příbuzní.... Pokaždý když jsme tam přijeli. Měli jsme to přes půl republiky, tak jsme jezdili tak 2x za rok, takže nějaké nemluvení se nekonalo, za půl roku vychladli a jelo se nanovo😂 Ale bylo to tak nějak furt stejný, né že by to bylo z ničeho nic, a s věkem se to tedy zhoršovalo.

zmrzlinka
21. únor 2023

Moje máma 59 let je rozhádana snad ze všema....

evellin123
21. únor 2023

Ahojky ,u nás z manželovy strany se maminka s babičkou nebaví už 4 roky a to je babičce 84!!!a nejhorší na tom je ,že my ani pořádně nevíme proč se spolu nebaví,každopádně nám to dost komplikuje život co se týče návštěv a to nemluvím o oslavách musíme je dělat kvůli nim dvakrát 🥺.Ja si osobně myslím ,že je to jednou bude hrozně mrzet ,ale to už bude pozdě napravit chybu.

zelenaesmolda
21. únor 2023

@evellin123
Bych se vyprdla na nejake dvojite oslavy.Pozvala bych je obe a bud prijedou nebo ne.

evellin123
21. únor 2023

@zelenaesmolda už jsme o tom taky uvažovali ,třeba to letos nakonec takhle provedem 😉

zelenaesmolda
21. únor 2023

@evellin123
protoze poradanim dvojich oslav je v tom akorat podporujete.Navic neni vas problem,ze ony dve spolu nemluvi takze proc mate vy poradat dve oslavy?

gruyerre
21. únor 2023

@evellin123 ano, udělejte jen jednu oslavu, my jsme takhle také pozvali dvě rozhádané příbuzné, které už se v životě nechtěly vidět, a krásně si popovídaly a už spolu zase vychází. Třeba to tak bude i u vás.

evellin123
21. únor 2023

@gruyerre kéž by jsi měla pravdu,ale manželova maminka říká ,že si se svojí maminkou nemá už co říct 🥺což je strašný ,třeba moje mamka tohle chování vůbec nechápe ,protože my jsme vedeni k tomu,že rodina má držet při sobě a kord když jsou lidi takhle staří,máš se k nim chovat s úctou ,protože jak jsme psala můžou odejít ze dne na den a pak těžko budeš napravovat křivdy . Každopádně máte holky do ty nápad a rozhodně to za zkoušku stojí !

ahyt
21. únor 2023

Ja jen malicko z jineho soudku.Obcas jsem se s moji mamkou neshodla,holt 2 dospele osoby.Nikdy jsme se nerozhadaly,ze bychom spolu nemluvily.Ale moje mamka uz tu skoro 20 let neni a ja KAZDEJ den na ni myslim,co bych za to dala,kdyby tu byla.A je mi to cim dal vic lito 😪.Nedovedu si vubec predstavit,co bych ted prozivala,kdybych s ni byla rozhadana.Neskutecne mi chybi.Ale to si clovek a i ja uvedomi az kdyz ji ztrati.A totez mam s tatou.9 let na nej KAZDEJ den myslim.Opravdu.😪😪😪❤

emillyhk
21. únor 2023

Nezažila jsem to. Nebo teda nebyla jsem u toho, když k tomu došlo, jen jsem viděla výsledek. A nebylo to hezké. Co se mezi nimi stalo, že to tak vygradovalo, to už se nikdy nedozvíme. Ale i když dcera matku 1x týdně navštívila, vlastně s ní nemluvila, nikdy nenabídla pomoc nad rámec "povinné" návštěvy. Dokonce jí nešla na pohřeb. 😢
Ale teoreticky si umím představit, že právě proto, že už jim je tolik, tak můžou mít obě pocit, že už ustupovaly/mlčely dost dlouho, na povrch vyplouvají staré křivdy, nenaplněná očekávání, neopětované city, atd. Lidi ke stáří často zahořknou, zapšknou, je čím dál těžší s nimi vyjít... Diskuze tady jsou plné toho jak dcery nevychází s matkami, jak je matky dusí, shazují, jak jsou ty vztahy vyloženě toxické. Co je nejběžnější rada? Omezit kontakt, v krajním případě odstřihnout. Je to smutné, nemělo by se to stávat. Ale tohle je pro mě třeba situace, kterou dokážu nějakým způsobem pochopit. Ale jestli se rozhádaly kvůli něčemu malichernému, je to taková malá tragédie 😟

