Chci být dospělá

elliadawod
11. pro 2017

Je mi 17 let a žiji už pět let s mamkou a očímem v zahraničí. Před 3 roky sem poznala kluka kterej mi obrátil život vzhůru nohama...jsme spolu opravdu šťastní..tedy když jsme spolu :( Já ještě chodím do školy a on pracuje jako truhlář. Občas nám pomáhá finančně protože to nějak nezvládáme...prijde mi že mamka ho..nevim jestli má ráda ale toleruje ho... je starší :/ a tak ví co chce.
V lednu mi bude 18 a protože se vidíme pouze o víkendu...a pro nás je to málo chci se k němu přestěhovat... tak nějak už jsme si zkusila spolu být delší dobu třeba 2 měsíce když jsem ho vzala do čech a nebo sem tam 4-5 když rodiče jedou do čech...mame se opravdu až moc rádi. Bohužel otcimovi vadí.. kvůli tomu odkud je a navíc on mě vidí jako holku co nebude mít rodinu děti ale bude mít kariéru a peníze...ale to můj sen není.. Jsem spíše rodiny tip.

V létě mě dokonce "požádal o ruku" ale ne tak jak si myslíte prostě mi řekl jak moc mě má rád jak miluje moje chybičky a jak strašně se těší na naší budoucnost.
co se týče bytu.. on má a já mám možnost vydělávat při škole...on má také výplatu takže toho se nebojím sice mám ještě rok a půl školy ale doma sem jaksi zavřená a nemůžu nic.
Chci vařit o někoho se starat a vědět kde co a jak co udělat si svůj systém. Navíc kouřil a protože můj otcim nesnese kuřáky (mamka taky kouří ) tak je to pro mě těžké třeba 10h bez ciga sem nervni a nedokážu se soustředit. Navíc poslední dobou mi ani nedají prostor k učení...ptotoze umím jako jediná německy ...resim všechny úřady.. učím se s mladší ségrou a nebo doucuji mamku.... Jsem unavená..

dotaz? je to opravdu tak zle že se chci v 18 odstěhovat ? Vím ze me a mamku to hude bolet..ale přece jen budu bydlet jen 30min od nich...a hlavně jak bych to měla říct ...moje ségra se odstěhovala když jí byli 15 a brácha 16 ale já tohle nedokážu prostě jen říct čau teď si můžu dělat co chci! :( Jako mami... jak to vidíte? máte nějaký rady? mnohokrát děkuji

lucie_91
11. pro 2017

Já jsem se odstěhovala v 17 letech, matka mi jen dala kabelu mezi dveřma a čau. Na to jak si hrála na super maminku co má s dcerou super boží vztah, tak neukápla ani slza, nic. Prostě jako když odstrčí fena štěně a postarej se jak chceš. Za mě - žij si jak potřebuješ a co cítíš jako dobré to udělej. Pokud uděláš chybu, sama si ji vyřeš a sama naprav.

kika266
11. pro 2017

@elliadawod Sedni si jen s mamkou a promluv si s ni o tom. Budes jen 30 minut od nich, tak to neni tak hrozne. No jako mama musim rict, ze by mi to bylo lito a chybela by jsi mi, ale zase na druhou stranku jednoho dne to proste musi prijit a mamce musi byt jasne, ze jednoho dnes odejdes za vlastnim stestim. Jak odejdes udelas si to podle sebe a naucis se byt zodpovedna 🙂. ja jsem odesla v 18 z domu a do zivota mi to dalo hodne a naucila jsem se sama dost veci 🙂

journals
11. pro 2017

Myslím, že si tu dospělost trochu moc maluješ, vidíš v ní jen výhody, ale ona má i hodně nevýhod. Nikam nechvátej, nic ti neuteče. Dodělej školu a pak uvidíte, jinou radu opravdu nemám. V 17 dospělá nejsi. Jen taková poznámka - člověk je dospělý až když se o sebe dokáže postarat i finančně. To bys na škole zvládla?

