Dočasné bydlení u rodičů 😞

malatralala
4. pro 2015

Krásný den všem.
Vůbec nevím jak mám začít, je to dlouhý příběh. Každopádně jsem se musela vzdát svého života, odstěhovat se z města, z bytu a bydlím s naším 2 letym synem u rodičů. Pritelovi vyplavalyvyplavaly dluhy z mládí a tak nám nic jiného nezbylo. Neutahli bychom nájem a pokud si chceme splnit nás sen, mít svůj dům se zahradou a nemackat se v 1kk za 1o litrů, byl odchod k naším nutný. Tak jsem tu. Mám fajn rodiče, vždy mi pomáhali a vlastně nechtěli nic na oplátku. Ale já už si svůj život dalala po svém a najednou mi furt někdo stojí za zadkem a všechny povinnosti co jsem měla jako "žena v domácnosti" jsou pryč, protože je dělá moje máma. Upřímně, už mi to začíná lezt na nervy a jsem vecne naštvaná a vubec, je mi smutno a chybí mi to naše doma. Nevim, jak se s tím poprat. Chceme zaplatit dluhy, a pak čekat než nam dají hypotéku. Můžeme jít, pokud to klapne, příští rok ( to už budeme mít snad vše zaplacené, pokud to půjde podle plánu ) do domu, do nájmu. Tady na Šumavě. A nebo jít zpět na ten čas, než nám hypotéku dají, do města kde jsme bydleli doposud. Vím, že tu nebudeme na věky, ale neumím se s touhle situaci poprat, a nějak to tu "vydržet". Přítel má práci ve městě, kde jsme bydleli, a bohužel teď nemá ani řidičak, a dělá nepřetržitý provoz ve fabrice, takže sem jezdí občas, je to hodina busem. Je mi prostě fakt smutno, nejradši bych utekla zpatky do bytu, ale vím, že by to k ničemu nevedlo a byli bychom tam, kde jsme byli. Je tu někdo takový? Kdo musí bydlet u rodičů? Jak to snasite? Díky za jakékoliv slova 🙂

sara84
4. pro 2015

Poradim jedine,zatmout zuby a vydrzet, rodicum i ustoupit, podridit se.Vzit to jako dlouhou dovcu. Je to docasne, vite, ze za rok pujdete do sveho! A ono to sedne, nejhorsi bude prvnich par tydnu!

malatralala
autor
4. pro 2015

Už jsem tu od září :/ a je to čím dal tím horší. Je fajn, že malý může být konečně na čerstvém vzduchu, litat na zahradě, na loukách, chodit do lesa. Tohle jsem vždycky chtěla, ale ne takhle. Žít společně s babickou a dedou. Malej to začíná mít už i tak trochu zamotany, a někdy mi přijde, že neví či je. Už chci odsud pryč, zase vařit, prát, starat se o svoje doma. Tohle je šílený :(

alisek
4. pro 2015

Souhlasím se @sara84, popovídej si otom i s mamkou, že bys něco dělala ty a rozdělily byste si domácnost ať si tam nepřipadáš jak pátý kolo u vozu. Jinak naštvaná bys měla být spíš na přítele, že vás do takové situace dostal a ne na rodiče. Nejdůležitější je, že máte kde bydlet. ono to uteče neboj, my te´d taky bydlíme s mojí rodinou, už 6měsíců (původně to měli být jen 3m.), někdy mě to štve, hlavně to nesoukromí co jsme předtím měli ale zase to je super pro děcka, mají babi a dědu pořád okolo sebe a naštěstí my se do 2 týdnů stěhujeme do našeho domu..aleluja. VYDRŽTE a bude to dobré 😉 .

malatralala
autor
4. pro 2015

S mamcou si o tom popovídat nejde. Bohužel je celý život strašně přehnané pracovita, má už to tak moc zajety, že to nejde změnit. Vše musí být podle ní. A tak pořad dokola. Nu, na přítele naštvaná jsem, ty dluhy si nadělal, ještě než jsme se poznali. Mohl tak, přemýšlet, že jednou bude mít rodinu a dost ji tím pritizi. Ale už to tak je a holt to musíme společně zvládnout. Říkám si, že jsme tu proto, abychom se jednou měli koencne tak, jak jsme se vždy chtit měli. Ale pak mi rupne a mám z toho splecnyho bydlení s nasima zase náladu pod psa.

