Nevim jak zacit. Bude to dlouhe. Potrebuji poradit jestli ma nekdo podobnou zkusenost? Rodice jsou rozvedeni. Otec ma tezkou schizpfrenii a jeho strejda take. Ted k bratrovi.. od urciteho veku se zacal stranit kamaradu. Byl zavisly na pc. Prestal pracovat pak jsme ho prinutili najit si praci. Mamka se prestehovala s nevlastnim otcem z bytu do baraku, tam bratr nesel s otcimem se nesnesli. To je jina kapitola. Sel bydlet k babicce, kde opet prestal chodit do prace a hral na pc. Az pod vyhruzkou vyhozeni z bytu sel opet pracovat. Ja se rozesla s pritelem. Mam byt na hypoteku, tak jsem vzala bratra k sobe do te doby nez jsem si nasla pritele. Ted jsme na materske. U me mel bratr problem s dochazenim do prace, budila jsem ho nekolikrat zaspal... Od unora bydli poprve sam v podnajmu. Mamka zije v jinem meste sem tam za nim zajde. On k nam nechodi, nema zajem. Na konci minuleho mesice mi volali z firmy, kde jsem take pracovala, ze tam bratr 3tydny nebyl co snim je. Neodepisoval nejakou dobu ani mamce na sms, ke take ne. Sla jsem k nemu az po buseni a rvani na chodbe otevrel. Doma mel zabednene okna, snad pul roku se neholil. Bordel jak u bezdomovcu pod mostem. Neumyte nadobi, papirky vsude. Nemocenske listky na 3dny, ktere neodevzdal nikomu. Rikal ze ma svuj vnitrni problem. A ze nechce pracovat. Chce si dat pauzu. Pozdeji mi v telefonu rekl, ze se mu mozna libi ten pocit ze se stane bezdomovec. Mluvi nesmysly a na druhou stranu se chova normalne. Na druhy den sel tedy do prace dat vypoved. 16 listopadu jsme ho donutili jit k psychologovi, stim ze doktor rekl po 10minutovem rozhovoru snim, ze ma lehci formu schizofrenie a ze by si tam mel 1x za mesic chodit povidat ze b mu to pomohlo. Tot vse. Semnou od te doby nekomunikuje a s mamkou take ne. Zjistili jsme ze se nebyl nahlasit na pracovni urad, sel tam az tento patek kdy ho tam mamka dotahla. Psala ze prijede a ani na to ji neodpovedel. Ale kdyz k nemu prisla, tak sel. Pry se bal, ze bude muset hned pracovat. Takze mesic nebyl nikde hlasen. Tak uz dluzi na socialnim a zdravotnim???? Vpatek rekl ze ma na ucte poslednich 100kc a nema na zaplaceni dalsiho najmu. Vari si ryzi s kecupem uz nekolik dni. Mamka mu koupila chleba a salam. S tim ze je dospely a nehodla se o nej starat a platit jeho dluhy. V najemni smlouve ma penale za opozdeni. Pry zavola majiteli a vymluvi se at mu pocka z najmem. Mamka asi nechce verit, ze je nemocny a ja myslim ze u toho psychloga dost dobre nepopsala nastalou situaci. Co kdyz ho pronajimatel vyhodi? a uz ted asi nema co jist a ani to ho nedonutilo zajit na ten pracak. Kde to vse jeste nema vyrizene takze kdyz se tam znovu nedostavi nedostane ani podporu? Prosim vas co mam delat? :(
Cetla jsem, ze jsou ruzne druhy schizofrenie a jedna je bez halucinaci a bludu. Jestli toto zaziva jsem se ho ptala. Vysmal se mi ze je nema zadne halucinace a pry jestli ja jsem v pohode, kdyz jsem uz rok doma na materske. A byli jsme snim u bezplatneho psychologa. Do ordinace sla mamKa a samozrejme si nepamatuje co presne doktro rikal. A nejsme s nim vubec v kontaktu jen pres mobil, tak nevim co se mu honi v hlave.
