Dcera dostala od hodného tatínka želvičku. Takové dárky jsou fakt super. Koupím zvíře, ale počítám s tím, že si ho dítě odveze s sebou k druhému rodiči. Koupit želvu za dvě stovky je to nejmenší, ale pak se o ni roky starat... O želvě jsme se bavily, ale vysvětlila jsem jí, že želvičku kupovat nebudeme. Tak jí ji koupil tatínek. Mám zvířata moc ráda, ale přemyšlím mozkem a neberu je jako hračku, takže mi dochází, že se nebudu do důchodu starat o želvu, která je teď sice pidi, ale vysroste až na 30 cm, potřebuje velkou nádrž, vodní filtr, osvětlení a masitou stravu a že si na sebe takovou zodpovědnost určitě nevezmu. Kdyby doma Miri žádné zvíře neměla, tak neřeknu, ale má už psa, morče, velké akvárium a malé betárium. Na další zvíře nemám kapacitu - ani prostorovou, ani časovou, ani finanční.
Jenže teď jsem postavená do patové situace. Pro Miri je želvička bytostně důležitá a je z toho úplně vyřízená, že ji nemůže mít doma. Včera usínala až kolem jedenácté, protože se nemohla uklidnit brekem a ráno hned po probuzení to samé... Je mi ji moc líto a mrzí mě, že jí bez jakékoliv diskuze se mnou pořídíl takový dárek, který nám přinese víc starosti než radosti. Navíc to není věc, kvůli které si pobrečí a za pár dní ji to přejde. Pokaždé, když k ex pojede, tak bude plakat znova, že si želvičku nemůže odvézt. Hodný tatínek by to dovolil, ale je tu ještě ta zlá matka... Tak nevím, jestli mám ustoupit, aby se malá netrápila a pak do šedesáti v duchu nadávat nebo si stát za svým a nechat ji trápit ☹ Kdyby šlo o cokoliv jiného než zvíře, tak neustoupim, ale tohle je pro ni srdcová žáležitost, nejde o žádnou rozmazlenost nebo seknutí se, u všeho se vždy domluvíme, je rozumná, ale ze zvířátek je úplně počůraná.
@zulitvi To jsem ji samozrejme vysvetlovala, ze ta bude bydlet u tatinka a bude se na ni vzdycky tesit. Ale ona touzi po tom ji mit doma, u taty to jako domov nebere ☹ Tohle prave vubec nefunguje. Navic si myslim, ze s jeho peci a vztahem ke zviratum zelva stejne dlouho nevydrzi, kdyz u nej zustane.
@anatanka nedá se nic dělat, pokud nechceš být ta zlá máma....budeš ji muset ževičku povolit......řekla bych, pokud tatínek bude dávat penízky na stravu a vybaví ževičce domeček,tak dobře - ano, můžeš mít želvičku doma....
je to dítě...a myslím si, že i když už máte tolik zvířátek, tak prostě želvu budeš muset přijmout.....
a s chlapem bych si po straně promluvila
@anatanka Ahoj, z tvého profilu vidím, že dcerce je 7 let (mimochodem, krásné jméno 🙂 ). Myslím, že není už tak malá, aby nedovedla pochopit pravdu. Myslíš, že by nešlo jí říct skutečné argumenty - tj. staráte se společně o všechna zvířátka, co má doma, máte obě povinnosti (škola, práce), pak doma - učení, domácnost, a na želvičku už doma prostě není čas, a ani penízky. Pokud se jí ještě tohle vysvětlit nedá, tak holt milému tatíčkovi dát nůž na krk - želvička OK u vás doma, ale ON bude financovat veškerý provoz... Ale souhlasím, od bývalého je to fakt podraz ☹
@guinea
@tarra27
Tatinkovi jsem psala, at si zelvu necha on, kdyz si ji koupil, ze ja uz nemam kapacitu se o ni tolik let starat, ale odbyl me tim, ze si mam vzit prasek na uklidneni. - To je vice mene jeho komunikace ve vsem. Veskere vybaveni samozrejme budu platit ja, on neplati ani alimenty, dluzi mi cca 170 tisic, takze na nejaky potreby a krmivo pro zelvu muzu zapomenout. Zelvu v podstate dostala taky jen proto, aby ji zavrel pusu, ze od nej nedostala nic k Vanocum jako kazdy rok. Mela slibeny tablet, ale ten je za tri litry, tak ji umlcim aspon "blbou" zelvou za dve kila a mam za malo penez hodne muziky.
