Ahoj. Asi budeme mít nějakou dobu v péči tříleté dítě. Máte někdo zkušenosti s podobnou situací? Na co se připravit? Mám z toho docela strach, abychom to v pohodě zvládli.
Holky smekám před Vámi jste úžasné.
A zároveň mám dotaz protože delší dobu nad tímto uvažuji s manželem. Jaké jsou požadavky na přechodné pěstouny? Myšleno např. vzdělání, bydlení,vlastní děti atd... Klidně pište do IP. Moc děkuji za info 😉
@dashenka72 Děkuji za odpověď. U nás je to kvůli situaci u příbuzných (rodičů dítěte) partnera. Je to dost nečekané, situaci moc nerozumím. Partner se s malým nepravidelně vídá, já ho viděla vlastně jen jednou, když jsme ho nedávno (také nečekaně) hlídali přes noc. To hlídání bylo v pohodě, ale druhý den odpoledne už chtěl dost mámu, stýskalo se mu. To stýskání mi dělá starosti, nevím, jak na reagovat. Co mu odpovídat, když se bude ptát na rodiče. Navíc netuším, jak dlouho u nás bude...
@mili_ilim_ilmi zkušenost nemám, ale k dítěti to chce být upřímná v závislosti na věku. Říct mu pravdu, nelhat. "Maminka tě moc miluje, ale teďka s tebou nemůže být, proto musíme být chvíli spolu. Pojď, půjdeme si stavět s legem". Nevyhýbat se tématu (děti to cítí)... Situace to je těžká, ale děti jsou přizpůsobivé, on to zvládne... Hlavně to chce se mu věnovat, zabavit ho a na otázky co má odpovídat. Rozumě, ale pravdivě...
@anetka1701 Děkuji, tuhle a podobné věty určitě použiji.
ano souhlasím, určitě nelhat, ale pokud možno zjemnit věci, tzn. neříkat před dítětem nic ošklivého o rodičích, určitě jej hodně mazlit, chovat a vůbec mu věnovat spoustu pozornosti, bude to záhul pro vás všechny. Klidně si vzít dítě na klín a povídat si o mamince, nebude mít pak strach začít o ní mluvit. Jinak vycítí nějaké tabu a bude nešťastný. To pak může vést do vzdorovitosti a vzteku. Pěstounkám se někdy stává, že než to přebolí, tak děti propadají vzteku a panice, dokonce pěstounku i pokopou, je to ale jen reakce na to, že se cítí nešťastně. Po čase se to uklidní. Hlavně na dítě nikdy nekřičet, nikdy!!! Doporučuji k přečtení příběhy lidí, co si adoptovali děti, nebo brali do pěstounské péče, myslím, že tam píší o různých reakcích dětí. Jsou to krátké příběhy ADOPCE DO NAHA.cz
@terry1512
ahoj, co se týče přechodných pěstounů: pokud se člověk rozhodne jde na magistrát na OSPOD - odbor sociálně-právní ochrany dětí a tam vyplní žádost. A pak nastává trošku maraton. Přijde k vám sociálka a promluví si s vámi i s manželem. Pokud pro ně budete přijatelní, tak vaši žádost postoupí Kraji. Kraj vás pozve a opět s vámi budou mluvit. Budete muset doložit trestní bezúhonnost,kolik manžel vydělává a napsat psychotesty. Pokud projdete pošlou vás do kurzu pro přechodné pěstouny. Celé to u nás trvalo cca 18 měsíců. Na vzdělání nezáleží. Záleží na tom, aby jste již měla odrostlé vaše děti. Nejmladšímu dítěti v rodině by mělo být nejméně 10 let. Sociálka samozřejmě bude mluvit i s vašimi dětmi. Deset let je pro vaše dítě opravdu minimum. Jde o to, že si dovezete miminko a pak ho po pěti, šesti, sedmi měsících předáte adoptivním rodičům a to je strašný psychický nápor. Vaše dítě by to nemuselo zvládnout, protože k dítěti přilne jako k sourozenci. My to vždy v rodině obrečíme a to mám děti 24,21, a 16 let. Naštěstí jsem vždy děti předala super rodině a jsme spolu v kontaktu. Tzn. že si píšeme, občas pošlou fotku, aby jsme se poradovali a někteří občas přijedou. Manžel s dětmi blbne a my si s mamčou dáme v klídku kafčo 🙂 U přechodných pěstounů může dítě zůstat maximálně jeden rok, do té doby se sociálka snaží pro dítě najít definitivní řešení. Adopce, pěstounská péče, navrácení dítěte do jeho vlastní rodiny. Zatím jsem předávala děti do adopce a teď mě bude čekat předání do dlouhodobé pěstounské péče.
@terry1512 je dobré kouknout na nějaké pořady např. na youtube
Přechodní pěstouni zblízka: co dělají a jak pomáhají
myslím, že tam o tom dobře referují
@dashenka72 To je strašně krásné co děláte. Smekám před Vámi. Já bych to asi nezvládla z důvodu vracení těch dětí. Ale je to úžasné, že ti maličcí prďolové nemusejí být někde po ústavech. Mají tu svou "rodinu".
Hlavně, když jdou do rodiny. Jedna pěstounka, co znám musela dítě vrátit do ústavu. Soudce odmítl protáhnout termín, než se mu najde rodina. Strašně jí to sebralo, ale nemohla nic dělat. Je potřeba více rodin, které by chtěli adoptovat, nebo si vzít dítě do dlouhodobé pěstounské péče. Jsou to chudáčci, myslím děti. Rodina je nechce a ještě, aby byly v ústavu.