Pritelkyne od tatky rikala ze ho mame obednat k psychiatrovi a take si mysli ze je nemocny z toho co jsem.ji vypravela. Zije s tatkou nekolik let, tak ma nejake zkusenosti. A ze by mel brat leky. Problem je v tom, ze bratr si mysli ze je v poradku a nepotrebuje nikam.chodit. k tomu doktorovi jsme mu nakukali neco ze mamka potrebuje pomoct prevest lehatko pro nemocnou babicku. Pred poliklinikou mu doslo, ze neco neni ok a ze pocka venku. Tak.mamka rekla proc tam jsme a on ze jde pryc. Chytla jsem ho za rukav s tim ze to mamka zaplatila to sezeni u psychologa a jestli ji hodla porad odrbavat o penize. Tak tam sel. Ale mam obavy, ze uz ho asi nikam nedostaneme :(
Jeste mamka rikala ze mel bracha u porodu lehkou mozkovou disfunkci a to pry taky muze souviset s tou nemoci. Jeste kdyz je to dedicne ze strany otce. A muzou k tomu vest ruzne okolnosti. Treba spatne detstvi. Cetla jsem ruzne priznaky a krome tech halucinaci na nej vse pasuje. Absolutni nezajem o okolni svet, od vsech se strani i od rodiny, v praci si stezoval ze se nechtel a nikym bavit. Je mu zle z autobusu je tam pry moc lidi. Je porad sam doma zavreny. Nema ani lustr se svetlem, zvonek nefunguje od schranky nema klic. Nic ho nezajima a je neschopny normalne fungovat. Nebo myslite ze si to jen namlouvam?
@kulihrasekzeleny To je těžké, když s vámi nechce mít kontakt. Těžko udělat něco s někým, kdo nechce a kdo ještě odmítá i jen rozhovor. Chápu, že je těžké to jen pozorovat a nemoct nic udělat. Já myslím, že zabednění oken, hromadění odpadků, hladovění (má jen poslední stovku na jídlo) už jsou důvodné příčiny, kdy bych prostě radši volala rychlou a nechala bratra hospitalizovat. Hlavně když bude trvale odmítat kontakt a bude dál žít stylem, se kterým fakt skončí hladový pod mostem.
Jinak žádná "lehčí schizofrenie" není. Teoreticky by na diagnózu schizofrenie mohlo stačit "jen" to, že bratr nemá o nic zájem, nevede "běžný" život, není schopen sebepéče a do toho třeba mluví nesmysly, používá nesmyslná slova apod. Ale já osobně jsem se s tím nesetkala. Navíc proč má zabedněná okna? Bojí se něčeho? Stejně bych uvažovala o tom, že nějaké halucinace či bludy má, jen je nesděluje. Na dobrou diagnostiku by to chtělo ale pořádné vyšetření a ne deset minut u psychologa.
@kulihrasekzeleny léčí se? bere léky? určitě doporučuji změnit lékaře, potřebuje psychiatra . ten nasadí léčbu a k tomu psychologa. nevím, jestli si můžete dovolit platit, ale na pojištovnu je to méně úspěšné...tak to je. dlouhé objednací doby a tak nějak to nefunguje. každopádně - najděte jiného lékaře. to, že si myslí, že je ok a nepotřebuje péči je součástí diagnozy - ti lidé si to neuvědomují.
@bayt ten doktor prave rikal ze se ta hospitalizace resi az kdyz si neco udela nebo nekomu jinemu. Zkusim zavolat jeste tomu psychiatrovi a popsat mu tu situaci nic jineho me nenapada. Nebo zajit osobne k tomu doktorovi a rict mu vsechn y informace, protoze mamka u vseho nebyla a urcite nerekla vse. A okna ma pry zavrene at mu tam nesviti. Mel je zadelne i u jak byl u me. Rikala jsem mu ze je jak v nore venku sviti slunko at to oddela a akorat me serval. Kdyz se tam nastehoval, tak rikal ze mel strach jestli ho nekdo neprepadne ze by chtel retez na dvere. A pak jednou ze se v noci vzbudil a bal se ze slysel nejake zvuky nakonec zjistil ze mu vrze okno od vetru ze spatne tesni. Take si myslim ze ma nejake halucinace jen to nerekne. Stale tvrdi ze je normalni a ze na pocitaci hraje z realnyma lidma (ktere nikdy nevidel) a nepotrebuje s nikym mluvit ze mu to staci a v praci se ho ptala pani jestli je takhle stastny a on ji rekl jestli je to povinost byt stastny, ze uz si zvykl takhle zit..