elliadawod
autor
11. pro 2017

@journals Pri škole pracuji a tejdne mám 100 Euro.
Plus můj přítel pracuje na plnej úvazek.. z toho nájem má za 300 Euro takže ano myslím že po stránce finanční je to ok...ruzove si to nemaluju a vím že přijdou starosti a jak píšete nevýhody ale problém je v tom že tady doma to taky není moc stabilní a mamka spoustu věcí nechává na me....myslim si ze v těchto věcech už zkušenosti mám..mozna mě to teď štve ale bude se mi to hodit

janawaes
11. pro 2017

@elliadawod Myslim ze stejne uz jsi rozhodnuta a chces se odstehovat. Jen doporucuji odejit v dobrem od mamky, at mas pripadne zadni vratka kdyby jsi chtela a potrebovala. Ja jsem si taky vsechno malovala ruzove, ale nakonec to tak nedopadlo, ale ja jsem odchazela sama bez pritele nebo nekoho ke komu bych sla.

journals
11. pro 2017

@elliadawod Rozhodnutá očividně jsi, tak ti jenom přeju, ať svého rozhodnutí nemusíš nikdy litovat. Dospělá v 17 nejsi, byť si to třeba myslíš. Nevím, kam dnešní děcka tak pospíchají ☹

maggys
11. pro 2017

Muzu se zeptat dokud pochazi pritel? Ze s nim otcim Tak nesouhlasi...

komive
11. pro 2017

@journals Tak moje babicka byla treba v osmnacti uz vdana a tehotna 😀 nemyslim, ze to je "dnesni doba".

@elliadawod Myslim, ze je spoustu lidi, co odeslo od rodiny v 18 a zacli se sami zivit..jestli je to to, co chces, a citis, ze jsi schopna se sama postarat, proc ne. Kazdy je na tom jinak..dulezite pro tebe je si uvedomit, co to vse obnasi, jestli dokazes vyzit, jestli to pro tebe nejsou starosti navic..s mamkou si o tom promluv a vysvetli ji to tak, jako nam tady, ze chces vest samostatny zivot, ale ze to neznamena, ze bys na ni zanevrela..

journals
11. pro 2017

@komive Doba babiček a dnešní doba se srovnávat opravdu nedá. Babičky žily jinak a neměly tolik možností, které jsou dnes považovány za standard (např. delší studium) 🙄

rajecka
11. pro 2017

Není nic špatného na tom se v 18-ti hrdě odstěhovat, ale spoléhat se na to, že tě bude živit někdo jiný to moc dospělé není. Můžete se ze dne na den rozejít a tvých 100 Eur týdně ti nebude stačit ani na vlastní bydlení.....

Btw, nechápu jak někdo může žít v německu a neumět německy, jako tvoji rodiče. Prozradíš co tam dělají?

yelowangel
11. pro 2017

@elliadawod Ahoj co se týče mýho pohledu tak rozhodně bych nechtěla zpřetrhat kontakt, bude mě záležet na tom abych věděla co se mým dítětem děje. Bohužel jednou to přijde tak jako tak, děti prostě odcházejí žít svůj život a žádná katastrofa to není. Názor otčíma si vyslechni, dej mu najevo že tě zajímá co si myslí ale řekněme si to narovinu, otec to není a až budeš plnoletá stejně ti nemůže zabránit abys odešla. Škoda že si dětství ukončuješ tak brzo, ale pokud seš si jistá že s ním chceš být tak stejně půjdeš a nebudeš se nikoho ptát.

