Foto dítěte na WC na Facebooku. Jsem přecitlivělá, že to řeším?

28. led 2024

Ahoj všem jdu si k vám pro názor. Jestli jsem opravdu tak přecitlivělá, že si nepřejí aby moje matka, tchýně... Mi posilaly fotky z hlídání naší tříleté dcery jak sedí nahatá na nočníku/WC či běhá nahatá na gauči, přes Messenger??!
Naše malá chodí do školky a nějaký čas bojujeme se zácpou. Obě babičky si jí každý víkend berou na jednu noc a mají potřebu mě informovat o tom že dcera kádi ( občas dostanu i foto 💩). Několikrát jsem je upozornila že si nepřeju aby takovéhle foto posílaly přes Messenger který sbírá data atd. Už mě docela štve. A je to jak do dubu. Moje matka se urazí, se slovy že přece nedělá nic hrozného a ticho po pěšině. Nenechá si vysvětlit jak Facebook a Messenger funguje a že si prostě nepřeju aby posílala intimní fotky mojí dcery po internetu. To samé tchýně... Po upozornění na mě vystartovala že je matkou mého manžela a že si na ní nemám otevírat hubu. Že je to její babička a že na tom nevidím nic zlého a že jsem přecitlivělá.atd. Atd.
Zaprvé si myslím že mám co kecat do toho co se týká mého dítěte. Zadruhé když jsem začala říkat, že K ní nebude chodit tak mi začla vyhrožovat že na to nemám právo. Že ona může vnučku vídat atd...
Proto by mě zajímal váš názor 🙏

chybadel
28. led 2024

Za mě si precitlivělá, pokud to nedávají veřejné a nemůže to vidět kdokoli.. tak bych neřešila 🙄

kkacca
28. led 2024

Řešis blbosti a akorát prijdes o hlidani…

krisstina93
28. led 2024

Taky bych neřešila, lidi posílají i horší věci, než děti na nocniku. Když to nedávají někam veřejně, tak bych to nehrotila.

martiina_k
28. led 2024

Co bych dala za hlídání... i kdyby bylo jednou měsíčně.... jééé i kdyby 4x do roka. Nemáme hlídání vůbec a pokud si babičky berou holčičku 1x týdně, tak bych je platila zlatem 🙂 Kdyby to házeli na fb na zeď, tak by mi to vadilo a řešila bych to s nimi. Do zpráv bych to neřešila, nebo řešila jemněji. Pokud ti tchýně řekne, že si na ní nemáš otvírat hubu, tak jsi jí to asi neřekla stylem "babi, prosím vás/tě, neposílejte fotky, kde je malá nahá, bojím se zneužití fotek.....".

j.a.n.i
28. led 2024

No, na jednu stranu chapu, ze ti to vadi, na druhou nechápu, proc na to nejdes diplomaticky, proste zrus mesenger i facebook a pozadej je ze ti zlobi, proto si ho zrusila a aby ti fotky posilali pres xy, který vyberes.
Další možnost uz je jen nedavat deti na hlidani a jezdit tam s nimi na navstevu i ty.

hanka_12345
28. led 2024

no, me na tom celym prijde divny posilat fotku hovna :D na to by se mi asi koukat nechtelo :D

Pokud to neni verejne je to min skodlivy si myslim -ano je to taky takovy ze k messengeru maji samozrejme uplne stejny pristup ale uz to neni o tom ze to vidi i sousedka na zdi fb ...fakt je ze
je to krapet lepsi.
Taky porad se o tom mluvi -to je pravda ze ten fb si proste ty fotky pak muze narokovat a zneuzit ale zas kolik je takovych pripadu? nikde jsem o nicem necetla a tech uzivatelu jsou miliony, ze vyhrabnou zrovna tebe je minimalni pravdepodobnost - asi.
Hele muj manzel je taky tak opatrny, nema zadne apky a a ni karticky v obchodech, proste nic. Nechce byt soucast tady toho . Ví ze ja fb mam a nejaky fotky tam mam taky a nikdy mi to nijak nezakazoval nebo nemoralizoval na tento smer ze mi je nekdo zneuzije, at to tam nedavam apod ... .. ale na mail treba nebo do zpravy sms/mms mi foto posle ..tak at ti to posilaji na mail
Je pravda ze i ja to prehodnotila uz-nedavam uz verejne nic ale s kamoskama si fotky teda posilame

