Co dělat, když dítě k otci "nechce"?

mila13
14. srp 2015

Milé holky, nikdy jsem netušila, že něco takového budu muset řešit, ale nemůžu se na to nečinně dívat. Jsem rozvedená a žiju s 14letou dcerkou. Před 2 lety jsem se dala dohromady s mým "dávným (nyní rozvedeným) kamarádem" a více jak rok a půl spolu žijeme. Má dvě děti - holčička půjde do třetí třídy, chlapeček do první. Jezdívali k nám vždy rádi, užili jsme si dohromady legrace, děti si s mojí dcerkou rozumí. Nyní ale začíná být problém s jeho holčinou. Mám dost velký pocit, že jí matka a dědeček navádí proti otci (z útržků od dětí) a stalo se nám, že již jednou k otci nechtěla - tak jí nenutil... pak jsme všichni byli na dovče a vše v poho - spousty legrace, máme spousty fotek šťastných dětí...teď zas máme náznaky, že k nám (ona) nechce... Styk mají založený na dohodě (otec je má 1 za 14 dní o víkendu), platí pravidělně na obě velké částky.... S chlapečkem problémy nemáme... on k nám jezdit chce. Myslím, že má matka povinnost připravit děti na pobyt u táty a předávat je dle dohody (vždy si to předem potvrzují).... ale pokud dítě je pod jejím vlivem a ona je dost velká manipulátorka , co s tím? Už jsme z její strany byli popotahováni na sociálce, holčina byla u psycholožky a ze strany EX padly slova o úpravě styku. Myslím, že se máma mstí otci na dětech... Víte, kdybych měla jedinou pochybnost, že s ním děti nejsou šťastné - vidím, jak ho mají rády... Chtěla bych mu pomoci... help...

nnell
14. srp 2015

Kdyby se chtěla "mstít" tak proti vám "štve" obě děti.
Tvůj muž si může u soudu nechat upravit styk (aby byly jasně určené časy, kdy u něj děti soud) a pak vyžadovat dodržování rozsudku, v nejhorším případě i za součinnosti státních orgánů. Jestli to je vhodné řešení a zajistí to otci pěkný vztah s dětmi, o tom si musíte obrázek udělat vy.
Mně představa, že 9 letá holka občas nechce na víkend k otci, nepřijde nijak zvláštní a hned bych v tom neviděla manipulaci matky, a popravdě pokud jednou u mě nastane tahle situace, tak vůbec nevím, co bych jako matka dělala. Mám dítě nutit i přes mrtvoly s tím, že jinak bude soud? Policie? Ano, otcové mají svá práva, ale nějak se mi v tom občas ztrácí to právo dítěte na vlastní rozhodnutí. Jiná věc by samozřejmě byla, kdyby k vám nechtěla vůbec.
Jo a ještě jedna věc. Jsou to jeho děti, jeho exka, nepřeháněj to s tou pomocí aby se to neotočilo proti tobě, že ho třeba nutíš do nějakých řešení, o která on nestojí.

evulina77
14. srp 2015

podle mě nejdůležitější netlačit a nedělat nic na sílu a to ze žádné strany...

mila13
autor
14. srp 2015

Také to nechceme dělat dítěti "na sílu"... vždyť ji kvůli tomu minule nenutil a nechal ji doma... má obavy, aby jí neztratil ☹ je mnohem více ovlivnitelná než chlapeček... a uvědomte si, že ji de facto takto vidí 2x do měsíce... a to ji vypiplal z plenek... je správné, aby si dítě říkalo jestli má zrovna náladu k otci či nikoliv? Víte jak je pak táta smutný?

evulina77
14. srp 2015

a nešlo by s ní strávit některý den v týdnu, třeba ji vzít po škole a jít třeba do kina, nebo do knihovny nebo tak nějak. Nebrat ji přes noc, jen s ní být. Chápu, že je o těžké, ale pro malou je to těžký taky. Pokud je schopny mluvit s ex, tak si s ní promluvit, jestli se něco neděje, jestli malou něco netrápí a tak. Ale podle mě na ni taky už leze puberta a bude hůř...

mila13
autor
14. srp 2015

@evulina77
Určitě mu to navrhnu... děkuji 😉 Víte, on je fakt táta/máma... je hrozně hodný chlap...

