Dává Vám partner peníze na domácnost, nákupy atd.?

malaagnes
16. srp 2017

Ahoj holky,

můžu se zeptat na Vaše názory a zkušenosti, zda Vám Váš partner dává peníze na domácnost, nákupy atd. A pokud ano, kolik Vám dává??

Já jsem na mateřské s jedním prckem a partner mi nechce dávat ani korunu, s tím, že nějaké nákupy udělá, ale nikdy nekoupí to z čeho potřebuji vařit a základní věci, které mu napíšu na seznam. Takže si stejně nakonec musím nakoupit sama. Přijde mi, že on kupuje nesmysly, jen protože byly v akci a jen to, co uzná za vhodné. Hrozně mi to nevyhovuje, jak to máte nastavené Vy? Kamarádky v okolí, od partnera normálně dostávají peníze na domácnost a finance mají společné i když třeba dítě nemají. Buď máme divně nastavený rodinný systém, hrabe mi z mateřské, nebo se nechávám ovlivňovat kamarádkami, které to mají lépe nastavené 😀

Díky

andulii
16. srp 2017

Ahoj, také jsme to tak měly, bylo to těžké vyřešit.. Místo jídla, přítel nakupoval spousty sladkostí a za normální nákup nadával. Nakonec jsem to zvládla a vyřešila.. Požádala jsem ho aby jednou nechal za jeho peníze nakupovat mě.. Nakoupila jsem veškeré suroviny co jsem potřebovala abych mohla celý měsíc vařit, i na chut jsem vzala spousty věci. utratila jsem skoro 3tis. Když viděl že jsem nakoupila vše, a opravdu jsme s tim vydrželi celý měsíc, už do krámu nejde bez seznamu když nakupuje sám. zjistil že mu dost zbyde když si nechá poradit a mě tak zůstává mateská na ostatní. Vše to pochopil, že polívky z pytlíku tak nenasiti, nebo že to na co má chut se porad dokola jist neda.. dnes chodim s jeho kartou a penize mame spolecne.. Trvalo to teda skoro pul roku, ne jsem se odhodlala zasahnout.. 🙂 Zkus si s nim sednout a rict mu to narovinu.. 🙂

sobist
16. srp 2017

Ahoj, máme oddělené finance. Většinu věcí platíme na půl s tím, že u dítěte platí poměrně větší část manžel, protože má vyšší příjem, tak aby to bylo víc fér. :D O nic se pak nehádáme a nevyčítáme si, jak jsem často viděla jinde, včetně zákazu si něco koupit.. Plus teda máme i předmanželskou smlouvu, kdybychom náhodou šli někdy od sebe, tak se nemůžeme o nic obrat (ne, že by bylo o co teda - ale zas viděla jsem spoustu ošklivých tahanic o minimalni majetek a ráda si to případně odpustim). Ne každý tohle rozdělení chápe, dost lidí to kritizuje, ale nám to vyhovuje - a kdyby v budoucnu ne, dohodneme se jinak. 🙂

miaellen
16. srp 2017

@malaagnes hele divej, dava mi penize, ale musela jsem si je vyhadat!! pri materske mi daval 4 tisice a postupne jsem to zvysovala. nyni mi dava 8 tisic ciste na jidlo, kdyz mi penize dojdou, platim uz ja ze sveho. pracuji jako osvc a muj prijem je ruzny, nekdy mam treba jen deset tisic plat.

misa357
16. srp 2017

Mame jedno dite, jsem na mateřské a na domácnost mi dává manžel 17 000. Za to+mateřskou nakupuji jidlo, oblečení, granule pro psy, plenky a drobnosti pro malýho, i do domácnosti. Naftu, veškeré poplatky a větší položky pro domácnost a mimco platí manžel.

matildaxp
16. srp 2017

My máme peníze společné. Peníze co mě příjdou za mateřškou, tak z toho akorát poplatím všechny poplatky(cca 4000,-) a zbytek dám do kasičky, kde si spoříme. Přítel ze svého zaplatí akorát za nájem 5000,- a za zbytek se nakupují potraviny, oblečení a prostě vše co je zrovna potřeba. Co na konci měsíce zbyde, opět dáváme do kasičky. Krásně tímto způsobem spoříme 🙂

sweet81
16. srp 2017

Když samotného chlapa nenapadne , že ti peníze z rodičáku nestačí, tak mu to musíš říct sama. Je to blbý, chápu tě, ale jinak to nepůjde. Vždyť kolik stojí měsíčně plenky, drogérka a hlavně to jídlo. Je to dost a je jasný, že jen rodičák nestačí. Řekla bych mu, kolik vše stojí a jestli by ti mohl každý měsíc posílat nějakou částku na účet. A že si ráda nakoupíš jídlo sama.

