Babička, dědeček a dál?

elis101
11. zář 2020

Ahoj, nevím jestli to nebude znít banálně...ale chtěla bych poprosit o rady a názory....

Máme s mužem prcka a řeším situaci, že moje mamka má druhého muže a máme tady dnes asi častou situaci babička a dědeček od tatínka, babička a dědeček a KDO ode mě?

Já bych nechtěla malé motat hlavu dvěma dědečky z mé strany, i vůči tátovi mi to přijde neuctivé. Asi bych si to představovala tak, že mamky manželovi bude říkat jménem, já mu taky neříkám tati. Nebo takhle, chtěla bych aby chápala kontext, chci ji učit na křestní jméno, když by pak přesto sama holt začala říkat dědo dědo, ok, ale chtěla bych aby věděla, kdo je kdo...

Co si o tom myslíte, nebo vám přijde, že řeším kraviny a zbytečně si udělám v rodině zle? Jak to máte vy? Děkuji

jipe
11. zář 2020

Manželovo maminka je podruhé vdaná (vdávala se před narozením našich dětí), takže tam je její ex i současný manžel "děda". Můj táta je také podruhé ženatý, ale s paní nemáme vztah, takže o ní mluvím jako o tetě. Synovi je 5 a ví, kdo jsou maželovo a moje rodiče, nové partnery nějak neřeší, zatím se neptal, proč nejsou původní páry spolu, takže ho s tím nezatěžujeme

markis33
11. zář 2020

Taky máme, naši jsou rozvedení 20 let, tak má proste 2 dedy a 2 babičky z moji strany. Přijde mi to jednodušší než babička a nějaké jméno...

pavcatko
11. zář 2020

My máme oslovení :babicka Jaruska, babička Maruška.. Pak mému otci a jeho druhé manželce říká děda a babi Pes,prabsbicce babička kočka (ma 5 koček 🙂, prababi a pradedovi bsbi a děda z Třeboví....

zmrzlinka
11. zář 2020

Manzelovo otec je děda a přítel od tchýně je prostě Jirka 😂👍

pavcatko
11. zář 2020

Jinak dcerka (necelé 4r) ví, kdo je či maminka a kdo tatínek, mého otce neresi, s tím se tolik nevidame... Jen to běžné nezduraznujeme... Ja mám třeba rozvedene i prarodiče a dědove druhé ženě říkáme babi spodní(ale to až po case, bylo to a je složité)

bervidova
11. zář 2020

tak naši se rozvedli už dááávno před 35 lety, takže moje děti již vyrostly do nových vztahů - mají ode mě babičku, mají dědu, u babičky strejdu Honzu, u dědy tetu Jitku.

similenka
11. zář 2020

@elis101 Mně tohle už napadlo, ale v jiné souvislosti. Manžel má dospělou dceru, o 14 let mladší než jsem já. A až on bude děda, třeba za rok, jestli mě bude říkat babi. Mně bude příští rok 40, nevím, jestli se na oslovení babička už cítím. Přijde mi to momentálně divné. A zase říkat děda a Lenka...nebo teta Lenka.

malinkaelinka
11. zář 2020

U nás máme dvojí metr. Tchyně je podruhé vdaná už dvacet let, takže její manžel je prostě děda ,stejně jako jeho matce říkáme babi. Tchán má pouze přítelkyni, ne dlouho, tak to je prostě Marie. Moji rodiče se rozvedli letos, můj táta partnerku má. Jazyk bych si vyrizla než abych svému dítěti řekla,že ta ženská je babička. Moje babička má druhého manžela od doby mého narození. A v životě bych tomu chlapovi dedo neřekla, protože to je prostě debil, vždycky byl a bude. Takže u nás je to divoké.

bajjunka
11. zář 2020

Naše děti vyrůstají v tom, že mají tři babičky a tři dědečky. Manželovy rodiče se rozvedly když začínal základku a se svýmy nynějšími partnery jsou oba téměř 15let, ikdyž ani jeden z nich si partnera nevzal. Takže když se o někom mluví tak babi Iva, babi Jana, babi a Jitka a tak. K tomu tchán vychovává ješte dcery své partnerky, ty jsou tety od začatku.

any2any
11. zář 2020

Manžel má babičku, která se podruhé vdala. Její druhý muž je naprosto úžasný, ale manžel mu nikdy neříkal dědo, ale jménem. Stejně tak to máme u dcerky. Říká "prababička a 'jméno'". Dcera se od mala zajímá o všechny členy rodiny a rodinné vazby a nemá problém s tím, že někdo není třeba děda, ale druhý muž "jméno" a má je ráda i tak.

Ale každá rodina si tohle nastavuje dle sebe, tak se rozhodni sama, jaká varianta oslovení je pro tebe nejpříjemnější... 😉

piskle89
11. zář 2020

A m zrovna v tom vidíme výhodu. Náš syn má prostě čtyři babičky a čtyři dědečky. A učíme jména 😁

evaii
11. zář 2020

Ja bych to asi moc neřešila.My mame třeba i prababicky a taky jim děti říkají normalne babi.Rodice teda nemame rozvedený ani jedem,ale asi bych je učila jim říkat jménem nebo kdyby byl vztah velice dobrý,tak zase babi a dědo.samozdrejme dle jejich přání.

