Diskriminace vícečetné rodiny - 2 děti a více

theresa
13. lis 2014

Ráda bych se Vás zeptala na Vaše zkušenosti s diskriminací vícečetné rodiny. V mém okolí má většina mladých rodin jen 1 dítě. Jejich argumenty, že by nezvládli dvě děti jak finančně tak i časově jsem plně akceptovala, je to přece jejich rozhodnutí, ale moc jsem jim nerozuměla. Teď už , ale docela začínám rozumět.
Mám tento zážitek. Začala jsem hledat leteckou dovolenou na příští rok. Jsme rodina 2 dospělí + dítě 6 let + dítě 3 roky. Jezdíme každý rok a začala jsem teď hodně narážet. Z celé nabídky CK jsem našla jediný hotel na Zakynthosu, kde jsou možné 2 přistýlky. Chápu, holt tedy pokoje jsou malé, s tím nic nenadělám. Bohužel, ale nechápu, když je rodina ubytována v apartmánu a má jedno dítě platí 8 tis.za dítě, ale když já mám 2 děti, tak mám v tom stejném apartmánu na 2 stejné přistýlky zaplatit za jedno dítě 8 tis. a za druhé 13tis. To je podle mě naprosto diskriminační? Nemluvím o nabídkách 2 dospělí + 1 dítě zdarma, ale když mám 2 děti, tak už se tato sleva na mě nevztahuje a platím za druhé dítě nehoráznou cenu, ne jen cenu letenky. Jsem z toho hrozně zklamaná, stát chce, aby se rodilo více dětí, že ČR vymře, ale v podstatě jsme tlačeni okolím mít jen 1 dítě, protože když už budeme mít dětí více, tak můžeme třeba na leteckou dovolenou zapomenout, když tedy nebudu manželka pana Kellnera atd. Jaké máte zkušenosti Vy a pocity, opravdu by mě to zajímalo ????

xpila
13. lis 2014

Opravdu nechápu souvislost mezi podporou státu a letecké dovolené, resp. velikostí pokoje v hotelu. A už vůbec ne souvislost mezi dovolenou a počtem dětí...

hojda
13. lis 2014

Myslím, že s cenami cestovních kanceláří nemá stát nic moc společného. Jsou i nabídky dovolené obě děti zdarma.

jija
13. lis 2014

2 jeste jdou ale byva rodine vstupne 2+2 a co jako delat se 3 ditetem? Teda my jsme zatim na cisle deti 2 a mozna na nem i zustanem, ale ne kvuli tomuto

tarra27
13. lis 2014

@theresa tak já si myslím, že kompikvanější to je, nejvíc však pro decka 3 a více...mi teda přijde...

My máme holky dve 2 a 3 roky a už za ně taky platíme dost....a v závěru spí s náma v posteli a přistýlku ani nepořebujeme...

jenže co s tím chceš dělat? nepořídit si další dítě kvuli dovolene?? to je podle mě neřešitelná věc...

dá se to vyřešit tak, že na dovču se nepojede do hotelu, pokud na to nemáme, ale do apartmánu a nebo se pojede, ale jen jednou za dva roky a třeba na dva týdny....nebo jet mimo hlavní sezonu červenec srpen...

ono taky záleží, pokudn se platí all incl....ale rozumím ti...ono není ničí povinnost neco dávat zdarma...je to vždy nabídka a je tobe zda ji přijmete...nikdo vás nenutí tam jet,,,,

je to pro hodne byznys a třeba Řecko žije celý rok ze sezony, tak vydělávají..

majvik
13. lis 2014

a teď si představ mít 3 nebo i více dětí!!! rodinné vstupné většinou bývá 2dospělí + 2 děti, většina aut je přizpůsobena jen na dvě autosedačky... kašli na aparmán, kupte si stan pro 4 osoby a můžete do kteréhokoliv kempu. třeba to pro ty děti bude ještě větší dobrodružství😉

nadja73
13. lis 2014

Tak, ja teda vidim "diskriminaci" taky jen v moznosti objednat dovolenou, kde budou zvyhodnene 2 deti. Objednavala jsem letos poprve takovou dovolenou, protoze vim, ze sehnat takovy zajezd je nadlidsky vykon. Z toho bych ale nevinila stat,ale hoteliery, ktere chteji vytrsikat vic penez, kdyz budes muset zaplatit 2 pokoje. Proto jsem zacala hledat hned v rijnu a do Recka poletime v cervnu a holky budou stat kazda 7000 kc. JInak vidim ve viceclenych rodinach od statu spis pozitiva.

milmic
13. lis 2014

Já teda moc nechápu smysl příspěvku.... buď na leteckou dovolenou mám a jedu, anebo si ji dovolit nemůžu a zvolím jinou variantu, ne?