@mili_ilim_ilmi A vy budete pěstouni na přechodnou dobu? Nevím jak to je, když to je vrámci rodiny narychlo. Ale často si říkám, že bychom klidně přibrali nějaké dítě, kdyby se někomu z rodiny nebo kamarádů něco stalo, ale to je asi něco jiného než plánovaná dočasná pěstounská péče, ne? Jak se to řeší?
@mymetka No já doufám, že se situace nevyvine tak, že bychom ji museli řešit pěstounskou péčí. Já doufám, že rodiče dítěte (hlavně maminka) si vyřeší v krátké době svou situaci. Vlastně ani moc nerozumím tomu, co se vlastně děje. Jinak my máme sepsanou jakousi dohodu o péči. Můžeš si ji sepsat sama a nechat ověřit nebo ji můžeš sepsat na ospodu. Nebo se prostě jen můžete dohodnout, že dítě bude u vás, ale může nastat situace, kdy se ten papír prostě hodí. Co se týče takovýchto situací, tak u nás PP v podobných případech není moc podporována. Asi hlavně kvůli tomu, že je dost lidí, kteří PP zneužívají a v rámci rodiny si berou děti do PP, aby měli nárok na peníze, ale děti jsou ve skutečnosti doma s rodiči. Ale my to chceme řešit pokud možno mimo instituce, protože doufáme, že se ta situace prostě co nejdřív vyřeší. A říkáme si, že je to jen třeba nějaký myšlenkový zkrat a rozmyslí si to a nakonec se třeba stane, že s námi bude jen týden. Přítel doufá, že mu maminka dítěte řekne, co se vlastně děje a že by jí mohl potom pomoci. Ale zatím to z ní nemůže nějak dostat. Nebo takhle trochu víme, co se děje, ale nechápeme, proč je takový problém to vyřešit.
Jinak my do budoucna plánujeme adoptovat si nějaké dítě nebo vzít si dítě do dlouhodobé PP, takže s tím, že doma máme teď malýho nemám za sebe problém, ale mám strach, aby ho to nějak nepoznamenalo na psychice.
jste skvělá, ale pokud by to bylo déle, tak je dobrý, aby jste ho měla v PP, jednak by jste na něj něco pobírala a asi nevíte, jak se to ještě vyvine. Kdyby se mu u vás něco stalo,např. blbě upadne, tak je dobré mít papír, že je u vás. Také by vám mamka měla podepsat papír o lékařské péči, myslím, aby jste mohli rozhodnout o lékařských úkonech. Nezapomeňte si vzít kartičku pojištěnce. Když mám dítě v PP, tak mu bez svolení matky nebo soudu nemohu dát ani naušničky. Ani očkování navíc, i když ho chci klidně ze svého zaplatit. Bez svolení mu nemouhu udělat ani občanku. Tzn. že nemůžeme do Německa na nákup. O dovolené v zahraničí si můžeme nechat jen zdát.
@dashenka72 Prý měsíc nebo dva, ale kdo ví, jak to nakonec dopadne. K mamince dítěte mi moc nesedí, že by bez syna dokázala tak dlouho vydržet... Kartičku pojištěnce máme, papíry jsou sepsaný podle vzoru z ospodu, tak jsou snad správně. Jinak tady je ten rozdíl, že si jsem jistá, že maminku dítěte půjde sehnat a domluvit se s ní, kdyby bylo něco potřeba. Peníze neřeším, přítelova rodina nás už stála tolik, že uživení malého dítěte se v tom ztratí. Tentokrát to alespoň půjde na něco, co mě neštve.
@mili_ilim_ilmi Myslím, že pro každé dítě je náročné, když není s rodiči, s tříletým dítětem už se dá mluvit a pokud budete mít příjmající přístup, nemusel by z toho mít trauma. Nevím nakolik se znáte, jak je na vás zvyklé, kolik budete mít času, jestli budete doma, nebo chodí do školky. Asi to bude zezačátku náročné pro obě strany, pochopit se, co kdo chce a potřebuje. Přece jen ve třech letech jsou ještě ty děti hodně ovládány emocemi a tolik se nekontrolují. Ale držím pěsti.
Ahoj, jsem pěstounka na přechodnou dobu. To znamená, že dostávám děti, dokud se jejich situace nevyřeší a pak se vrací zpět do své rodiny, nebo jdou do adoptivní rodiny, nebo k pěstounům. Nevím jaká je vaše situace. Je dobré si o dítěti vše, co lze zjistit. Např. jeho režim tzn. kdy vstává, jak dlouho spí, spí i odpoledne? Co jí, kolik toho sní, co má rádo, co nesnáší. Ještě k tomu usínání - jaké má rituály, např. chce si před spaním popovídat, zazpívat,pochovat - s čím usíná? Má nějakou hračku, plínku v ruce nebo kdo ví, co ještě...Na jaké vůně je zvyklé. Není na něco alergické? Jídlo, vůně, prášky atp. Asi bych chtěla spát poblíž, abych zjistila jestli spí klidně nebo má děsy? Jakou má velikost oblečení a bot. Je toho dost a určitě si teď nevzpomenu na vše. Většinou přebírám miminka, tak přeji hodně zdaru a odvahy. 🙂