Dcera nemá bydlení. Smířit se s tím nebo jí domluvit?

6. srp 2024

Nejsem spokojena s zivotem dcery. Miluji ji, ale prijde mi, ze jen tak proplouva zivotem. Bydli v Praze, nema vlastni bydleni, prace nic moc. Kdyz se zeptam, proc tam zustava v ty Praze s takovym platem, tak rekne, ze je spokojena. Jezdi na dovolene, mam pocit, ze moc nemysli na budoucnost.
Myslite, ze je to dnesni styl, takhle zit? Nebo je proste jina a mam se s tim smirit? Domluvit ji? Je ji 34.

j.a.n.i
6. srp 2024

Nekecej ji do života, stejně si to udělá po svém.

nat
6. srp 2024

Prominte ale mne mama promlouvat ve 34 do zivota posli ji do kopru,ona je dospela,sama za sebe zodpovedna a to ze VAm se neco nelibi neznamena .,ze ji se to take nelibi,uvedomte si,ze jste kazda jina vekova kategorie a hlavne vy jste zila v jine dobe a a ona take zije v jine dobe. Nechte ji byt a budte rada,ze se s VAmi styka a je s Vami v kontaktu...

zlataberta
6. srp 2024

Když je spokojená a může si dovolit jet na dovolenou, tak se asi tak špatně nemá, ne? Nechala bych ji být, stejně si o svém životě rozhodne sama. A je pravda, že každá jste z jiné doby 🙂

autor
6. srp 2024

Nemluvim ji do zivota, ale deti me sestry a bratra maji uz vsechno, i dum, deti. Nebo kdyz ne deti, tak alespon to bydleni. Moje dcera nic. Uspory zrejme take nebudou, kdyz to utrati na dovolene.

zlataberta
6. srp 2024

Nesrovnávej ji s nikým, je taková, jaká je a hlavně je to tvoje dcera.

autor
6. srp 2024

@zlataberta Necitim se prijemne, kdyz se me matka porad vyptava, jak to ze mam takovou dceru.

sahrazad1
6. srp 2024

Ono jde hlavně o to, ze nemovitosti jsou velmi drahé , ze ani střední třída si je nemůže dovolit . Však se podívej sama na reality … a pak má zcela oprávněně tato mladá generace pocit , ze je nic dobrého nečeká . Důchody v nedohlednu , jestli teda vůbec , nemovitosti drahé , děti drahé - dnes jsou mladí rádi , ze si můžou dovolit jen jedno . Pak se nedivím , ze v té depce z této situace , kdy stát spis mladým haze klacky pod nohy , aspoň si chce tvoje dcera trochu užit života .
Jo - tvoje matka - duchodci - ti jsou hodně mimo . Pamatuji nemovitosti zdarma nebo za hubičku , a rozhodne se měli lip , než dnešní mladí .
Ty se nauč jednat asertivne a slušně mamce vysvětli , ze to není její věc .

autor
6. srp 2024

@sahrazad1 Vim, ze to dnes nemaji lehke, ale kdyby se trochu posnazila, mohla by mit. Treba vzit brigadu pri praci na nejaky cas a muze neco koupit, nemusi nutne v Praze, kdekoliv, kde nejsou tak vysoke ceny nemovitosti.

cilkat
6. srp 2024

Když jsem četla nadpis, myslela jsme, že řešíš, že dcera je na ulici nebo v aziláku (nejlíp ještě se dvěma dětma, každý s jinym, ani jeden neplatí a nemá zájem). Takle upřímně nechápu, co řešíš - spoustu lidí stráví v nájmu celý život. Zlášť pokud by se třeba stěhovali s prací nebo chtěli cestovat. Má práci, bydlení, je spokojená... Možná rodinu vůbec neplánuje? Investuje do svého štěstí a zážitků, místo aby nechávala peníze požírat inflací někde na účtu... Zkus na to koukat z tohhle úhlu - fakt je jiná doba a je to v pořádku, pokud ona je takhle spokojená. Třeba se fakt nechce přivázat na jedno místo a makat celej život ve stejné práci.

sahrazad1
6. srp 2024

Dobre , muže jít mimo Prahu - ale co plat ? Aby na tom nebyla hůř nežli je …. Vysoké ceny nemovitosti jsou ale všude , opravdu se podívej pro zajímavost na sreality , ať si uděláš představu . Není to dnes sranda . A stát opravdu děla hodně pro důchodce a nic pro mladé - to za komárů nebylo , to bylo naopak . Komáry neobhajuji , jen píšu , ze situace mladých dnes je úplně jiná , a ne růžová . Aby to nedopadlo nakonec tak , ze mladí půjdou do ciziny a tady zbydou jen duchodci . Jako na Slovensku - většina schopných odešla pryč .