Já mám pocit, že naše společnost je nastavená na dvoudětné rodiny, tak potom chudáci ti, co mají 3 a více dětí. A představ si, že i takoví jsou a žijou úplně normálně a diskriminovaní se necítí. Jen třebas místo letadlem někam jedou autem na Šumavu, katastrofa. 😅

veruska007
13. lis 2014

@theresa Zkus dovolenou přes ITS Billa travel. Nabízejí pobyty pro rodiny s dětmi, u některých pobytů i děti zcela zdarma, možnost různých rodinných typů pokojů. My byli spokojeni.

theresa
autor
13. lis 2014

Holky, s tou dovolenou jsem to uvedla jako příklad 😉 Prostě mi příjde nefér, že nemůže mít moje druhé dítě stejnou cenu jako dítě první. Vidím v tom nevýhodu. Je to jako kdybych šla na bazén a za jedno dítě zaplatila 80 Kč a za druhé bych už musela platit 120 Kč.
Já vím, 3 děti a zládnout to všechno auto a věci okolo opravdu nadlidský výkon a před všemi takovými rodinami smekám, hlavně maminke a obdivuji, když to všechno zvládají a ještě s úsměvem.
Já jenom vidím to okolí. Názor, tohoto typu slyším často: mám jedno dítě, protože přece nebudu se omezovat dítětem, nedokáži mu dát všechno materiálně tolik kdybych měl dvě děti. Já vím, že to není o věcech atd. Chtě nechtě, ale vidím ten tlak toho okolí a toho prostředí na lidi.

milmic
13. lis 2014

@theresa My jezdíme na dovolenou v čechách a nikdy druhé dítě neplatilo víc než to první. A ani jsem to nikdy neviděla, když jsem koukala po penzionech. 😅 Ale určitě máš možnost volby, beru / neberu, cena vyhovuje / nevyhovuje, ne?
A okolí.... nevím, já osobně okolí neřeším. Ať si každý říká, co chce. Pro někoho je přijatelné jedno dítě, protože se nechce omezovat, jiný těch dětí má pět a je s tímto počtem spokojený. Každý jsme originál.... Bud to mám v hlavě ssrovnané a mám představu o vlastním životě, dokážu si obhájit sama sebe a své názory anebo se nechám ovlivňovat okolím. 😉

hojda
13. lis 2014

Nevidím to jako problém rodin se 2 dětmi, to je klasickým model, se kterým se všude počítá (různá zvýhodněná vstupné 2 plus 2)

jetynka
13. lis 2014

Jo tak na tohle jsem se ptala taky. A bylo mi řečeno, že rodinka která má většinou 3 děti a více nemívá peníze na zahraniční dovolenou, no jako pardon ale to je trochu sprosté něco takového říct. My na takovou dovolenou nejedeme, ne kvůli penězům, ale kvůli dlouhé cestě, já sama nenávidím dlouhatánské cestování, mé děti taky, ty mají problém jet 2hod natož déle ☹.takže zatím volíme variantu jet vícekrát někam a na kratinkou vzdálenost. Známá tak sháněla hotel v Řecku a snad jen dva z desíti byly pro ně a její tři děti ☹ tak byla docela zklamaná z té nabídky.

lenkaef
13. lis 2014

Tedy máme tři děti a na leteckou dovolenou nemáme.Ale brát to jako diskriminaci?!/! Není to ujetý???😀
Zabalíme stan a jedeme do kmpu!!😀

theresa
autor
13. lis 2014

@jetynka díky, úplně jsi mě pochopila, co tím chci říct, co mi vadí.

marketa233
13. lis 2014

A co to probrat s lidmi, kteří mohou situaci ovlivnit? Tedy přímo s CK... Plakat tady na fóru nemá smysl.