elu
14. srp 2015

@mila13 ted budu asi zlá, ale na tvou otázku: je správné, aby si dítě říkalo jestli má zrovna náladu k otci či nikoliv?....a je správné, když si jeden z rodičů řekne, že opouští společný domov???....řekla bych, že správné to není, hlavně když se jedná o dospělé lidi, kteří si snad dokážou domyslet, co nastane...určitě bych to nehrotila, a jestli nechce holka k vám, zkuste domluvit, že bude táta jezdit k nim

verusky
14. srp 2015

mam dve dcery za sebou a kolikrat se stalo, ze jedna z nich za tatou nechtela. ja je, blbec, premlouvala, misto aby si je ziskal on. ted tam je male miminko (ja mam taky) a chodivaji s tatou na koupak, inline brusle, to ja jim nenabidnu a uz se tesi jak o zivot.
neni to prijemna situace, to je jasne, ale s temi detmi nekdy nepohnes. maji sve city. myslim, ze ta mama je nenavadi. ja jsem nenavadela a obcas nechtely. vis, maji u me jistotu tech 12 dni a kdyz zrovna byly harmonicke (ja jsem nervak a cilevedoma, tak to malokdy 😅 ), v tu chvili tu milovanou mamu nechteji opustit.
asi je nejdulezitejsi prijmout to, jak to je.

mila13
autor
14. srp 2015

@elu
Děkuji za reakci... přivedla jste mě na zajímavý nápad 🙂 a máte pravdu - ačkoliv jsem také rozvedená, rozvody z "banálních" důvodů neuznávám... zvlášť, když jsou v tom děti... to není fér... když jsem se já rozhodovala, jestli se rozvedu, kamarád mi řekl - dítě Ti jednou může vyčíst to, že jsi odešla - může Ti ale také vyčíst, že jsi neodešla... tato doba je ale hnusná na podvody, nevěry atd... je na každém, v čem dokáže žit - a to žít - ne přežívat...

verusky
14. srp 2015

@mila13 potiz je prave v tom, ze z lidi odchazi charakter... obecna zalezitost... kazdy jde za osobnim stestim... to stesti muze byt uplne komercni... lide maloco vydrzi...

dannyblakely
14. srp 2015

I takové semetriky existují.. Ach jo.. No, asi být na místě tatínka, promluvila bych si přímo s dcerkou. Zeptala bych se jí nějak šetrně, jaký je důvod, že k vám nechce a taky být tatínkem, přiznala bych jí, že mě to mrzí, když ji nevidím a že ji mám moc ráda... prostě bych si s ní o tom všem vážně promluvila, řekla jí důvody, proč už s maminkou nejsou spolu a tak.. Devítiletá holčička by to měla pochopit, pokud bude tatínek mluvit upřímně..

mandala
14. srp 2015

Nenutit, nebo k vám přestane chtít jezdit nadobro. Jelikož mám dcery stejného věku, tak vím, že ne vždy jsou nadšeny z toho, co navrhnem, kam pojedem, co budem podnikat apd. Přijde mi to zcela normální, taky přece občas nemáme náladu jít zrovna tam a tam, jenže my tam chodit nemusíme, protože rozhodujeme sami za sebe, kdežto ty děti tam musí. Já myslím, že pokud je tatinek tak perfektní, jak píšeš, tak to nebude tak zlý, třeba se dcerka jen potřebuje překlenout přes nějaké kritické období a pak ho bude zase ráda navštěvovat. Nechala bych tomu volný průběh a moc do toho nezasahovala. 😉

etinka
14. srp 2015

No tak stejnou situaci má známá,jen obráceně.Holky 10leté k tátovi nechtějí,nadává jim,té známé a všem jejim příbuzným,prostě je to blb,co neunesl rozvod.Holky to poslouchat nechtějí,k němu na 14dní v červenci jely s pláčem a za trest a bohužel musí 😒 .Kdyby nešly,vzal by policajty a přijel pro ně.Je prostě jak gestapák a na děti má jen práva,povinnosti žádné.
Alimenty platí,ale směšné a navíc nedá dětem ani korunu,ještě jim nepřidal na nic.Žádal i o střídavou péči,tu sice nedostal,ale paradoxně mu soud přidal na styku 😨 .A děti k němu musí,těší se,až jim bude 12,aby si u soudu mohly říct,že k němu nechtějí 😢

marecek4
14. srp 2015

@mila13 asi bych ti nějak moc neřešila-holčina pomalu přichází do let,kdy bude mít jiné zájmy než návštěvy u táty,pravda podpichování od vlastní mámy není zrovna košér,ale s tím nic nenaděláte,rozhodnutí bych nechala na ní-ale pokaždé bych rozhodně nadhodila jak je vždy vítaná a na ní záleží-z obou stran,jak od Vás tak od táty

mila13
autor
14. srp 2015

Uvidíme, jak se to teď vyvrbí ☹ a jen se zkuste vžít do role rodiče, ke kterému dítě nechce... kdybyste k Vám nechtělo Vaše dítě ☹ držte prosím pěstičky...