khpeta
16. srp 2017

Dokud jsem nebyla na mateřské, platila jsem jídlo, zbytek manžel. Teď to máme nastavené tak, že vyberu 5 tisíc, zbytek si nechávám na účtu, to jsou moje peníze (kupuju pak třeba dárky apod.). Když mi peníze dojdou, manžel nemá problém s tím mi přidat. Kromě toho občas zaplatí nákup i on, zkrátka platí toho teď určitě daleko víc. Měla by sis s mužem promluvit, protože tohle normální prostě není. U vás bude asi nejlepší dohodnout se na pevné částce (nevím, jaké máte útraty), kterou ti bude posílat nebo dávat z výplaty, případně ať ti dá třeba kartu (ale to se mu asi chtít nebude, jak to tak čtu). Nicméně jeho chování a myšlení nechápu. My jsme do toho šli s tím, že teď tolik peněz mít nebudu a manžel se bude muset víc podílet než doteď. A automaticky to tak taky bral. Nikdy jsme ale nerozdělovali peníze na moje a tvoje, nedohadovali se, kdo co zaplatil. Když bylo třeba, prostě to jeden z nás koupil.

ilonne
16. srp 2017

Ja se priznam, ze rozdelene finance nechapu. My mame SJM a jeden ucet. Pak nemuze dojit k tomu, ze by na RD chybely penize a musela bych se prosit manzela.
@sobist pokud vam to funguje a vyhovuje, proc ne. Ja patrim k tem, co to prilis nechapou.

vanea
16. srp 2017

My to měli doteď tak nějak zvlášť, já kupovala jídlo a manžel vše ostatní (tj dražší věci, vybavení domácnosti, poplatky a podobně), no a teď co jdu na mateřskou a pak rodičák, tak bude posílat peníze na společný účet v bance, odkud právě budeme brát na prcka, jídlo a drogerku, máme k tomu účtu dvě karty, každý svoji - počítám, že někdy půjde na nákup on. Zbytek budeme mít zvlášť, takže já si nechám MD/RD a on zbytek výplaty, ze které poplatí poplatky a pojištění + pak nějaké další výdaje a svoje potřeby. Zatím netušíme kolik peněz bude potřeba, takže nevím kolik tam bude posílat, uvidíme až jak se zajedeme=) ale jako počítáme s tím oba dva, mateřskou mám sice fajn, ale za půl roku to bude almužna z RD, takže z toho si moc jásat nebudu :D

zuzineckah
16. srp 2017

my máme účty zvlášť, ale peníze společné 😉 mám přístup ke všem manželovým účtům přes internet + karty. V praxi to funguje asi tak, že část manželova příjmu jde na hypotéku, veškeré poplatky, pojistky atd. Z mého příjmu RP + plat platím potraviny, drogerii, co je potřeba. Hadry, boty a veškeré větší nebo mimořádné výdaje (např. teď nakupuji věci na dovolenou) platím kartou k jeho účtu. Věci pro sebe si většinou platím ze "svých" peněz, ale když je manžel se mnou tak automaticky platí všechno on. Fungovalo nám to takhle před svatbou, funguje to i po ní. V rámci SJM jsou veškeré příjmy beztak společné 🙂 O penězích jsme se nikdy nedohadovali, navzájem si důvěřujeme a taky jsme oba dostatečně finančně gramotní, abychom věděli kolik stojí život, děti atd. a kolik můžeme utratit.
Já jsem docela odpůrce společného účtu, nějak nechápu to nadšení z něj, když pak ani dárek nemůže být překvapením, protože pohyby vidí hned oba😉 Nemluvě o tom, že když se jeden z partnerů zblázní a vyluxuje ho, tak druhý zůstane s holou zadelí (pokud nepumpuje někde potajmu do punčochy...)...