kataol
11. pro 2017

Já si to neumím u dcery představit, ale má 5 let 🙂 máš nárok na vlastní život i na vlastní chyby..jestli je dobře odstěhovat se a být "závislá" na příteli, z mého pohledu asi až tak ne...odstěhovat se klidně, ale tak trochu mít jistotu, že když vám to nevyjde, tak se nebudeš muset se staženým ocasem vracet zpátky k vašim, protože sama nájem neutáhneš...nevím, jestli to není z bláta do louže..sice se odstěhuješ od vašich, ale přistěhuješ se jinam, kde taky nebude nic tvého a pokud se stane (a stát se to může vždycky), že se rozjedete, tak co pak? tím neříkám, nedělej to, ale spíš abys myslela i na zadní vrátka, nevím proč se děti tak brzy staví na zadní a chtějí nezávislost a svobodu..vlastně vím, taky jsem v podstatě od 20 žila jinde, ale jen díky tomu, že taťka byl v Indii, měl volný byt a já se tudíž při škole mohla starat tak max o to, abych zaplatila jídlo, nájem apod. jsem řešit nemusela...ale bylo fajn hlavně to, že jsem nemusela furt poslouchat, kolik mamku stojím peněz (naši jsou rozvedení), protože i když jsem odešla, že by najednou byla víc při penězích, to fakt ne :D ale byla jsem závislá na taťkovi, sama bych jednoduše žít za svoje peníze nezvládla...pořád je to ale o tom, že dospělá budeš už celý život a teď, co mám dceru, hrozně ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem neměla starosti, nemusela jsem vesměs nic řešit a bylo o mě postaráno a dceři tu bezstarostnost hrozně závidím 🙂 ale chápu, jsi zamilovaná a chceš trávit čas s přítelem, jen aby tě ale ta zamilovanost opravdu neoblbla, protože když se s chlapem sestěhuješ a najednou jsi s ním denně a řešíte spolu ne to, že jste dva měsíce někde na dovolené a víte, že to skončí, ale právě ten závazek, že se musíte domluvit na všem, tak to může pěkně rozvířit vody..snad se pak nedočkáš toho, že ti při hádce bude vyčítat, že bydlíš u něj v bytě a spíš na jeho posteli...neznám ho, neznám tebe a stejně jakýkoliv názor tady ti může být ukradený, protože si uděláš názor svůj a zachováš se podle svého přesvědčení...a každý kopanec v životě tě někam posune, tak jestli se cítíš na to dospět, starat se o chlapa a tak trochu zanevřít na svou nezávislost a možnost se rozvíjet sama za sebe (protože s chlapem budeš u každého životního rozhodnutí myslet na něj, ne na sebe), tak směle do toho 🙂 přeju hodně štěstí, snad se rozhodneš dobře a budeš pak už šťastná 🙂

shine2015
11. pro 2017

@journals ve většině diskuzi jsem s tebou za jedno... tady mi přijde ze zakladatelka je už unavená z toho jak děla věci hodne za mamku - uci se segrou, úřady atd a navíc otcim který ji dost diriguje....
Mě by zajímalo proč otcimlvi vadí přítel???
A co biologicky táta??

komive
11. pro 2017

@journals No prave, je to povazovano za standard, ale ne kazdemu to muze vyhovovat..

ariadna12
11. pro 2017

Ja bych se odstehovala, az kdyz bych mela na to se sama uzivit, tedy po ukonceni stredni skoly a najiti si kvalifikovane prace. Ale je to na tobe, jen upozornuji, ze nektere chyby udelane v 17 letech maji dlouhe dusledky. Vse muze byt ok. Ale nemusi (muze nastat nedodelana skola, tudiz nekvalifikovana a malo placena prace, tehotenstvi plus krize a rozchod nezraleho vztahu, reseni bydleni tebe a ditete v pripade rozchodu, malo penez.....). Stokrat si muzes rikat, ze je to laska navzdy a to se nikdy nestane... Takze rozhoduj vse uvazlive. Jinak, nevim jak v zahranici, ale v 17 letech jsi v CR nezletila a rodice maji za tebe odpovednost. Tudiz bys mela odstehovani resit s nimi. Kdyby te vyhodil pritel z bytu nebo by prisel o praci a bydleni, nemas kam jinam nez k nim jit (100 Eur te nevytrhne).

