Ahoj holky. Chtěla bych vědět, jak domluvit tchýni, aby naší malé nedávala hračky které nejsou nové. Ona je taková že chodí po bazarech, nebo klidně najde na ulici nějakýho plyšáka, autíčko, a vezme to domů. Naštěstí jsem to věděla už před porodem, a já i můj manžel jsme jí důsledně řekli, že pro naše dítě nechceme nic po nikom, jen nové. No a ona že jo. Ale hned jak se malá narodila, tak jí tchýně dala v mikrotenovém sáčku (v kterém jsem přinesla pár dnů předtím maso na grilování) plyšového medvídka. Na první pohled bylo vidět že není nový, i po čichu. Byl mi navíc děsně povědomý. Tak jsme se zeptali odkud ho má. A ona že ho koupila. Ale koplo mě, že jsem ho vídávala u manžela v pokojíčku. No samozřejmě to byl on. Mlčeli jsme, ale s manželem jsme to doma probrali, a on mámě řekl, že příště až něco koupí, aby na tom nechala visačku, abysme jako viděli odkud to pochází atd. No slíbila to. Ale pokračuje dál, tuhle manželovi dala pro malou dvě dětský knížky, s tím ať se nebojí, že je kupovala v obchodě. Mě hned napadlo jak když jsou obchody zavřené. Tak jsem se jí zeptala já, a přiznala že ty knížky dostala od knihovnice, že je z knihovny vyřazovali. Jak jí už důrazně vysvětlit že tohle opravdu nechceme?
A proc ti to tak vadí? Neřeknu hračky z ulice,ale knížky z knihovny??
Stát si za svým. Nic méně, mě to přijde hezké, že přinese dárek, i když je to knížka vyřazena z knihovny, nebo plyšák po manželovi, však se dá vyprat a nic mu není. Jasně, sbírat nějaký polorozbity hračky u kontejneru je asi nesmysl. I když třeba můj děda kolikrát něco našel ( např kolobezka) dětem to opravil a slouží to doteď. Víš on každej nemá na to, kupovat věčně nové dárky.
@chumlee71 Tak sahalo na to bůhví kolik lidí, my s manželem chceme pro své dítě jen nové věci. Ať už jde o oblečení, hračky...
@sajul Ale my po ní nechceme aby něco dávala. A když jsme jí to už několikrát důsledně řekli... Ten plyšák nebyl po manželovi ale taky úlovek z bazaru. A ona nemá problém s penězi, kolikrát malé dala peníze ať jí něco koupíme. Radši fakt nic, než použitý věci.
Asi to bude docela těžké, protože máte očividně na věc každá naprosto odlišný názor. Musím se přiznat, že pro mě by to bylo taky těžké, protože to nechápu. Uvidíme, zda budu jako tchýně jednou aspoň schopná natolik odlišný životní styl respektovat. Oba s mužem jsme měli radost, když jsme mohli našim dětem dát pár zachovalých hraček ještě po nás. Běžně jsem nakupovala na bazaru, ostatně pro dítko je toho potřeba tolik najednou a ze všeho rychle roste, že mi to prostě přišlo logické. Stejně tak na bazaru již nepotřebné věci prodáváme, darujeme přátelům apod. Ke knížkám jsme děti od malinka vedly, takže krom spousty knih po nás a spousty nových jsme půjčovali právě i v knihovně... Plyšák se dá vyprat, plastové a dřevěné věci otřít vlhkým hadříkem. Mít pro dítě vše jen 100% nové mi přijde trošku jako úchylka (promiň), vidělas někdy v obochodě, jak se se zbožím zachází? Třeba ve skladu? A to nemluvím o výrobě🙂
@sajul Ona tohle má spíš jako "úchylku", furt někde něco shánět po bazarech, když někdo něco nepotřebuje a vyhazuje, tak ona si to hned bere, co když se to hodí... Takhle ve sklepě mají x starých rozbitých počítačů atd. Ale náš domov není skladiště.
Hračky z ulice ne, ale pokud se jedná o věci po někom z rodiny, příbuzenstva či z bazaru atd., nevidím na tom nic špatného. Spíš mi přijde jako nevhodné jednání nutit babičku nechat cedulku na věci.....za to, že Vám něco přinese ji podezírat.....Navíc, kolikrát mám zkušenost, že hračka po mně x let stará má daleko větší trvanlivost:o)
@sajul Tak nemusí nosit pořád něco při každé návštěvě - stačí tři příležitosti za rok - narozeniny, svátek, Vánoce.
Spíše jde o ten (ne)respekt a mlžení, které se pak může přelévat do dalších oblastí.
