Chci, aby chodil do české školy. Jak jinak to ještě příteli vysvětlit?

17. dub 2021

Přítel je z Polska a chce, aby naše dítě chodilo do polské školy. Já jsem proti, poněvadž žijeme v Česku, a kdyby chodilo do PL školy, tak já bych se s ním nemohla ani učit, poněvadž polsky rozumím pár slov a už vidím přítele, jak se denně x hodin s dítětem učí. Hlavně bychom museli malé vozit x km od místa bydliště, což se prodraží jak finačně, tak časově. No, máme už tři dny tichou domácnost. Jak jinak mu to mám vysvětlit?

slunea
17. dub 2021

Co si napsat pro a proti? Pokud žijete v Česku a dítko by chodilo do polské školy, má to taky svoje výhody, bude umět dobře oba jazyky, v životě se mu to může hodit. Ani nevidím problém v tom, že by se s dítkem musel učit otec (a já bych nemusela). Není ten důvod, proč nechceš dítě v PL škole, jiný?

hany84
17. dub 2021

Sestřin manžel je taky polské národnosti, přestože se narodil v Česku a děti chodily do polské školy. Přesto prostě nejel vlak. Děti to nepoznamenalo a střední školu už si prosadily českou.Nevím, odkud jste, ale tady na severní Moravě se o Polácích říká, že jsou "zauvžuntí", nedají se prostě přesvědčit a musí být po jejich. Pokud si chceš udržet s přítelem vztah, nech to být. Děti se pak rozhodnou samy. Dnes jsou oba VŠ vzdělaní, zaopatření, cestují po světě.

autor
17. dub 2021

@slunea
@hany84
Já jsem ráda, že bude umět oba jazyky, jak přítel, tak jeho rodiče na dítě budou mluvit polsky, ale jde mi spíše o to, že si nedovedu představit, že se s dítětem učí přítel a ještě ho někam odvážet. Neměla bych nic proti tomu, kdybychom bydleli ve městě, kde ta PL škola je, ale my bydlíme 50 km od místa nejbližší školy, a fakt se mi nechce např. vstávat o dvě hodiny dřív, abych nachystala dítě, sebe a ještě dojela do školy + jestli pak přijde další potomek, toho času tolik nebude. Hlavně přítel je takový docela nezodpovědný, takže si fakt neumím představit, jak sedí nad úkoly. Hlavně mi to přijde sobecké - no a co, že on je Polák, já jsem Češka. Kývla jsem na polské křtiny, myslím si, že on by mi mohl vyjít vstříc v tomhle... kdyby děti chtěly, mohou se pak v polštině samy rozvíjet.

hany84
17. dub 2021

No tak o to to máš těžší. A kdo bude dítě do té polské školy vozit? Když si přítel přeje polskou školu, tak ať jej tam vozí. Jinak musíte najít kompromis. On bude vozit do školy a Ty ze školy, případně přítelovy rodiče.

olga_
17. dub 2021

Ještě stojí za zamyšlení, jak je to s návazností docházky na SŠ a případnými přijímačkami. Na polské škole bude mít asi češtinu doplňkově a třeba českou vlastivědu/dějepis možná jako volitelné předměty...

slunea
17. dub 2021

no, vozit dítko 50km mi teda taky přijde dost daleko. To bych si s ním promluvila, jak si to představuje... kdo děti bude vozit, nebo budou jezdit sami, jestli to opravdu stojí za to trávit 2 hodiny denně cestováním...

autor
17. dub 2021

@hany84 @olga_ Na polské škole jsou všechny předměty v polštině, akorát čeština je v češtině - to mi řekl, že češtinu bych se s dítětem mohla učit já, zbytek prý zvládne on. Je to ale chlap a tudíž není tak precizní, zodpovědný a ne vždy bude mít čas nebo bude ta možnost si s dítětem sednout nad DÚ. A fakt nechci otravovat ještě tchyni. Proto mi přijde fér, ale dítě chodilo do české školy, když matka i otec umí česky. To mi přijde jako kompromis 🙂 Já taky umím plynuje německy a necpu své dítě šprechtit 😀