@berenika39 prave ze se nijak neleci a zadne leky nebere. Ten psycholog rekl ze by si mel k nemu chodit povidat 1x mesicne ze by mu to mohlo pomoct. Ale ze ma nejakou slabsi dusevni nemoc. Byla tam mamka a uz nevi ten nazev :/ ja myslim ze to je nesmysl ze je vazne nemocny, a mel ho tam alespon obednat drive a ne dalsi sezeni za mesic. Pry ze mu rekl ze do prace zacne chodit. Tak tomu asi pan doktor veril
@kulihrasekzeleny Tak to je otázka. V okamžiku, kdy to v bytě připomíná popelnici a on sám hladoví, protože nemá peníze, tak už ohrožuje sebe i druhé. A na hospitalizaci to jednoznačně je. Kdyžtak mi napište soukromou zprávu...
@kulihrasekzeleny Souhlasím s bayt, to, co váš bratr vyvádí, je sebedestruktivni chování. I schizofrenie má své latentní fáze a akutní, navíc člověk v té akutní fázi z podstaty nemoci NENí schopen náhledu na realitu. Je to bohužel podle popisu na vás (jeho okolí), jestli mu zprostředkujete odbornou pomoc (a to není vůbec vděčná role.) Doporučila bych kontaktovat psychiatra (můžete zkusit krizove centrum Riaps, tam se přímo věnují akutním situacím lidí duševně nemocných ), popsat jim situaci a poradit se o dalším postupu. Přeju hodne sil
@kulihrasekzeleny Pokud chcete bratrovi pomoci, tak psycholog opravdu nestačí. Psych.nemoci může řešit jedině psychiatr, protože jen on může napsat léky, určit další postup... Zabedněná okna apod. mohou souviset právě s bludy, můj bratr měl stále pocit, že ho někdo sleduje, přestal se všemi bavit (a to jsme tehdy bydleli všichni v jednom bytě), přestal o sebe pečovat... Být vámi, na nic nečekám a dovedu bratra k psychiatrovi. Když nebude chtít, zeptejte se daného psychiatra, jak postupovat.
Bratr by pak mohl dostat invalidní důchod (podle závažnosti) a spoustu jeho problémů by to vyřešilo. Také by bylo dobré, abyste se v rodině domluvili, kdo z vás se bratra "ujme". Přestože o to nestojí, neměl by být sám. Nebude to jednoduché, ale pokud se jeho nemoc začne řešit včas, je možné, že bude zase soběstačný a normálně žít. U nás to tak bohužel nedopadlo... Klidně napište zprávu. 😉 Jinak jestli už se tu něco takového psalo, tak se omlouvám, nečetla jsem celou diskuzi.
A nevite jak ho dostat k tomu psychiatrovi? Dobrovolne tam nepujde. Napada me jedine vyhruzka, ze ho mamka zbavi svepravnosti a pujde do ustavu. Kdyz nepujde dobrovlne k tomu psychiatrovi. Napada vas neco lepsiho? Mamka by ho nechala tak :( jenze se bojim ze pak stejne bude platit i jeho dluhy, prece je to jeji syn. I kdyz nechce verit ze je nemocny a nema silu to resit
@fifilady a stim kdo se ho ujme to vubec netusim. Ma je me a mamku a nedokazu si predstavit ze by ted sedel v pokoji s nasi setrou, ktera prave nastoupila na stredni skolu :(
Kdyby opravdu byl hospitalizován, byla by mu určená diagnóza
a nasazena léčba, mají pak v léčebnách i dlouhodobé programy, jak takto nemocné lidi vracet zpět do života (různé následné péče, chráněná bydlení, komunity atd.). Aby po absolvování byli ti lidé schopni samostatného života (byť třeba s invalidním důchodem). Vše se dá řešit.
Máme v rodině podobný případ - ovšem "lehčí schizofrenie" byla v tomto případě hned řešena 3měsíčním pobytem v léčebně a nasazení léků. Jo a autobusem taky nebude jezdit, protože je to prý blbé, a u jakékoliv práce vydrží tak max. 20 min, než se začne nudit, naštěstí už má vyřízený ID.
Dnes jsem mluvila s mamkou jak to tedy bylo a napsala jsem vam to spatne. Ten lekar je opravdu psychiatr ne psycholog jak jsem si myslela a rekl ji ze to vypada, ze tu schizofrenii ma. Nic blizsiho nemuze zatim urcit. Po tak kratkem rozhovorum Takze dalsi sezeni je ted 18.12 otazkou tedy porad je jak ho tam dostaneme. A s tou praci ze dal vypoved a nechce makat. Je to pry normalni,ze to dela hodne lidi. To jeste nemusi znamenat, ze je nemocny.
A jeste mel pry u porodu prasklou cevku, nejakou lehkou mozkovou disfunkci a tito lide se pry chovaji jako podivini -slova psychiatra
@lotosek a jak se to projevovalo u te osoby? Co vas vedlo k tomu jej hospitalizovat?
