Zdravím,
chci se omluvit za delší referát, ale chtěl bych rozlousknout jedno nekonečné téma, které se řeší snad všude (alespon vztahy, kolem naší rodiny) - jedná se o dělbu práce v rodině a celkově, péči o rodinu a další věci.
Situace:
Muž vydělává 70 000Kč/ měs
Žena na mateřské 23 000Kč/ měs
2 děti - jedno 3 roky - chodí do školky od 8:00 - 12:30, druhé dítě 1 a půl roku- doma.
* Muž pracuje 8hod denně - z toho po práci po a st má na starosti děti od cca 17:00 a žena může mít čas pro sebe. Já tedy i uspím a všechno.
* Muž má pro sebe čas út a čt od 17:00 dále - tzn plánování sportu nebo čehokoliv.
* Muž pracuje na HO, takže to neznamená že by děti viděl jen v po a ve st, ale je s nimi i přes den, ráno s nimi vstávám a podobně.
* Manželka chodí 2x týdně do fitka kolem 12:00, kdy mohu na HO být na obědě a tedy trávím čas s dětmi.
* Moje maminka hlídá pravidelně každý pátek od 18:00 do soboty večer. Tento čas můžeme tedy využít na řešení společných věcí - nebo na společný čas s manželkou.
Takto jen ve zkratce. Neberte to, že jsme nějací roboti :D ale nastavili jsme si nějaké věci, abychom neřešili něco ve smyslu "můžu jít cvičit?" " Ale vždyt si byl předevčírem" a podobně... Další důvod aby člověk taky měl čas pro sebe a trochu se nabil. On ten čas s dětmi taky vypadá jinak, když máte energii. Pak s nimi skutečně trávíte čas a není to takového to, že jste doma, ale u toho vaříte, uklízíte a podobně. Prostě se jim věnujete, hrajete si.
Na úklid jsem více než manželka a tak více uklízím já a většina našich hádek je o tom, že manželka opět někde něco nechala a nebo že uklidím celou kuchyn a po jedné snídani, kterou ona připraví, tak můžu začít znovu. Chci jen říci, že to není tak, že by tady lítala jako hadr na holy a já jí ještě peskoval, že neuklízí po sobě. Snažím se s ní domluvit na nějakých jednoduchých pravidlech, která by pro ní byla ok. Např. že já budu vyndavat nádobí z myčky, aby byla prázdná a mohla tam dávat nádobí. Dále vynášet odpadky. V sobotu pereme, sušíme (máme sušičku). Máme paní na úklid 1x týdně, která dělá (vytírat, vysávat, umýt koupelnu a wc, žehlit). Bohužel ani tak to nejde udržet a každý den se tu všude něco válí, je pořád dřez plný nádobí a další.
Teď k mé otázce. Jsem opravdu velký blbec, pokud chci aby po sobě manželka uklízela a aby uklízela i po dětech? Chci aby pravidelně měli teplý oběd a večeři (klidně i někdy kupované z restaurace) V době, kdy jsem s dětmi po sobě a dětech vždy uklidím a nepřijde mi to ani jako práce, mám totak automaticky. Uklízím vanu po koupání, věci do prádla, nádobí do myčky a další. Manželka si i tak stěžuje že potřebuje víc pomoci . Ano, někdy se zapomenu něco uklidit a říkal sem manželce, protože to někdy používá jako argument, at mi to řekne a vždy se zvednu a jdu to uklidit - bez problémů. Pokud to udělám já, tak se koulí očima, co zase neuělala.
Spíše nevím jak to rozumně nastavit - popravdě mi přijde, že každá jiná žena by za tohle dala nevím co a moje žena si toho neváží. Neberu to tak, že žena by měla dělat v domácnosti vše a muž jen chodí do práce, ale představuju si že společně budeme fungovat a úklid po sobě je pro mě základ. Co se týká aut, technických věcí, ted řešíme stavbu domu, prodávali jsme nemovitost, pojištění všeho možného, komunikace s úřady - absolutně vše, řeším já a mám na starosti já. Vůbec neříkám, že to je věc která je denně, ale rozhodně manželka může mít focus pouze na dománost a rodinu.
