Averze vůči mému ex...Máte to někdo podobně?

sussi0623
1. lis 2021

Ahoj všem. Dost se bojím vlny kritiky, která se teď na mě svalí, ale i tak mi snad trochu pomůže, že si přečtu vaše názory. S bývalým manželem jsme se rozváděli kvůli neustálým neshodám, žárlivým scénám, občasným fyzickým atakům a vlastně žití v neustálých nervech. Malé tehdy byly dva roky a sedm měsíců a já po odchodu s ní zpět k rodičům zase rozkvetla a přátelé říkali, jak je fajn, že se zas vrátilo moje já. Žily jsme si šťastně. Jednou za čtrnáct dní jsem sedla do auta a dceru vezla 150 km k jejímu otci na víkend. Pak jsem si pro ni opět jela. Po cca roce jsem se od právníka dozvěděla, že by si měl dceru vyzvedávat otec v místě bydliště matky a také ji přivézt. Sice trochu divoce, ale domluvili jsme se, že to tak budeme praktikovat. A začly výmluvy... Nemůžu, nestihnu se vrátit z práce, není mi dobře apod. Mně to bylo jedno. Dceru miluju a (to je na co čekám vlnu kritiky), když má jet k otci (teď už je jí osm), jsem úplně na mrtvici,čím si zase bude kupovat její lásku. Hračky všeho druhu, nové oblečení od čepice po boty, protože to do čeho ji oblékám já je příšerné... Jsem teď na mateřské, čili peněz vskutku nemám na rozhazování, ale věci má hezké a dceři se také líbí. Včera mi dceru přivezl po čtyřech dnech a strašně jsme se pohádali. Koupila jsem jí krásné kozačky na Vinted. Jsou jak nové a malá je z nich nadšená. Jenomže on na mě spustil, že si nepřeje, aby nosila věci z druhé ruky. Že mu budu hlásit, když bude něco potřebovat,a že jí to koupí. Jenomže to já nechci! Proč bych ji nemohla koupit věci, které chceme my dvě? Takhle se mnou jednal za manželství a už je to tu zase. Také jsem mu řekla, že co si zas nepřeju já je, když mi veze dceru,aby nebezpečně předjížděl před zatáčkou, což podle dcery už několikrát udělal a pak ještě řidiče častoval sprostými posunky a nadavkami. Nechci, aby mi jednou poslal SMS, že je mrtvá, že už ji neuvidím. Na to mi odvětil, že jí mám teda vozit já. Jenomže já mám 17 měsíčního syna, který čtyři hodiny v autě rozhodně nedá. Nezvládá ani dvě hodiny. Zkrátka pláče celou cestu.Mám na sveho ex averzi a upřímně, přála bych si,abych o něm už nikdy nemusela slyšet.
Jste v tom někdo podobně nebo jsem sobecký blázen? Bojím se, co si teď od vás"vyslechnu", ale třeba mi to otevře oči, že nejsem v pořádku. Předem vám děkuji

barmil
1. lis 2021

@sussi0623 odprosti se. Evidentně máš nového partnera, novou rodinu, tak neplytvej emocemi na někoho, kdo už o nej mnoho let nestojí. Akorát si zasiras hlavu a děláš dusno sobě a všem kolem, vcetne mimina, které to vnímá, stejně jako dcera.
Je to a vzdy bude otec Tve dcery, za to ho respektuj a s respektem se k němu chovej, jsi vzor pro dceru.
Pokud mu vadí oblečení z druhé ruky, když jede k němu, dej ji věci, co jsou nové a věci z vinted může nosit doma.
Ze ji kupuje věci je hezké, od něj to nemusí být kalkul a snaha si ji koupit, ale třeba neumí dávat city najevo jinak a ma radost, když jí může něco dopřát. A jeho nabídka je stedra, evidentně chápe, že teď nemáš peníze, tak Ti vychází vstříc a chce dceři dopřát, co Ty nemůžeš. Je Tvuj problém, že to vnímáš ukorne a jako urážku. Ale neměla by na to doplácet dcera, že ji tak pripravis o možnost mít kvalitní oblečení, nebo víc kroužku atd.
Nejde o Tebe, jde o dceru. Přijde mi, že to v sobě ještě nemáš uzavřené a bohužel to ruší všechny vztahy.