@saoirse moc dekuji za odpovedi a informace a zkusim vyhledat to krizove centrum. Jsem vdecna za cokoliv!
@kulihrasekzeleny Radila bych na nic nečekat a začít něco dělat ať se mu to líbí nebo ne. Jako holka sem si zažila peklo s mámou a kdyby se to řešilo dřív nemuselo to dojít až do takového stavu a nemuselo to trvat tak dlouho. Zkráceně...když mi bylo 12 mamka začala mluvit jak nemá ráda svojí práci přitom jí vždycky měla ráda a přestala se z ničeho nic bavit s nejlepší kamarádkou. Asi o měsíc později dala jen tak výpověď, přestala se věnovat domácnosti a občas mi přišlo, že mě vůbec neposlouchá a hrozně zapomíná. A takhle to všechno začalo a asi po 3 letech šíleného pekla kdy nevěděla co je realita a co není konečně otec zakročil...zbavil jí svéprávnosti a za doprovodu policie jí nechal převést na psychiatrii. Nasadili léčbu a za 2 měsíce byla z toho nejhoršího venku. Pořád si sebou nese určité problémy, není úplně jako dřív. Ale je zpátky v realitě a dokáže fungovat. Ten kdo neví že byla nemocná by to ani nepoznal. Na dospívání nemám hezké vzpomínky a myslela sem, že jí nikdy nedokážu odpustit všechno, co mi udělala....ale dokázala! Jen to pár let trvalo než sem dospěla a pochopila, že ona si z toho vůbec nic nepamatuje a vlastně za to nemůže. Dostala šanci pokračovat v normálním životě a sem za to neskutečně ráda a proto dobře radím...ať to teď bude jakkoliv nepříjemné a těžké stojí to za to! Jednou vám poděkuje.
@kulihrasekzeleny Určitě bych mu nevyhrožovala, jednak v žádném ústavu skončit ani nemůže - pro lidi s psychózou jsou určené různé komunitní služby, chráněné bydlení atd. A taky nemám ráda, když se zbavování svéprávnosti používá jako výhrůžka. Člověka zbavit svéprávnosti nejde, lze ho omezit v těch úkonech, které nezvládá, typicky finance. V tom případě má ale opatrovníka, který mu důchod spravuje, dává mu z něj peníze určené soudem jako "kapesné" a slouží to hlavně na ochranu toho člověka, aby se nezadlužoval, nehladověl apod.
Z 10 min. se diagnóza dost často nepozná, i když si to někteří lékaři myslí.
Vaše jediná možnost je buď to zkusit "po dobrém", s bratrem navázat kontakt a přesvědčit ho, aby se léčil. Nebo, pokud budete vidět, že už je to sebedestruktivní a bratr nespolupracuje, zavolat rychlou...
@kulihrasekzeleny vícekrát zmiňuješ lehká mozková disfunkce je i porucha učení, já to měla diagnostikováno v dětství také a jsem normální, má to hodně lidí a určitě nejsou všichni podivíni..
jinak asi bych se nejdřív informovala u psychiatra co můžete dělat a pak tam teprve dotahnout jeho. Myslím že by nebylo k ničemu ho tam dotáhnout na půl hodiny sezení a co pak... on ten doktor ho za půl hodinu nevyléčí a držet ho tam nebude
a co mu nabídnout, že pokud nechce pracovat a potřebuje prostředky na obživu, že to vyřeší ten ID a ten bez doktora nepůjde?