verusky
14. srp 2015

@mila13 no ja to vim prave od byvaleho partnera, jak je mu to neprijemne, kdyz k nemu nejaka z holek nechtela. byl smutny, presly, ja se snazila holky premluvit (takze videl, ze nenavadim). a pak si je ziskal sportem, aktivitou, nabidl neco jineho nez ja. zeptejte se ji, to je dobra rada. co by chtela, co by se ji libilo. ale jemne samozrejme, at neni panem situace. ja to s holkama asi moc nerozebirala, jen rekla, ze tata by byl smutny a ze ja si odpocinu a pak se na ne budu o to vic tesit (to je jedna z vychod volneho obvikendu 🙂).

pipi02
14. srp 2015

@mila13 Vy se prosím zkuste vžít do role té matky i dětí.....nebyla jste u toho kdy dceru očkovala - je to vaše domněnka.. a jak asi může být mámě co ji dcera řekne, že chce být s ní a nechce k otcovi? Jste matka, tak se zamyslete..a pokud dítě nechce? Ano může si říct a od Vás je opravdu hnusné říct, že by na to neměly mít děti právo.....prostě táta je pryč a je s cizí ženou....každé jednání má své následky.

somalicats
14. srp 2015

@mila13 Jsem rozvedená, s mým ex vycházíme skvěle, a tu a tam se dcera taky šprajcne a nikam jet nechce... Většinou následně zjistím, že holky ze třídy se domlouvaly na víkend a ona chtěla taky... Nemá smysl to lámat přes koleno, bude hůř, až doleze do puberty...

andelka
15. srp 2015

@mila13 mně se to stalo,že dítě preferovalo otce. Pocit nic moc,to ti řeknu. Ale našli jsme kompromis,že bylo u otce víc ( víc než mladší,ktery je víc fixovany na mě a zas někdy nechce k otci), vyšli jsme mu vstříc, ale u mě taky bylo. Být na něm,tak u něj spí pořád, což nešlo,nechtěli jsme to ani jeden rodič. Takže starší byl třeba 5 dní u něj a 2 u mě a mladší naopak. U školních to tak moc nejde,ale myslím,že nutit dítě neprospeje. Vaše je starší,zkusila bych s ní promluvit, proč nechce,co by chtěla,jak se otec cítí,ale taky,že oba rodiče chtějí s ní být,a že taky mají povinnost se o ní oba starat. Možná by bylo lepší si najít častěji kratší dobu,osobně mi víkend co 14 dní přijde málo. Ale přítel to má se svým stejně, a zažili obě situace,že dítko nechtělo od něj i k němu.
Neviděla bych v tom hned manipulaci matkou,takhle staré dítě má na ledacos svůj názor, má zkušenosti,nemusí věřit slepě co mu kdo napovídá, dá se s ním mluvit,debatovat..

hancazivocich
15. srp 2015

@mila13 - má dcerka momentálně též nechce k otci.. A nemyslím si, že ji navádím.... Jen se jí ptám, diskutuju..Zajímá mě její názor.. Před víkendem začne být plačtivější, ptá se, jestli je u otce jeho nevl. syn.. Když zjistí, že ne.. Odmítá tam jet s tím, že se jí otec nevěnuje..atd... Dětská duše je prostě složitá záležitost.... Já i když máme dohodu, tak se ex snažím vyjít vstříc - tráví u něj i Štědrý den.. Styk dohodou znamená, že na to musí být obě strany ,,dospělé"...A pokud by mě ex přitlačil tím, že bude vyhrožovat úpravou stuku, tak se začnu stavět na zadní i já...Tímhle nic podle mě nedocílí... Náš ex... vídá Ki téměř každý víkend, když ho poprosím o půlku víkendu, tak to dodrží.. Nedodržuje vyzvedávací časy, ale to už je jiná věc...
Třeba ta holčička jen má pocit, že se jí tatínek nevěnuje tak, jak se jí věnoval před tím.. Nebo má maminka jiného partnera a holčička má pocit, že neví, kam patří.. Já bych do téhle křehké záležitosti sama aktivně moc nezasahovala a netlačila na něj.. Protože nakonec budeš ty ta špatná..

mila13
autor
16. srp 2015

@pipi02
no, máma je také s partnerem... a už několikátým... a když jsme se s partnerem poznali, už měla jiného...

pipi02
16. srp 2015

@mila13 To nikdo netvrdí, ale děti jsou u ní většinu času...prostě je to na nich...říct jim že na to mají oba rodiče právo...to zkoušeli i u mě....jako malá jsem se vysmála a řekla, že já budu tam, kde je mi dobře a ne kde mi to někdo nařídí a bylo mi 10...

