Děti do péče prarodičů - v případě smrti matky. Lze to nějak udělat?

18. říj 2024

Dobrý den, lze nějak dosáhnout toho, aby po smrti matky šly nezletilé děti do péče k babičce a dědovi děti? Aby nebyly u otce? Není to vrah nebo násilník.... "Jen" manipulátor, agresivní člověk, narcis, je na AD, bojuje o to, aby platil dětem co nejmenší alimenty, má je celých 8 hodin týdně, žádný zájem, že by je chtěl více, není schopný a ochotný si je vzít ani na noc atd atd....

Lze to nějak udělat? V závěti matky? Nebo ja nevím....

Děkuji moc 🙏

j.a.n.i
18. říj 2024

Do zaveti muzes napsat co chceš, ale právní vahu to nemá... Stejně by rozhodoval soud, pokud by tedy prarodice ten navth podali, jinak dite rodice ma a tedy neni duvod, proc by to mel nekdo resit.

cherie24
18. říj 2024

Pokud máš děti v péči ty a je to dané oficiálně soudně, tak v případě tvoji smrti bude soud o děti. Nepřipadají automaticky otci. Proběhne soudní řízení, kde se bude jednat o to, komu děti budou přiděleny. Takže pokud se přihlásí tvý rodiče, bude soud rozhodovat, zda půjdou k nim. Ex by se o plnou péči musel přihlásit.

lencaa11
18. říj 2024

Myslím že ani závěť nepomůže podle práva má otec jako první právo na dítě a ať je povahy jakýkoliv právně je to jeho biologický otec ano když bude mít záznam trestu tak se k tomu přihlíží jaký vliv na děti by to mělo atd ...pokud by se děti vzdal tak se řeší další příjmi příbuzný ( sestra ,bratr ,babička ,dědeček atd ..)

cherie24
18. říj 2024

@lencaa11 já jsem to řešila přímo s právničkou. To, že je biologický otec neznamená, že mu děti budou po právu přiděleny. Soud není povinen přidělit děti otci. Pokud nemají střídavou péči.

ai30
18. říj 2024

Sla bych s tim za pravnickou, ta ti poradi, jake konkretni kroky muzes udelat, abys pripadne posilila pozici svych rodicu, kdyz by si o peci zazadali. Mozna se ale obavas zbytecne - myslis, ze kdyz ted o deti nema zajem, ze by v pripade tve smrti bojoval o jejich peci 24/7? Spis to zni tak, ze se jich rad zbavi...
Byt tebou bych resila i financni stranku, aby v pripade tve smrti byly deti zajistene, ale zaroven aby s jejich majetkem nemohl otec nakladat (coz by mohla byt pro nej motivace, proc je do pece chtit).

drep
18. říj 2024

Děti nejsou majetek matky, aby je mohla někomu odkázat. Takže bude rozhodovat soud a upřímně si moc nemyslím, že bude řešit povahu otce (která matce nebránila si s ním pořídit více dětí - soudě dle množného čísla).

autor
18. říj 2024

Ano, chápu, že matka byla blbá, že a ním měla děti, věřte mi, že si to vyčítam dnem i nocí.... Každou vteřinu, ale bohužel se to už nedá změnit....

Ano, děti budou soudně v mé péči, takze v podstatě předem říct rodičům, aby se o péči hlásili ... A šance, že by je měli je v podstatě 50:50?

lencaa11
18. říj 2024

Ano bude soud a ten rozhodne zda k otci či k vašim rodičům a je to přesně 50/50 bude se řešit vše kolem otce i kolem vašich rodiču ...

autor
18. říj 2024

@lencaa11 děkuji...

j.a.n.i
18. říj 2024

@cherie24 I když ma deti v péči matka, tak otec je stale jejich plnohodnotný rodic a zákonný zastupce, na rozdil od prarodičů. A 8 hodin týdně sice neni nic moc, ale argument, ze ho neznaji iz neprojde.

martinka_33
18. říj 2024

Snaž se neumřít... Tohle řešila jedna kolegyně. Bydlela v dome se sviu sestrou a jejími detmi, byly tedy na tetu zvyklé, videly ji denně, byly tam doma... A stejne kdyz maminka náhle zemřela, jeden ze synů musel k otci, kterého sotva znal, ke kteremu nechtel... ale bohuzel... a to se teta byla ochotna zříct alimentu, vseho, jen aby k nemu nemusel... chudak dite 😥 Druhy syn mel jineho otce a ten souhlasil ze kluk zustane u tety, tam jde je zvyklý byt doma.

autor
18. říj 2024

A nebo, lze se nějak vzdát těch dětí? Myslím že strany otce.... Může se jich nějak vzdát? V RL samozřejmě je ...

autor
18. říj 2024

@martinka_33 smutné....🥺

lencaa11
18. říj 2024

Vzdát se jen tak nelze to by si musel děti osvojit manžel vás aby se mohl otec přepsat v RL řeší to opět soud pak max řešit soudně max zbavení rodičovských práv což taky není jednoduchý a stejně by to moc ničemu nepomohlo po smrti mami děti ...

j.a.n.i
18. říj 2024

Tak pokud se jich on bude chtit vzdat, resp. nemit je v péči,
tak je pak samozřejmě do péče prarodiče dostanou...
Ale predem to nejde, resilo by se to, atu by to nastalo.