journals
11. pro 2017

@komive Pro mě za mě, ať se třeba odstěhuje, klidně otěhotní a pak tu za půl roku píše jak je život nefér. Nebyla by první ani poslední. Ale ono v 17 ti toho nevyhovuje v rodině víc, rodiče jsou samozřejmě úplně debilní, to je jasný... Pokud se bavíme konkrétně o škole, tak když někdo v mládí usoudí, že dodělat školu, případně dál studovat mu nevyhovuje, většinou toho bude v pozdějším věku dost litovat.
@shine2015 ano, myslím, že si jsme svými názory dost blízké 🙂 jestli je unavená teď, myslím, že netuší, jak člověk může být unaven z péče o domácnost, nevím. Přijde mi, že si to moc maluje. Kdo v jejích letech nevidí na svých rodičích tolik negativ? Určitě se shodneme na tom, že být dospělák nejen věkově, ale i psychicky a finančně je někdy hodně náročné. Ale souhlasím, těžko radit, když víme jen tak málo :-/

stuplakova
11. pro 2017

@elliadawod V 18ti letech budeš plnoletá, takže si teoreticky můžeš dělat co chceš, ale mám pocit, že pokud studuješ, tak na tebe mají rodiče vyživovací povinnost. Pokud se odstěhuješ k někomu, kdo tě stejně musí živit, tak nevím jestli je to stát se dospělou. To že se odstěhuješ z tebe dospělou neudělá, jen aby jsi pak nelitovala. Být s někým dva měsíce v kuse nic není. 5 nebo 10 let a tři děti, to už je pak jiné soužití 🙂

shine2015
11. pro 2017

@journals já ji celkem chápu, možná proto ze můj první kluk byl taky truhlář a vím ze bychom to spolu zvládli - finančně si vydělal v pohodě ne na extra vyskakovani ale to jsme ani nechtěli, aniž bychom se museli zadluzit a ještě bychom ušetřili.... průšvih jen byl ze byl hodne zarlivy...ale ne zase úplný blázen, já byla mladá a přestože jsem hl měla rada tak jsem si chtěla vyrazit s holkama sama atd a on dítě a svatbu atd no dopadlo to ze jsme se rozešli nicméně je určitě skvělý táta...a myslím si ze kdybych s nim vydržela ze bychom to zvládli....
Takže jsem asi ovlivněna tou svoji zkušenosti a navíc když si představím ze na tebe všechno doma hodi ať se staras učis se s mladším sourozencem a všude všechno vyrizujes, dokážu si představit ze o to víc se chceš osamostatnit a jít svoji cestou a vůbec když otcim s partnerem nesouhlasí.... ono se pak dost blbě žije když si ho nemůžeš v klidu vzít domu....atd
Já nevím, možná pokud to bude chtít zkusit ať to zkusí ale ať se hlavně s rodiči rozjede - odstěhuje v dobrém aby ji když tak v klidu vzali zpátky....

shine2015
11. pro 2017

S jinak za mě dítě v 18ti nebo hned po škole ne.... nejprve chvíli pracovat cestovat....poznat se..:

caseopea
12. pro 2017

Všechno má svoje pro a proti. Sice se osamostatníš, ale mamka bude asi stejně potřebovat pomoci dál, když pořádně neumí jazyk. Zase budeš mít vše na svých bedrech, pokud se chceš stát ženou v domácnosti, tak budeš mít vše na starosti. Kdo se bude učit s tvou sestrou? Je jasné že není tvoje povinnost se s ní učit, ale do teď jsi jí pomáhala, nebude se zhoršovat? Asi to zní že bys měla zůstat a o vše se starat, spíše jsem to myslela tak, že tím že se odstěhuješ ti starosti neskončí, teda pokud to nechceš udělat tak, že se odstěhuješ a už tě nebude zajímat co se doma dějě.

petrasipkova1
12. pro 2017

Za mě, pokud by mě doma vysloveně nikdo nešikanoval a netýral, snaž se vydržet až doděláš školu ten rok a půl, však to uteče, najdeš si práci. Co budeš dělat až tě ten báječný truhlář ( nedejbože muslim, nebo proč tady není uvedeno proč ho otčím netoleruje) nechá, co budeš dělat dál ? Chce si i tohle riziko uvědomit a se 100 ečkama měsíčně bez dodělané školy budeš v háji. Dítě bych řešila až za minimálně 5 let.