@malaagnes máš trpělivost teda. Já bych se s ním takhle nes**la. Nechala bych ho vařit z toho, co nakoupí a odmítla bych se na tom jakkoliv podílet. Musí být asi hodně omezený, když k tomu takhle přistupuje. Ale předpokládám, že je to věc, kterou si o něm věděla, tudíž by tě neměla výrazněji konsternovat.

alkuska
16. srp 2017

Taky nechápu oddělené finance, nějak mi to přijde, že to už snad ani není manželství. A taky je to složité, pořád to nějak počítat a řešit. A vůbec, prakticky nikdy nejsou příjmy obou manželů stejné, stejně jako oba nevynaloží stejnou práci v domácnosti a při péči o děti, takže jak to chce někdo spravdelivě dělit, to snad ani nejde.

My máme peníze společné. Manžel pochází z rodiny, kde mají rodiče peníze oddělené, takže se na to nejdřív moc netvářil ale trvala jsem na svém a myslím že je teď taky spokojený. Mívali jsme jeden účet kam přišly výplaty a platily se z něj všechny poplatky, oba jsme od něj měli kartu a kupovali co bylo potřeba a nechtěla jsem slyšet o druhém účtu a nějakém dělení peněz.

Pak nám banka změnila pravidla a chtěla za druhou kartu platit, proto jsem byla nucena si zařídit vlastní účet s kartou zdarma. Rodičák i manžova výplata pořád chodí na ten společný a platí se z něj poplatky jak dřív. Já z toho druhého platím různé nákupy a když tam je málo peněz, manžel tam něco přepošle, takže tam pořád pár tisíc je. Oba máme nakládací práva k oběma účtům. Nakonec je to tak asi lepší, protože při platbě přes net nemám strach že nám někdo nějak vybere "hlavní" účet (pro rejpaly - už se nám to jednou stalo) a taky kdyby se nedejbože něco manželovi stalo, nebudu uplně bez peněz kvůli zablokování účtu při dědickém řízení.

Co se týká hotovosti, to máme pořád stejně - doma máme poličku, kde nám "rostou" tisícovky 😉, když dojdou, manžel vybere z hlavního účtu a doplní. Tam si podle potřeby oba bereme.

slayc
16. srp 2017

Ahoj, dítě zatím nemáme, ale u nás je to nastavené takhle: každý máme svůj plat a svůj účet. Manžel vydělává více peněz než já. Platím si své výdaje, jako je telefon, nafta, životní pojištění. Dále jídlo pro domácnost a zvířata. Manžel platí zbytek (poplatek za byt, povinné ručení na auta, kočkolit pro kočky (kupujeme dražší a ve větším množství) a svoje výdaje. Když nastane situace, že mé výdaje jsou vyšší, řeknu si o peníze, stává se to výjimečně. Manžel na oko hudruje, jak je možné, že nevycházím a že sem drahá záležitost, ale nakonec mi peníze dá na vše, co potřebuji. Když má něco nakoupit, řekne si o seznam, jinak nakoupí samé kraviny(diabetické sladkosti a šťávy, pepsi light a tak podobně). Pokud řeknu, že již nemám na nákup, dá mi stravenky a jeho kreditku. 🙂 Několikrát se nabídne sám, že zaplatí tohle a diabetik, jsou nákupy dražší, je to zntámhle to, když jdeme spolu na nákup a on vidí občas částku, která je vysší, platí automaticky on, ani se mě neptá, bohužel od té doby co je znát v mém rozpočtu. Být tebou zkusím se s partnerem pobavit, jeden měsíc si napsat veškeré útraty + za co, aby viděl kolik co vychází, schovat si účtenky, a během rozmluvy mu to vše ukázat černé na bílém. My jsme s manželem domluveni, že až budu jednou na mateřské, tak, pokud mi dojdou peníze, si řeknu kolik chci poslat a pošle mi na účet kolik bude potřeba.

ilonne
16. srp 2017

@alkuska Kde sezenu policku, na ktere rostou tisicovky 😀?

evelin1251
16. srp 2017

Ahoj, my to máme tak, že mi přítel "odevzdá" výplatu, v práci ji dostává na ruku, účet nemá. Něco si nechá - na cigarety a drobnosti. Na nákup jezdím já cestou z práce, sleduju slevy a různý akce. SIPO atd se mi strhává z účtu z mé výplaty. Většinou utratim přítelovu výplatu, tedy platím v hotovosti a mou výplatu na účtu spořím. Takže o finance se starám já, protože kdybych to nechala na příteli, aby bychom po čase umřeli hlady 😀 . A až příjde mláďě na svět nebudeme na tom nic měnit.

