Dát dítě mojí matce do opatrovnictví, než dostuduju? 😞

dadanana
20. únor 2015

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli by některá z vás dala svě dítě své matce do opatrovniství než dostuduju.. Je mi 18 jsem těhotna, a jsem ve 2 ročníku na střední teprve, a rodiče docela zbají na školu, mamka mě nabídla že by na dva roky ho měla v pečí... ale že by jsme bydleli všichni, máte s tím skušenost?

kamilka007
20. únor 2015

@dadanana Netuším, jak to je po právní stránce, ale já bych nedala. Vždyť jestliže budete stejně bydlet všichni spolu, proč má být dítě "psané" na babičku?

frantiska85
20. únor 2015

Jsi dospělá ženská, i když mladičká. Je fajn, že tvoje matka chce pomáhat, ale neutíkej od mateřské role, z dítěte bys měla prakticky sourozence a později by tě bralo za sestru. Nevymezené postoje a role v rodině by časem přinesly neshody.

irisie
20. únor 2015

@dadanana jsi plnoleta tak nevim k cemu by to bylo dobre.

andrrriiik
20. únor 2015

Souhlasim s ostatnima,babicka muze pomahat a hlidat.

golla
20. únor 2015

Taky bych nedala. Jsi jeho maminka, proc to ,,menit,,?!

danielama
20. únor 2015

A tvoje mamka ještě pracuje? Pokud by to bylo z důvodu, že by s ním šla na mateřskou a ty jsi tak mohla chodit do školy, tak to docela chápu. Jinak ale nevidím důvod, když jsi plnoletá.

ronyx
20. únor 2015

@danielama Aby máma pobírala mateřskou na prcka,nemusí být jeho opatrovníkem.

danielama
20. únor 2015

@ronyx Aha, tak to jsem nevěděla 🙂

marecekavendulka
20. únor 2015

to dite je tvoje a priznej si narovinu: jses si jista tim,ze by ti nevadilo,ze by tve dite mel v peci nekdo jiny? ze by ti nevadilo,kdybys byla treba zrovna ve skole a tvoje mamka ti napsala,ze se tve dite prave usmalo? jsi sice mlada,ale to neni duvod k tomu "brat" ti dite. a skolu lze bud dodelat po materske nebo mit individual.

ilaura100
20. únor 2015

Neni duvod, aby maminka byla opatrovnikem ditete, ale urcite bych vyuzila moznosti dokoncit co nejdrive skolu.Se zakladnim vzdelanim by se ti prace hledala velmi tezko a budes mit zodpovednost nejen za sebe, ale i za dite.A cim vice to budes odkladat po RD, tim mene se ti do toho bude chtit.

dadanana
autor
20. únor 2015

no mamka nepracuje je doma. Mám ještě jedno mladšího sourozece, a mamka je samoživitelka a je vedená na sociálce, a kdybych v pečí měla prcka já a ona hlídala když budu chodit do škole. tak by jí sociálka mohla nabídnout práci a šolu byhc stejně musela přerušit.
Já právě nevím jestli chci aby ho měla na dobu studium mamka. Jenže mě mateřkou ani nedají ne?. jen rodičovský příspěvěk. Vůbecd nevím jak to chodí.. jak by co bylo :(

ilaura100
20. únor 2015

@dadanana Spis mi pripada, ze maminka si chce prilepsit pestounskym prispevkem 😒
Ty budes mit RP ode dne porodu ve ctyrlete variante.

dadanana
autor
20. únor 2015

To je kolik mesicne? Ještě bych mela dotaz, nevíte na lůkterych školách jde individuální plán?:(

roozenka
20. únor 2015

Skola se da dodelat pritom nebo pozdeji.

betelgeuzz
20. únor 2015

@dadanana no jestli mamka nepracuje, tak nejspíš nedostane mateřskou ani ona.
Já bych taky doporučovala, aby ses snažila školu dokončit a neodkládat to. kamarádka taky porodila během střední, asi rok měla individuál a pak školu normálně dochodila, pomáhala rodina s hlídáním. S opatrovnictvím bych si to hooodně rozmyslela, obzvlášť po tom, co píšeš. 😒

ilaura100
20. únor 2015

@dadanana Rodicovsky prispevek je v jednotne vysi 220000,-.Zadej si do vyhledavace RP ve ctyrlete variante a nastuduj si, kolik budes pobirat.
Na moznost individualniho planu se budes muset dotazat primo na strednich skolach ve svem okoli.