katherine177
1. lis 2021

@sussi0623 mám úplně stejného ex ,je od dětí 3 h cesty autem ,také dělá neustále problémy ,všechno hlásí na soudy ,které pak řeší všechno ,musím neustále lítat na soudy ,musela jsem i na krajský soud ,který je ode mě 2h tam a 2 h zpět autobusem ,auto nemám a tenkrát byly synovi 2.mes ,táhla jsem ho chudáka na soud .
Jsem také na MD a na Vintedu také nakupují ,jsou tam krásné věci a myslím ,že děti jsou hezky oblečené a není to žádná ostuda ,děti ze všeho rychle vyrostou tak proč takto nenakupovat.
Moje děti 4 a 2 roky také k otci nechtějí , brečí a on to nechápe ,navíc se vůbec o ně neumí starat ,nikdy to nedělal ,je mu jedno co jí ..dokonce řekl ,že je mu jedno jestli brečí nebo ne ,prostě on je otec a musí to respektovat 😔

betysch
1. lis 2021

Rodiče jste oba dva.Je to o kompromisu.Moc mi z toho popisu nepřijde že by byl špatný táta. Jasně jezdí jak prase -to by mi vadilo.Na dceru platí,jezdí si pro ni,nabízí že ji zaplatí co bude potřebovat.Mě třeba boty z bazaru taky vadí,takže ho chápu.Že jí kupuje hračky?Když pustím svého muže do hračkářství,tak je ho schopen také vykoupit.Za mě máte problém(což má většina lidí s EX) ,ale kvůli dceři se budete muset krotit a domluvit se.

irmamala
1. lis 2021

Žabomyší války.... Můj manžel taky nesnáší věci z druhé ruky a boty by z bazaru nikdy nekoupil. Má rád hezké značkové oblečení a je schopný za ně utratit majlant a rozhodně si tím nic nekupuje. Ty máš vztek, že má prachy, on může mít vztek, že máš novou rodinu. Jestli je s ním dcera šťastná a ráda k němu jezdí, měla bys to polknout a neřešit ho.

levandule_k
1. lis 2021

@sussi0623 No tak nemáš ráda svého ex. Přece tě nikdo nemůže nutit, abys ho milovala. Nicméně komunikace mezi vámi by měla být na takové úrovni, aby to, co nejmíň odnášela dcera. Pokud se rodiče nesnáší a navzájem si dělají naschvály, tak to nejvíc odskáče dítě.

Klíčové je, jak se chová k dceři.

Já bych mu nic nehlásila, že dcera potřebuje, teda pokud bych vyloženě nechtěla ať to koupí on. Koupila bych dceři, co uznám za vhodné já a pokud chce něco on, tak ať to nakoupí dle svého uvážení. Já jsem trochu materialista, takže já bych byla ráda, že dceři kupuje hezké věci, teda pokud je to kvalitní. U nás se říká, blbý, kdo dává, blbější, kdo nebere. I když vlastně nejradši bych byla, aby se hospodařilo rozumně, tj. nepotřebuje 7 nových zimních bund, raději něco odložit na studia atp. Fakt mi přijde lepší, když dopřeje hezké věci dceři, než kdyby na ni prděl a vše utrácel s novou partnerkou.

elvira
1. lis 2021

Tak on má stejné právo koupit dceři, co uzná za vhodné, jako ty. To, že jsou to třeba předražené kraviny musíš přehlídnout.
Stejně tak ty nejsi povinna hlásit, co dcera potřebuje. Zařiď se podle sebe, když dceři koupí, povznes se nad to - chápu to naštvání, ale nakonec - komu jinému, než vlastnímu děcku by měl kupovat?

orisek56
1. lis 2021

Buď rada že se stará a aspoň tomu děcku něco kupuje. Nebo by jsi radši, chlapa co se odmítne i zapsat do RL a pak se vytratí jako pára nad hrncem a jeho vlastní děti pro něho neexistují? (To má moje kamarádka)

katherine177
1. lis 2021

@orisek56 tak než takového radši žádného ,ženská to v pohodě sama zvládne a aspoň nemusí řešit každých 14 dní stres a hádky

orisek56
1. lis 2021

@katherine177 no on kamarádce i tak vyhrožoval, dělal dusno a stalkoval a ještě vyluxoval rodicak z účtu před tím než zmizel

zara11
1. lis 2021

@sussi0623 co bych ta to dala, kdyby ex neco male kupoval, ma prispivat pulku na mimoradne vydaje typu konicky a nikdy jsem od nej nevidela ani kc navic 🤦🏼‍♀️ A jeste vyhrozuje, jestli pozadam o zvyseni alimentu, on pozada o stridavku 🙄

sylvka
1. lis 2021

@sussi0623 hele tak ji kupuj co chceš a to ať nosí u tebe a u něj ,nebo až pojede k němu,ať nosí u něj ne ? Stejně bude za chvíli ve věku,kdy si bude sama diktovat co chce .... Buď ráda,že se tatík stará a že je ochoten koupit něco na víc.my to máme stejný. Kluci třeba potřebujou boty,táta s nima jede,koupi,zaplatí.ze to zrovna není můj tip,je mi fuk,hlavně že se líbí klukům.mmch nadává i při řízení je asi celkem normální a ty máš vůči ex fakt averzi.