Muj byvaly pritel mel schizofrenii a zacinalo to u nej presne takhle - zavirani se doma, neschopnost chodit do prace, on mel jeste otoceny spankovy rezim. Nic s tim delat nechtel a nikdo z rodiny to neresil, ze to nic neni, az to po par letech vyustilo atakou s halucinacemi a to jak sluchovymi, cichovymi i dotekovymi. Pak teprve byl hospitalizovan a byly nasazeny leky, ktere ale prestal brat, jakmile priznaky vymizely. Absolutne bez nahledu na to, ze je nemocny...nechtel se lecit a nikdo s nim nehnul, az bohuzel skocil pod vlak, protoze halucinace se vracely. Velmi tezka situace, pokud se nemocny nechce lecit. Jako rodina se muzete snazit ho nekam dostat, nejlepsi by byl pobyt v lecebne, protoze to nevypada, ze by chtel nekam dochazet..drzim moc palce
@niski to by jsme mu rict mohli jenze on si mysli, ze neni nemocny. Takze mu neco rikat o duchodu je asi zbytecne. Ale prinejhorsim bych to zkusila. Lepsi nez zadne navrhy. Dekuji
@bayt s tim zbavenim svepravnosti jsem jen tak placla, protoze nic jineho me nenapadlo. Ani nevim jak to funguje a bratr uz vubec ne, tak proto me to napadlo :(
@pajuska17 to je dobre ze se vase maminka zlepsila 🙂 snad to tak dopadne i u nas
@mathata to je strasne :(( bracha dela uplne to stejne a obraceny rezim mel uz v te dobe kdy bydlel u me, pak mel problem se vztavanim do prace kdyz byl do noci vzhuru, nekolikrat i vubec nespal. Ted kdyz nepracuje hraje v noci na pc a pres den spi
Jinak mamka mu psala pred 3dny co dela a vyjmecne odpovedel. Co by delal.. hraju na pocitaci a jim chleba se soli (ten co mu mamka koupila)
@kulihrasekzeleny Moc přesně nevím, jak to tenkrát bylo, je to vzdálenější rodina a já nejsem taková ta zvědavá koza, co se potřebuje na všechno vyptávat, i když druhá strana o tom očividně nechce moc mluvit a je to pro ni hodně citlivé téma.
Bratránek se od dětství léčil s epilepsií, měl jenom pár záchvatů za život, ale léky bral pořád a byl zvyklý chodit pravidelně na vyšetření na neurologii. Po několika letech od posledního záchvatu se vyčerpáním zhroutil (asi dva týdny před tím nastoupil do svého prvního zaměstnání, kde musel fyzicky pracovat), skončil v nemocnici a tam zjistili, že je to psychický problém, putoval z nemocnice rovnou do léčebny.
On je ve svých 30 letech samostatný asi jako 12leté děcko, hrozně se upnul na svého dědu (rodiče rozvedení a nefungují), nemůže zůstat doma sám bez něho, takže když děda jede někam na návštěvu nebo za kulturou, prostě musí jet s ním, i když bratránek vydrží někde sedět těch svých 20 min., pak se zvedne a jde pryč na cigáro a toulat se po městě.
Největší problém nastane, až děda nebude schopen řízení, bratránkovi samozřejmě řidičák nepovolí a on MHD jezdit nebude, protože se mu tam prý dělá špatně (zřejmě soc. fobie, ale nemá žádný problém navazovat kontakty a mluvit s úplně cizími lidmi a navštěvovat neznámá místa a podniky, nemá zábrany požádat cizího kolemjdoucího o pomoc).
Z ID si samozřejmě kupuje samé drahé nepotřebné kraviny, něco jako šetřit a odkládat si peníze na provoz domácnosti by ho samotného vůbec nenapadlo. Když má hlad, objedná si pizzu, i kdyby měl v peněžence poslední dvě stovky na zbytek měsíce.
@kulihrasekzeleny A to byl psychiatr nebo psycholog? Nevím, co je myšleno lehčí formou schizofrenie. Pokud by to byla schizofrenie, znamenalo by to, že by měl halucinace a bludy. Všimli jste si něčeho takového? Že by koukal do prázdna, mluvil o tom, že má hlasy, měl nereálné myšlenky atd.?
1x měsíčně samozřejmě nikam chodit nestačí. Pokud má schizofrenii, musí mu být okamžitě nasazeny léky plus by měl docházet na terapii alespoň 1x týdně. Dobré jsou i skupiny, viz třeba Ondřejov v Praze nebo NUDZ v Praze. Podobně intenzivní péče by byla vhodná, i kdyby to nebyla schizofrenie, ale třeba "jen" porucha osobnosti. Jenže bude hodně záležet na motivaci bratra a z toho, o čem mluvíš, asi nebude moc velká. Věřím ale, že snad k docházce k dobrému psychologovi by se mohl nechat namotivovat, když to bude fajn člověk, kterému bude věřit.
Pokud se pak bratr nebude zvládat o sebe postarat, je třeba zažádat o invalidní důchod, možná bude potřebovat i opatrovníka. Nabízí se chráněné bydlení FOKUSu. Kdyby se to hodně vyhrotilo, je alespoň možné v akutním případě zavolat rychlou a bratra hospitalizovat. Ale to fakt už předbíhám. Z toho, co píšete, není ještě úplně jasné, že to je fakt schizofrenie atd.