@slunea Ono se to ze začátku dá, ale nedovedu si představit, že mám puberťáka, pro kterého je všechno vopruz a maminka nebo tatínek ho budou vozit denně do školy, nehledě na to, že práci máme oba u nás ve městě, a fakt se dle mého názoru nevyplatí několikrát denně přejíždět, a když už si po celém odpracovaném dni myslíte, že si přijedete domů a dáte si kafe, tak vám dojde, že musíte pro caparty do školy. Já to beru možná i z té pohodlné stránky, ale vozit přes 10 let děti někam jen proto, že se to sluší, mi přijde uhozené.

olga_
17. dub 2021

A jaké jsou jeho důvody pro polskou školu? Nehraje v tom roli náboženství, nebo proč na tom tak iracionálně lpí, protože to dojíždění je v takovémto případě pekelné. Chudák dítě, které bude čekat v družině na vaše "padla".

autor
17. dub 2021

@olga_ Protože celá jeho rodina chodila do polské školy, tak to považuje i po svém dítěti. To mi řekl.

olga_
17. dub 2021

To je dost chabý argument vzhledem k tomu, že žijete v ČR a jste bilingvní rodina. No, nebudete to mít doma jednoduché, ale neustoupila bych teda, protože v polské škole nevidím jediné plus.

monaluza
17. dub 2021

To si mel rozmyslet, nez se prestehoval do CR a poridil si dite s Ceskou, ne?

autor
17. dub 2021

@olga_ Ja jsem to vysvetlovala i tchyni, proc to takhle citim, rekla, ze me naprosto chape. Nevim, proc na tom tolik pritel lpi.

@monaluza Tak oni v Cesku ziji uz nekolik let. Ale tim, ze v CR ta moznost pl skoly je, tak ji holt pozaduje.

slunea
17. dub 2021

já bych je 10 let nevozila, od určitého věku k vlaku a jezdili by sami. Ale tím cestováním by strávili spoustu času, museli by dřív vstávat, neměli by tolik času na kroužky.

@olga_ já polskou školu mám a plusy v tom vidím, třeba
- znalost obou jazyků i v psané podobě, gramatiky.
- ve většině škol nejsou naplněné kapacity, ve třídě je méně žáků, takže se jim učitel může více věnovat
- širší možnosti, co se týče kariéry a života - pár spolužáků šlo studovat do Polska, usadili se tam, někteří dělají obchodní zástupce polským firmám, nebo třeba Ewa Farna se mohla prosadit rovnou v obou státech.
- jednou jsem četla, že v polských školách jsou chytřejší děti :D Argumentovali tím, že polských škol není tolik, a rodiče často musejí vynaložit větší snahu, aby dítko do takové školy poslali (třeba právě to, že ho budou vozit). A že ti, kterým na vzdělání záleží méně, pošlou dítko do nejbližší školy. Tam to ale mysleli v rámci města... Taky jsem slyšela, že na polských školách je méně šikany (právě z toho důvodu, že tam nechodí kde-kdo). Myslím, že za nás to tak bylo, jak je to teď, to netuším.

ada22
18. dub 2021

Kdyby škola byla rozumně blízko, tak bych dochazku zvážil, ale denně tahat dítě tolik km je celkem zátěž pro dítě.

barborka09
18. dub 2021

Takže on něco chce a ty budeš denně jezdit 200km (nepředpokládám, že budeš u školy čekat na konec vyučování). Tak to bych mu řekla, že nemáš problém, ale taxikáře ať dělá on. A to nemluvím o tom, že největší utrpení to bude pro to dítě. Neco jiného je mít takovou školu za rohem, ale 50km je fakt záhul.

baris
18. dub 2021

Já bych nesouhlasila.
1) 50km je hodně na každodenní dojíždění do školy. Autem se to ještě dá, ale vlasem či autobusem?? To je každý den min. 3 hodiny.
2) nebude tady mít žádné kamarády ze třídy, protože bude bydlet tak daleko.
3 ) učení se. Nechci podceňovat tvého přítele, ale už vidím, jak se učí prvouku ....