jeyre
6. srp 2024

Řeš jak odpálkovat (nebo si nebrat tolik k srdci) svoji matku, a ne život svojí dcery. Dokud nedělá nic nelegálního nebo se neutápí v závislostech, tak je to dospělá žena a nemusí se zodpovídat rodičům ani nikomu jinému.

mourovatakocka
6. srp 2024

Takže bych to shrnula, dcera je spokojená, nějak bydlí, pracuje, jezdí poznávat svět a je to špatně, protože její sourozenci šli cestou hypotéky, makání a dětí. Každý žije jinak. Dřív ženská sotva dodělala maturitu, pořídila si děti, s kočárem a děckem sháněla správný odstín kachliček a na dovolenou se podívala akorát do Bulharska a to byl zážitek, který se zpravidla neopakoval.
Nikde není psáno, že prostě nepotkala nikoho, s kým by se chtěla usadit. Třeba po tom ani netouží. Klíčové je, že je spokojená. A to je víc, než co může říct mraky lidí, co žijou ten konvenční život s hypotékou a rodinou.
Závěrem jediná věc - je mi o dva roky víc, než je vaší dceři a kdyby mi máma tímhle způsobem rozumovala o mém životě, odstěhovala bych se asi ještě dál 🤟 Tohle na mě občas zkouší naše babi, co a jak děláme špatně. A hádejte, s kým se vídáme podstatně méně často.

martinka_33
6. srp 2024

Je to jedina dcera? Tak bydleni zdedi po mamince, takze v cem je problem? 😁 Proč praci a brigadu, prpc se za necim honit, za čim?

autor
6. srp 2024

Ja rozumim jak to myslite, ale co bude delat ve stari? Zaplatit najem z duchodu, ktery mozna ani nebude..?

te_reza
6. srp 2024

Ten tlak dnešní společnosti je šílenej. Z každého úhlu se někomu něco nelíbí a je to špatně. Je evidentně sama, bez závazků a užívá života a co🤷 čekala jsem podle nadpisu, že je nejmíň s injekční stříkačkou v žíle někde ve škarpě.

autor
6. srp 2024

@martinka_33 Mam jeste syna. No kdyby takhle kazdy premyslel, ze proc se honit, tak zijeme jeste v jeskyni. Ve vsi ucte k vam.

sahrazad1
6. srp 2024

A jak má mladý člověk sám dnes utáhnout hypotéku ? Dejte si třeba , budu se držet při zemi , na kalkulačku 4 miliony hypotéku , na 30 let a to uvidíte , jak se vám protoci panenky …

autor
6. srp 2024

@sahrazad1 ja to vim, ja jsem si doporucila treba do ciziny na nejaky cas, usetrit penize a neco si koupit. Ale nutit ji nemuzu.

mourovatakocka
6. srp 2024

😂 Tak to je gól! Řešit to kvůli jejímu stáří 🤣 Fakt vřele doporučuji trochu matematiky, plat v jejím oboru, cena třeba jen garsonky a šup spočítat hypotéku. A to fakt nemluvím o tom, že představa jak v Praze vydělá někdo na být stačí se přece jen snažit, to je slušná utopie, případně, že v jiných regionech se domy rozdávají za úsměv.
Vezmu to jinak. My bydlíme, protože mám od rodiny byt, jinak na vlastní bydlení nedosáhneme. V mém okolí buď bydlí s kámošem hypotékou a setsakra se otáčí, nebo bydlí v nájmu a světe div se, žijou taky. Upřímně své vrstevnici nezávidím, kdyby můj život někdo z rodiny hodnotil těmito slovy, stěhuju se třeba na Mars, jen nemuset poslouchat, jak se mám snažit a jak mě ale nutit nemůže.

zlataberta
6. srp 2024

Udělej si pořádek s maminkou, ať se stará o sebe, dceru nech dýchat.....nebydlí s ní, neživí ji, tak ať se nestará.....třeba se to za rok otočí a bude mít všechno, bydlení, děti a nebo taky ne, každý chce žít jiný život, má o něm jiné představy, přece nechceš aby žila podle nějakých tabulek, nebo podle toho, co řekne tvoje maminka. Netrap se.

martinka_33
6. srp 2024

Tak zdedi jen pulku bydleni... Ale jak řikaval muj deda - budes mit majetek, prijdou nemci nebo komunisti a seberou ti ho, budes cestovat - vzpominky ti sebere leda stárí a to uz ti bude jedno. Muj dedecek se dozil 96ti let, za valky byl v koncentracnim táboře, pak zil s babickou dcema detma na svobodárne, pak teda od práce dostal byt. Ale jinak vsechny penize vzdy procestoval, kdyz nemohl na západ, cestoval na východ... Tohle je o prioritách, nekdo nepotrebuje barák, auto, nevimco... Co my vime co bude? Válka? Umreme, ty naše baráky zničí bomby... Je nejistá doba.

kolibricek36
6. srp 2024

@mourovatakocka ono, možná , že bydlí jako student- 3 v bytě což by se mi jako matce taky moc nezamlouvalo.