elliadawod
autor
12. pro 2017

Děkuji jak za pozitivní tak i za negativní. Důvod proč jsem sem napsala byl abych dostala rady...samozrejme i ty co nejsou pro mě příjemné protože chci zvážit všechny možnosti.
Vím je těžké posoudit protože tu nemohu napsat vše to je jasné.
samozřejmě bych vám ráda odpověděla na vaše dotazy.
1. Otcim: Mamka s ním...tedy s námi žije teprve 5 let ...pro mě je to těžší protože jsme si nesedli už od začátku..on má 4 syny a mě bere jako první dcerusku ale já ho jako "taťku " neberu protože máme velice rozdílné názory na školu budoucnost a světa jako celek. On je hodně proti mno jak to napsat jiných kultur ras zemí a já jsem otevřená ráda poznávám kultury a miluju jazyky...uz umím 7 jazyků a být prekladatelkou je můj sen.
On mě vidí na práva protože jsem rázná a dokážu komunikovat s lidmi. On jako otec kterého děti bohužel jen trápili a ublizovali nechce abych děti měla... jeho každodenní "lepší je to bez děti" beru dost osobně protože i já jsem dítě :/ S mamkou máme krásnej přátelskej vztah ...mame se moc rady a když on není doma jsme každou vteřinu spolu máme koníčky stejné zájmy a vše o mě ví dokonce se spolu chodíme bavit a tak dále ...nehadame se a vím že maminku nikdy neztratim protože to bych nikdy nedopustila.
2. 100 Euro?
100 Euro si vydělávam teď..abych pomáhala mamce když si dělá německé kurzi a práci nemá.
školu mám každý den do 7 a a v němčině to není levou zadní...abych to zvládla a nadále měla známky 1,2 ...v týdnu si vydělávat nemůžu...pouze o víkendu chodím do hotelu pomáhat jako servírka.
Hned po škole tam mohu nastoupit na plnej. Sem tam pracuji v tomto hotelu už 2 roky a musím říct že si vedením a spolupracovníky až moc rozumím.
3. Němčiny.: Memu otcimovi je 57 a v rakousku pracoval už když žil v čr...dojizdel
Mamka měla vztah ž kterého jsme potřebovali rychle pryč (Můj táta je alkoholik a bohužel mamku velice bil..i přes snahu dodržování kontaktu nám to nevyšlo.... opil se a mluvil se mnou velice nevhodně a když sem ho chtěla zarazit uhodil mě od té doby mu píšu jen na svátky... otec mě malé ségry byl dlužník kde se dalo a nás děti dost bil...obcas jsme mu s bráchou říkali diktátor...protoze takovej prostě byl..mamka s ním nebyla šťastná a když chtěla odejít....pohadali se a on ji málem nastcil na zaplou žehličku já stála za ní a jeho kopla do míst mezi nohami...da se rict ze jsme od něj utekly a tento muž co s námi žije nám pomohl. za to sem mu velice vděčná...kazdy den)
Mamka pracovala jako pokijska ale bohužel neměla čas na učení se jazyků po jejím úrazu a neschopenky pro tuto práci (ruka v háji) musí najít něco fyzicky nenarocneho....ted navštěvuje kurz a už je to mnohem lepší.
Otcim pracoval jako řezník ale pak o práci přišel a byl skoro rok nezaměstnaný...nemecky umí ale no ne míč dobře jenom tak to co slyší používá a to na úřady nestačí.
4. Odkud on pochází? Bohužel nesdílím omlouvám se ale urážky na to odkud kdo pochází velice nepodporuji a bolelo by mě to...
5.Sestra, úřady a tak dále
ano bude to těžké jestli odejdu....ale oni jsou dospělý a musí také něco zařizovat jako já jednoho dne.. měli by se zvednout....maji tu jistotu že vše dělám a pak se v tom ani nevyznaj a to si myslím je špatně i pro ně.