Škola má být co nejblíže bydliště. Samozřejmě, že když má špatnou pověst, tak se porozhlédnu dále, ale ne 50km.

Zkus to přes tchýni, aby domluvila chlapovi.

zelenaesmolda
18. dub 2021

Chudak dite jezdit kazdy den 100km v aute.A navic kamarady mit takhle daleko je dost na houby,nebude s nima moct chodit ven,muze zapomenout na oslavy narozenin atd.

levandule_k
18. dub 2021

Jet 50 km po dálnici každý den je opruz, jet 50 km po okreskách je na zabití. 50 Km už není na veřejnou dopravu, ale vození autem, to jako ráno pojedete do Polska a zpět a odpoledne ho vyzvednout, nebo budeš čekat na prvňáčka tam? Jeho spolužáci půjdou do kroužků nebo k sobě na návštěvu a on pojede domů, nebo mu dopřejete kroužek v Polsku a budete na něj čekat v Polsku? To je tak, aby měl osobního řidiče.

Já měla základu 10 pěšky a bylo to fajn, nemusela jsem ztrácet čas dojížděním, na SŠ jsem musela dojíždět a i když vlak jezdil každou hodinu a cesta trvala 20 minut, tak jsem nadávala, že je to ztráta času, že místní to mají v pohodě.

levandule_k
18. dub 2021

Řekla bych mu, že si dítě bude vozit do Polska sám a sám ho vyzvedávat, dělat s ním úkoly a také, že bude mít kroužky, protože je důležitý osobní rozvoj a k tomu bude pracovat, ať si to naplánuje a zařídí, protože z jednoho platu žít nechceš. Schválně se podívej, kolik zabere cesta z Vašeho bydliště do nejbližší polské školy veřejnou dopravou, pak to tady napiš. Kdyby dítě místo toho, co stráví dojížděním, věnovalo učení angličtin, může jít na Oxford.

zelenaesmolda
18. dub 2021

Jeste me napadla moznost,ze bys mohla najit polskeho ucitele at se uci v polstine treba o vikendu?spousta rodicu,kteri zijou v zahranici a chteji,at jejich dite ovlada i jejich materstinu,to takhle resi,ze deti chodi do vikendove skoly nebo maji soukrome hodiny.

misina321
18. dub 2021

Ty vado 50 km je fakt sebevražda. To je 45 minut tam a pak zpět, pak znovu tam a zpět 🙈 3 hodiny denně v háji, na to nemůže mít pracující člověk čas. 200 km denně, kolik to je benzinu. Nedokážu si to představit. Ani by mě nehlo. A další důvody tady padly - kamarádi, čas na kroužky atd. Dojíždět třeba na střední takhle daleko, by mi přišlo ok, ale základka?
Co třeba zkusit navrhnout opak? Chodit na polskou střední, anebo na střední strávit 1 rok na výměnném pobytu v Polsku.

marcicek84
18. dub 2021

Nesouhladila bych ale z duvodu toho sileneho dojizdeni,to by byl pro dite zabijak,i pro vas a kdy budete psat ukoly,v aute?Prijde mi,ze se pritel zblaznil,protoze si honi ego,nalozi decku a cele rodine vic nez unese,radeji at mu zaplati soukromeho ucitele polstiny,pokud chce,aby umet i dobre polsky,to bych videla jako kompromis

drakenn
18. dub 2021

Mám zkušenost z pohraničí, že kamarádky, co měly polské školy neuměly pořádně ani český a ani polsky! Byla to katastrofa! Jejich pisemny projev v češtině byl k pláči.
Dítě bych si polské školy nedala ani omylem.

mirin89
18. dub 2021

A co kompromis. Ceska skola, ale k tomu soukromy ucitel polstiny, ktery by treba zvladl i neco z nabozenstvi a dejin? Co usetrite na dojizdeni, můžete vrazit do tohohle, treba by to byla cesta. Mluvila s nim o tom i tchyne? Netlaci na to muz treba proto, ze si mysli, ze to ocekava jeho okoli, protoze to takhle u nich prece vzdycky bylo?