mika251
4. pro 2015

@malatralala skús si nájsť nejakú činnosť, ktorou sa zamestnáš - či už výroba nejakých obrázkov, šperkov, ečenie, jednak trošku zamestnáš hlavu, dá sa na tom zarobiť nejaká koruna nebudeš mať pocit, že nemáš čo robiť. Možností, čo sa dá robiť je strašná spústa.

blahova_andrea
4. pro 2015

pokud vše půjde podle plánu, tak je to "jen" rok. to přežiješ! 😉 mě to čeká příští rok. půjdeme dočasně k rodičům přítele. my už jsme tedy z dluhů po letech konečně venku, konečně máme šanci dostat hypotéku a můžeme se v tom našem snění hnout o kousek dál. ale jak píšeš, nelze mít na ráz a někde člověk musí ustoupit, uskromnit se a dát přednost akutnějšímu. taky nebudeme moct platit 12000 za bydlení, k tomu už splácet hypo a související pojistky, nějak žít a dojíždět na stavbu 20km. prostě musím na čas zatnout zuby a jít ke tchánovcům. jsou zlatí, jsem jim vděčná, ale i tak...čím dřív postavíme a půjdeme do svého, tím lépe. prostě se tam nebudu moc vybalovat a roztahovat a budu to brát jako delší návštěvu. nebudu do ničeho mluvit, plést se, když bude s čím, tak můžu a spíš si budu prostě hledět své rodiny, abychom dál nějak fungovali podle našich pravidel a zvyků. budu se snažit si zvyknout na novém místě, zaklimatizovat syna v nové školce atd...prostě nehodlám řešit prkotiny, abychom to všichni přežili a co nejméně si narušili vzájemné vztahy.
co kdybych ses s mámou domluvila na nějakém systému? ona je ještě pracující nebo už v důchodu? pokud je pracující, tak bude jistě ráda, když se domluvíte, že se budete střídat ve vaření nebo že budeš žehlit...co já vím jaké to bydlení máte a co vše tam děláte 😅 já kdybych šla bydlet ke svým rodičům, tak by to rovnou brali tak, že já jsem celé dny doma, tak oni večer přijdou z práce a tam bude naklizeno a navařeno, zvířata obstaraná, o žádné "dovolené" by nemohla být řeč. takže z jedné strany buď ráda a z druhé pokud se tím trápíš a je ti to blbé, tak se ozvi a nabídni se, prosaď se 😉

malatralala
autor
4. pro 2015

Já maluju, už x let, ale tady na to prostě nemám čas, klid. Musím být furt s malým, když usne, jsem ráda že si mužů na chvíli lehnout. Jsou mu dva, někdy už odpolední spánek vynechává.

malatralala
autor
4. pro 2015

Andrej, mamka pracuje, ale jak už jsem psala, domluva s ni není, máme velký dům, a ona už je prostě zvyklá, jet si to své kolečko, a dělat si to po svém. Ale jinak maď vlastně pravdu a souhlasim s tím, co pises. Proč si to dělat ještě těžší. Snad to uteče a co nejdřív vše zaplatime.

elvira
4. pro 2015

@malatralala - nikdy nemůžeš mít všechno... buď ráda za rodiče, co tě přijali s otevřenou náručí, mají tě rádi, nic nevyčítají, pomáhají...
Ano, chápu, že se blbě zvyká ze stavu "jsem svojí paní" na tvoji situaci, ale ber to tak, jak to je.
¨Představ si, že byste byli někde sami, ale bušili by ti exekutoři na dveře.
Prostě vykecej se, zatni zuby, on ten rok bude sice dlouhý, ale vydržaj. 😉 😉