Maly jsem se vsechno rozumne vysvetlit snazila, ale pry mi bude davat vsechny penizky z pokladnicky a vsechno bude delat ona. Byla chudacek tak dojemna ☹
Neustoupila bych. Děcko si to do šedesáti opravdu brát nebude....během chvíle zapomene. To je prostě realita. A tatínka bych poslala do prdele s tím, že si tohle přece nemůže dovolit a když jí želvu koupil, ať se o ni taky stará. Dcerce bych vysvětlila, že doma už má zvířátek hodně a že takto bude mít taky u tatínka jedno a bude se na ni vždycky těšit.
To je teda situace, bych vraždila. Já jsem v tomhle docela cíťa, ale v tvé kůži bych se asi snažila neustoupit. Už jen kvůli bývalému, aby viděl, že co řekneš tak platí. Teď povolíš, za rok to může jiné zvíře a když ne zvíře, tak něco jiného a ty budeš pořád za tu zlou. Ona se s tou situací dřív nebo později smíří a třeba se ex o želvu taky nebude chtít starat a dá ji pryč.
@lrg No prave ja jsem z tehle navstevy male u taty vysla celkove jako ta nejhorsi. Ex ji totiz vytvoril profil na FB, kde ona hned cely vikend uradovala , nasbirala cca 15 pratel, vlozila asi 40 fotek, rozeslala nekolik komentaru atd. a ji to pak doma vsechno smazala, protoze nesouhlasim s tim, aby sedmileta holcicka uz resila FB. Takze zase hodny tatinek dovolil a pak ta zla mama znicila. A do toho jeste ta zelva ☹ Tento vikend byl proste u tatinka zase velmi uzitecny... 😀
@anatanka No jasně, to bych taky hned zrušila, jako by se o tom nemluvilo všude, jak je to pro děti nebezpečné. V sedmi letech se dítě opravdu může zabavit jinak než takhle. Tohle je fakt na palici a teď si představ tu pubertu, až ty nedovolíš aby šla támhle, nebo si koupila tohle a táta ano...... Věřím, že holčička nakonec najede na ten režim, že tatínek je slibotechna, ale poslouchá se maminka a smíří se s tím.
no to je ale strašné, tatínek se víceméně o dceru nestará (viz. to že dluží tolik peněz na výživném), ale aby před ní vypadal jako ten hodný tak jí povolí vše?? a zdá se, že to dělá tobě naschvál! Nepřijde mi moc normální aby 7leté dítko mělo FB...
@lrg
@zuzanka_13 Tak FB bych tady uz neresila 🙂 (zakladala jsem kvuli tomu dokonce tady jinou diskuzi, protoze jsem nakonec uz nevedela, co je spravne a co ne a jestli treba neprehanim ja).
Jinak mne to naschval urcite nedela, on jen nedokaze premyslet na vic jak hodinu dopredu. Je jen extremne nezodpovedny, ale vylozene naschvaly nedela. Mam jen vetsinou uvazovani osmileteho decka, ktere nedomysli dusledky.
Ted prave jen nevim, jak se mam zachovat ja. Ja tu zelvicku fakt nechciiiii!!!! Je to zrovna zvire, ktery je pomerne dost narocny (nejvic me desi ta dlouhovekost) a neoplaci to nijak.
