Blbé řeči. Co byste na ně odpověděli?

22. kvě 2021

Moje roční dcerka je docela divoká, asi jako každé malé dítě. Pochybuji že existují děti co jen sedí a leží, a ani se nehnou. Moje máma mi poslední dobou pořád říká že já taková nebyla, že já byla hodné dítě. A jestli to nemůže být tím, jak jsem se celé těhotenství nervovala. A tady přichází ten háček - ano, nervovala, ale většinou díky našim! A mě už to začíná opravdu rozčilovat, ona mě vlastně vyčítá, že jsem v těhotenství nebyla v klidu, ale to, že za to mohli oni, to si nepamatuje? Jak do mě pořád hustili blbé rady a řeči, co mám a nemám dělat, když jsem se s něčím neztotožnila, seřvali mě jak malého fracka. I těsně před porodem mě seřvali. Co byste na takové řeči odpověděly? Mám říct, ať si vzpomene kdo mě pořád rozčiloval?

amazonkajanik
22. kvě 2021

Klidně ji to řeknete. Vyčítá něco, čeho byla sama spouštěčem...

zelenaesmolda
22. kvě 2021

@amazonkajanik
z vlastni zkusenosti vim,ze tohle nepomuze.vetsinou si totiz ten clovek nic neuvedomi,akorat to vyvola dalsi hadku a bude se citit ublizeny.
Spis bych zkusila asertivne rict,ze si to udela po svem a ze rady nepotrebuje.

janina228
22. kvě 2021

Je zajímavý, že si pamatuje jaká jsi byla jako roční dítě - ale jak se k tobě chovala přibližně dva roky zpět ne🙈😄.. na tyhle řeči bych nereagovala a brala je s dost velkou rezervou.

j.a.n.i
22. kvě 2021

Tak se s ni proste nestykej a nemusis nic poslouchat. Ja nechapu proc se nekdo styka s nekym, kdo ho prudi.

autor
22. kvě 2021

@j.a.n.i Když jsou to rodiče.

zelenaesmolda
22. kvě 2021

No a co,ze jsou to rodice?

autor
22. kvě 2021

@zelenaesmolda Musíme mít k nim prý respekt 🙄

amazonkajanik
22. kvě 2021

@zelenaesmolda no tak já jsem taková, že názor řeknu a jak ho zpracuje druhá strana, je mi celkem putna. Jsou to 3dny, kdy mi jeden pán vpálil pozdrav stylem "no,dobrý den,ne ". Byť jsem o nějakých 20let mladší, vím, že etika určuje, že chlap má zdravit jako první, bez ohledu na věk (pokud se jedná již o.dospělou ženu a ještě k tomu matku od dítěte). Když jsem odcházela, řekla jsem "nashledanou a mimochodem, dle etiky,máte zdravit jako první " něco brblal, ale já mu na to kašlu. Možná si postezuje tchýni, ale ta mu to buď odkyva a půjde dál, nebo řekne, že její syn (můj chlap) vyká i 16leté, dokud mu nenabídne tykání ...

amazonkajanik
22. kvě 2021

Anonym @ musíme mít k nim prý respekt ...vaše slova...mohou děti respektovat rodiče, kteří se na ně vykašlali , kteří je týrali.asi ne,co? A u vás jde tak trochu o psychické týrání, pokud vás nenechali v klidu ani v těhotenství a nyní to vyčítají ...takže nazdar!

emillyhk
22. kvě 2021

Asi takhle - respekt k rodičům ano, ale ne za cenu vlastního duševního zdraví... Moje mamka je neuvěřitelně hodná, ale v těhotenství jsem z ní byla tak nervy, že jsme se skoro neviděly. Měla jsem GDM, ale ona to pořád dokola zlehčovala, nedala si říct. Tak jsem omezila kontakt, návštěvy a telefon na minimum, maximálně SMS. Po porodu chvilku klid a už zase vystrkuje růžky. Vysvětlit po dobrém nefunguje, hádat se s ní nebudu, takže opět máme omezený režim. Já potřebuju být v klidu pro svoje dítě a manžela... A jen tak mezi námi, moje mamka má taky selektivní paměť. Do puntíku ti převypráví rozhovor se sousedkou, ale co se jí nehodí do krámu, to si nepamatuje 🙄😉