Už se nebudu rozepisovat. 🙂 Budu rád za vaše názory, vaše zkušenosti. Díky.😉
Tak prvně jen moje subjektivní vložka. Nejste na tom vůbec zle. Máte hlídání v podobě babičky, máte čas na koníčky, máte paní, na uklid, stavíte dům, máte nadstandardní prijmy. Jiní nemají ani to. Já nevím co je odpočinek ani čas na sebe. Muž se nás snaží zabezpečit tak je jako řemeslník od nevidím do nevidím v práci, hlídání nemáme i když by bylo, tak vlastní pohodlí a sebestrednost je prarodičům přednější a na mě padla veškerá tíha domácnosti, tím nemyslím, že on nic neudělá. Uděla, ale vzhledem k tomu kolik toho má, pomáhám mu ještě já s firmou, aby se nesložil. Dá se říct, že oproti jiným rodinám si žijete pestre a nad poměry a dohadujete se už o blbostech, protože vás lehce pálí dobre bydlo. Ale to je jen takove mě hodnocení bokem, že může být i hur a každý to vidí jinak.
Jinak ono bez komunikace to asi nejde. Když si nepromluvite, těžko se něco zmeni. Tvoje žena má tu výsadu, že úklid není úplně na ni, co si nalhavat, ani ten úklid, dokonce ani nepřetržitá péče o děti. Ono se dnes hodně hraje na vyváženost a rovnoprávnost ve vztahu a to se týká i domácnosti. Ale můj názor je o něco málo staromodnejsi no staromodnejsi. Je spíše založený na pragmatické logice... Že se přeci jen chopim ulohy, která je mi tak nějak přirozená, abych ulevila druhému a to platí i obráceně, rika se tomu spolupráce, možná ohleduplnost. Prostě já jsem teď doma na rodičáku, tak se staram o domácnost více než můj muž, přesto že to žádný lempl není a nemusím mu ani připomínat co je doma třeba když já třeba nemůžu, on automaticky funguje i s dětmi. Ale jinak jen teď větší tíha všeho doma i nákupu atd na mě.
Zkrátka jak to říct, promluvte si upřímně, vyřešíte si nějaké kompromisy a když to nepomůže..... Uděláme výměnu manželek a může jít k nám, do maleho starého domečku o dvou místnostech se honit, bez pozemku, bez hlídání, horami prádla, každodenním vareni, každodenní rutinou bez možnosti vypnutí a věřím že domu se ti vrátí vyměněna ženuska. Ono každej si začne vážit toho svého až když to nemá.
Finance bych do toho netahala, jste rodina, tak není žádné moje/tvoje, ale vaše. U vás pracuješ víc Ty, zase žena se předpokládám víc věnuje dětem (to, že má čas i pro sebe, je v pořádku, ono dlouhodobě být jen s dětmi 24/7/365 je na palici), a to je taky práce.
Co se toho pořádku/nepořádku týče, tohle má každý nastavené dost individuálně, a bacha na to, protože hádky kvůli tomu, že jeden z partnerů má pocit, že ten druhý dělá binec, už dokázaly rozbít nejeden vztah. Dokud jsou děti malé a jsou doma, tak se pořádek dlouhodobě fakt udržet nedá, taky mám pocit, že uklízím furt a není to vidět. Ono se to zlepší, až bude i druhé dítko ve školce.
S manželkou si zkus promluvit, ale ne stylem hádky, ale spíš ji vést k tomu, že nádobí při vaření je výhodnější skládat rovnou do myčky a neházet do dřezu a podobně.
Jinak u nás je to naopak, já momentálně pracuju a manžel je na rodičáku s půlroční dcerou. On je bordelář, doma to vypadá kolikrát jak po výbuchu, já už nemám večer po příchodu z práce ani sílu, ani chuť uklízet. Občas kvůli tomu vyletím, ale jinak se snažím ho spíš vést k tomu, aby alespoň utřel stůl, když se na něj něco vycintá - sám od sebe začal vytírat podlahu - ono to jde, ale chce to bez hádek a nenápadně. Teď o víkendu manžel sám od sebe umyl okna, respektive přišel s tím, že je umyje. Ano, nejsou umytá tak dokonale, jak bych to udělala já. Ale víš co? Já oceňuju to, že se mi snaží ulevit a že to udělá alespoň nějak. A on to vidí a snaží se. Můj ex byl pedant na úklid, větší než já, já se snažila mu vyhovět, ale on nikdy neocenil, naopak ještě vytkl, že jsem například v koupelně nevydrbala spáry a podobně. To je tak strašně demotivující, že jsem měla spíš tendence na úklid rezignovat.