autor
6. srp 2024

@martinka_33 Vzpomiky vezme alzheimer, treba, ale nemovitost zustane. Kdyby mela v budoucnu deti, tak zustane nemovitost detem.

autor
6. srp 2024

@kolibricek36 Bydli v 1kk sama.

autor
6. srp 2024

@mourovatakocka A jak bude ve stari platit najem z duchodu? Proto tak tlacim na dceru, at ma neco sveho, vzdy to muze prodat kdyby neco. Takhle vyhazuje penize ven oknem.

kayty
6. srp 2024

Jen ze zvědavosti jsem klikla na nadpis a čekala dceru někde na ulici, v azyláku, narkomanku, alkoholičku ... Dcera si žije vlastní život, je spokojená. Vy ji můžete jen podpořit. Naučte se svoji maminku odpálkovat - slušně a věčně. Proč by se měla upsat nějakým standardům, tabulkám, hypotéce, když jí vyhovuje vlastní život?
Moje máma říkala, že kecat do života nám mohla, když jsme bydleli doma. Co jsme s bráchou pryč, tak nám nemá ke způsobu života co říct 😀 Navíc tvrdí, že to máme super. Můžeme cestovat, podívat se kamkoli. Oni mohli maximálně do Jugoslávie nebo Bulharska na výjezdní doložku, což šlo blbě, protože táty rodina měla škraloup. Byt dostali přidělený - ber nebo nech být. Nemohli si vybrat.

Jako našetřit si? Podívejte se, kolik stojí nemovitosti a spočítejte si hypotéku na jakékoli kalkulačce. Proč by měla jít na brigádu, pracovat v zahraniční, aby uspokojila názor Váš a Vaší maminky? On je to nějaký standard - dvě děti, hypotéka, auto, sociální jistoty 😀

Mimochodem, i o nemovitost se musíte starat a není to levná záležitost. Koupit barák je jedna věc, živit ta druhá. Nákladnější. Třeba oprava naší střechy bude stát skoro 1,5 milionu.

la_amanita
6. srp 2024

Haha, dcera je v Praze stopro, aby měla klid od své divné rodiny.

martinka_33
6. srp 2024

Teda musim říct, ze mi moje mama nekdy pije krev (treba kdyz cpe diteti na piti sladkou šťávu 😂), ale na tohle teda nema 😀 I kdyz... co ja vim co o me vypravi kolegynim v práci, bych se mozna divila 🤔 Berte to tak, ze nase generace proste do tabulek nezapada, vyrostli jsme ve svobodne zemi nekonecnych moznosti a muzeme si kazdy vybrat co budeme delat a jak budeme zit a to je prece dobře ne?
A ne, nemovitost nezustane, nutne nemusi... Kouknete na nemovitosti na vychode Ukrajiny... 😪 A kdyz neprijse valka, tak komunisti znarodnili. A jeste pred tim, sudečti nemci prisli o vsechno... Odelsi do cizi zeme, jen protoze byli nemci...

miryp
6. srp 2024

Trošku z toho cítím, že vlastně ani tak nejde o tvou dceru jako spíš o tvůj vztah k vlastní matce, které jsi nenastavila žádné hranice a ta tě tudíž i ve tvém věku stále peskuje a porovnává s tvými sourozenci. Možná ti to brnká na nervy o to víc, že tvá dcera si od tebe nenechá líbit to, co ty od své matky... Každopádně tvá dcera není povinna ti pro spokojenost tvé matky rodit vnoučata a stejně tak nemá povinnost pořizovat si vlastní bydlení. A na tvém místě bych se zdržela soudů, pokud si chceš udržet náklonost své dcery. Je to dospělá žena, odpovědná sama za sebe.

daasqua
6. srp 2024

Zhruba 60 % lidí a spolužáků v mém okolí (Praha) v 34 letech neměli žádné děti nebo po svatbě, natožpak vlastní byt, téměř všichni jsou vysokoškoláci. Jen zhruba 10 % lidí mělo ve 30 vlastní byt, manžela/ku a děti jako já. A teď kolem těch 37-38 let, stále minimálně 20 % lidí rodinu nemá. Vlastní bydlení má nyní cca 20 % z mého okolí, zbytek nájmy nebo kde se co umane.
Je prostě jiná doba. Na první pohled to vypadá děsivě, když ve 35 člověk "nic nemá a nestihl", ale je to naprosto běžné. Ony to roky ubíhají hodně rychle, priority jsou jinde a dost věcí je o štěstí. Akorát by mě trochu děsila plodnost žen, tam ty hodiny tikají.
Byty v Praze nyní stojí min. 6m za garzonku, úrokové sazby vysoké a hypotéku plno lidem neschválí. Za náš byt, který byl před 10 lety za pár milionů, bychom dali dnes cca 10-11 mil (za tolik myslím prodali sousedi). Plno lidem banka prostě hypotéku nedá, nedoplatili by se.