hanka_12345
28. led 2024

dalsi otazkou je, pokud je tam dite 4h na hlidani jestli je nutny posilat fotky :D to uz je vec druha

hanka_12345
28. led 2024

@martiina_k tchyne mohla byt taky vztekla a rict ji to proste ze to z ni vylitlo...ja treba kdyz bydlela jeste s rodici tak jsme se docela chytavali s tatkem vzdycky...dycky mi do vseho kecal a poucoval,rikal mi i veci ktery proste nemusel protoze uz me neni 10 ...furt neco kritizoval. Dycky sme se chytli a on rek z nesnesu kritiku :D ale kdyz vam zacne nadavat ze nesmite upíct file v troube malymu decku kterymu nechcete davat smazeny a ze to zapnuti trouby stoji stovku..to uz proste vybuchnete a na to konto vam rekne ze nesnesete kritiku ...mozna to byl podobny pripad vybuchu ze strany tchyne :D

ele_nka
28. led 2024

A já tě chápu. Ani přes messenger neposílám nic, co by mi vadilo, kdyby se někde objevilo veřejně.
Pusť jim #annaismissing tam je krásně vidět co člověk v dnešní době může všechno zjistit když chce a jaké to může mít následky.

vaaska
28. led 2024

Neřeší blbosti. Tohle nesnáším, opravdu nikdy nevíš kde ty fotky skončí. Řešili jsme to taky. Tchyně mi volala přes messenger když byly děti ve vani u ní na hlídání. Samozřejmě byly nahé. Už předtím proběhla několikrát debata na toto téma, bez výsledku. Při tom koupání jsem ji opět požádala ať to nedělá, že je docela možné že to někdo zrovna krade a že si u toho nějaký hnusný pefofilní individuum honí péro. Jestli si dovede představit jak na naši nahou dceru na despleji cáká svoje sperma a funí u toho... Tak jak to píši, tak jsem ji to řekla. Domluvili jsme se že prostě takový fotky a videa sdílet nebudeme. Muž je v tomhle ohledu naštěstí úplně stejně nastavený jako já, takže to bylo docela snadné. Nemluvila s námi jen týden 😄
Zkus jim pustit nějaký dokument o fungování socsítí, oni to nemyslí zle ale můžou tím napáchat zla dosti.

miryp
28. led 2024

Má-li dítě problémy s vyprazdňováním, o kterém se v rodině ví, tak vcelku chápu radost babiček, že se zadařilo bez stresu zrovna u nich. A je fajn, že jistým způsobem na bezpečnost u fotek přeci jen myslí, když to nepostují přes své veřejné profily, kde by to viděl i starosta obce, kterého mají v přátelích... V klidu bych jim zkusila ještě jednou vysvětlit, proč nechceš, aby takové fotky přes tyto aplikace dávaly, jak snadno zneužitelné to je ve chvíli, kdy třeba omylem odkliknou něco zavirovaného a někdo jim odcizí profil...
Co se týče tchyně a jejího argumentu, že jako babička má právo vídat vnučku, pak má pravdu. Občanský zákoník prarodičům a dětem přiznává právo na to, aby se spolu vzájemně stýkali...