@jirkanovak fungujeme podobně, akorát partner nemá HO, a je do 3 v práci a má tedy o chlup nižší plat. Ale o malého a domácnost se staráme společně, a nenapadne ani jednoho, abychom si vyčítali, že je někde hrnek, nebo že je někde fusekle.. Jak je potřeba a kdo se k tomu dostane první, ten to uklidí. Jinak v týdnu normálně vařím pro všechny, a běžný úklid dělám já. Žádnou paní na uklid nemáme, takže když je potřeba a nestihnu, tak si partner ráno i vyžehlí, co potřebuje. S nákupy se střídáme, nebo většinou teď nakupoval chlap. Jinak se střídáme v čase na posilovnu, oba chodíme večer 3x týdně. A já ještě na odpoledne 2x týdně do práce. Určitě si nemyslím, že byste toho dělal málo. Nebo že by paní měla "nestíhat".
Asi bych si taky nedokázala vůbec vážit chlapa, kterej si dělá domaci grafy, tvůj popis je doslova strašidelnej. Bič a pryč
Jo a P. S. Pro odlehčení, pak byste si to mohli vyměnit a mohla by být výměna manželů 😁😅 ono by ti takova práce ala litacka na nohou od rána do večera bez teplého jídla neuškodila. V dobrym myšleno 😉
@tinaprofi Nebejt tam ty příjmy a to, že jde o manželku, jako bych četla psaní mého ex 😀. Já byla splachovací, takže jeho řeči týkající se úklidu jsem pouštěla jedním uchem tam a druhým ven, ale fakt jako by to psal on 😀
Myslím, že je to otázka komunikace mezi tebou a tvojí ženou. Pokud ti něco nevyhovuje, řekni jí to. Ono je totiž dost dobře možné, že něco jiného zase vadí jí 🙂
Každý máme většinou jinou představu o tom, co je uklizeno. Já to mám podobně jako ty - vadí mi nádobí ve dřezu, vadí mi mikina na křesle, hrnek na stole, šroubovák v obýváku na skříňce... Manžel tenhle provozní nepořádek "nevidí" a nevadí mu, nemá pocit, že by tu bylo neuklizeno. Vadí to mně, takže to já uklidím. Občas s patřičným slovním doprovodem, to zas jako ne, že ne 😀 Ale on zase dělá jiné věci a dohromady to funguje.
Nechápu, proč je třeba zmiňovat, kolik kdo vydělává. Jakože když na částečný úvazek vydělám víc než muž na plný, tak ač jsem doma víc, tak on by měl víc uklízet? Finance, péči o domácnost i o dítě beru jako společný projekt a nepoměřuju, že já žehlila třikrát a on jen jednou. Neuměl bych fungovat ani v modelu “já chodím práce, tak mám nárok na nohy hore” stejně jako ne v modelu “péče o děti je tak náročná, že když přijde z práce, tak mu vrazím děti a odpočívám”. Protože je to někde mezi. Myslím, že máte docela dobře rozdělené ty večery, aby si každy mohl po svém odpočinout. A úklid je ošemetná věc. Já jsem celkem pořádkumilovná, ale vadí mi drobky, chuchvalce, fleky, zároveň mi nevadí provozní bordel -ponožky, hračky atd. Ale na tom se musíme domluvit vy dva sami, co je vaše definice bordelu a co je v pohodě. Můj muž taky uvař tak, že po něm zbyde dřez špíny, ale aspoň se už celkem učí to namoči😂
@jirkanovak dle tvého popisu mi tvá žena přijde dost líná a neschopná si organizovat čas a práci. Na druhé straně jen ty sám víš, jestli v tom není víc tvého ega a některé věci nedělá jen proto, že bys ji kritizoval, že je nedělá dobře...