lachipie
18. dub 2021

Nesouhlasila bych. 50km je prostě moc. Je třeba přemýšlet i nad tím, že dítě ve škole onemocní, bude mu špatně, budete muset pro něj dojet a ono tam ve svém stavu bude čekat třičtvrtě hodiny než pro něj dojedete. Totéž kamarádi ze školy, budou 50km daleko. A taky písemný projev v češtině bude z polské školy tristní a bála bych se, aby pak neměly děti to hodně těžké, kdyby chtěly na střední školu nebo i klidně až vysokou v ČR. Když už tak kompromis že česká škola a výuku polštiny k tomu.

gruyerre
18. dub 2021

Nesouhlasila bych. Pokud je přítelův jediný argument, že má polskou školu celá jeho rodina, ty máš zase argument, že do české školy chodila celá tvoje rodina, takže to nemá žádnou váhu.

trlik
18. dub 2021

Já jezdila celou ZŠ jen do vedlejšího města, protože máma nechtěla, ať chodím do vesnické školy a ve třídě jsem byla outsider, protože spolužáci šli všichni odpoledne ven a navštěvovali se a já musela domů. Ve třídě jsem se pak nechytala. Ale dnes zas děcka stejně asi nechodí ven. 🤷 Každopádně bych nesouhlasila ze stejných důvodů, co už tu padly výše.

autor
18. dub 2021

Snažila jsem se to s ním probrat dnes u snídaně v klidu, ale bohužel bez úspěchu. Jen je ještě větší dusno - on to bere jako vyřešenou a jasnou věc, že PL škola je nutnost, já zase, že mi přijde sobecké, aby to tak bylo jen proto, že u něj v rodině to tak je. No, schválně vám sepíšu jeho argumenty... Já už fakt nevím, co na to říct a jak jinak si dupnout.

- Já: Finančně nás vyjde lepší, když peníze, které projezdíme na benzinu, tak investujeme do nějakého kroužku pro dítě, třeba klidně i kroužek polštiny. On, že peněz je dost a není potřeba šetřit.
- vozit dítě bude on, on si ten čas udělá
- kamarády bude dítě mít i určitě u nás ve městě, nevidí problém, proč by to tak nebylo, a když prý mít nebude, tak se mu bude věnovat on
- do PL školy by chodil jen do 5. třídy, a pak by musel přejít stejně na klasickou základku, což bude pro něj určitě lepší v rámci socializace
- no a nejlepším argumentem bylo, že se klidně kvůli toho, aby dítě mohlo chodit pět let do polské školy, přestěhujeme a necháme všeho, co jsme budovali 🙂

Mám fakt největší chuť s něčím třísknout. On mě vůbec neposlouchá. Mně nejde o to, že mi vadí polština, kdybychom bydleli ve městě, kde ta škola je, nemám problém (což jsem mu taky už několikrát zdůrazňovala), ale jde mi o to dojíždění a celkově o ten komfort, kdy to nejvíce odnese stejně to dítě.

marcicek84
18. dub 2021

Anonymni - tvuj partner si to predstavuje jako hurvinek valku a ano dupla bych si,ze nesouhlasim a rekla jsem mu sve duvody.Fakt tim krouzkem polstiny se to vyresit docela snadno a bezbolestne a proc diteti pripravovat prechod z polske skoly do normalni od II.stupne,nechapu. Navic nejvetsi argument je to dojizdeni a uceni a hlavne zijete v cesku,takze ceska skola je docela nutnost.Hlavne by mel premyslet ne nad svym egem, ale nad tim,co je nejlepsi pro to dite...

barborka09
18. dub 2021

Tak to máš doma snad supermana. Chlap, který bude zdit s dítětem denně 200 km, do toho chodit do práce, pak se s ním učit a nakonec se mu ještě věnovat, když malý nebude mít kamarády, tak tomu fakt říkám otec roku. Uvědomuje si, že den má jenom 24 hodin? By mě zajímalo co má za práci, když si může dovolit tolik času věnovat dítěti. Držím palce ať to dopadne co nejlépe pro to dítě.