dafne55
16. srp 2017

Máme společné peníze na několika účtech. Z jednoho účtu odchazí povinné mesíční platby, z dalšího účtu nakupujeme (máme k němu oba karty) a na jednom spoříme. Manžel má ješte účet podnikatelský. Účty máme propojené v internetovém bankovnictví, takže máme oba přehled. Nakupujeme oba s rozmyslem, nemusíme se vzájemně dovolovat, zároveň jsme oba dostatečně finančne gramotní abychom věděli, co si můžeme dovolit. Upřímně řečeno si jiný model moc neumím představit, třeba kamarádka platí s manželem vše napůl, nakupuje převážně ona, sbírá všechny účtenky a na konci měsíce to dělí dvěma. Když nakoupí třeba na trhu a účtenku nemá, nedostane na to ani korunu. Zajímavé je, že domácí práce se na půl nedělí.

zuzineckah
16. srp 2017

@dafne55 tyjo, to je slušná stupidita s tím placením všeho napůl 😅 Když ji pozve na večeři, tak si pak taky půlku od ní vezme? Nebo si lístek do kina koupí sama??

ladyhacek
16. srp 2017

máme společný účet. peníze společné (nené moje a tvoje, ale naše). Na účtu máme ještě tolik - už nic kupovat nemůžeme ... Na nákup jezdíme spolu a vždy dle seznamu. témeř nic navíc nekupojeme . občas nějkaá sladkost, ale i ta je na seznamu. O všem rozhodujeme společně.
Kamarádka to třba mají tak, že manžel platí za dům > náklady, za popelnice, uhlí, elektro .... a ona platí jídlo. Dárky a věci dětem kupují na půl nebo ona

eloise02
16. srp 2017

@malaagnes Promiň, ale žít s chlapem, který by mi nedal ani korunu a sám kupoval jen nesmysly, to normální vážně není. Můj manžel platí doma vše, z mého rodičáku se platí jídlo, výlety a dovolené a ano, ještě mi k mým penězům každý měsíc přidává. O nákupech rozhoduji víceméně já, protože já vařím a potřebuji k tomu potřebné suroviny. Máte to nastavené podivně, je prostě potřeba si o tom vážně promluvit.

golde_n
16. srp 2017

Máme společný účet, kam chodí všechny peníze. Nakupuje ten, kdo zrovna jede do krámu. Mame určené kapesné 4000kč pro každého, za které si můžeme koupit co chceme. Finance jsou věc, která se má vyřešit už před dětmi/svatbou.

legelata
16. srp 2017

Máme každý svůj účet a kdo jde nakoupit, tak platí. Významnější platby platím já, protože vydělávám víc, přišlo by mi divné to nedělat, máme prostě vše napůl. Když je to manželství a kord s dětma, tak mi přijde fakt divné, dělit peníze na moje a tvoje nebo se peněz nějak doprošovat.

andelka
16. srp 2017

Na jídlo a domácnost mi peníze nedával,platila jsem to z rodičovského příspěvku. Ale když byly větší výdaje,nebo na potřeby pro děti,boty, oblečení mi navíc peníze dal když jsem si řekla. Nebo jsem si vybrala ze společného účtu. Taky jsme na některé nákupy chodili spolu a platil je. Jídlo během dne ,do práce apod si kupoval sám,beztak též blbosti ale tak do už.
Hospodaření je potřeba pořádně probrat a nastavit. To co máte je šílené.

barumat
16. srp 2017

Zarazila mě @andulii, když za necelé tři tisíce nakoupila na vaření na celý měsíc a ještě sladkosti a drobnosti, to teda čumim 😲 Stejně tak mě šokovala @misa357 - sedmnáct plus mateřská? Ty kráso 😲😲😲 To žijete v úplně jiné dimenzi teda.