Tak ono z jedné strany je to hodnocení vždycky jiné, než jako by ho popsala druhá polovička. Pokud vám přístup manželky vadí, tak s ní komunikujte. Jinak ona je práce a práce. Když si vezmu, jak pracují někteří chlapi u nás v práci (kancelářská práce), tak bych s nimi rodičovskou měnila hned. To si stihnou dát 3-4 kafíčka, pokecat s kolegy, pak teda jakože udělají jeden úkol, o kterém tvrdí, že ho dělali týden a zbytek práce surfují po internetu. Ale předpokládám, že doma pak taky tvrdí, jak jsou z práce znavení a jak to bylo vyčerpávající a že manželka může být ráda, že je "jen" s dětma. 😂
Mě by docela zajímal pohled druhé strany, manželky.
@zuzineckah Já tohle měla doma. Ono časem člověk ztratí úplně chuť cokoli uklízet, protože ty neustálé kecy jsou fakt otrava. A nejde o to, že by ten druhý neuklízel vůbec, ale že uklidí nějak, ale pořád to není dost dobré 😀. Takže v podání mého ex jsem taky asi líná, co nezvádá domácnost 😀
Taky by mě zajímal popis vaší domácnosti od manželky.
Přijde mi, že toho děláš docela dost, je fajn, že oba máte čas na jen na své zájmy. Teoreticky by vaše domácnost měla fungovat bez problémů, ale ... Bordellaťku má každý nastavenou jinak vysoko a je potřeba ji sladit. Mně přijde, že ty ji máš výš než manželka a chceš po ní víc, než ona považuje za nutné. Kdybych si měla tipnout, tak bych řekla, že nedělá dobrotu, že jsi doma na HO a kecáš jí do toho, jak si má na RD organizovat čas. Že jí vadí, že tě má pořád za zadkem, že jí vyčteš kdejakou kravinu, že ona se snaží udělat snídaní a ty jí pak dáš sprďana, že u toho zadělala kychyni. Vůbec se jí nedivím, že s takovou odmítá vařit každý den teplá jídla i večeře a ani nechápu, proč to po ní požaduješ. Nebo proč ta teplá jídla nevaříš ty, když si myslíš, že je máte mít? A maminka není od toho, aby po dětech uklízela hračky. Ona je od toho, aby naučila děti si svoje hračky uklízet po sobě 🙂
Při tvém popisu, co všechno nedělá, nebo podle tebe dělá špatně mi naskákala husina, nechtěla bych být v její kůži. Kdybych toto poslouchala doma, asi bych nějakou snahu o úklid vzdala. A vlastně jsem měla doma něco podobného - já na RD, dvě hodiny jsem věnovala úklidu koupelny, záchodu ap., mezitím děti stihly vyhrabat hračky a rozházet je na chodbě. Když přišla hlava rodiny z práce, ve dveřích místo pozdravu mi řekla: "Tady je ale bordel." V tu chvíli mi došlo, že i kdybych se třeba přetrhla, tak to nikdy nebude dokonalé a nikdo mou snahu neocení.
Nepochopila jsem, proč píšeš, kdo kolik bere. To snad má vliv na to, kdo má doma víc uklízet? Nebo že někteří členové rodiny mají kvůli tomu více nároku na volno? Nebo od nás potřebuješ pochválit, jaký jsi borec?
