Ahojky lidi,
mám dotaz. Mám nevlastní babičku 70 let a po operaci nosních mandlích se jí rozjel Alzheimer ( aspoň to tvrdí doktor) . Do teď bylo vše ještě zvládnutelné, ale babička teď přestala chodit úplně a odmítá i jíst. Pečuje o ní můj děda jenže už to fyzicky ani psychicky nezvládá. Naše strana rodiny tam jezdí frekventovaně, aby jsme dědovi pomohly ( vykoupat , obléknout , nakrmit ,prebalit atd..) jenomže ani mi nejsme schopni tam být 24/7. Co se týče babičky strany rodiny tak od ní daly ruce pryč jakmile zjistili l, že babička už se opravdu nezačne zlepšovat (i její vlastní děti). Děda by ji chtěla dát do domova pro seniory, ale babička nechce(stejně už by podpis asi ani nezvládla) a tak vyřizuje zbavení svéprávnosti. Můj dotaz je zda ho potřebuje? Slyšela jsem, že bude stačit když bude mít potvrzený papír od doktora, že už není schopen dále pečovat. Máte někdo zkušenosti ?
A co odlehčovací pobyt?
Jestli se babicka zhorsila, zazadejte o navyseni ptispevku na peci, znovu ji posoudi a mozna poposkoci do vyssiho stupne zavislosti=
vyssi prispevek, je dobre mit pred tim obehane doktory, aby byly aktualni zprávy, ktere zhorseni stavu dokazuji. Jinak omezeni svepravnosti neznamena, ze babicka nemuze rict, ze do domova nechce, v takovem pripade zalezi, jak budou pristupni v danem zarizeni, protoze pokud osoba omezena ve svepravnosti v takovémto zarizeni projevi nesouhlas s pobytem, dle zakona se tim musi zabyvat soud, ve sve praxi jsem to ale zatim nezazila... pokud ma babicka Alzheimera poohlidnete se spise po domove se zvláštním režimem anebo si dopredu ověřte, že dany dokoc pro seniory bere i osoby s Alzheimerem, je to specificka skupina, narocnejsi na peci, takze je mozne ze v kazdem domove neuspejete...
nikdo ji nemuze prinutit, resili jsme to take u dedy
Co denní stacionář? Babička tam chodila. Starala se o ní mamka a ta chodila do práce. Ráno si jí vyzvedli a odpo přivezli. Babička má taky Alzheimera... Ale pak se o ní musí pečovat
@majda2023 pokud se zhoršila a leží, zkuste zajistit vyšší příspěvek na pza objednejte si pečovatelskou službu domu. Segre k babičce chodili ráno - hygiena, léky, snídaně, injekce a vecer- prakticky totéž. Přes den to společně s dědou zvládli.
Já bych se do domova taky nehrnula. Pořád je prostor vymyslet to jinak.
@majda2023 tak kde začít... odpovím přímo na tvůj dotaz a přeskočím rady, které zazněly už nademnou: do klasického domova pro seniory babičku nedostanete. Jednak jsou dlouhé čekací lhůty v řádu měsíců až let a druhá stránka je, že v tomhle stavu (ležící klient s alzheimerem) už tam ani nepatří. Pro tyto klienty jsou domovy se zvláštním režimem. Buď přímo alzheimer centra, či státní zařízení, které mají nějakou část oddělenou pro klienty, kteří potřebují péči 24/7. Nejjednodušší cesta je přes nemocnici. Tj. pokud se člověk dostane do nemocnice, nebrat ho domů, sjedná se schůzka se sociální pracovnicí nemocnice a ta nabídne další postup. Pokud o umístění do domova jde žádost z nemocnice, tak je mnohem větší šance se tam dostat. V ten okamžik není potřeba podpis pacienta, podpis vyřizuje a posuzuje a podepisuje příslušný sociální odbor. Vím, že to zní drsně... pouze odpovídám, nesoudím a nehodnotím.
Já si myslím, že bez zbavení svéprávnosti jí tam proti její vůli nemáte možnost dostat. Děda defacto nemá žádnou zákonnou povinnost se o ní starat, takže nějaké potvrzení od doktora je k ničemu.