Co dál?

9. dub 2022

Ahoj, potřebuju se vypsat a přečíst si názory někoho nezaujatého.
Mám půlroční dítě a přítele, který si malou napsal na sebe i když není otcem. Sestěhovali jsme se spolu poměrně nedávno. S penězma jsme na tom docela dost bídně, vlastně jsme úplně v prdeli. On je v insolvenci, já na mateřské. Od pondělí do pátku dojíždí do práce 50 km. Za den 100 km. Pětkrát týdně. V té práci je několik let a má 23 čistého, z toho ku ale zůstává 13 tisíc. Když vezmu, svoji mateřskou, jeho plat, odečtou nájem, elektřinu, plyn, telefony a moji splátku z dob minulých, nezbývá nám vůbec nic. A to do toho nepočítám ještě jídlo, drogerií a to jeho dojíždění. Našla se práce asi 10 minut pěsky od bytu, kde by měl čistého 30-35.. Bez dojíždění, práce od 6-15 hodin. Teď teda dělá r-o-n.. neustále vysvětluju, ať se na tu práci vykašle, protože nejspíš příští měsíc nemáme co jíst (příští měsíc mi přijde jen rodičák, doteď jsem byla ještě na mateřské a zvládalo se to dobře). Nedokážu mu vysvětlit, že takhle rodinu neužívá, takhle to dál nejde. Pořád si jede tu svou, že se mu ta práce líbí, naplňuje ho, má to tam rád. Nakonec za mnou přišel s tím, že si teda nechá udělat v práci ještě jednu smlouvu na někoho, a to co udělá na pmresčas bude vedeno na tuhle smlouvu, aby mu to nevzala insolvence.. což je ale prostě blbost.. protože stejně bude dojíždět, v práci bude nonstop.. když by stačilo jen změnit práci.. Teď sakra nemůže přemýšlet, jestli ho to baví nebo ne, potřebujeme něco jíst, musíme mít kde bydlet! Pořád přemýšlím, jestli by mi bez něj nebylo líp, ale zase si říkám, že nám všechno klape, známe se nějakých 6-7 let, ve všech jiných ohledech je všechno úplně super. Jenže tohle je pro mě tak zásadní, že všechno ostatní musí jít bokem. Přece nemůžu být s chlapem, protože je sice hodnej, o dítě se umí postarat, o domácnost se umí postarat, mám ho ráda, ale kvůli nějakýmu jeho přesvědčení nenakrmím dítě. Nehledě na to, že doteď jsem všechno živila já. Nájem, jídlo, finance okolo malé, všechno já. Po výplatě mi vždycky dal 2-3000, který si ale odemě stejně nakonec vzal, protože přece musí natankovat, aby mohl jet do práce. Já fakt nevím. Nechci zůstat sama, nechci brát malé tátu, nechci aby to skončilo takhle. Ale jestli by nám opravdu nebylo líp. Nejspíš mi nic jinýho nezbyde. Přemýšlím nad tím několik dnů a nocí.. přemýšlím nad tím horem dolem, zprava doleva.. už mám z toho hlavu jak balon a stejně jsem na nic kloudnýho nepřišla.. jak to vidíte? Co si o tom myslíte? Co byste dělali?

autor
9. dub 2022

Omlouvám se za chyby, psala jsem to ve spěchu.. A ve stresu..

gdpr
9. dub 2022

Ja by som sa v prvom rade opýtala samej seba ci budem vedieť vsetko potiahnut a potom sa rozhodla z tvojho opisu asi toho schopná nebudeš. Nie je to ľahká situácia ale keď sa s nim rozídeš kvôli tomu, ze malo zarába a nechce lepšie platenú prácu tak potom budeš mat ešte nemej peňazí... A pre malú by som sa snažila nájsť aspoň nejaké statne jasle od roka a išla pracovať tiež alebo aj teraz aspoň na par hodín by som nasla nejaké hlidani pre malú.

kkacca
9. dub 2022

Není to mysleno špatně, ale z toho, co pises, ty spis hledas někoho kdo vás bude živit a zaplati ti najem..pokud si se teď měla na mateřské dobre, navys si rodicak na max, to je cca tvoje mateřská a holt pak bez do prace, to jestli s nim nebo bez nej už je ve finále jedno..na jeho obranu, ne každý chlap by chlap by udela, co on..

dasipe
9. dub 2022

Ono čím víc si vydělá, tím víc mu seberou. To nemá vliv. Spíš ať si najde nějakou brigádu navíc, bez smlouvy, prachy na ruku. Jinak se v tom budete plácat pořád dokola.

autor
9. dub 2022

@kkacca není to o tom, že chci aby nás někdo živil, je to o tom, že jsme šli do vztahu s tím, že to bude na hovno, ale uděláme maximum pro to, abysme se měli co nejlíp.. já lítám aspoň s blbýma letákama, abych aspoň nějak přispěla do rodinného rozpočtu, ve volných chvílích prodávám ručně vyrobené práce.. zatímco on kouká jen sám na sebe, klapky na očích a nevidím neslyším..