@somalicats ...proto jsem to napsala. Mám z toho takový zvláštní pocit. Tady pan Novák sice vyloženě nedehonestuje svoji ženu, ale některými formulacemi vybízí k závěrům, které jsem napsala😉 Já si svého muže vážím, nemá problém vysát, když vidí na zemi drobky, prádlo hází do koše, děti obstará na výbornou. Ale kdyby se mi sral do věcí jako pračka/susička/myčka a spol. tak ho kousnu😝mne by jen zajímalo, co teda jeho paní dělá, když je doma, jedno dítě ve školce, druhé doma, on jako čistotný jedinec na HO a k tomu paní na úklid jednou týdně🤔a taky by mne zajímalo jak dle nej vypadá bordel🤔
Paní na velkej úklid jednou týdně je můj celoživotní sen. 🤣🤣🤣 Jinak muj chlap mě naopak buzeruje, ať si sednu a neuklízím furt. 😀 (a to vážně nejsem ten uklidem postižený typ stylem vysávat 2x denně). Upřímně bych takovýho chlapa jako ty asi nesnesla....Ale každej jsme jinej
tak jsem to celé přečetla a ufff. Myslim, že když je člověk v takové zlaté klícce kde má všechno naservírované, začne ho pálit dobré bydlo. Asi se nudíte nebo nevim 🙂 Ale manžel pracuje na směny, já pracuji dopoledne, jedno dítě je ve školce do oběda a druhé je doma, když má muž denní tak jsem na HO, většinou jeden den v týdnu. Manžel má na starosti "venkovní"věci, zatopí, chystá dřevo plus dodělává co nám chybí na domku, vyrábí dětem nábytek apod. Já dělám ostatní věci, nákupy úklid, prádlo, vaření, děti, kroužky, pes, zahrada. Když přijdu z práce, kdy cestou vyzvedávám starší dceru, tak mi předá mladšího, kdy v baráku je pěknej čurbes, no beru, aspon si spolu pěkně hrají 🙂 , a jde si lehnout aby byl vyspalý na noční, protože po směně spát nejde protože já jdu do práce. Směny jsou i o víkendu, takže málokdy je celý den doma. Hlídání nemáme žádné, od porodu první dcery jsme samy nebyli nikde a já sama také nikam nechodím, protože odpoledne se věnuji detěm a malého ještě kojím, tak večer jít pryč nepřichází v úvahu. Když děti vykoupu a uspím jdu uklízet co je potřeba, a vařím oběd na další den, aby kluci měli doma co jíst, manžel vařit neumí. V létě dělám na zahradě, v sekání velké zahrady se tak zhruba střídáme. Ted se ještě staráme o manžela rodiče, takže jim vozím jednou týdně nákup. Je to prostě nekonečný kolotoč.
@jirkanovak Ahoj, zajímavý dotaz 🙂 Ale dost chapu...my teda mame podobnou situaci, jen tak trochu obráceně. Muž dela plny úvazek, ja 30h/týdně. Mam tim pádem vic casu na deti a domácnost...s dětmi ale trávíme oba hodně casu, hodne se jim venujeme, je to nase společná priorita, takze si vzajemne nemerime cas, který tim kdo stráví. Nicméně takové ty organizační veci - vyzvedávání, kroužky, apod.resim vice já a strašně moc toho děláme cela rodina spolecne 🙂 A ted k otazce úklidu...tohle je podle me asi nejak geneticky dane 😁 ja hodne potrebuju mit pořádek, manžel naprosto vubec! Jeho pracovní misto v práci i na HO vypada otřesně. Všechno ostatní skutecne uklízím ja, takze u nas je stale naklizeno, návštěva muže prijit prakticky kdykoliv a nestane se, ze by tu byl nepořádek. Děti mají jeden pokoj vyhrazen jako hernu a tam mají pres den dovoleno kramarit, vzhledem k tomu, ze ale vecer trvám na úklidu herny, tak si taky dost rozmysli, jak moc dělají binec 😎 v obyvaku muze byt vytazena max.jedna krabice hracek a ta je v případě potřeby sbalena během chvilky. Manzelovo prac.misto uklízím cca jednou za 14 dni az mesic, kdyz uz nemuzu vydržet a to defacto stylem - smetu to komplet do kose. Po letech jsem pochopila, ze tohle se nikdy nezmění a uz ani netlačím na pilu, aby neco uklidil sam. Ma zkratka jinou miru, co snese 😁 Každopádně velká výhoda je, ze me uklizeni i dost bavi a mam to vychytaný, tak mi to ani nezabere moc casu. Jedine, co mě někdy vytaci, kdyz mi muž nadává, ze moc uklízím 😂 takze radim Ti...proste se s tim smir, urcite Ti to nedela schválně ;) někteří lidi jakoby bordel nevidi 🙈
Mozna je to tim, ze chces mit vse pod kontrolou.