blahova_andrea
4. pro 2015

@malatralala a když je dům tak veliký, tak jak to tam máte? máte vlastní patro? nebo jen jeden společný pokoj pro tvou rodinu a ostatní zázemí s rodiči? my třeba jdeme na patro. bylo nám nabídnuto tam udělat i provizorní kuchyńku, abych nemusela do jejich, ale to jsme odmítli. nechceme tam být tak dlouho, abychom jim takto ještě přidělávali starosti. na patře ale ještě bude švagr s přítelkyní občas, ti jsou mladí, bezdětní, život s jiným rytmem. upřímně...stačí mi tam bohatě víkend a ač odpočívám, tak jsem tam z toho unavená a teď mě čeká také min. půl roku, ale maximálně...kdo ví jak stavba půjde, co vše se semele...také se tím občas trápím už teď, ale nic nenadělám. je to prostě trnitá cesta a na jejím konci nás čeká vytoužená odměna, vlastní domov a nebýt této pomoci rodičů, tak se k tomu třeba vůbec nedopracujeme. prostě to musíme zvládnout! 😉

alisek
4. pro 2015

@blahova_andrea Musíš být optimistická 🙂 , jinak se do toho nedá jít. My měli mít hotovo nejpozději do roku a půl a natáhlo se nám to o celý rok..neuvěřitelný ale ta stavba je opravdu trnitá pokud nejsi vystlaná penězma a ani to není záruka, vše pak je ještě na organizaci a přistupu řemeslníků. Nám teď nastěhování brzdí nedodaný kotel a obkladači, je to k vzteku..ale jsem ráda, že je to skoro za náma, bylo to hodně tvrdý a málem nás to stálo manželství. (kompletní rekonstrukce domu, nestavíme nový, to je lehčí).

konik_mischel
4. pro 2015

@malatralala ahoj, my bydleli u tchýně necelý rok a peklo... S manželem jsme spolu žili 7 let před svatbou a celou dobu jsem všem říkala, jak mám skvělou tchýni atd.. Jen jsme se tam nastěhovali, začalo to skřípat - vařením počínaje, úklidem konče... každá další blbost mě točila doběla a vztahy se kazily rychlostí blesku. Pak mi jednou bouchly nervy, řekla jsem manželovi, že odcházím, protože jeho mámu chci mít ráda i dál a takhle se to všechno podělá ještě víc a tak jsme šli.... a bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat! Vztahy se rovnaly do normálu ještě asi 1,5 roku a teď už je všechno zase fajn. A za to mi to stojí. Moje otázka je - nevím, kde bydlíte, ale nejde najít bydlení levnější než za 10 000? pokud jste 2 a malé dítě, stačila by garsonka, ale Vaše, alespoň byste se s chlapem viděli každý den, předpokládám, že teď ve městě bydlí taky někde ( na ubytovně?) - za tu ale taky platí. Zkusila bych se podívat po levném podnájmu, klidně žádný luxus nebo velký byt, ale váš. Osobně už bych nikdy, nikdy do bydlení s rodiči nešla, ani s mými , ani manžela. Máš dítě - nevím, jak staré... ale nešlo by si najít nějakou práci na doma? nebo nějakou brigádu, kam můžeš chodit podle toho, jak má chlap směny, abyste se prostřídali u dítěte? Takovou flexibilitu nabízí např. call centra - práce je to pitomá, ale máš tam možnost volby směn i jejich délky, nebo nějaká práce na doma, úklid atd...

minima2
4. pro 2015

@malatralala Chápu, že to je někdy s rodiči těžké, ale myslím, že by sis spíš měla uvědomit, jaké máš štěstí, že rodiče ještě máš a že jsou ochotní vám pomoct. I když se člověku špatně zvyká na to, že jsi zase "malá holka", ale představ si, že bys je už neměla nebo byste měli tak špatné vztahy, že bys k nim nemohla. Zůstaly by ti jen dluhy, žádná záchranná síť a žádný sen o domečku. I když Tvoje pocity znám, je to trochu sobecké z tvé strany. Oni pomáhají vám, ne ty jim, takže si prostě říkej, že přestože je to těžké, je to vlastně fajn, protože tímhle se dostanete dřív k vytouženému snu. A věř mi, že jednou si ještě na tyto dny s láskou vzpomeneš...
Tuhle poznámku si neber osobně, je to spíš povzdechnutí nad názory, které poslední dobou často slýchám. Mám pocit, že si jako dospělí pořád neuvědomujeme, že to, co pro nás rodiče dělají, není jejich povinnost, ale ochota. Pořád si někdo stěžuje, že babičky dostatečně nehlídají nebo jim kecají do života, když bydlí v jejich domě...