janina228
22. kvě 2021

Já taky musela udělat rázný krok, jinak bych se zbláznila. Ono nereagování/ignorování dokáže druhou stranu mnohdy vytočit více než dobře míněná obrana.. chvíli jsem to tak zkoušela i u nás,ale k ničemu to nebylo.. no a tak jsem jednou nevydržela a řekla to úplně všechno co už držet nešlo.. no a co se pak stane.. Buďto spolu nebudete xy měsíců/let mluvit, udělají z tebe černou ovci rodiny a samozřejmě vše bude pouze tvoje chyba, nebo to dopadne tak,že si trochu hrábnou do svědomí a pochopí,že ty už umíš postavit se za sebe a svou rodinu.. oba scénáře jsou možný,takže záleží na kolik jsi smířená i s tou možnou první variantou..

mourovatakocka
22. kvě 2021

Respekt je třeba mít. Kupříkladu ke smrti, k přecházení na červenou, aktivní sopce, vzteklemu psovi. Ale neberu automaticky mít respekt k rodičům jen proto, že jsou to rodiče. Především jsou to lidi, ti se sem tam dopustí i kraviny.
Neřeš, co krafou ohledně tvého dětství. Moje máti taky trpí fixní ideou, že jsem nikdy nezlobila, určitě jsem se nevztekala, jako teď moje dcera. Už jsem to tenhle týden někam psala, babičky si prd pamatují. Nemyslím, že bys měla divoké dítě, protože ses nervovala v těhu. Já měla klidné těhu a dcera je jako pytel blech na speedu 🤭
Nemyslím, že by mělo smysl připomínat jim, kdo byl zdrojem stresu, ale určitě má smysl zvážit, jestli tohle chceš pro svoje dítě. Jestli prudí tebe, bez debat budou prudit i tvoje dítě a malá z toho pak bude mít stejné zbytečné stresy jako ty. Takže za mě souhlas s tím, že někdy je lepší omezovat vztahy s toxickým člověkem než si zadělávat na žaludeční vředy a mindráky.

mourovatakocka
22. kvě 2021

@emillyhk Jé, to je legrace, moje máti měla taky vtipné názory ohledně gdm. Nejdřív plašila ještě před testem, vynervovala mě jak blázen, a pak to děsně zlehčovala. Cokoliv jsem ji ohledně toho poslala, nepřečetla, ale postavit přede mě výběr top nevhodných potravin to šlo 😏

autor
22. kvě 2021

@emillyhk Asi taky budu muset omezit kontakt

janina228
22. kvě 2021

No a ještě mě napadá ohledně respektu - ono by to nemělo být jen směrem od dětí k rodičům,ale i opačně - od rodičů k dětem.

autor
22. kvě 2021

@janina228 To prý ne. My děti, i když už dospělí, bychom měli stále a pořád poslouchat. Názor úplně mimo 😖

autor
22. kvě 2021

@janina228 A nikdy jim neodmlouvat a vlastně nemít své názory, protože názory mladých = blbost. Oni mají už za svá léta své zkušenosti, takže jen jejich názory jsou ty správné. Ale že člověk kterému je pár let po třicítce má právo na svůj život a názor, to nee.

j.a.n.i
22. kvě 2021

Děláš si to sama, prostě se od nich ostřihni, ideálně je bydlet v bezpečné vzdálenosti tak 50 km a zařídit si život podle svého. A vídat se můžete, když budeš chtít při občasných návštěvách.

janina228
22. kvě 2021

Ano, to je názor úplně mimo.. pomalu bych se smiřovala s první variantou jak jsem psala a budeš mít klid 🙈😄.. tohle s větší pravděpodobností nezměníš. Respekt se nedá vynutit.. buďto člověka respektuješ za to jak se chová,jak jedná a nebo se ho jednoduše bojíš..