pipi_puncocha
11. zář 2020

Já třeba moc nemám ráda to, jak se každé kamarádce, cvičitelce, sousedce atd. říká "teta," takže normálně říkám křestním jménem dotyčné(ho). Babičky a dědečky bereme jen ty skutečné a noví partneři jsou jménem, i když můj táta pro svou manželku zavedl termín bacecha (=babička + macecha 😅)

riavais
11. zář 2020

@elis101 manželova mamka je rozvedená a má priateľa. Jeho vnúčatá ju nesmú volať babi (sama to nechcela) a volajú ju menom. Za to jej priateľa má náš prcek brať ako deda 😁 mne je to vlastne jedno, až bude starší tak mu to vysvetlíme.

petrasipkova1
11. zář 2020

Já jsem na tohle hakliva takže mámině druhému manželovi říkají děti jménem úplně v pohodě, nenapadlo by je říkat mu dědo.

alenka_p
11. zář 2020

Naše děti mají 4 dědečky a 3 babičky, všem říkají babi a dědo a nenapadlo by mě to řešit nějak jinak...

jipe
11. zář 2020

ještě teda děti mají i prababičky a pradědečky a těm taky říkají jen babi a děda. Oslovení "teta"u každé druhé známé mi taky vadí, ale třeba u mých blízkých kamarádek úplně nevím, jak je označovat jinak, pouze jméno mi nějak nejde přes pusu

lenatko91
11. zář 2020

@pipi_puncocha můžu se zeptat proč se ti to nelíbí? 🙂 Nemyslím to zle, já jsem vyrostla na dědině, takže skoro všichni tu jsou tety a strýcové a budou i pro naši malou, tak mě jen zajímá ta druhá strana 😃

lenatko91
11. zář 2020

Já jsem jako dítě říkala babi jedné paní, co s nama nebyla vůbec rodina. Jednou šla kolem, připomněla mi moji babičku, která už tou dobou nežila a už to bylo 😃 Takže já bych asi učila na jméno, ale nechala bych to ve výsledku na nich dvou, když prcek bude říkat dědo a dotyčný s tím bude ok, tak bych to neřešila..

lufy
11. zář 2020

Já to zažila jako dítě. Nový manžel mé babičky byl prostě děda, možná proto, že byl s babičkou od mého narození. Ale nová žena mého vlastního dědy byla vždy teta. Vlastně ani nevím proč, asi se to v rodině tak zažilo a i já už jako dítě cítila, že ona babička prostě není.... Ono to dítě časem samo pozná, jak chce komu říkat 😊🍀

pipi_puncocha
11. zář 2020

@lenatko91 já to vnímám jako označení rodinného vztahu, prostě teta je moje sestra a manželova sestra. 🙂 ale nevadí mi to, že bych někoho opravovala, jen sama to neříkám a mě to taky rodiče tak neučili, jejich přátele jsem vždycky znala křestním jménem, asi je to otázka zvyku, taky jsme z vesnice.

puhelin
11. zář 2020

Nase deti maji manzelovy rozvedene rodice jako dedu (jmeno) a babicku (jmeno). Jejich partneri jsou pro nase deti strejda (jmeno) a teta (jmeno). Tchanova zena to spatne nesla, ale tak to proste je.

Zazila jsem to u mamky, ktera mela rozvedene rodice. Jeji nevl. otec byl pro me deda a me to dost matlo. Naopak partnerka rozvedeneho otce manzelovy mamky je pro meho manzela od zacatku teta (jmeno) a nikdy jim to nevadilo.

martulka6188
11. zář 2020

Manzelovi rodice jsou rozvedeni cca 20 let a oba maji nove partnery, ktere uz si vzali. Nase deti rikaji babi/dedo i novym partnerum a maji tedy tri babicky a tri dedecky. Taky jsem to pred porodem resila, jak to bude a takhle to postupne samo vyplynulo. Nektere deti nemaji ani jednu babicku a nase hned tri, tak si rikam, co by za to jini dali. Trileta dcera uz rozlisuje, kdo jsou moji rodice a kdo manzelovi a zatim se nepidila, proc tatinkova maminka a tatinkuv tatinek nejsou spolu. Vubec ji to zatim nezajima, uziva si pozornosti od vsech a je spokojena 🙂

kaja2016
11. zář 2020

@elis101 Strejda.-)

rencinka87
12. zář 2020

@elis101 tak my mame - z manzelovy strany babicka a deda (pridava zdrobnele krestni jmeno), tam je to snadny. No a z moji strany - babicka (moje mama) a babicka (moje babicka - rikame pro zjednoduseni, ale vysvetlujeme, ze je to PRAbabicka) plus opet krestni jmena, no a deda (muj tata), ktery ma manzelku, ktera je o dva mesice mladsi nez muj muz 😀 (muj je o 11 let starsi nez ja a tatova zena je o 12 let mladsi nez on 😉), takze ty skutecne nikdo nebude rikat babicko, to by asi nezkousla 😂 Takze ty se proste rika jmenem 😉

e7
12. zář 2020

Mám rodiče od sebe a oba si našli o dost mladší partnery, takže se to vyřešilo samo 🙏 prostě to budou teta a strejda.

ito
12. zář 2020

@elis101 rikame jmenem. ;)

izz76
12. zář 2020

@elis101 Moje dcera říká manželovi mé mamky jménem, děda je můj táta.. Jiná situace z manželovi strany, manžel má nevlastniho otce, ale už od dětství a ten je pro dceru děda, protože s biologickým není žádný kontakt.

klea81
12. zář 2020

@similenka moje babička měla 40 když jsem se narodila 😁

keksik002
12. zář 2020

@elis101 u nás funguje oslovení babička naše a děda náš (moji rodiče) babička mirka a děda od babičky mirky (tchyne a jeji přítel) a pak babička stará a děda starej (moji prarodiče) =D