Chlap v krizi. Jak to přežít a nezbláznit se?

2. říj 2024

Na mého manžela došla nějaká krize středního věku. Jak to přežít a nezbláznit se? Všechno špatně, všichni špatně. Pořád vzteklý nebo pouze fyzicky přítomen (se sluchátkama u noťasu). Hlavně ty řeči, co poslední dobou má, mi dávají zabrat. Jakože kdyby neměl rodinu, tak kde mohl být. Nebo že mě a děti musel živit, když jsem byla na rodičáku (upřímně, nikdy jsme si nežili nad poměry, takže žádné vydržování za tím nehledejte). A další podobné perly. Já ho konfrotuji s tím, že jsme ty děti chtěli oba a že holt dokud jsou malé, tak potřebují víc péče. Mám pocit, že by mu aktuálně vyhovoval život svobodného mládence. Už se to táhne pár let, jen teď to víc graduje.

veronicka89
2. říj 2024

Jakože kdyby neměl rodinu, tak kde mohl být.

👀
==》

🫡
==》

🧳

🤣 nouma co niceho nedokazal a svadi vinu na tebe a deti ....

swan42
2. říj 2024

Nevim jak to prezit, ja mam krizi uz 5 let a dalsich nejmin 5 ji mit budu 🤣

5pajina55
2. říj 2024

Nevšímala bych si ho. Je to jeho krize, tak ať si jí vyžere sám. Možná je někde jinde zakoukaný, tak mu doma vadí i to, že dýcháš.

reeeza
2. říj 2024

Ten si fakt nevidí do huby. To je smutné.

Určila bych jasné hranice. Ukázala mu že tohle teda ne.
Např bych mu dala najevo, že občas má propad každý, občas každý balancuje, přemýšlí o svých nesplnění snech ( a že jich i ty je máš), občas má každý splín....Ale ať si nechá tvé ponižování a srážení hodnot toho co jste spolu vybudovali pro sebe. Nehodláš být jeho hromosvod.
Podpoříš ho v jeho nových plánech, v tom aby následoval určité své sny, budeš mu oporou. Ale na rodinu a hodnotu rodiny ať si neopovažuje sahat. To už je za hranou.

Podpoříš ho v tom aby věci pozitivně měnil, ale ne v tom aby si z tebe a rodiny dělal hromosvod na všechny své bolístky. Věci lze měnit i bez dehonestace toho, jak to teď je. Je třeba si vážit i maličkostí, každodenních věcí, být vděčný za to co máte...

Navíc vaše rodina jej potřebuje, jeho ochranu i moudrost. Ne jen peníze. Možná má pocit že to jde mimo něj, připomínej mu že není jen rodinnou bankou, ale důležitou součástí.

Pokud chce cestovat, trochu zažít dobrodružství atp. podpořila bych jej v tom. I při rodinném životě je fajn trochu vykročit ze zajetých kolejí. Můžete se někdy s dětmi přidat, jindy mu poskytnout prostor..

helen_h
2. říj 2024

A kolik manželovi je a jak máte staré děti??

palja
2. říj 2024

Můj otec měl tu krizi kolem 40 let, byla to hrůza. Teď má můj manžel 40 a krizi má taky. Je se vším nespokojený, na všechny nadává, hlavně v práci. Na nás jako na rodinu ne, na děti taky nenadává, že je má.
Prostě ho vyslechnu, dám mu prostor pro sebe, občas si někam zajde. To jde většinou se starší dcerou někam do kina, na výstavu, do muzea.
Já jsem měla krizi teď, byla jsem doma a s dětmi už 7 let a byla to fakt ponorka. Teď jde mladším dcera-nema-bydleni do školky, já od listopadu do práce a už se nemůže dočkat. Prostě ro někdy na člověka padne ani neví jak.

patypresdevaty
2. říj 2024

To už není jen krize, ten je podle mě někde jinde...

veronicka89
2. říj 2024

Ono je zo podle me hl. nespokojenost v praci...ze nedela co ma rad, ze se cititi financne nezajisteny a ze niceho nedokazal a ze di mysli ze ve 40 uz nema cas na budovani kariery...

emillyhk
2. říj 2024

Taky máme doma už pár let krizi - nejdřív já vyhořelá na rodičáku, potom muž. Začalo to že v práci všechno špatně (nedávno teda práci změnil, až na mizerné peníze je tam spokojený), kamarády vlastně nemá (s těmi dlouholetými se jaksi rozchází názorově čímdál víc), s rodinou má příšerné vztahy, zdraví a kondice už nejsou co bývaly, sebemenší blbost je obrovský problém... Jako kecy že kde by bez nás byl, to naštěstí nevede, to mám naopak pocit, že je jediná věc, která ho jakžtakž drží nad vodou. Ale je to náročný. Ne že bysme se nějak často hádali, ale mě už taky nebaví, že na mě nebo syna vyjede kvůli každé prkotině. Takže se ozývám čímdál důrazněji, držím hranice. Ale jsou dny, kdy mám chuť ho poslat do zádele. Základy manželství snad máme pevné, ustáli jsme horší krize., tak tuhle snad taky. Ale narovinu říkám, že kdyby začal vést řeči, že kde by bez nás byl a jak na tom mohl být bez nás líp, tak se začnu chystat k odchodu, protože tohle by mě hrozně ranilo. A tak nějak bych se bála, že má asi někoho jiného.
Tím neříkám, že u vás to tak je. Zkus navrhnout poradnu, uvidíš co on na to. Třeba se chytí za nos a dojde mu, že takhle to nejde... Držím palce ať to dobře dopadne 🍀