blahova_andrea
4. pro 2015

@alisek já tedy optimistka od přírody fakt nejsem 😅 bylo by krásné to za ten jeden rok stihnout, ne na hotovo, ale na obyvatelno, ale přítel to bude stavět prakticky sám po práci, o víkendech apod., takže nemůžu doufat v zázraky ☹

kacca11
4. pro 2015

Ja mam asi jiny pohled na vec, ale ja bych asi pro nejaky sen o domecku neohrozila vztah a blizkost s muzem. Jestli on zustal ve meste, tak tam jiste nekde bydli a pokud by to jen trosku slo, zustala bych s nim, s tim, ze rodice bys treba casto s malym navstevovala. Vas plan je hezky, drzim mu palce, ale ja bych proste chtela byt muzi oporou a projit si problemy spolecne s nim.

blahova_andrea
4. pro 2015

@kacca11 no já si myslím, že tam muž přespává možná jen u někoho nebo na nějaké ubytovně, prostě tam nebydlí v pravém slova smyslu tak, aby tam mohl mít i ženu a dítě a že vzhledem k tomu, že co nejvíce měsíčně potřebují dát na dluhy, aby se jich rychle zbavili, je nejekonomističtější být za pár šušňů u rodičů, aby toto období bylo co nejkratší. podle mě je muži oporou právě tím, že mu nestojí za každou cenu za zadkem a nechce po něm víc peněz než je akutně nutné

kacca11
4. pro 2015

@blahova_andrea ja to vzhledem k tomu, kolik mam v okoli rozvodu, vidim jinak, nez jako stani za zadkem. Podle me je blizkost ve vztahu silene dulezita.

malatralala
autor
4. pro 2015

Tak holky, všem moc dík za názory, nenam tes moc čas, až uspim mlade, napisu víc. Přítel tam přespává u rodičů, a to, že my pujdeme sem, byl vlastně jeho nápad, a taky nejvíc rozumný, protože věřte, snažili jsme se najít něco levného, ale i za garsonku chtějí tam, kde jsme bydleli, chtějí kolem 6 tisíc. A to my prostě dat nemůžeme, pokud chceme splácet jeho dluhy. Momentálně je to 3o tisíc, a ještě ví, že kdysi když bydlel v Praze, nezaplatil metro, a je to už 1o let zpět, takže musíme nějak zjistit, na kolik ta pokuta stoupla, je možné, že je to už v exekuci stejně jako tento dluh, na který jsme přišli pět minut po dvanácté...:/ za přítelem stojim a jsem mu oporou co nejvíc to jde, ale on sám uznal, že jít teď někam do bytu, o pár tisíc levnějšího, by nic nevyřešilo, naopak. Bylo by to vše ještě těžší, a na delší čas. Naším nic dávat nemusíme, občas mamce prispeju na velký nákup, nebo ji něco dam, když nemá. Víte, vztah mezi mou mamkou a tatkou stojí za prd, už delší čas. Takže o to je to tu těžší, jsem něco jako jejich mluvčí a moc mi to to, jak se cítím, neusnadnuje. Navíc, můj tatka je rad, že jsme tu, protože jsme přišli, když odešla s rodinou pryč moje o 1o let starší sestra. Furt tu bylo živo a oni se boji, být spolu samy. Což je hrozny a nikdy tak nechci dopadnout, ale to ne zase jejich příběh. Každopádně můj tatka mi to moc neusnadnuje, a jde mu hlavně o to, abychom tu byli co nejdéle, furt říká, barák jako kráva, já umru a kdo tu zůstane? ( jsme tři děti, já 23, sestra 32, bratr 33 a ten jediný ještě nemá dítě, trochu sranda 🙂 ) ... Napisu víc až bude čas, majel mě nenechá v klidu 🙂 však to znáte. Jo, a ačkoliv je dům veliký, mám jen svůj pokoj z "dětství" jinak prostory jsou společne. A díky moc za ty slova o tom, že rodiče mám jen jedny a že mužů být ráda, že nás tu nechaji, vlastně máte pravdu, bez nich bychom dluhy splaceli těžko, být v bytě, nezbyde nám na nějaké splátky ani susen. Přítel dělá jako dělník, takže výplata zas tak skvělá není, ale tech 1o tisíc dávám každý měsíc stranou.