evellin123
21. únor 2023

@ahyt Ježíši to mi je tak líto , až z toho pláču, já bohužel taky přišla o tatínka tragickou nehodou bylo mi tenkrát 20 let doteď s tím bojují ,jsi silná a musíš být jinak to ani nejde ,ale přijít o oba rodiče klobouk dolů ,ale věřím ,že snad máš teď přítele nebo manžela co ti to vynahradí !!!posílám hodně síly bolest nikdy nezmizí ,ale naučíš se s ní žít a neboj věřím ,že na tebe rodiče dávají že z hora pozor 😘

martt
21. únor 2023

@evellin123 Určitě to s tou společnou oslavou zkuste. Je blbost dělat oslavy na 2× pokud nebudou chtít přijít nepřijdou. Pokud přijdou nemusí se spolu bavit a nebo si k sobě znovu najdou cestu. Moje babička se pohádala se strejdou poměrně ošklivě. Dost let se spolu nebavili, když druhý strejda slavil kulatiny řekl babicce , že ho chce také pozvat , aby na to byla připravena. Ted se spolu normálně baví. A moje mamka se nebaví se svým bráchou ale co se týká při rodinných oslavách fungují spolu normálně.

klaari
22. únor 2023

@sam96 klasika

hadruska
22. únor 2023

Moje mama celej zivot resi jen svou matku... porad,porad... jen ted s pribyvajicim vekem mama nadava,co ta babicka furt neco,kdyz vlastne uz na to ma a) narok a b) mati uz to dela taky...

tereza0111
22. únor 2023

Tema vubec legracni neni, ale presne jak uz nekdo pise vyse. Kazdou chvili je tu diskuze na problemy s matkou a naprosta vetsina presvedcenych rad je "odstrihnout". A tvoje maminka jen udelala to same co si ted vsichni radi jako prvni reseni vseho.
Maminku nesud, nehodnot. Asi si neco udelali, vzrostla v ni celozivotni krivda? Spousta lidi ma uzasne vztahy s prarodici, ale ti se objektivne ke svym vlastnim detem chovaji mnohem hure.
Za sebe bych jen obema rikala, ze je mam moc rada. A oslavu rozhodne poradala jen jednu, at si svoje problemy vyresi nebo se krzi kazda na opacnem konci stolu, ale tvuj problem to neni...

barumrallyebum
22. únor 2023

Moji rodice ne, ale tchanovci. Krivdy, uprednostnovani jednoho pred druhym, prachy.

martinka0209
22. únor 2023

U nás taky,ale začala to babička,moje babička nás všechny odstřihla sama,s vnoučaty se ještě baví,když se potkáme,ale mojí mamku ani nepozdravi a obejde ji velkým obloukem a přitom ji mamka nic neudělala,je pravda,že moje mamka neměla s babičkou hezké dětství, babička s ní neměla hezký vztah od dětství,spíš se o mojí mamku převážně staral její nevlastní otec anebo její babička, moje mamka až byla starší musela obstarávat všechno sama

lvl16
22. únor 2023

Přijde mi to celkem normální. Moje mamka si kolem 50 začala uvědomovat (nebo to začala dávat více najevo), jaké křivdy se jí v dětství děly, babička k tomu měla bohužel odmítavý postoj a horko těžko tu kritiku přijímala. Nakonec k úplnému rozkolu nedošlo. Babička je už dva roky po smrti a myslím, že jsou stále věci, které jí mamka nedokáže odpustit (oprávněně).