autor
9. dub 2022

@dasipe teď mu zůstával 13.. kdyby šel do té práce, tak mu zůstane 16-17, což už je jiná.. plus teď kde je, tak z toho co mu zůstane, dá stejně 3-4 tisíce na dojíždění, takže i tohle by bylo do plusu..

autor
9. dub 2022

Já neříkám, že chci miliony, každej den restaurace, každýho půlroku nový šatník a podobně.. já jsem schopná se uskromnit co to půjde.. jediný co chci je to, že budu vědět, že máme na Sunar.. přece toho nechci tolik..

kkacca
9. dub 2022

A jak bys to dělala, kdyby on s tebou nebyl vubec, kdyby si na dítě byla od zacatku sama? Není to rejpani, ptam se jenom..

dasipe
9. dub 2022

To záleží na insolvenčním správci. Můj chlap je taky v insolvenci, kdyby si našel lépe placenou práci, stejně by mu zůstávalo to, co mu zůstává teď, jen by měl o něco dříve zaplaceno. Každopádně ještě by byla možnost najít práci takovou, kde mu dají jen úplný základ, ze kterého by mu odešla insolvence a zbytek by mu zůstal

autor
9. dub 2022

@kkacca to by mi byla do začátku ochotná pomoci mamka, pak bych měla nárok na nějaké příspěvky.. pak případně od roka ty jesle a nějaká brigáda, nebo práce.. ale malá má 6 měsíců, takže teď stejně nic moc nevymyslím.. i moje rodina mi odmítá pomoci, protože první kdo se má starat je on.. a ne že já si budu půjčovat od mamky na to, aby on absolutně nepřidal ruku k dílu.. ve chvíli kdy bysme šli od sebe mi mamka pomůže do té doby ne.. toho půl roku by to bylo fakt šílený.. ale musí se to nějak zvládnout, přece neskončím na ulici aby mi malou vzali... já od něj nechci odejít, nechci být bez něj, tohle beru až jako nejhorší možné řešení.. prostě jen potřebuju, aby se mu ta žárovka v hlavě rozsvítila..

autor
9. dub 2022

@dasipe je pravda, že já se v tom nějak extra nevyznám, vycházím z toho co mi říkal on, když koukal do nějaké justiční kalkulačky nebo co.. jak to děláte vy? Ty jsi na mateřské? Jak to zvládáte?

zmrzlinka
9. dub 2022

A Ty nemůžeš na nějakou brigádu např.pres víkend a malou ať hlídá přítel.Ja jsem chodila od půl roku malý a bylo to super.Prišla jsem na jiné myšlenky a něco si vydělala.
Jinak já bych ho asi kopla někam....pokud není schopen zabezpečit rodinu....

jijulka
9. dub 2022

a tys to nevedela pred pul rokem, ze vas neuzivi?
Pokud chodi do prace a splaci, tak nemam pocit, ze to tahnes jenom ty.

autor
9. dub 2022

@zmrzlinka hele můžu, taky nad tím uvažuju… Ale proč já mám lítat s letákama, háčkovat na zakázky, ještě o víkendech lítat po brigádách když oni proto není schopen udělat vůbec nic..
@jijulka Tak abych to ujasnila.. Žijeme spolu v jedné domácnosti 3 měsíce.. doteď mi nedal ani korunu… Teda vlastně dal - každý měsíc mi poslal 2000… A do další výplaty po mě chtěl pětkrát 500 na dojíždění.. takže co je to potom za podílení se na domácnosti.. jí se, pije se, bydlí se, všechno pouze z mě mateřské..🤷‍♀️

autor
9. dub 2022

Dokud se spoléhala na mě, tak bylo všechno v pořádku.. Teď se o někoho potřebuju opřít a spolehnout já na něj, a problém je na světě..

jijulka
9. dub 2022

rozumim, asi jsem to vstupne blbě pochopila. Chapu tvoji rozladu, kdyby se jednalo o muj pripad, tak se pokusím ho donutit k lépe placené praci.. i za cenu použití manipulativnich praktik

jijulka
9. dub 2022

ono ne kazdej chlap je zas takový, ze pomuze i doma i s deckem, to je dobra deviza, uplne by se mi nechtelo ho pustit k vode

leymea
9. dub 2022

Chlapa nechapu, ze nechce zmenit praci. Nikdy bych nejezdila 100km denne a uz vubec ne za 23 tisic. Jemu to evidentne nevadi a opustit to nechce. Ja nevim jak to funguje u insolvence. Jestli to co vydela navic tak mu zustane nebo musi poslat? Jediny co me napada tak navysit rodicak na maximum a pak dat dite do jesli a jit do prace.

jana_zofie
9. dub 2022

A mne teda neco napada. Kdyz ma malou napsanou na sebe, at jde na rodicak a ty bez do prace. Jako prilis se v insolvencich nevyznam, ale rodicak mu podle me nezabavi a tobe plat taky ne. Jako chapu, ze prijit o cas s ditetem boli, ale neni tohle reseni, ktere by fungovalo?