Já z řidičáku platím příkazy, protože manžel nemá účet, zbydou mi necelé tři tisíce. K tomu mi manžel dává na domácnost šest tisíc a já v práci vydělám pět a půl. Tzn. mám na domácnost čtrnáct a půl tisíce, z toho teda ještě platím benzín, což je u mě docela dost. Kupujeme hodně ovoce, zeleniny, masa, mléčných produktů, no a taky alkoholu 😁 Na akce nekoukám, resp. když na ní natrefím, využiju, ale cíleně nehledám. Vařím denně, plus plíny, UM, skleničky, večerní kaše, atd. Ušetřit by se dalo (vařit domácí kaše, vařit levněji, hlídat akce, být důslednější v odplenkování, atd.), ale na to jsem líná. Vyjde to přesně tak nějak do nuly.

barumat
16. srp 2017

...rodičáku, samozřejmě. Autocorrect.

dafne55
16. srp 2017

@zuzineckah Pochybuju, ze by ji nekdy pozval na veceri. Ale letos jeli na dovolenou, kazdy platil samozrejme pulku. Plus vymenovali eura, zase dal kazdy pulku. A zbylo jim par drobnych a on porucil, aby je vymenila zpatky a musela mu pulku vratit. 👎

alkuska
16. srp 2017

@ilonne My ji sehnali v moebelixu 😀

monilineek
16. srp 2017

Tak to si nedovedu představit. Vždyť rodičák je tak malý. Měla by jsi ho požádat o peníze na společnou domácnost a hlavně tedy na dítě, přeci se o něj neustále staráš a to máš ještě vše platit? Nevím jaká je Vaše fin. situace ale to ti asi nezůstává nic moc pro sebe. Naše fin. situace je jiná partner platí úplně vše, mateřskou mi nechává abych mohla na nakupy, dárečky atd.. Ale ve tvé situaci bych se pokusila najít řešení (rozmluvou) aby se více finančně zapojil.

zak1991
16. srp 2017

Upřímně... Oddělené finance dnes už taky nechápu. Když jsme s manželem začali bydlet spolu, za týden mi dal kartu od účtu. V první chvíli jsem byla dost v šoku, že to chce takhle brzy, ale byla jsem ráda za důvěru, kterou mi tak prokázal. Hned to pak začalo fungovat tak, že všechny naše peníze chodí na jeden účet. Každý máme kartu a přístup z internetu. Z účtu se zaplatí bydlení, platí se nafta, telefony, nákupy... Prostě úplně všechno. Ani jeden z nás nemá peníze nikde bokem, oba kupujeme, co je potřeba a co chceme. Nikdy jsme neměli jediný problém s tím, že já kupuji tohle nebo tamto, že jeden nebo druhý moc utrácí... Jsou to prostě naše společné peníze, které používáme pro nás. A to jeden vydělává víc než druhý, a to o dost. Kvůli penězům jsme se nikdy nehadali.

tensorflow
16. srp 2017

My máme s přítelem každý vlastní účet a potom jeden společný na domácnost. K tomu společnému máme oba přístup a kartu a platíme z něj veškeré výdaje na domácnost - jídlo, nájem, vybavení.
Když tam začnou peníze docházet, tak oba na něj pošleme peníze z našich vlastních účtů. Teď posíláme obas stejnou částku, předpokládám, že až budu na mateřské, bude posílat větší částku on.
Velmi mi to takto vyhovuje - mám přehled o tom, kolik utrácíme za domácnost a současně mám soukromí a nikdo mi nekontroluje nákupy na aliexpresu. 🙂

jaja01k
16. srp 2017

Máme každý svůj účet, ale peníze bereme jako společné, rozhodně nepočítáme kdo kolik zaplatil. Já mám rodičák 5.000 Kč a k tomu mi manžel posílá dalších 5.000 Kč. Ale není to tak, že bych musela vyjít s 10.000 Kč měsíčně, kdybych potřebovala, mohla bych si říct a manžel by mi dal víc. Já platím takové ty běžné nákupy, manžel to ostatní (např. bydlení, auto, školku) a větší položky (teď např. autosedačku). Když jdeme nakoupit společně, platí manžel, i když je to třeba moje oblečení nebo kosmetika. A když je náhodou potřeba, zaplatím zase já a neřeším to. Včera jsme potřebovali zaplatit opravu auta, manžel neměl čas jít do banky vybrat peníze, tak jsem je vybrala já ze svého účtu.

galatea_a
16. srp 2017

@dafne55 Ježiš ta tvoje kamarádka ... a to jsou manželé ... to si vůbec nedovedu představit 😲 A ona je s tím takhle smířená?