S nadhledem ženy 50 + ti napíšu, že jednak závidím to množství času, které pro sebe máte, my s dvěmi dětmi rekonstruovat dům a já dálkové studovala vysokou, hlídání jsem měla jen na výuku ve škole a zkoušky a to ještě placené, takže rychle tam a domů, pomoc rodiny nulová, manžel byl celé týdny pracovně pryč. Paní na úklid je pro mě luxus. Máš propracovaný systém, který mě ale trochu děsí, viz sušička v sobotu... Trochu mám strach, že i sex je naplánován na určitě dny.. Asi by mi to úplně nevyhovovalo. Ad pořádek, každý z nás má jiné pojetí o tom, co je ,, dobře uklizeno,,. Někomu vadí drobky, jiný je nievidi. Podobně jak muž hledá v lednici máslo a nenajde ho a já ho vidím hned už že dvou metrů. To tvé plánování a snaha mít dokonalý pořádek mi vyvolává pocit, že jsi pedant. Dej si otázku, co je v rodinném životě a vztahu pro tebe důležité. Tvoje žena možná, , nemá talent,, na pořádek, ale může být skvělá máma, partnerka, úspěšná v práci. Je to málo?.... Co se týče mě, mám jasno. Pořádek mám ráda, ale nemusím mít doma sterilně čisto. Pryč jsou doby, kdy jsem doma běhala denně s prachovkou a usilovně leštila okna. S věkem mám nějak jiné priority.
Začněte dělat věci spolu, ne každý zvlášť, takhle to nedopadne dobře..
@jirkanovak dáme výměnu manželek?! By se s prominutím posr ...
Krom toho,že bydlíme s tchyni a švagrem,tak mužský taky toho doma moc neudělá. Rezignoval po letech spolu bydlení s těma dvěma. A mě to nijak neulehcuje. Vařím(skoro každý den,švagr je bezedna díra),uklízím,prádlo si každý pere své,ale já zpravidla vesim (susicka sakra chybí)a sundavam ze šňůry,rozdeluji jim to do pokoje. Nádobí ani nemluvím. Myčka není a kdyby byla,beze mě by nahrazovala skříň na nádobí (čisté by se mylo stále dokola). Kdo nás zná,chápe,jak moc se těším,až se vše srovná a my budeme moct vypadnout.
Moc všem děkuju za příspěvky... Je toho moc tak se budu snažit odpovědět takto na všechny nebo aspoň ty nejčastější.
1. Já určitě tady nechci vypadat jako někdo, kdo si stěžuje na ženu a chce slyšet že chyba je jen a jen u ní. Vůbec ne. Chtěl sem slyšet jak to máte vy a děkuju za to že jste mě nechali nakouknout i k vám 🙂 Samozřejmě se mám také miliony chyb a sem puntičkář 🙂
2. Peníze jsem zmínil, protože mě zajímalo jak na to jiní pohlížejí - s páry co jsme se bavili, tak právě peníze srovnávají. Mně to zase smysl nedává. Já spíš řeším fyzickou investici do vztahu, do rodiny. Pokud bych měl paivní přijmy a měl doma statisíce, tak to přeci neznamená že budu sedět doma na zadku a nic nebudu dělat.
3. S manželkou se o věcech bavíme, ale manželka je z rodiny kde si nic neřešilo a nebo se řešilo řevem a hlavně se nikdy neomlouvat. Já sem zase z rodiny, kde se téměř vždy věci vyřešili domluvou nebo sednutím si nad problémem a hledáním řešení. Opět neobhajuju svojí stranu - je mi jasné, že mohu být zase věčný řešič, ale ono zase 10let se hádat kvůli stejné věci a stále to nevyřešit je trochu divné.
4. Někdo psal, že moje žena musí dělat věci podle mého seznamu. Moje myšlenka je následující - v naší situaci a neříkám, že je to aplikovatelné pro každou rodinu, bych byl strašně rád, aby manželka měla domácnost a primárně děti na starosti ( a tady to vysvětlím, protože jinak budu ukamenován)
- Ve smyslu aby věci řešila, ale nemusí to aktivně dělat ona sama. Jestli mi řekne - uklízečka 1x týdně nestačí, ale potřebuji 2x týdně a chci abys dělal tohle a tohle - budu rád a beru že to kormidluje ona.