hancazivocich
16. srp 2015

@mila13 - a striktním ,,braním dítěte" z náručí matky - dle soudu... se ta láska dítěte k otci ,,vynutí" ? Jen otázka k zamyšlení... Já mám za sebou DN....Ale oceňuji, že mi v tomto ex vychází vstříc.. A já jemu..

mila13
autor
16. srp 2015

@hancazivocich
Ne, nevynutí, ale otec má možnost pokračovat ve vytváření vztahu s dítětem...a jak já to vidím, děti se s ním smějou, kraví spolu a máme spolu spousty hezkých zážitků a vzpomínek...

pipi02
16. srp 2015

@mila13 ano "násilím" a dítě si to velmi rychle vyhodnotí a udělá si stanovisko a bude to horší a horší...

lucimillka
19. říj 2016

No holky já jsem teď v situaci podobné moje 7leta dcera nechce k otci a jemu je to vlastně úplně jedno, kdyby dítě ke mě nechtělo tak bych asi zjišťovala proč? Ale on mi jen napíše tak ať nejezdí. Docela je mi z toho smutno,ze se tak k tomu staví.

marecek4
29. říj 2016

No,my mame asi vyreseno,uz bejakoy dobu jsem mela dojem,ze maleho tatinkovi vnucuju,maly tam ani nechtel,brecel,vztekal se,ale vzdycky to nejak nakonec proslo,no ted po prazdninach tam byl jen jednu sobotu-po domluve,ze jsem mela moznost z prace jet prave na heden den do termalu do madarska,jinak si ho tatinek braval az odpoledne a na nedeli,ze chodi do prace i v sobotu dopoledne,no a ze si ho vecer po ceste zpatky vyzvednu-cca do 9,nebo pak v nedeli,ze he stejne na neschopence,no dopadlo to tak,ze maly skoncil u nejake cizi pani a tatinek odfrcel na kole pres 30 kilometru k tehdejsi pritelkyni-pisu tehdejsi,protoze dnes ji uz pry nema,ale na maleho si ani nevzpomene a za celou dobu mu poslal jednu sms pusu,a na druhou stranu je to podivne,maly po nem nebreci a nechybi mu,s pritelem vychazi v pohode a nezaziva zadne alkoholove pijatiky,jen si momentalne nedovedu predstavit co bude az se tatinek vzbudi a zas si ho bude chtit vzit

konik_mischel
29. říj 2016

@mila13 ahoj, ono to může být i něčím jiným než matkou, která by holku očkovala. Není jednoduché mít nakázáno, že tehdy a tehdy musíš někam jít. Představ si sama sebe, že bys měla přikázáno, že prostě v sobotu ráno vstaneš v 7, musíš se nachystat na víkend u táty i když bys radši jela třeba s kamarádkou ze školy a její rodinou na výlet o kterém ti říkala ve škole. Přijdeš k otci, kde je to třeba i fajn a super, ale ne vždy máš prostě náladu na nějaký program, na cestování, na to být v pohodě a "kravit". Holka je pomalu v pubertě, možná má úplně přirozeně dny, kdy by byla nejradši zalezlá v pokojíčku se svými tajemstvími a starostmi a jen tak koukala do stropu. Možná by nebylo od věci zkusit jak už tu někdo psal, setkat se občas i v týdnu, říct dceři, že když bude chtít podniknout něco v týdnu, že o to táta taky stojí. A hlavně aby se s ní začal bavit ne úplně jako s děckem, ale se sobě rovným - chápu, že je těžký, že ke mě musíš na povel i když máš náladu na něco jiného třeba, mě to pak mrzí když za mnou nechceš, je nějaký důvod proč se ti u nás třeba nelíbí nebo je to jen tím, že občas nemáš náladu? Je něco co tě trápí a s čím ti můžu pomoct? Prostě zdůraznit, že ji otec vidí rád úplně kdykoli, ale že chápe, že ne vždy má na to ona třeba náladu a zkusit se nenápadně ujistit, že v tom není třeba nic jiného než nálada dcery.

vanocni_stromecek
29. říj 2016

Ja bych za tim nic nehledala, holka uz je relativne velka, a kdyz jednou nechce k otci jit, muze mit jine plany, kamaradky, cokoli, tak holt nepujde, muze se pak otec domluvit, ze nejaky den zajdou do kina, do cukrarny, ale NENUTILA bych a uz vubec bych to neresila na vasem miste soudne! Tim by se vse mohlo jen pokazit...velke dite uz soud nedonuti nekam chodit.

jandovaveronika
Odpověď byla odstraněná
Zobraz