Co bys konkrétně chtěla po státu?

somalicats
13. lis 2014

@theresa Co si myslí okolí, je mi naprosto u zadele, ale když už jsme u toho: jestli má člověk 1 nebo 2 děti, vyjde ve finále úplně nastejno, pokud řeším běžné záležitosti všedního dne a ne zrovna leteckou dovolenou. Pokud to nejsou zrovna dvojčata, tak po sobě leccos podědí, dokud nejsou v pubertě (a nezačne do nich jídlo padat jak jistý národ do krytu a dokud nezačnou řešit, co na sebe). Malé děti stojí minimum v porování se školou povinnými (a obzvlášť puberťáky). A co se letecké dovolené týče, respektive dovolené jako takové - osobně nemám pocit, že nejet na leteckou dovolenou = být něco méněcenného (nebo je problém v tom, že nebudu mít co dát na Facebook? 😉 ). Každý rok jezdíme na dovolenou dle momentální finanční situace, letecky jsme byli letos, neb se podařilo našetřit dost mimo plán, jinak jezdíme autem tam, kde se nám zrovna zalíbí, pokud se nám tam líbit přestane, zvedneme kotvy a jedeme dál. Kvalita dovolené je především o tom, jak si ji člověk užije, ne o tom, kam a do jakých oslnivých destinací zrovna jede.

milmic
13. lis 2014

@marketa233 Já furt přemýšlím, proč něco chceme neustále od státu.... 😅
Já jsem ráda, že vůbec nějakeý rodičák mám, že jsem doma 3 roky s dítětem a ještě mi za to platí a tak nějak od státu nechci nic. 😅

theresa
autor
13. lis 2014

@marketa233 Po státu nic nechci, jen konstatuji, jak vnímám okolí atd.

marketa233
13. lis 2014

@milmic Souhlas. Zvlášť nevím, proč by stát měl zasahovat do mého jednání s cestovkou. To je přeci naše ryze soukromá věc.

marketa233
13. lis 2014

@theresa Zmiňovala jsi, že stát něco chce. Kdo je ten stát? Jak to po tobě chce?

Jaký máš hodnotový systém, když o něm rozhoduje cena zájezdu?

theresa
autor
13. lis 2014

@marketa233 není to soukromá věc. CK je podnikatelský subjekt a tudíž se musí nečím řídit zákony a mě to příjde prostě diskriminační.

milmic
13. lis 2014

@theresa Já nechápu, z jakého důvodu se cítíš být okolím tlačená do toho mít jedno dítě. To je přece otázka nabídky hotelierů, stačí si vybrat.... Když nevyhovuje, hledám jiný. A že jsou pro rodiny s více dětma vhodné tři z deseti? No.... dřív by na takovou dovolenou nejel nikdo, tak proč si radši nevážit toho, že si to můžeme dovolit, užít si to....

somalicats
13. lis 2014

@theresa Ale co je na tom? CK je soukromý subjekt, Ty jsi soukromý subjekt. Je to otázka poptávky a nabídky - Ty poptáváš zájezd pro 2 dospělé a 2 děti, CK Ti udělá nabídku. A je na Tobě, jestli ji akceptuješ nebo nikoli. Pokud bude poptávka po zájezdech, kam budou brát 2 děti zadarmo, a některá CK se toho chytne a takové zájezdy nabídne, fajn. Pokud poptávka nebude nebo se toho žádná CK nechytne, taky fajn, jejich právo. Ostatně není nic jednoduššího než si domluvit pobyt přímo ve vybraném hotelu - jednak bývají levnější, než přes CK, jednak mívají i více výhod pro ubytované. A pak si samozřejmě zařídit i dopravu. Dá to víc práce, ale jde to.

marketa233
13. lis 2014

@theresa Tak napiš konkrétně, co má stát udělat. Co chceš...

theresa
autor
13. lis 2014

@marketa233 Přála bych si, aby byly pro všechny rodiny nastaveny podmínky stejně.

marketa233
13. lis 2014

@milmic Takže mi chceš tvrdit, že když si přivydělávám hlídáním dětí nemohu si stanovit ceny za jedno, dvě, tři děti, jaké chci. To mi má určit nějaký poslanec?

somalicats
13. lis 2014

@theresa Zákony, kterými jsou podnikatelské subjekty vázány, NAŠTĚSTÍ nekecají těmto subjektům do cenotvorby.

marketa233
13. lis 2014

@theresa A proč by měly být? Můj hotel, moje pravidla.

somalicats
13. lis 2014

@theresa A ony nejsou pro všechny rodiny nastaveny stejné podmínky? Chceš mi říct, že je nějaké rodině zakazováno jet na dovolenou?

milmic
13. lis 2014

@theresa Vždycky tady budou různíé nabídky, třebas ono zmíněné vstupné 2 dospělí 2 děti. Tím pádem můžu říct, že když jsme měli jedno dítě, tak jsme vlastně taky byli diskriminováni. A že mě společnost tlačaí do toho mít děti dvě.
To ale blbost, že jo?