- Pokud řekne, chci aby tady bylo tohle a tohle protože mi to ulehčí s dětma, s uklízením, s jídlem. Uděláme to. Když byla po porodu, musela v noci xkrát vstávat (každá z vás to zná) a nemáte čas sami na sebe - objednal sem pravidelnou dovážku jídla, aby nemusela řešit vaření pro sebe a podobně. Ted to nepíšu, abych tady vypadal jako strašně super manžel, ale chci tim říct, že chápu veškeré okolnosti kolem domácnosti a dětí. A aktivně ty věci taky zažívám a sem z toho unavený. Má to ulehčit nám oběma.
- Děti potřebují boty, koupila sem tyhle a tyhle nebo zítra jedeme vybrat boty, udělej si čas odpoledne - ok.
Opravdu to vnímám tak, že se snažím dělat vše proto aby rodině nic nechybělo a hlavně, abychom si věci zjednodušovali. Raději budu trávit čas s dětma na hřišti než uklízet nebo vařit a to nechci jen pro sebe, ale pro nás oba. Chci aby byla odpočatá a užívala si čas s dětma, ale musí si ve věcech udělat nějaký systém, protože pak i kdybych tady měl 3 hospodyně na hlídání a uklízení, tak stejně se budeme točit kolem toho samého.
5. Některé z Vás píší, že jejich ex byl puntičkář - možná to je skutečně chyba ve mně. Nevím.
Nečetla jsem všechny odpovědi, ale já si nemůžu pomoct, mě to přijde jako strašně nalajnovany život... Možná je to formou psaní,možná formou života,, bohatsich,, lidí,... Nedokázala bych takhle žít, ale pokud jste tak zvyklí, proč ne... Jinak my prostě žijeme obyčejný život, myslím si, že průměrně vydelavajicich... manžel nemá problém mi kdykoliv s čímkoliv pomoci.. umyje podlahy, vyrovná myčku, žehlení a praní je na mě.. Vzdy je to o dohodě, poproseni jestli by mi nepomohl, že treba nestíhám atd. To samé o tom, že se dohodneme, že jde treba manžel cvičit, ja s kamoskama na kafe, pokud náhodou si domluvíme něco na stejný čas, hledáme kompromis, případně hlídání.... Ale žít takhle na hodiny a dny by mě fakt nebavilo, ani na to, ja ti uklidim myčku, když ty ji tam narovnas....
@jirkanovak zkusila bych i vyřazovací metodu. Je jasné,že je vám proti srsti plný dřez nádobí. Tak ho přestaňte řešit. Já třeba nejsem puntickar,ale mám ráda svůj systém,jelikož jinak jsem chaotik a hlavně štěkna. Nebo když někdo stále dokola opakuje dost zásadní chyby,které by měly být logické (jako třeba nedávat krytku od zásuvky na umyvadlo,páč byla několikrát mokrá) tak jsem začala psát vzkazy. Zní to divně, ale kdysi mě na to přivedli na školení vedoucích a ono to většinou funguje. Ale chce to podat vtipně,hezky,ne jako rozkaz gestapa. Mě třeba díky tomu,co teď dělám došlo,že se musím omluvit mamce za to,jaký jsem byla v pubertě lempl ...A ona se děsně smála 😊
@slunickonanebi Moc děkuju za Váš komentář... Sex naplánovaný nemám. To sobotní praní :D Manželka prala skoro každý den a skoro každý den tu byl věšák se sušením prádla nebo plné koše prádla. Dal sem návrh, že bychom mohli vyprat vše najednou a prát jen v sobotu, kdy pak vypereme 3 pračky + 3 sušičky, protřídíme věci na žehlení a ostatní složíme a v neděli přijde paní na úklid a vyžehlí. Takže vyřešeno a celý týden je klid bez praní a sušení.