anetka1701
22. únor 2023

Hele chápu to. Pro tebe je totiž babička úplně jinej člověk, než pro tvého rodiče... Oni ti naši rodiče totiž drží... Drží, protože musí držet-potřebují hlídání, nechtějí připravit děti o prarodiče, mají nějaký pocit, že se o ně musí starat a respektovat jejich věk a stáří... A pak někdy kolem padesátky jim dojde, že už nemusí... Vidím to kolem sebe celkem dost, prostě jednou ten pohár přeteče, staré křivdy vyplavou a najednou si ti lidé uvědomí, že tu starší generaci v životě nechtějí, nepotřebují a odmítají...

autor
22. únor 2023

Ja vím, ze mamka neměla s babickou lehké dětství, oni tam ty vztahy jsou celkově složité, babička ani není vlastní mama, jen ji vyvdala jako mimino, ale brala ji jako mámu. Chápu, že pro ni je to asi složitý, my jako vnoučata k ní máme vztah jako by byla vlastní, protože my nepocitujeme, ze to neni vlastní krev. Me to jen strašně mrzí, nejsem už taky žádná malá holka, sama mám dvě děti, ale nějak to nemůžu prostě překousnout. Ja se prostě snažím vidět ten život moc,, slunickove,, a ono to tak není....

hadruska
22. únor 2023

Ja mela nevlastniho dedu,ale mel nas od malinka,tak to proste byl deda.Skvely na tohle tema je podcast 13hrichu rodicovstvi a kniha Temne matky... Vim,ze te to mrzi a trapi,ale tva budoucnost jsou tve deti,to,co je mezi mamkou a babickou neovlivnis-to musi ony(pokud chteji)

barumrallyebum
22. únor 2023

Moje mamka babicku ( svoji tchyni) nemusi a bylo obdobi, kdy mi prislo, ze po me chce, abych babicku taky odsoudila. A vadilo mi.to, bylo mi to neprijemne, ja s babickou zadny problem nemela. Nastesti to nejak vysumelo a je klid. Tim jsem chtela pripadne poprosit ostatni, aby nezatezovaly svoje deti nenavisti k tchyni( jejich babicce), fakt to neni prijemny a navic se ty negativni pocity muzou zacit otacet smerem k vam. Mamka me tim totiz uz zacinala stvat.

skarma007
22. únor 2023

U nás je to teď s otcem. Me je 31 a je mu přes 50. Neunesla jsem už to, že mi vyhrožoval zapálením baráku a ze me odepsal jako dceru a kvůli čemu? Že jsem si dovolila říct, proč mi sahá na naší věc před barákem. Ale náš otec je psychopat. Ublížil mi uz několikrát a už jsem řekla dost. Nemá mě rád, říkal mi to v dětství a ze mu jsem u p.dele. Kvůli kravine me trestal tím, že se se mnou přestal třeba rok bavit. Nas otec je narcista a takovy lidi jen ničí druhý... Pochopila jsem to až teď, co mi opět ublížil a už stačilo. Nechci skončit jako moje máma. Oběť...každý nemá ideální rodiče nebo takový rodiče, kteří mají rádi své děti... Někdy se někdo pohádá a pak si to vyrikaji. Někdy to nejde vůbec. Záleží na povahach a poruchách osoby...

skarma007
22. únor 2023

Moje mama taky nedokáže skousnout, jak to mezi námi s otcem je a chodi mi sem rikat lži, že si vymýšlím a manipuluje se mnou už docela nechutně... Pokud někdo někomu vědomě ublizuje a je mu to jedno, takový lidi je opravdu pro zachování duševního zdraví, nemít ve svém životě a nejlépe to umí rodina. Nas otec je rozhadany se svojí rodinou a teď se mnou. On si to zvolil sám. On mě odepsal... Každý bohužel není normální a i když je to rodina, někdy je lepší ji nechat jít... Já jsem teď šťastnější. Už se nebojím....

urtica
24. únor 2023

Tohle nikdy nepřichází jako blesk z čistého nebe. Spíš se to v mamce hromadilo hodně dlouho a teď začal pohár přetékat. Chápu, že Tě to mrzí, ale tohle je mezi nimi dvěma a můžou to vyřešit zas jen ony dvě. Třetí člověk nikdy nemůže vidět do toho, co se stalo. Někdy je přerušení kontaktu to lepší řešení (byť se to okolí tak nemusí zdát).