autor
2. říj 2024

Diky vsem za nazory. Ono je to mozna i ted takovou slozitejsi zivotni situaci. Nas vztah momentalne nema ani krapet pevne zaklady (milenka byla pred lety, rozhodli jsme se to prekonat a jit dal), vyhoreni v praci (kde mel pomerne rozjetou karieru bylo taky), dal vypoved, prestehovali jsme se jinde, ze si najde lepsi praci - nebude jezdit pryc, bude vic s nami. Namisto toho se to cele tak zkomplikovalo, ze byl pres rok bez prace, tahli jsme vse z uspor, mezi nami ponorka jako blazen, protoze jsem jeste s nejmladsim na rodicaku. Btw. to taky posloucham, jak s nim nejde zit, jak vsem komplikuje zivot, nedavno na nej kricel, at umre (oduvodnil to tim, ze jsme zrovna byli oba nemocni a nebylo nam dobre a maly je zivy a akcni az az, neumi se zabavit pet minut sam). 😭 Ja ho s tim konfrontuji okamzite. Misto aby byl vdecny, ze ma tri zdrave deti, tak se chova jako sobecky maly kluk. Mezi nami toho zbyva min a min, kdyby ted nekoho mel, tak ho snad omotam masli a s vdekem preposlu. Chodi ted chvili do prace a nebavi ho to no. Valet se ten rok doma bylo lepsi.🤷 Ja kdyz si to ctu, tak asi vyhled budoucna se celkem nabizi. Mnohokrat jsem premyslela o rozvodu. Ale neni na to ted financni prostor.

veronicka89
2. říj 2024

Jako hlavni je komunikace prece .

Dale taky volny cas - aktivni s detma i bez deti ...

lennus
2. říj 2024

Kniha pro muže je fajn a autoři mají i FB skupinu, ale musí asi něco chtít změnit.

ai30
2. říj 2024

Tyjo, tak muj chlap rict dvouletemu diteti, at umre, tak mu toho aktivniho volneho casu bez deti zajistim 100% tim, ze mu okamzite sbalim kufry. Doufam, ze misto toho 'oduvodnovani' se alespon primo synovi omluvil...

jancazao
2. říj 2024

Jako bych slyšela bývalého…Ty jsi pořád těhotná nebo kojíš. Nebo Půjdeme spolu ještě někdy spát? To mě přemluvil na 3 směnný provoz. On pořád něco potřeboval a co potrebuju já, to ho nezajímalo.
No nevím co s tím, nás to rozdělilo.
Vám držím palce, ať ho to přejde.

lennus
2. říj 2024

Ještě chci napsat, že krize jsou všude a s výchovou dětí si i člověk zpracovává vlastní traumata. Opravdu ale musí chtít on i vy na tom pracovat. Jaké měl třeba dětství, rodinné vztahy, jak to má teď? Tam je základ a lze z toho vycházet a všichni máme asi nějakou práci na sobě k vlastní spokojenisti, i abychom byli dobrý vzor pro děti, kteté ty vztahy kopírují, vnímají a přenáší si pak vše do života.

patypresdevaty
2. říj 2024

Už měl v minulosti milenku, jo?
Tak si myslim, že má nějakou zase a hledá cestu ven. Hází na Tebe takovéhle perly a zkouší, co vydržíš, abys to ukončila ty.
A moc tedy nechápu, na co čekáš. My jsme taky byli v krizi (a stále jsme, ale je to přeci jen lepší), padlo leccos, ale tohle je fakt silná káva. Nezůstávejte spolu je kvůli dětem - naopak, kvůli nim musíš buď chlapa donutit převzít zodpovědnost za svůj život a dát se do kupy, nebo odejít. Je to pro ně otřesný vzor do života

martina1317
2. říj 2024

Kez by i kolem na nekdo naslapoval takhle po spickach. Kdyz mame menstruaci, kdyz jsme tehotne, kdyz s nami cloumaji hormony po porodu, kdyz jsme v prechodu… chlapci se na nas muzou zvysoka vykaslat a maji to u zadele a vy tady kolem nich chodite jak v rukavickach 🙂 taky se s tim musi poprat, zivot je hold takovej.

lilian2111
2. říj 2024

Pardon, ale proč s nim vůbec jsi? Mě tohle říct manžel, tak mu prásknu dveřmi a neseru se s nim.

veronicka89
2. říj 2024

Tohle je fakt clovek ktere chces vedle sebe?

jari110
3. říj 2024

Já jsem nevěděla, že krize středního věku může trvat i několik let. A jsi si jistá, že tohle je u něj ten problém a skutečně netouží vést jiný život, než teď má? Myslíš si, že fakt je to „jen“ ta dočasná krize?

vendulis
4. říj 2024

to "Živení" by mě pěkně nasralo!!! Protože mě čeká rodičák a zrovna jsem se bavila s kamarádkou, jak jsou ženské blbé a i my, že jsme hrdé a stydíme se za to, že máme rodičák a nepožádáme manžela o peníze. Ten rodičák není naše vina a naopak budu žádat o měsíční příjem od manžela. Pokud si stěžuje na peníze, měl dělat druhou práci... Jeden tnámý buzeruje svou ženu na rodičáku, ať mu dává na nájem, ona se chudáček za to stydí, že má málo, nedávno jsem se dozvěděla, že mu dává jeho matka měsíčně peníze. Stalo se mi to i mého prvního kluka. Zaplatili ksme si napůl dovolenou, chta jsem, ať je na mě hrdý, má první výplata, pak jsem zjistila, že mu jeho část zaplatila jeho rodina poukázkami!!!!.