Já sem určitě systemaťák někdy přehnaně na všechno, to je určitě pravda. V lecčem to má výhody a v lecčem i samozřejmě nevýhody. 🙂
Píšete "Dej si otázku, co je v rodinném životě a vztahu pro tebe důležité. Tvoje žena možná, , nemá talent,, na pořádek, ale může být skvělá máma, partnerka, úspěšná v práci. Je to málo?"Moje žena má spousty talentů a miluju jí. 🙂 Je skvělá máma a vím proč jsem s ní. 🙂 Bohužel ale na pořádek sem také a mám furt potřebu to nějak vyřešit. Furt si v podstatě myslím, že vlastně nerozumí tomu, že systémem se věci zjednodušují. A tak v podstatě vnáší její chaos do mého pořádku. Projevuje se to pak tak, že jsem s dětmi a hledám plínky, které nejsou kde mají být. Pak malej brečí že rostou zoubky, ale krém na zoubky je vymačkaný. Říkal sem xkrát - nakupme ty věci 10x at tady vždycky jsou. Vracejme věci na své místo, abychom je nemuseli hlídat. Jdu dělat malému mlíčko a všechny flaštičky jsou špinavé. Na druhou stranu moje žena najde všechny věci na svém místě kde mají být a flaštičky, pokud s nimi mám co dočinění, pak umyju...
Ale máte pravdu... Člověk asi musí prostě rezignovat na nějaké věci a řešit ty podstatné...
@amazonkajanik Také to tak máme... :D U nás je to voda za kuchyňskou linkou. Říkám vždy to pak utři, ať se nedostane voda mezi desky a nenafoukne se to... Nafouklé to je a voda tam je vždy... A další věc - a to mám asi z dětství - že manželka neždíme houbu na mytí nádobí a voda v ní hnije a za 2 dny se vyhodí. Mně když manželka řekne, hele dělej to takhle protože tohle ( a je to logické) tak to tak dělám. Ale už si z tohohle děláme spíš srandu. Každý má doma něco v podobě nasáklé houbičky na nádobí :D :D
@jirkanovak na houbicku pořiďte závěs na baterii,odkape do dřezu a jednou denně jí dejte do mikrovlnky vysterilizovat 😉
No,já tady nemůžu vysvětlit,že se ventilátor v koupelně má pouštět hned,jak začne sprchovani /koupání(dávala jsem za příklad digestor)a ne po a pak běží jakou dobu. Tak se chystám vyměnit ten dvojvypinac za celý a při rozsviceni se hold zapne i větrák. Ono je nejhorší,že je vidět,co si kdo přinesl z dětství. Přítel byl chvíli s otcem,tak má jiné návyky. Ale co vím od tchána,tak tchýně jede stejný systém (zda se tomu dá tak říkat)jako bylo za jejího dětství a který dělala její matka 😟
Sem nečetla všechno. Sorry. Ale u dvou malých dětí mi něco na zemi, něco ve dřezu atp přijde úplně normální. Když jsem byla na rodičáku, 10x za den jsem uklízela a ve finále to večer stejně nebylo vidět. Takže se tu prostě během dne furt někde něco valí a uklidím to večer. A teplé obědy i večeře? Jako na co? Holka třeba miluje rajskou, tak má třeba tři večery rajskou (bleeee😂) no a sou večeře, kdy hold prostě všichni vyfasujou chleba se salámem a hotovo😂
Ty jo....já bych v tomhle nemohla žít - nic proti, třeba to někomu vyhovuje. Ale mě to přijde děsivý, možná i proto, že mi to velmi připomíná mého exmanžela, který s úklidem a organizováním mého života prudil neustále. Taky mám ráda uklizeno, ale rozhodně to pro mě není středobod vesmíru.
Vezmeš si mě? 😂 S nadsázkou samozřejmě, ale hned bych měnila. Muj chlap tedy dělá denně většinou do večera, často i víkendy, plat nemá zdaleka takový, jako ty, má fyzicky náročnou práci, takže chodí domů vyřízený, a když má "volno", tak dodelava věci na domě. Takže je u nás samozrejmost, že já vařím, uklízím a starám se v podstatě celodenne o obě děti (3 roky a 10 mesicu), se starším tedy chlap spí v pokojíčku, protože syn se sám bojí a hlídá ráno mladšího, když staršího vezu do školky. V současné situaci také nakoupí, ale před koronou jsem jezdila na nákupy ja s dětma. Hlídání nemáme žádné, takže na spolecne večeři nebo v kině jsme byli naposled před čtyřmi lety a na cvičení jsem byla za ty čtyři roky, co děti máme, asi pětkrát. Je to tedy u nás oproti vám dane tou situaci (časově náročnější práce chlapa, žádné hlidani), ale mě by to na místě tve ženy rozhodně vyhovovalo 😁