Ráda bych se zeptala, jak jste matky vdané nebo jen přistěhované (nevdané, s přítelem) do ciziny řešily situaci, kdy jste se i s dítětem chtěly vrátit do ČR. My nejsme manželé a čím dál tím víc uvažuji o tom, že už ten náš vztah k ničemu nevede a že tu nechci dál žít a že chci dítě vychovávat v ČR.
Je mi z toho smutno, dítě má právo na oba rodiče, otec má právo na dítě, ale matka má taky právo na život, nebo? Díky všem.
Určitě se nemůžeš vrátit do ČR jen tak, to by byl únos. Musíš se buď domluvit s otcem nebo zkusit vysoudit povolení k návratu.
v mezinárodním právu dětí se trochu vyznám, tak alespoń můžu dát svou trochu k dobru. odcestování a žití s dítětem po odstěhování zpět do čr únos není. je však potřeba, si v čr urychleně zažádat o svěření dítětě do péče. pokud by to tvůj manžel udělal ve své zemi dřív než ty a země ve které bydlíte podléhá mezinárodní úmluvě dětí, je možné, aby ti bylo dítě v čr odebránova posláno zpět za otcem. pokud bydlíš v nějaké islámské zemi, jako největší poblém bych viděla, jestli máš možnost vycestovat ze země s malým i bez souhlasu manžela. pokud by v takové zemi byl pak odjezd prohlášen za únos, je potřebné se do takové země nevracet. ale u nás by si za to rozhodně stíhaná nebyla. ani v zemích západní kultury. jen je potřebné si vše dopředu pořádně promyslet. v americe jsou v některých zemích schopni proces o svěření dítěte do péče udělat za daleko kratší dobu než u nás. podstatné tedy je,aby si svěření do péče měla platné dřív než to, o které by mohl teoreticky zažádat manžel. přeji hodně štěstí a pevných nervů.
Taky řeším podobný problém. Mám 2 děti s cizincem a už 2 roky nám to spolu neklape. 2 roky spímě odděleně. Jsme spolu jen kvůli děti. Taky se chci vrátit do ČR. Navíc nechci, aby z mých děti vyrostly Italové a ani je nechci poslat do italské školy. Manželé nejsme. Odejdu od něj, pokud bych měla vážnou známost v ČR. Taky dětem nechci vzít otce. Bohužel on se do ČR nechce přestěhovat. Nevím jak celou situaci řešit... Chci být konečně šťastná a svůj život žít, a ne přežívat...
TUNISAN MI ODVEZL MOU DCERKU 5LET A NECHCE JI VRÁTI MÁTE NÁPAD JAK JI DOSTAT ZPĚT?
ahoj holky dnes jsem mluvila s našim konzulem na ministerstvu zahraničí.Jedinné na co se nějak dá spolehnout je advokát na mezinárodní právo.Jinak nelegální cestou.
@zizala79 Ahoj, předpokládám že otec dítě uznal za své. V tom případě, pokud jste schopný se spolu domluvit, měla by stačit nějaká dohoda sepsaná u notáře nebo advokáta. Pak nemůže říct, že si dítě unesla. Jestli se nedohodnete, je třeba to řešit soudně. Já žiju s dcerou ve Francii, otec nás opustil dva měsíce před porodem. Sice jí uznal a posílá nějaké příspěvky, ale jinak se o malou skoro nezajímá. Teď jí bude 9 měsíců a za celou tu dobu si jí vzal dvakrát a to ještě na můj popud. Jelikož tu nemůžu sehnat dobrou práci a ani tu nemám moc přátel ani rodinu a jsem na všechno prakticky sama, rozhodla jsem se vrátit do ČR. Problém je v tom, že otec se mnou momentálně vůbec nekomunikuje, nezvedá telefon ani neodpovídá na zprávy. Zítra jdu za sociálním pracovníkem, který nás má na starosti a uvidím, jak teda postupovat dál.