katherine177
1. lis 2021

@orisek56 hrůza

j.a.n.i
2. lis 2021

@sussi0623 No, podle popisu ses tech 150km odstehovala ty, takze bys ty dite mela i vozit, takze bud rada, ze si pro ni jezdi. A ze ji chce nakupovat, co je na tom špatného, tak at si nadiktuje co potrebuje, on to koupi a ty usezris. Trochu mi prijde, ze tvuj problem je tve urazene ego. A ad řízení, pochybuju, ze je osmilete dite schopno adekvátně posoudit, co je nebezpecne předjíždění.

inssomnia
2. lis 2021

@sussi0623 já chápu, že není jednoduché pořád muset jednat s někým, s kým ztroskotal vztah, kdo tě zklamal, kdo ti ublížil. Ale doporučuji ti z celého srdce - najdi si dobrého psychoterapeuta, u něj si to v sobě vyřeš, aby ses nad takovéhle detaily dokázala povznést a aby ti to neubližovalo.

Moji rodiče jsou rozvedení skoro dvacet let a muset si ještě po třicítce dávat pozor na to, co můžeš říct kdy před kterým, je fakt pakárna a k terapeutovi místo nich chodím já.

Ještě se zamysli nad tím, že dcera ví, že je z půlky on a z půlky ty. Když budeš nesnášet tátu, může si to vztáhnout na sebe a nenávidět to, co má po něm ona sama.

sussi0623
autor
2. lis 2021

Moc vám všem děkuji za názory. Bohužel máte z velké části pravdu a vezmu si to k srdci. Jsem už předem v tenzi a obranném postoji, když s ním mám něco řešit. Ani tentokrát vlastně nešlo o obsah, však jasně, pokud jí věci chce zaplatit tak fajn. Šlo ale způsob, jakým mi to podal. Jak kdyby mi bylo deset... "Budeš dělat to a to, budeš mi hlásit to a to...".
A s tím řízením... Byla u toho i jeho první dcera, které je téměř 17. Sama řekla, že když se proti nim vyřítilo auto, krve by se v ní nedorezal...
Ale to nic. Zkrátka vám upřímně děkuji,i když se cítím jako pěkný hlupák. Ono je to někdy potřeba se nechat probrat. Mějte hezký den

sussi0623
autor
2. lis 2021

@inssomnia Hmm, tak to je opravdu hodně špatně.😔 To si člověk ani neuvědomuje. Musím to v sobě zlomit. Tohle určitě nechci. 😟

levandule_k
2. lis 2021

@sussi0623 Hlavně klídek, ono se to časem poddá. Když mluvíš o tom, že to v sobě musíš zlomit, to mi přijde takové násilné, to ve výsledku k ničemu nebude, potlačíš svoje pocity, potlačíš sebe a pak se ti to časem někde projeví a vrátí se ti to jinak. Lepší je ty emoce si zpracovat a dopřát si čas na zpracování, ani Řím nebyl postaven za den. Uvědomit si, že nemusíš cítit jak malý fracek i když s tebou tak on jedná. To je jeho vizitka, on má problém. Nemusíš přistupovat na jeho hru.
Souhlasím s @inssomnia, že psychoterapeut je fajn nápad nebo se aspoň zaměř na seberozvoj, třeba objevíš techniku, která ti pomůže.

nazka
2. lis 2021

@sussi0623 zkus se od toho odprostit. Plně souhlasím s @barmil . Tak to tu nebudu opakovat. Jen dodám druhý případ od mé kamarádky. Její ex odmítá cokoli navíc alimenty. Auto nemá. On je celkově strašná vyžírka. Všechno moje kamarádka musí táhnout sama. Alimenty má 3000,-,protože on dělá načerno,tak nemá ani přiznán příjem. Rozešli se v době, kdy byl malému rok a kus a ona měla jen rodičák.

sussi0623
autor
2. lis 2021

@levandule_k když to, že se mnou jedná jak s malým frackem, byl jeden z důvodů našeho rozvodu. Tak se mi ty pocity vrací jak lusknutim prstů a mám šílený vztek. Musím se dát do kupy. Holčina to nesmí odnést. 🙈

johca
2. lis 2021

jj přesně souhlasím s tím, odprostit se...a jak sama píšeš holčička to nesmí odnášet 🙂 takže to fakt neřešit, i když se to lehce řekne že 🙄...prostě se plně soustředit na něco jiného, na nového partnera, malou nebo na nějaký koníček třeba 😉

inssomnia
2. lis 2021

@sussi0623 jsi skvělá, že to chceš řešit kvůli malé a věřím, že to zvládneš. Opravdu s tebou cítím, protože to není jednoduché. Terapie ale u mě dokázala za pár sezení hrozně moc, terapeut vyslechne a pomůže ti si všechno zpracovat a nechat minulost jít.