@anatanka ahoj, píšeš, že máte jiná zvířata.... mimo jiné morče.. co ji zkusit nabídnout místo želvy koupit k morčeti buď ještě jedno morče a nebo králíčka? Péče je stejná, morče nebude samo 🙂 jen pozor pokud máte kluka tak k němu kluka ne, prali by se... to potom bud samici a nechat jeho vykastrovat a nebo toho králíčka 🙂 želvu bych pak nabídla v daném pet shopu, kde budete kupovat chlupatce 🙂 ony želvy sou hodně náročný, nezávidim ti.... rozhodně si myslím, že by jsi si měla trvat na svém... nemůžeme poslouchat naše děti, i když to mají některé v životě hodně těžké (taky jsem rozvedená...), ony si časem uvědomí kdo je ten kdo je opravdu vede životem a kdo je ten, kdo si je jen kupuje... drž se a nenech se citově vydírat ani od ex ani od malé. přejde to..... ať už s náhradním mazlíkem tak bez něj, jen s ním budeš za tu, co nabídla alternativu....
@thesun To me prave presne taky napadlo 🙂 Jenze uz jsem tak nejak neprisla na zviratko, co by se dalo dokoupit a aby melo "stejnou emocni hodnotu". Morcatko me taky napadlo, ale mame kluka (takze pripada v uvahu jen samicka a jeho kastrovat) a uz je u nas docela dlouho, tak nevim, jestli by se zvykl na novy prirustek. Kralicka ne, toho jsme meli a zdemoloval nam byt, protoze mi ho bylo lito nepoustet z klece na "vychazky". Ale zatim mi to druhe morcatko prijde jako asi nejlepsi varianta 🙂
@tarra27 My prave s malou konkretne tu zelvu resily uz pred Vanoci a vysvetlila jsem ji, po tom, co jsem si o vodnich zelvickach zjistila, ze zrovna vodni zelvicku opravdu porizovat nebudu. Takze by to nebrala jako, ze od tatinka zviratko ne a jine ano. Jde konkretne o tohle zviratko, to ona vi. Nechce se mi porizovat zadne dalsi morcatko, ale byla by to pro ni nahrada za zelvicku, co si necha u taty. Ale zatim ji to navrhovat nebudu, jen kdyby fakt nebylo zbyti.
Mame jen 2 pokojicky a tech zvirat uz tam je i tak az az. Vodni zelva musi mit nadrz minimalne 120 cm, vubec ani nevim, kam bych ji sem dala...
@tarra27 Presne, to mi rano taky rikala kamaradka, ze segra vodni zelvu ma, ze je fakt obrovska a hrozne smrdi... Cim vic se o to zajimam, tim vic me to vsechno ujistuje, ze vodni zelvicku fakt ne ☹ Ale to jsem v podstate prave vedela uz pred Vanoci, kdy o ni mala zacala mluvit a vysvetlila jsem ji, ze to neni vhodne zviratko a ze to ji nikdy porizovat nebudu.
Skrze želvu, já jsem si ji kdysi přála - dostala jsem ji, letos ji budu mít už 18. rok 😅 želva nesmrdí, pokud má vše, co potřebuje, tj. dostatečně velké akvárium, kvalitní výkonný filtr, atd. atd. Dřív jsem si to neuměla představit, jaké výdaje to jsou, naštěstí jsem ji dělala výbavu až když jsem chodila do práce a ještě před tím, než jsem měla děti, takže má všeho dostatek. Máme akvárium metr dvacet na padesát a padesát, a řekla bych, že by určitě užila alespoň metr a půl.. Ale jakmile tohle vše má, nevíme o ní. Jí jen jednou týdně - teda teď už několikátý týden nejí, ale to plazy tak mívají v zimním období, ano, jí masitou stravu.. Můžeme odjet na týden pryč a nic se za tu dobu nestalo.. Ale jo, pro puntičkáře běží jí tam filtr, ten je v elektrice, takže kdyby byl zkrat, je to průšvih.. Jde o to, jaký k tomu máš vztah ty.. Já jsem želvu chtěla, dost jsem se o plazy zajímala, takže mi nevadí, že ji mám, ale jak říkám, bude dědictvím pro naši malou 😅 vůbec koupě jakéhokoliv živého tvora bez delší úvahy, je velká nezodpovědnost, ale to určitě víte, a manžel se chtěl jen zase šikovně pomstít, řekla bych.. Protože věděl, jaká bude reakce dcery a jaká vaše..on je ten nejhodnější, ty to musíš řešit.. ☹ hodně štěstí, přeju želvičce, ať najde hezký domov..