cherie24
18. říj 2024

@j.a.n.i nám to takhle řekla přímo právnička, která nám dělala zástup u soudu o malou. Takže předpokládám, že ví co říká. Po smrti matky proběhne soud a otec nemusí získat děti do péče. Soud klidně může rozhodnout o svěření dětí k prarodičům. To že je otec neznamená, že má automaticky přednost a má to jistě dané.

autor
18. říj 2024

Ach jo...
Děkuju 🙏

lencaa11
18. říj 2024

@cherie24 to tu vime všichni že je to u všech stran 50/50 ono taky záleží kdo sedí za stolem jako soudce to je taky jeden možný fakt taky pak záleží na soudu a ospodu který všechny strany prověří spíš to bylo myšleno tak že matka může napsat závěť že chce aby děti šli s rodičům ( babička - deda ) to jí nikdo nebere ale soud bude brát v potaz že děti mají otce a budou vše kolem něj zjišťovat atd ..pokud otec přijde že se děti vzdává ve prospěch babičky je to lepší ..

j.a.n.i
18. říj 2024

@cherie24 Otec je do pece ziskavat nemusí, otec je tim okamžikem jediny rodic... Ano, pokud to k soudu podaji prarodice, tak se tim soud logicky zabyvat musi.

cherie24
19. říj 2024

@j.a.n.i ptala jsem se na to právničky po rozsudku, ta mi řekla, že když mám dítě svěřené do péče já, tak v případě mojí smrti nevzniká automatický nárok otce na dítě a proběhne soud. Vždycky. Je jasné, že největší váhu bude mít u soudu otec jakožto rodič, ale nedostane ho do péče bez soudu. Jakožto právnička, která dělá zástup u soudů snad ví, co říká.

j.a.n.i
19. říj 2024

@cherie24 On ho ale nepotrebuje dostavat do péče, on je rodic a rodičovská práva nemá nijak omezená.

cherie24
19. říj 2024

@j.a.n.i potřebuje, právně je sice rodič, ale nemá ho v péči. Já v tomhle věřím právničce, která je u soudu dennodenně. 😉 Po smrti osoby, která má dítě v péči, proběhne soudní řízení, kde soud zjišťuje, zda druhý rodič chce dítě do péče a jestli je k tomu způsobilý. V tomto soudním řízení se můžou o svěření přihlásit i další příbuzní a soud pak rozhodne, komu dítě bude svěřeno. Největší váhu bude mít samozřejmě druhý rodič, ale není to dané jistě. Soud může rozhodnout i jinak.

j.a.n.i
19. říj 2024

A k čemu by ten papír měl potřebovat, když druhý rodič neexistuje?

cherie24
19. říj 2024

@j.a.n.i tohle je jedno z mála opatření, které opravdu chrání děti a ne práva otce a je to tak v pořádku. Vzhledem k tomu, že bohužel žijeme v době, kdy práva otce jsou důležitější než práva dětí, tak aspoň tohle zůstalo zachováno pro ochranu dětí. Soud slouží zejména k tomu, aby dítě po smrti rodiče neskončilo ve špatných podmínkách. Kdybychom bezmyšlenkovitě rozdávali děti jen podle zápisu v rodném listě, tak by děti mohly skončit u nezodpovědné osoby, což by po smrti rodiče bylo dost špatné. Proto probíhá soud VŽDYCKY. Pokud je druhý rodič normální a jeví zájem o svěření do péče, tak ho samozřejmě dostane, i kdyby se přihlásila celá delegace rodinných příbuzných. Ale soud chrání děti po smrti rodiče, který měl dítě svěřeno do péče, je povinný a díky Bohu za to. 🙏

marge_s
19. říj 2024

@cherie24 ja tomu porad nerozumim. To jako ze kdyz zustaneme sami, tak budu muset k soudu, jestli se muzu dal starat o dite? Ze to chapu blbe?

eviicka
19. říj 2024

@cherie24 já to chápu, přijde mi to logické. Díky za osvětu.

Spousta dětí se s bio rodičem pravidelně či vůbec nevídá a neumím si představit, že by po smrti pečujícího rodiče automaticky "připadly" k tomu druhému, co je nemá v péči.

ai30
19. říj 2024

@marge_s Pokud jste s otcem deti rozesli a deti ma v peci on, tak ano. Pokud deti mate ve spolecne peci, tak samozrejme ne.

j.a.n.i
19. říj 2024

@cherie24 Když myslíš...

cherie24
19. říj 2024

@marge_s je to jen u dětí, které jsou z rozejdutých rodin a jsou soudně svěřené do péče jednoho z rodičů. 🙂 Pokud ten rodič, který má děti v péči (zde matka), zemře, pak proběhne soud o to, kdo se bude o děti dál starat. Nejsou automaticky přiděleny otci jenom proto, že je zapsaný v rodném listě. Pokud je rodina kompletní, pak samozřejmě žádný soud neprobíhá a o děti se dál normálně stará druhý rodič.

marge_s
20. říj 2024

@cherie24 uf dekuji, ja si to myslela, ale nikde jsem to nevidela. Tak to je cajk! Diky!