evik19
2. lis 2021

To nebezpečné řízení by mě teda štvalo hodně, ale bohužel, v tomhle asi chlapa nepředěláš. Až budeš mít možnost, voz zase dceru ty. A jinak souhlasím s holkama nade mnou, že když malé chce dopřát nové oblečení a hračky, tak ať jí to dopřeje. Pokud třeba nechceš mít pořád doma další a další hračky, tak se domluv s dcerkou, ať aspoň něco nechává u táty. A zimní boty může mít klidně dvoje, nevidím v tom problém. V tom. že se k tobě chová jako k nesvéprávné, asi taky moc nenaděláš, ale úplně tě chápu, že tě to vytáčí a jsi na něj alergická. Buď ráda, že už ho nemáš doma.

enidka
2. lis 2021

Já tě chápu. K mému ex mám taky averzi a ne malou,ale naučila jsem se s tím pracovat. U nás těch křivd od něj je více než dost(lhaní,dluhy, podvody,nemanželské dítě) a blbý je,že třeba ve lhaní dál pokračuje,zkusil i dceru navést ať mi lže a to se pak těžko rozdýchává, otvírá to věci z minula. U mě byl ten stop stav, když jsem po hádce s ním potratila. Jakmile měl přijet měla jsem pokaždé teplotu, žaludek na vodě a nervově v háji. Ono jeho bohužel nezměniš. Chápu,že ty hračky tě můžou štvát ne jen kvůli tomu ,, kupování" si dítěte,ale i kvůli tomu,že u vás není skladiště a byt/dům není nafukovací. Dcera si vždy z víkendu u něj dotáhla několik hraček,3 kinder vejce, čokoládu, bonbóny atd. Jako ok jednou za čas proč ne,ale ne pokaždé. Naposledy to byl plyšák z Penny (jednu kolekci pejsků a koček máme takhle celou 🤦🏻‍♀️) a kilovka bonbónů,kterou ukradnul z návěsu ( a klidně to pošle k nám, když ví,že mám za muže policajta 😂). Pokud se s ním nejde úplně v klidu domluvit,tak se trošku ozvi,že takhle ne. Je od něj hezké kupovat,ale co ji tím učí? Že jen tak bude mít vše? Takže mu důrazněji říct ať v tomhle mírní své vášně. Naopak to oblečení bych využila 😂 ale zase spíš na té domluvě.jako ,, hele holka potřebuje boty na zimu/sport můžete se po nich podívat až bude u tebe?" Že ty seženeš zase bundu,něco jiného. Ono je blbý,že spolu prostě musíte komunikovat a kvůli dceři a i kvůli tvému klidu to chce co nejvíce v klidu. Mimochodem jestli rád ukazuje svou nadřazenost,tak ho nejvíc dostaneš svým klidem.😉

zelenaesmolda
2. lis 2021

@sussi0623
Me by treba taky vadilo kupovat dceri boty z druhe ruky.U obleceni mi to nevadi ale u bot fakt ne.Takze ta jeho nabidka,ze kdyz budes neco potrebovat koupit tak on to koupi mi prijde docela fer v tomhle smeru.

levandule_k
3. lis 2021

@sussi0623 Chápu ono je to nepříjemné, když s tebou takto jedná. Ve výsledku asi nejde o to, že chce, aby měla jen nové věci, ale způsob jakým to říká.
Mně se strašně líbí divadelní představení 4 Dohody v podání Jaroslava Duška. On tam říká, nám někdo řekne, ty si ale debil a my se z toho zhroutíme. Přitom, když se na toho člověka podíváme, tak zjistíme, že problém má on a ne my a není naší povinnosti nijak reagovat 🙂 (zkráceně a volně přepsáno). Já, když si to pustím na youtube, tak získám vždy nadhled.

Pokud nechceš navštívit psychoterapeuta, který ti pomůže zpracovat tvoje pocity a díky tomu získat i potřebný klid a nadhled při jednání s ex, tak se zaměř aspoň na seberozvoj, třeba tě nějaká knížka inspiruje, jak jednat s tvým ex a necítit se jako debil.

petrasipkova1
3. lis 2021

@inssomnia Tak to jsem ráda že nejsem sama, taky jsem měla (mám, ale menší) úzkosti a deprese, naši se rozvedli po 30 letech manželství a táta mámu nemůže ani cítit, protože odešla k jinému a soudí se už 5 let o majetky. Je to už 5 let na palici, hrůza, mám v sobě podvědomí strach, že se děti prokecnou, že byli u babičky, máma k nám nejezdí, všechno je uplně na prd.

sussi0623
autor
3. lis 2021

@levandule_k mrknu na Duška. 😁👍

inssomnia
3. lis 2021

@petrasipkova1 <3 a ještě to odnáší i vnoučata, to je mi líto. Sama určitě nejsi, je nás spousta.