Zavolala bych si na něj sociálku když neplatí alimenty ale má na zvíře a hned jim tam všechno vpálit. Holka je už dost velká aby si vybrala mezi zvířaty a pochopila že když chce želvu tak to bude jen želva protože je náročná finančně a v jejím věku to pochopí a domluvíte se na kompromisy.
Nemáte v okolí nějakou mini zoo nebo kroužek teraristů u DDM? Možná by se šlo domluvit, že byste želvičku měli u nich a dcera by se o ni chodila starat a platili jim jen kroužkovné. V Boleslavi to takhle funguje, v zoo mají hady a papoušky a želvičky, zkrátka ta dlouhodobě náročná zvířátka, děti tam chodí na schůzky a pomáhají s provozem. Financují to z příspěvků členů, vstupného a mají tam i kavárnu pro maminky s dětmi.
Nechala bych želvu u tatínka, však ona mu beztak dlouho nevydrží. Jo, je to hnusný, taky mám ráda zvířata, ale je to úplně zbytečná starost pro tebe.
@popelasa Nedávno jsem viděla reportáž, že si lidi pitomci pořizujou želvy, a když zjistí, že to není křeček, který zdechne za dva roky, se je snaží udat v zoo atd., jenže protože je takových pitomců hodně, jsou obvykle totálně přeplnění. Takže varianta dvě je pro pitomce obvykle vypuštění želvy do přírody, což je pohroma pro náš ekosystém.
Souhlasím s tou sociálkou, ať má taky chvíli jiné starosti než želvu.
Já vodní želvu měla a řeknu upřímně, zůstane u tebe na do smrti, pokud si ji vezmete. Strašně smrdí, je poměrně náročná na stravu a vybavení. O velikosti nádrže ani nemluvím, voda, čistění cca každý týden. Jen ať si ji nezodpovědný tatíček nechá, vyroste rychle z malého krásného zvířátka v poměrně nebezpečnou potvůrku. Na nějaké mazlení rovnou zapomeň, o tom nemůže být ani řeč. Je náročná i na osvětlení, vitamíny, aby neonemocněla a až trošku povyroste je schopná uštípnout prst i dospělákovi, natož dítěti. Za mě určitě ne a nemyslím si, že by jsi byla ta zlá, jen jsi zodpovědná, což bohužel otec jaksi není a od 7leté holčičky to taky chtít nemůžeš 🙂
Radu nemám, ale byla bych nas....
Tak tatínek se udělá hodný, koupí želvu a tím ta starost hasne? Ty bláho, to by mě vytočilo...
Jen ať ji nechá u sebe.
@anatanka nepovolila bych a želva by zůstala u tatínka ... holčička už není malá, probíraly jste spolu proč ne, takže na tvém místě bych trvala na svém ... jinak příště hodnej tatínek zajde s malou do útulku, tam si vyberou pejska a malá si ho také přivede domů? ... musí být jasné, že tvoje slovo platí a hotovo ... však malá to brzy pochopí ... ať malé vysvětluje otec, proč není schopnej želvě koupit akvárko a starat se o ni ... a nebo ať jí vysvětluje, proč želvička najednou zmizela (v lepším případě byla někomu darovaná, v tom horším puštěná ven, což je teda dost katastrofické, bo tyhle želvy u nás nemají přirozeného nepřítele) 😕 ... každopádně bych neustoupila, sedmileté dítě tohle už dokáže pochopit 😠
A nedá si vysvětlit, že budete mít aspoň nějaké zvířátko u táty, když tam pojede? Je to od něj teda pěkně nezodpovědný a obzvlášť želva, která žije dlooouho a když už tolik zvířat máte.