4formy
28. led 2024

Vzdyt to nedava nikam verejne co silis vazne to za me prehanis....

ai30
28. led 2024

Absolutne nejsi precitlivela, taky nikdy neposilam cilive fotky tam, kde nad daty nemam kontrolu. To, ze ostatni davaji nahe fotky a detaily ze zivota deti volne k dispozici neznamena, ze je to v poradku.
Pokud neni resenim domluva, nainstalovala bych babickam komunikacni appky, ktere jsou zasifrovane. (Signal nebo Telegram)

llluckaaa
28. led 2024

Já tě chápu, taky by mi to vadilo, ale poradit ti neumím. Obávám se, že toto plno lidí neřeší, a zabezpečení osobních informací a fotek podceňuje.

lichozroutsudy
28. led 2024

Nevim jak Messenger, ale WhatsApp je siftovany. Pouzivejte ten. Jinak podle me rrsis kraviny. Pokud fotky nejdou do online verejneho prostoru, tak se prd deje.

autor
28. led 2024

@martiina_k ne řekla jsem jí to úplně normálně. Jenže jí člověk nemůže říct nic.a je úplně jedno jakým stylem to říká

ai30
28. led 2024

Jen pro vsechny 'resis blbosti'. Fotky, ktere poslete pres Fb messenger uz nikdy nesmazete. Resp. i kdyz smazete fotku z konverzace, ci celou konverzaci, fotka je ulozena na serveru, nad kterym nemate zadnou kontrolu.

karkulka63
28. led 2024

Já třeba nechápu tu potřebu fotit děti nahé, natož ještě jejich 💩... 🙄

20190418
28. led 2024

Pokud tobě nebo tvojí tchyni/matce někdo nevezme telefon, tak se k těm fotkám nikdo nedostane. Není nutné hltat nějaké konspirace. Metu fotky hovna tveho dítěte fakt nezajimaji. Tolik lidí a dětí zveřejňují/posilaji sve fotky dobrovolně, že fakt nejsou nutné žádné okrádačky nebo sofistikované pedofilní léčky. Asi takhle, když už tam dítě na hlídání dáváš a hovna s hlídačkou řešíš, tak se nemůžeš divit, že ony ti pak ta hovna zase posílají.

bbub
28. led 2024

Mě by to vadilo 👍

me_druhe_ja
28. led 2024

Hele já bych to až tak neřešila, protože celý svět má na práci důležitější věci než lovit někde ze zákoutí internetu fotky Hanky Vomáčkove z horni dolní a jejich děti na nočníku. 🙂 osobně teda děti na nočníku nebo nahý nefotím, nějak v tom nevidím smysl, ale pokud ti to pošlou Messengerem a nedávají to na zeď nebo kamkoliv volně na internet, tak bych se z toho nehroutila. 🙂 To by mi fakt nestálo za to, přijít o takovej luxus hlídání, co máš ty. 😀 já nemám ani jednou ročně 😀

drep
28. led 2024

Vadilo by mi to taky. Fotky si posíláme jen přes whatsapp, nahou/polonahou/na nočníku dceru nefotí nikdo z nás. Ani já, ani babičky. Přes messenger si neposíláme nic, na facebook/instagram občas dám fotky z výletů. Ano, nechtěla bych, aby k citlivým fotkám mé dcery měla přístup třetí stran, což ke případ třeba messengeru

klokanka31
28. led 2024

Mně by se to teda vůbec nelíbilo, celkově nechápu proč dítě fotit nahé. Ani u mimin se mi to nelíbí, a naštěstí nemám nikoho kdo by byl jiného názoru. Naše tříletá si teda ale soukromí hlídá, neexistuje,aby lítala po bytě nahá, a když jde na dětské wc, tak mně, i babičce vždycky řekne ať čekáme za dveřmi.
A k otázce, kdyby mi někdo malou fotil nahou, tak bych udělala pěkný kravál.

klokanka31
28. led 2024

A pro vás co si myslíte že řeší kraviny, zdá se vám normální fotit děti nahé? Vždyť jim bez jejich souhlasu berete soukromí. Bych chtěla vidět vás, kdyby vás někdo bez souhlasu fotil nahaté a pak si vás s někým posílal.

