Dostane děti do péče manžel, protože má stálý příjem?

karinka1352
7. bře 2018

Ahojte maminy, obracím se především na vdané maminky. Je mi to blbé, ale potřebuju se na to už konečně někoho zeptat. Ani nevím jak začít :( prostě jsem vdaná. Mám 4 měsíci miminko, jenže jako student jsem nepracovala, pouze brigádně, tudíž nedostávám mateřskou. Manžel je zaměstnán, takže ma stály přijít. Poslední dobou máme problémy :( často padají slova o rozvodu a ja mam největší strach z toho, že pokud dojde na rozvod děti dostane do péče manžel protože ma stály příjem. Je to pravda? Opravdu se to všechno posuzuje podle příjmů? Mám vůbec nějakou šanci dostat dítě do péče? Všem děkuji za odpovědi :( opravdu už nevím co dělat...

mates133
7. bře 2018

Neboj,vubec ne,obzvlášť,pokud je dítě malé,nebo kojis.První záleží na tvoji domluve s manzelem.Pokud se domluvit nedokazete,teprve pak zalezi na soudu a dokud jsou deti male a potrebuji stalou peci,soud vymeri manzelovi vyzivovaci povinnost na deti,ale i na tebe.Samozřejmě je vzdy lepsi,abyste se nejak s manzelem sami dohodli,ale.nekdy to bohuzel mozne neni.Ale tim ze ti rika,ze si necha sverit deti do pece,tim se strasit nenech..

priefi
7. bře 2018

@karinka1352 Muzu se zeptat jake problemy? Neni to jen prechodne? Kdyz nas syn byl malicky, taky jsme se casto hadali, ale po nejakem tom mesici se to zase zlepsilo. Neni unahlene hned myslet na rozvod?

K Tve otazce, do pece dite nejcasteji dostava matka a manzel pak plati alimenty. Nejsi v nevyhode, ze mas jen rp.

hanih
7. bře 2018

@karinka1352 Takhle malé dítě opravdu většinou dostane matka (pokud není nějaký problém u ní, jako třeba drogy apod.). Když to vezmeš logicky, tak pokud by dítě dostal otec, musel by se o něj začít starat, tím pádem by nemohl chodit do práce a o ten příjem by přišel. Většinou je to tak, že miminko dostane do péče matka, otec platí alimenty na dítě a do dvou let věku dítěte by měl i na matku, pokud se nepletu.

ilonne
7. bře 2018

Tak tohle uz davno neplati. Dost casto je vyuzivana stridava pece, nicmene u tak maleho ditete, hlavne pokud je kojene, to pravdepodobne nebude.

karinka1352
autor
7. bře 2018

@priefi Problémy ohledně stěhování. On je slovák ale ja na slovenku nejsem šťastná opravdu je to pro mě všechno nove jiné a pak tchýně... Svou pomocí spíše ubližuje, protože dělá všechno za mě jak bych byla neschopná matka. Manžel ale zase nechce byt v ČR což zas ja nedokážu pochopit jsem melancholik - citlivá výbušná, a hodně dominantní naopak on je sangvinik takže musí byt všechno po jeho do všeho rýpe nic mu není dobré protože to není tak jak chtěl on...

karinka1352
autor
7. bře 2018

@hanih To se mi ulevilo. Většinou jak už dojde na slova o rozvodu jak vždy jistě prohlásí že on na soudě dítě a psa vyhraje. Taky mi to nelezlo do hlavy že by přece musel byt na mateřské a o plat by přijel. Dělá ze me jen chudinku co si neumi nic zjistit.

karinka1352
autor
7. bře 2018

@mates133 Ani nevíš jak se mi ulevilo. Ty jo děkuji moc. Fakt mi spadl kámen ze srdce.

karinka1352
autor
7. bře 2018

@ilonne Tak jsme to mělo kdysi kdysi i my. Teda ja s bráchou. Říkala jsme mu že mu nebudu bránit vídám syna. Kdokoliv může přijít ale on že ne že mi ho veme. Strašně hnusný pocit slyšet toto 4 měsíce po porode. A vůbec celkově.

zara11
7. bře 2018

A kde je dite narozene? Pokud SR tak jestli se spolunedomluvite,budes muset zrejme zustat tam,tak to dopadlo u zname v Anglii,nesmi se prestehovat zpet do CR.

nat
7. bře 2018

@karinka1352 opravdu se neboj,mam tetu,ktera pracuje na socialce takze takovych pribehu znam od ni mraky.Dnes se nehraje na to kdo ma kolik penez a jaky majetek.Ve vetsine pripadu zustane dite matka pokud tedy nepije ci neuziva drogy.A pokud se rozvedete bude manzel platit nejen na dite ale i tebe.A bydleninse da taje cyresit bud azylovy dum nebo u nas ve meste prideluji byty matkam samozivitelkam takze ono to neni tak tragicke jak to vypada 😉

priefi
7. bře 2018

@karinka1352 u nas to taky byly hadky ohledne stehovani do bytu vedle tchanu a s tim souvosejici caste navstevy.... Ale ackoli to stalo nejake ty rozepre mezi mnou a manzelem, domluvil s tchanovci rozumne hranice a je to ted ok. A hledame domek. Pokud tchyne Ti tak vadi, promluv si s manzelem, vysvetli mu sve pocity a nastavte hranice. A to s tchyni bydlite v jednom byte, nebo jak to mate? A to jste pred tim o tom nemluvili, kde budete bydlet, jestki SR nebo CR? Pokud bydlite spolu s tchyni, problem asi nebude ani tak SR, ale tchyni, navrhla bych kompromis a pokud jste se domluvili, ze SR a ted je zle, kompromis by byl SR, ale vlastni bydleni. Nebo ho premluv zpet na CR. Jak jste se vlastne dostali do SR, kdyz jsi chtela zustat v CR?

priefi
7. bře 2018

@karinka1352 jen te psychicky vydira, pravda je jinde. A ze se blbe zeptam... Milujes jeste manzela a on Tebe, nebo je to uz hooodne spatne?

ilonne
7. bře 2018

@karinka1352 A co nejdriv zkusit poradnu?

pajina87
7. bře 2018

A nemůžete to zkusit přes kompromis? Můj muž je též slovák - já česka , ale momentálně žijeme mimo Čr a Sr. Když padla zmínka ohledně stěhování, já si stála za svým NE na Sr a muž za Ne do ČR. Tak jsme se domluvily že kdyby, tak to bude někde poblíž hranic, aby jsme to měli zhruba stejně daleko domů a daleko od tchýně...( tchýně máme oba myslím perfektní jen bydlíme na opačných koncích) co to zkusit taky tak...???

rajecka
7. bře 2018

No to je teda nepříjemná situace, vy jste se před svatbou nedohodli, kde budete žít? Teď už to bude komplikované v každém případě, pokud každý půjdete do jiné země. Převážet si takhle malé dítě z čech na slovensko a zase zpátky, to nebude asi příjemné pro nikoho. Snažila bych se to ještě vyřešit po dobrém.

deninka87
8. bře 2018

Po mateřské máš nárok na státní sociální podporu, rodičovský příspěvek, který budeš mít ve výši 3 800,- Kč jelikož si nepracovala a dále nárok na přídavek na dítě, který je ve výši 500,- Kč. Pokud by si náhodou zůstala s dítětem sama, chlap musí platit výživné na nezaopatřené dítě a samozřejmě i na tebe, dále si můžeš podat žádost o příspěvek na bydlení a další žádosti na dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení, takže bez příjmů by si určitě nebyla a nevidím důvod proč by dítě bylo svěřeno do péče otci 😉