Natalka...no je jí 12 a upřímně? jednou to taky musí zvládat sama

Tím že se odstehuji nechci zapomenout a opustit....to ne já chci domů jezdit třeba jedou tejdne sem tam tam přespat a něco podniknout jak s mamkou tak malou....pomoct kdykoliv budu moct....

Vím sem zamilovaná a vidím vše růžově...nebo si vše malují🙂 ale také vím že se nemůžu celý život držet zpět se slovy "co kdyby"
Zadní vrátka vím že mám...a také si uvědomuji že vztah je na začátku krásný a bez chybný a člověk si až myslí že vydrží navzdy....ja v tomhle sem velice kritická....uz jen ž toho co vím...o mamce...zkusenosti....poslouchani známých apod.
Vím že je možné že si nebudeme vyhovovat ale také je možné že budeme ..to nemohu posoudit...nikdo nemůže a ne jen v tomto případě
Řešíme spolu už takhle spoustu věcí (Nájem, finance, pracovní věci,jídlo , auto..apod.)
Komunikace mezi námi je suprova...ted ano vím později nemusí být ale teď je...a myslím si že tento základ je důležitý...

pro některé které psali že mi je 17..ano je já se ale nechci stěhovat teď ale až mi bude 18 🙂

sem vám vděčná za vaše názory...opravdu moc děkuji

ariadna12
12. pro 2017

Diky za uprimnost a preji hodne stesti. Jen dej pozor, abys jen neutikala. Jsou zeny, co se radeji brzy vdaly, odesly od rodicu, atd., protoze doma trpely, ale v podstate pred necim utekly, misto aby OPRAVDU chtely s nekym zit, zivit se, jak umi, mit brzy deti, atd. Btw ty bys na vysokou skolu nechtela? Ne treba na ty prava, co chce otcim, kdyz se ti to nelibi, ale jinou vejsku. Treba neco v cestovnim ruchu a hotelnictvi. Mohla bys mit pak praxi i dobrou pozici v tom tvem / jinem hotelu. Vysokoskolaci se maj dobre a maj peknej plat, lepsi manazer/reditel nez pokojska/recepcni/pomocna sila v kuchyni😈

elliadawod
autor
12. pro 2017

Chtěla a moc ale když bych chtěla na vysokou tak bych po škole musela (mám v planu) udělat si kurz němčiny....na vysoké škole musím mít minimálně B2 Kurz a já mám doteď B1 niveu...a na to si musím vydělat ať s rodiči či s ním....
Dostat se na vysokou je jeden z mich snů...ale na to musím tvrdě makat 🙂 ale furt to beru tak že na vysokou můžu i za rok dva či tři takže...mit perfektní němčinu je tedy priorita jedna...

biedronka10
12. pro 2017

Jsem jediny blazen, kteremu na tomto prispevku, respektive foru neco nesedi? Nebo je nas vic?

ariadna12
12. pro 2017

@biedronka10 no, jasne ze by asi 17leta holka v zahranici asi tezko psala na modreho konika a ne treba na zpovednici, facebook nebo instagram. Kdyby teda ano, ma tady nazoru dost.

upuska
12. pro 2017

@biedronka10 je nás víc 😎

maggys
12. pro 2017

Cosi shnileho je ve state danskem.. . Taky me to napadlo uz

biedronka10
12. pro 2017

@ariadna12
@upuska celkove, ctu to porad dokola a je to nejaky divny, zmatecny a nedava to v mnoha vecech smysl ty prispevky. A ano mas pravdu kdyz to takhle vemu, tak me v jejim veku by nenapadlo tohle resit na konovi, ale rozebirala bych to s vrstevnicema na jinych soc. sitich co spis teenageri vyuzivaji.

ariadna12
12. pro 2017

@biedronka10 patram, patram😝 a koukam, ze zakladatelka se zaregistrovala na konika v prosinci 2017 a bydli na Praze 9. Teda zadna cizina.....