adel_si
9. dub 2022

@dasipe nemáš pravdu 🤦‍♀️ čím víc si člověk vydělá, tím víc mu i zůstane.. zkus si to zadat do jakékoliv insolvenční kalkulačky na netu... A radit někomu ať se nechá zaměstnat na černo a přiznává jen minimální mzdu, to je taky názor jak stehno.. jak by k tomu přišli ti věřitelé?! Už tak valná většina věřitelů přijde o dost peněz kvůli tomu,že dost dlužníkům jsou dluhy po 5 letech odpuštěny. Těch dlužníků,kteří splatí do 5 let svůj celý dluh je mnohem menší část.. ach jo, chápu pak ty názory lidí, kteří na osoby s insolvenci koukají skrz prsty, jestliže dlužníci přemýšlí jako ty.. tedy, jak to co nejvíc oje*at, ale ať se mám co nejlíp já 🤦‍♀️

zmrzlinka
9. dub 2022

Tak měla by si začít tím ,že už mu nedáš žádné peníze a napiš mi na papír přijmi a výdaje celý domácnosti a kolik peněz od něj potřebuješ ,aby si pokryla základní výdaje a uvidíš co bude.... kopnout ho do zadku můžeš vždycky....

zuzangel
9. dub 2022

No záleží co od toho vlastně vše chceš. Variant je víc. Mě by zajímalo kam teda dává těch 13 tis co mu zůstane.
A nemůžete jít bydlet tam kde pracuje a tak ho to "naplňuje" 🙈 když bude chodit do práce pěšky tak ušetříte na benzínu.
Jinak já bych s takovým asi nebyla, samozřejmě nevíme přesně jak to u vás funguje. Ale snaha z jeho strany evidentně není, kdyby řekl že to aspoň zkusí třeba na pár měsíců, však by se do té práce mohl případně snad vrátit.

bara88
9. dub 2022

Být tvým přítelem pošlu tě do řiti hned.on si osvojí dítě které ani není jeho a ty si stežuješ?kdyby bál sám,bez děcka tak by asi vycházel s penězi

bara88
9. dub 2022

Nechápu že může být někdo tak hloupý a nechá zapsat dítěti do rodného listů takového člověka, který ani otec není.co si jako od toho čekala

kitycat
9. dub 2022

Ja nechapem, ze si nechala do RL zapisat nejakeho tvojho "znameho", nastahujes sa k nemu s trojmesacnym deckom, ty mas MD on ma obycajny plat a insolvenciu wtf 🤣🤣🤣 Premyslam, ktoremu z vas sa tento fasa napad zrodil v hlave a ako daleko dopredu ste premyslali. Obzvlast ty. Kedy si zistila, ze je v insolvencii? A teraz budes malej "brat otca", ktory este bude platit alimenty, lebo ty si asi ocakavala lepsi zivot... Mala si ist rovno k mame... Zaujimalo by ma, co sa stalo so skutocnym otcom..

autor
9. dub 2022

On je prostě zlatej, ta láska tam je, všechno klape, malou miluje.. vím, že kdybych si polámala obě nohy, tak se o malou postará a můžu být úplně v klidu.. takže je mi líto to řešit rozchodem.. ale taky potřebuju, aby se snažil.. ne, že já budu dělat první poslední a on se poveze..

@bara88 Ano, ale to mu mám být do konce života vděčná, živit ho a klanět se mu? Zapsal se, sám to navrhl a šel do toho se všemi plusu i mínusy o kterých jsem mu říkala milionkrát, ještě než to podepsal..

@zuzangel to by byla taky možnost, ale to by znamenalo jít bydlet k jeho rodičům na vesnici o 20 obyvatelích, já bez auta a 50 km od rodiny.. a pouštět svoje bydlení s tím riskem, že když se rozejdeme tak nemám kam jít se mi nechce..

@adel_si upřímně, já to taky prvně navrhovala, ale je to blbost.. když se na to přijde, tak bude platit dvakrát tolik..

bara88
9. dub 2022

Tvl a jsi blbá? Víš že to má zápory i pro tebe a pro dítě? Zapsat jako otce takového chlapa?

autor
9. dub 2022

@bara88 ano, ale s tím se do toho šlo, plány byly úplně jiný.. že on najednou otočil, s tím jsem nepočítala.. bohužel.. a jednej se mnou slušně, buď tak hodná.. nechci tady jednání v podobným stylu, ale normální poznámky, už tak toho mám plný zuby a ještě se hádat s nemkým tady..🤦‍♀️ Děkuju

bara88
9. dub 2022

Je to tvoje dítě ,nad takovyma vecma si měla sakra přemýšlet

jijulka
9. dub 2022

hele a kam on cpe těch 13 tis, kdyz rikas ze vse platis ty a jeste si od tebe pujcuje?