me_druhe_ja
22. kvě 2021

Heh, jedna moje babička (mama od taty) byla přesně taková: ke starším musíš mít respekt jen z důvodu věku, názory starších jsou vždy lepší než mladých a ty máš držet hubu a krok, neboť víš o životě prd. Nesmíš se sama rozhodovat, protože starší nejlíp ví, co je pro tebe dobré. Oni ty vyberou školu, koníčky a případně i náboženství. Nelíbí se ti to? Smůla. Musím říct, že otec ji poslouchal jak hodinky a ona řídila celou naši rodinu včetně toho, co se bude dělat a jíst o víkendech. Je to dlouhé a smutné vyprávění, ale díky ní mám většinou na dětství blbé vzpomínky. Když před 5 lety zemřela, tata se dost změnil a musím říct, ač je to možná hrozne, že jsem nijak výrazně smutná nebyla. Takže doporučuju se odstřihnout, ať mají tvoje děti lepší dětství.

tonitesaru
18. črc 2021

Blbá řeč ,Blbá odpovědět 🙂

maxulekapcule
19. črc 2021

@amazonkajanik Etika v dnesni dobe nikomu nic nerika. Delam sefovou, je mi 34, ale nove prichozi mi automaticky tykaji a ze by pozdravili prvni, navic, kdyz je jim 50.... To ja jsem drza, ale vysvetlovani, ze ja jsem zenska, vedouci, vzdelanejsi, dlouha leta ve firme, tak se mi jeste vysmeji ..Ale bohuzel, je to i o inteligenci a tu ve svym oboru cekat nemuzu 😒

zelenaesmolda
19. črc 2021

@maxulekapcule
me zase automaticky tykaji starsi kolegyne v praci a taky me to nekdy dost stve protoze ja jim vykam

maxulekapcule
19. črc 2021

@zelenaesmolda no prave, mam to stejne. A jeste na vedouci pozici to fakt vypada blbe, kdyz prijde nejaky obchodni partner, ja jim vykam a oni me tykaji 🤣

amazonkajanik
19. črc 2021

@maxulekapcule to je fakt, že kolikrát na tom pracovišti je to taky tak, že ti starší automaticky na tykání,aniž by si uvědomovali, že post vedoucího má nějakou váhu.

maxulekapcule
19. črc 2021

@amazonkajanik Asi zalezi, kde clovek dela a s kym, u nas je vetsina lidi takovej odpad, ktery by se jinde neuchytl

rozitta
19. črc 2021

Ahojky, nemá cenu se jakkoliv bránit blbým řečem ze strany vlastních rodičů. Oni mají vždy "pravdu"🤦 je to boj s větrnými mlýny. Uvaž dvě věci. Budeš v budoucnu potřebovat jejich hlídání? Pokud ano, tak blbé řeči neřeš. Snaž se je eliminovat. Změň v ten okamžik téma, vůbec na ně nereaguj, nebo se snaž předcházet situacím kdy vznikají. Já vím, nejde to vždy. Ale NIKDY se nehádej, nesnaž se to vysvětlit, řešit. Bude to jen horší. Pokud jejich pomoc do budoucna potřebovat nebudeš, tak jim můžeš od plic říct, co si myslíš. Ale počítej s tím, že se možná vaše cesty rozejdou. Bude to smutné pro dítě, nebude mít prarodiče. Pokud se pouta přetrhají teď když jsou vnoučata malinká, už to nikdy nebude 100%. Já osobně držím hubu, můj syn je taky divočák, mají spoustu výhrad k výchově. Ale syn má prarodiče moc rád a já potřebuju hlídání. Tak spolknu hrdost a svou pravdu a jede se dál..

amazonkajanik
19. črc 2021

@maxulekapcule to je taky fakt. Ale třeba s bývalým kolegou z kravína jsme si vykali celou dobu a to je o 30let starší. Na hospodě s druhým kuchařem taktéž a když tam nastoupil klučina na výpomoc po dobu mé neschopnosti, tak šel rovnou na tykačku, což jsem mu vysvětlila, že si budeme vykat. Jen jednou jsem mu tykla a to když dostal vynadáno za to, jak zachází s vybavením, konkrétně noži. Věděla jsem, že je to vykuk a potvrdilo se mi to, když v den,kdy já nastupovala na operaci do práce nepřišel a nechal v tom šéfa samotného. V kuchyni,v sezóně, pán měl tehda 68let 😣