malatralala
autor
4. pro 2015

Ještě bych doplnila, že přítel sice přespává u rodičů, ale spíš u kamaráda, který taky bydlí u rodičů. Pritelovo matka je alkoholicka, a otec taky stojí za prd. Nepřála bych vám vidět, v čem tam žijí :(

blahova_andrea
4. pro 2015

@kacca11 to ano, to rozhodně je. ale k čemu je lidem, že jsou spolu každý den, když se jim vztah a život utápí v dluzích? však nejde o to, že se nebudou vídat, nejde ani o to, že budou od sebe dlouhé roky. co mají potom říkat ženy, které mají muže vojáky někde na misi 😉 my máme tatínka doma taky velmi málo, protože holt musí shánět peníze, když už neměl v mládí dost rozumu. vztah máme ale i tak hezký. vím, že je pryč pro našich lepší budoucnost. k čemu mi bude ho držet doma a pak nemít na složenky? 😉

blahova_andrea
4. pro 2015

@malatralala u vás jde jen o 30.000,- tak to máte vyhlídky dobré, to nebude na dlouho. horší jsou statisíce, hůř raději ani nemyslet 😅 to metro tipuji, že by mělo být taky do 20.000,- jestli opravdu ušetříš tu desítku za bydlení na ty dluhy, tak to máte za půl roku z krku a tradá plnit si své sny 🙂

kacca11
4. pro 2015

@blahova_andrea ja nejak nemam silu ti to vyvracet, zenes to strasne do extremu.

blahova_andrea
4. pro 2015

@kacca11 do extrému nic neženu, jen mám vlastní zkušenosti. ty podle toho, co jsem tu od tebe tak různě četla ne a žiješ dokonalým spořádaným životem. ne všichni to tak ale mají. každého tvarovalo to, co zažil, co řešil a ty dost věcí nedokážeš prostě pochopit a vidíš je jinak. u tebe tak nějak vždy čekám reakce trošku proti proudu. ale proč ne? je obohacující číst více názorů

malatralala
autor
4. pro 2015

Kacco, přijde mi že si ty moje slova četla tak trochu mezi řádky, jinak si nedokazu vysvětlit tvé odpovědi. Jestli si myslis, že pritelovi nejsem oporou, tak se pletes. A ačkoliv mě trápí že já jsem tady a on tam, a už nemáme to své doma, co jsme po sedm let měli, tak vím, že tohle bylo nejlepší řešení. Jinak bychom nikdy nic nezaplatili. A Andrej, proč myslis, že to metro bude taky 2o litrů? 🙂

luj89
4. pro 2015

Abych byla upřímná, moc ti nerozumím, resp. nevím co čekáš za rady... Rozhodla ses bydlet u rodičů (takovou možnost má málokdo), jinými slovy vám rodiče vytrhli trn z paty, nic moc za to nechtějí a stejně je to z nějakého důvodu špatně? Tak se odstěhujte. Jiná rada není, buď zůstat nebo od nich odejít.
Řešila bych teď spíš přítele, ne rodiče...

malatralala
autor
4. pro 2015

Luj, no ptala jsem se, jestli tu není někdo v podobne situaci, s kým bych si o tom mohla popovídat, a nebo prostě jen někdo, kdl b, mě teď po pismenkach trochu uklidnil, pac tu nemám nikoho, s kým o tom mluvit. Nic víc. Já nepotrebuji žádné rady. A proct bych měla řešit přítele? O.o

blahova_andrea
4. pro 2015

@malatralala protože vím, kolik to pak dělá, když to vymáhá exekutor. cca tak nějak to bylo za jeden prohřešek po těch x letech navýšené o vše možné 😉

malatralala
autor
4. pro 2015

Aha, takže tys tak měla někde dluha jo? 🙂 tak dík za info 🙂

minima2
4. pro 2015

@malatralala Moje teta dělala před lety na exekučním a tam řešili dluhy z nezaplacené dopravy. Dopravní podnik se lidem ozval tak po 10 letech a bylo to kolem 10-15 tis. Takže je to dost možné.

blahova_andrea
4. pro 2015

@malatralala ne, já dluha nikdy neměla. dluhy měl přítel, ale jiné teda. já před dětmi pracovala u exekutora, takže jsem ty dluha za jízdy na černo vymáhala 😉