lenerka1
28. led 2024

Ideálně s tchýni by to měl řešit partner, je to jeho matka, zná ji nejlépe a měl by i vědět, jak s ní řešit sporné věci.

ninive211
28. led 2024

Mně by principiálně nevadilo, že posílají fotky...vadilo by mi, že posílají TYHLE fotky. Opravdu je to nutné fotit dítě nahé na nočníku? Proč? Co k tomu koho vede, kór babičku...ohledně toho zabezpečení fotek přes MSG- snad je to OK, ale i tak s těmito typy fotek bych měla opravdu problém

kokoska29
28. led 2024

Nechápu ty kecy že jsi přecitlivělá... Nejsi, vadilo by mi to a hodně. Nejde jen o posílání fotek ale i o to že tě absolutně nerespektují jako matku. Prostě je to tvé dítě a když si něco nepřeješ tak ony to mají respektovat. Upřímně pokud bych někomu několikrát řekla že si nepřeju ať dělá něco co se týká mého dítěte a on to stále dělal tak už by prostě dítě neviděl 🤷 Zvlášť posílat nahé fotky dítěte, jde vidět že si lidé stále myslí že když je to ve zprávě že se nemůže nic stát.. 🤦 Ty to hlídání nějak potřebuješ? Dceru jim nedávej a řekni jim že ji budou moct hlídat až tě začnou respektovat a dodržovat co si přeješ ty..však ono jim to časem dojde.

miryp
28. led 2024

@ninive211 dítě má problém a zrovna když je u babičky, tak ho překoná. Babča je nadšená, že právě v její přítomnosti se dítěti podařilo něco, co ho jinak trápí. Euforie ji pohltí, blejskne to a posílá rodičům, aby byli šťastní spolu s ní. Tak si já vysvětluji TYHLE fotky. Proto si myslím, že je fajn po babčách neřvat a znovu a v klidu vysvětlit, proč prostě nechtějí, aby takové fotky posílaly, nejlépe ani nefotily...

somalicats
28. led 2024

@miryp No, nevím, já ani ex nefotíme v euforii děti v nedůstojných pózách a neposíláme si to, prostě si to napíšem nebo zavoláme. Neříkám, že nemám svoje děti vyfocené nahaté, jak se ráchají v bazénku - mám, ale tyhle fotky fakt neposílám přes žádné chaty, a ukážem si je tak max v rámci úzkého rodinného kruhu, a to jen do té doby, dokud to dětem nevadí. Moje nejstarší dcera je dospělá, taky mám takové fotky, neprohlížíme si je, fotky dostala na flashce a co s nima udělá, je už její věc.
Tím chci říct, že nedělám dětem to, co by se nelíbilo ani mně. Jsou to sice děti, ale taky mají nějakou svoji důstojnost a dospělí by to měli respektovat. Bez debat.

miryp
28. led 2024

@somalicats já myslím, že jsem to napsala vcelku srozumitelně, tak úplně nechápu poučování o respektování důstojnosti dětí. Já přece nikde netvrdím, že schvaluji focení dětí na wecku a následné rozesílání fotografií, já pouze říkám, že dokážu pochopit, co k tomu babču vedlo a že v rámci svých schopností a znalostí tu intimitu dítěte udržela v soukromí, když ji poslala formou sz rodičům a nevytasila se s ní na svém profilu. A že místo útoků bych v klidu opětovně vysvětlila, proč ani formou sz takové fotky posílat nebude. To, že já si své děti na wecku nefotím, neznamená, že moje máma to měla nastavené stejně - neměla, mám nespočet fotek s holou zadnicí, které jsem po její smrti získala od širokého příbuzenstva. Bavíme se prostě o generaci, která na takové fotky nahlížela jinak... My si také museli s tchyní opakovaně sednout a vysvětlovat, proč nebude plnit svůj profil fotkami našich dětí...