betelgeuzz
20. únor 2015

to se musíš zeptat u vás, jestli to jde. Problém bývá na školách, kde je povinná praxe, tu se doma těžko doučíš.

dadanana
autor
20. únor 2015

Asi mate pravdu. Byl to mamcin návrh no, a dase říct první reakce... Asi to odmitnu, a budu doufat ze me škola individuální plán udělá 🙂

dadanana
autor
20. únor 2015

Nechodim na obor z praxi. Praxi máme jednou za rok na týden a tu si vybirame kazdy da, kam chceme jit

ilaura100
20. únor 2015

@dadanana Nevim, kde studujes, ale co si pamatuji, tak u nas na gymplu mely holky individualni studijni plan a vychazelo se jim vstric.Klidne na prvni rok skolu prerus, ale jestli ti jako starsi a zkusenejsi mohu poradit, neodsouvej jeji dokonceni az po rodicovske.Spatne by se ti vracelo a navic budes po RD muset z neceho zit a zivit nejen sebe, ale i to male.
V kazdem pripade preji hodne stesti 🙂, lehke to nebude, ale s pomoci rodiny se to zvladnout da.

roozenka
20. únor 2015

@dadanana zeptej se ve skole. Spoluzacky to tak mely.

dadanana
autor
20. únor 2015

Přítel pracuje, tak snad by to s rodičovské a s výplaty nejak šlo zvládnou utáhnout podnajem a miminko 🙂..

ilaura100
20. únor 2015

@dadanana No vidis, pokud pritel pracuje, tak budes mit moznost zvolit si pres nej i kratsi dobu pobirani rodicovskeho prispevku nez ty ctyri roky.A z vyplaty a RP zije spousta rodin, nebudete prvni a urcite ani posledni.Neboj, to zvladnete.

dadanana
autor
20. únor 2015

A to by nevadilo? To by přítel mohl normálně chodit do práce?🙂 a dávali by mu výplatu i ten RP ?🙂

ilaura100
20. únor 2015

V pripade, kdy ty jsi plnoleta a pritel pracuje a k diteti se hlasi opravdu nevidim jediny duvod, aby bylo dite v peci babicky.
@dadanana ne, pritel bude normalne pracovat a rodicak budes pobirat ty, ale diky jeho dennimu vymerovacimu zakladu, pokud tedy nepobira minimalni mzdu, si budes moci zvolit i kratsi dobu, do ktere si tu jednotnou castku 220000,-, rozpocitas.Jednoduse receno budes pobirat RP kratsi dobu, ale dostanes vice penez.

dadanana
autor
20. únor 2015

Důvod byl ten abych dodelala školu, ja mamce rikala ze si zjistim školu atd a podle toho se rozhodnu. Jenže chodim na školu tady v Ivančicích a myslim si ze me to tady nedaji

dadanana
autor
20. únor 2015

Dekuji za rady, moc si me pomohl. A myslis zde bych mela treba nárok na příspěvek na bydlení nebo tak něco?🙂

ilaura100
20. únor 2015

@dadanana To opravdu nevim, tam by zalezelo na celkovem prijmu vasi domacnosti, tedy tebe i pritele, kolik byste platili za najem atd.Na internetu existuji kalkulacky, takze az to bude aktualni, muzete se pokusit to orientacne spocitat.

andrrriiik
20. únor 2015

@dadanana ja mam taky jen rodicak,mam ho pres manzela,mesicne mi vychazi 6111kc+prispevek na bydleni(ten je podle trv.bydliste osob v byte,manzel trv.bydliste v byte nema,tudiz se nepocita),ten se vypocitava
podle prijmu,vysi najmu,velikosti bytu 🙂

dadanana
autor
20. únor 2015

A kdyby tam trvale bydliště mel i přítel tak by mě ho nedali? Nebo jo?:D