My jsme zase řešili třeba situaci, kdy syn od prarodičů dostal na narozeniny tři tašky dárků (drobností v řádu 50 Kč) a doma to pomalu začalo vypadat jako na smetišti. Trvalo několik let a přešlapů, než to pochopili.
@sajul S těma knížkama to byl docela podraz, na Vánoce jsme u tchánovců byli, a říkali že je donesli z knihovny, ať si to vezmu. Manžel u toho zrovna nebyl, a já řekla ať se nezlobí, ale že to nechceme. No a pak po necelém měsíci to tchýně vrazila mému manželovi ať nám to domů doveze, se lží že to koupila. No manželovi to doma došlo, a knížky nabídnul v práci kolegům co mají děti. Taky to nikdo nechtěl 🤔
No, uchylku mate spis vy, takze bych s darky pockala do doby, nez je budu moct dat primo detem a na vase kecy se vykaslala.
@olga_ Vždyť ona byla schopná donést domů i polorozbitou kancelářskou židli s tím, že to na úřadě vyhazují, a že to je přece škoda... 😣
A co je špatného na vyřazených knížkách z knihovny?
@j.a.n.i Jo tak ty bys nechala svoje dítě, ať klidně ožužlává plyšáka z bazaru, který patřil bůhví komu?
@jarunkaxyz1 Už jsem to psala, sahalo na to bůhví kolik lidí, a manžel opravdu vydělává dost na to, aby naše dítě mělo nové věci, a ne po někom.
Hele, já tě chápu. Jste na to citiliví. Jen vy víte, jak to u nich vypadá doma a chápu, že tomu chcete zabránit. Jen prostě nemá to jednoduché řešení. A nosí pokaždé něco? Jak často vás navštěvuje?
A proč to tedy řešíte? Tak plyšáka vezměte a vyhoďte - není nic jednoduššího....nevím, co tady chcete za rady.....
A myslis, ze plysak, ktery se valel po x skladech a buh vi, co s nim, kdo delal, je neco jiného?
@olga_ Nenavštěvuje nás, občas my jí, teď teda kvůli koroně tak jednou za měsíc tam jede jen manžel.
Asertivně opakovat a dárky nepřijímat. Nechávat u ní. Ale počítat taky s tím, že vám to zkomplikuje vztahy. A jinak možná třeba při vícero dětech vztah k bazarovým věcem přehodnotíte 😅
@j.a.n.i A že by ses na naše kecy vybodla a dala dítěti dárek po někom bez našeho vědomí? To by tě můj manžel pěkně hnal.
Přijde mi úsměvné, že si myslíš, že na nového plyšáka nebo knížky v knihkupectví nesahalo kdoví kolik lidí.
Pokud vám dárky od ní nevyhovují, tak je vracejte,
vyhazujte nebo dávejte dál, různé charity nebo azyláky hračky pro děti uvítají.
Já nevím, tohle jsou fakt starosti.....potřeba si asi dokázat, že za každou cenu musí mít dítě nové věci....Moje babička pravnučce taky dala hračku, kterou dostala od sousedky (ne, že by neměla spoustu věcí od ní nových) a je to prostě jedna z památek na prababičku. Ona tehdy měla radost, že se pravnučce líbila a o to šlo....také jsem pro první dítě chtěla převážně nové věci, ale prostě babičky to někdy berou jinak...chce to trochu ohleduplnosti a tolerance.....
No na něčem "second" nevidím nic špatného, plyšák se vypere, věc se utře, umyje. Kolikrát u popelnic vidím stranou věc, co si někdo vezme, já tam dala dětskou židli - za chvíli byla pryč. Jestli ti to tak vadí, tají to prostě řekni nebo že to budeš zrovna vyhazovat.
Jako nalezené hračky beru, ale plyšák po manželovi (otci dítěte)?! Já mám medvěda a panenku po rodičích a jsem hrdá,že tak dlouho vydržely,už mají přes 60let. A knihy,že vyrazovali z knihovny? Nedávno bylo Slunce,seno...A tam je hláška "my demokraté,knihy nepalime" tudíž,si jich vážíme. Pokud chceš mít jistotu,že budou čisté,prdni je pod UV
Heleď, na "novou věc" sahalo tolik lidí, že tímto přístupem to fakt nevytrhneš. Babičku stejně nezměníte, i když tohle zavání už nějakou formou psychologické poruchy, sbírat hračky po ulici a nosit je batoleti. 🤨Takže prostě zapřemýšlejte, pokud věc není evidentně z popelnice, vždycky se dá nějak vyprat, otřít dezinfekcí a nebo holt vyhodit, tak proč to nebrat tak jak to je? 🤷♀️
Jednat, vrátit, aby si to odnesla domů.