Mám takové dilema. Mí rodiče jsou už věkem líní (kolem 60) a došlo to do takového stádia, že už člověku zůstává rozum stát. Loni k vánocům objednávali pár dárků přes eshopy (přesněji řečeno já objednávala, oni diktovali). Když potom mamka psala jak balí dárky, říkala jsem si, je vše ok. Jenže k mému zděšení jsme po rozbalení vánočního papíru našli původní přepravní krabici se zbožím, které bylo objednáno. Na krabici normálně dodací adresa, v krabici kromě zboží dodací list, takový ty bublinkový výplně...Mě polilo horko, co si naše dcera bude jako myslet (věří stále na Ježíška). Naštěstí byla ještě malá, sice jí to bylo divný, ale nakecala jsem jí, že to ježíšek nějak popletl. Teď měla naše dcera narozeniny. Moji rodiče pro ni měli koupený dárek přes eshop už asi tři měsíce. Ještě jsem jim tenkrát říkala, až to přijde, ať to rozbalí aby bylo jistý že je to to, co jsme objednali. Odkývali že jo, a že přišlo to co mělo. Jak jsem se nestačila divit, když na narozeniny rozbalila moje dcera dárek, a tam zase - neotevřená krabice z eshopu tak,jak ji pošťák dovezl. Dcera byla očividně zklamaná, že musí otevírat celou krabici a probírat se zase bublinkovou fólií...To už jsem si řekla, že je tohle vrchol lenosti. Někomu balí dárek, a nejsou schopni ho aspoň vytáhnout z přepravní krabice. A teď moje dilema - jak mám rodičům šetrně říct, že tohle se pod stromečkem nesmí opakovat? Dcera má už větší rozum, a jestli najde pod stromečkem krabici s dodací adresou, všechno ji dojde a bude mít po Ježíškovi.
No a když jim to řekneš takto narovinu? Že dcera věří na Ježíška a je tam riziko záměny? A třeba to pak ověřit u nich, jestli to opravdu vyndali. Pokud to bude citlivě, tak to snad vezmou.
Ty narozeniny bych nehrotila, spousta lidí dělá dárky nedobytné záměrně 😀 (ale jasný riziko jiného zboží tu je pořád).
A když máš narozky ty, dělají to taky takhle? Že si to sama objednáš a oni to zabalí v té krabici? Nebo někomu jinému dospělému z rodiny? S dárkem pro dítě bych to neudělala, ale pro někoho dospělého bych naschvál objednala nějakou totální hovadinu a pak by byl trapas při oslavě - jejich trapas 😀 třeba by byli dostatečně vytrestaní a věděli by, že takto nee
Bud v klidu, evidentne nejsou vasi jedini, kdo se tak chova (to te neuklidni, vim). Loni jsem mela 40 a tri mesice dopredu jsem matce rikala, jaky darek bych si prala. Jeji reakce? "Dobre, tak ja ti poslu penize na ucet a ty si to koupis"😡 Nedokazala pochopit, ze soucasti darku je to, ze ho nemusim shanet, ale ze mi ho koupi nekdo jiny, hezky zabali a celkove udela tu hezkou, narozeninovou atmosferu. Loni bylo me matce 63, takze zadna senilni babicka, ktera neumi ani zapnout pocitac.
Letos jsem si k narozeninam prala pantofle. Normalni pantofle na doma. Poslala jsem nasim odkaz na konkretni pantofle, stacilo je jen objednat (z jednoho nejvetsich a nejznamejsich eshopu u nas). Jak to dopadlo? Par dnu pred narozeninami mi matka oznamila, ze ji neslo zaregistrovat se na tom eshopu, takze mi pantofle nekoupila, tak mi posle penize na ucet, at si je objednam sama🤦♀️ Nechapala, ze mi nejde ani tak o darek, nebo o penize, ale o princip! Ze chci mit alespon jednou za rok hezky zabaleny darek a ne jen penize na uctu - proste tu narozeninovou atmosferu, kterou minpenize na uctu proste nevytvori. Taky si myslim, ze je to lenost
Pro vysvetleni: jsme v rodine domluveni, ze rodicum posilame navrhy na darky, abychom jim usetrili cas s vymyslenim darku a eliminovali riziko toho, ze by koupili neco, co se nesetka s nadsenim. Ja jim to vzdycky naserviruju az pod nos, ale i to je evidentne moc a nejsou schopni objednat ani to a vsechno resi jen preposilanim penez na ucet🤦♀️ Je to marny, je to marny, je to marny.
Já teda nevím, ale úplně tvoje rozhořčení nechápu... jako výrazy typu, ze dceru nebaví otvírání další krabice... jsou na světě horší věci. Prakticky, pokud ti to vadí, tak jim to řekni(slušne) a prostě pak respektuj, jak to udělají... třeba k tomu mají i jiný důvod, někdy se ten dárek lip bali, když je v uhledne krabici...každopádně nedělala bych z toho drama, jsou rodiče, co darky nedávají nebo kupuji po svém a dost silene
@gruyerre Na moje narozky mi dají peníze, ať si něco koupím.
@fifinka2020 Jak mám pak teda dceři vysvětlit, že ježíšek přinese dárky v krabici od dopravců s dodací adresou babičky?
@zanett To moje matka (ještě jí není ani 60) v životě nezapnula počítač, a ani neví jak se zboží objednává. Tak když něco chce/potřebuje, diktuje a já musím shánět a objednávat.
Tak prostě máme řekni, že ji přijedeš pomoct balit a pohlidej si to. Nebo že to zabalit sama, ať ti ji ušetřis práci a je vyřešeno, nemá smysl to hrotit.
Roky jsem dárky pro celou rodinu vymýšlela, sháněla a kupovala já, s předstihem, abychom to je tchýni stihli přivézt před Vánocema. Ideálně jsem se ještě měla domlouvat se švagrovou, která bydlí jinde jak my, aby děti měly pokud možno stejné dárky, i přes to, že naše děti a synovec s neteří mají diametrálně odlišné zájmy... Pro tom mají tchánovci více volného času, jsou v důchodu, já práce, druhá práce, jednu dobu i studium, domácnost, 3 děti. Vadilo mi to, ale nenadělala jsem nic, mají naše děti rádi. Na druhou stranu, jsme teď s mužem cca rok od sebe a poprvé jsem měla Vánoce téměř bez starostí🙂
asi takhle, lenost to je, ale alespon nejaky darek dostane. Tchyne svym jedinym vnoucatum zasadne nepreje, darky nekupuje a penize nedava. Sedi tady cely vanoce a doslova cumi, co deti dostanou a jeste to blbe komentuje. Proc sem jezdi, kdyz ji to nebavi vlastne nevim, kvuli detem urcite ne, ale vlastne uz vim ma tady full servis a nemusi doma topit. takze darek v krabici z eshopu by me deti urcite nepohorsil, pac od babicky v zivote dostali jednou k vanocum kazdy propisku se santou a jinak nic... A rozhodne to neni o tom, ze by penize nemela, necekaji zadne drahe dary, ale proste nezajem o kohokoliv jineho..Moje mama je pravy opak ta by jim snesla modry z nebe
To je otázka, jestli jim to jde šetrně vysvětlit a jestli to jsou schopní pochopit. U nás je to to samé. Moji rodiče kolikrát objednají nějakou hovadinu na e-shopu a nechají to poslat rovnou na mou adresu, s mým mailem, atd. Takže pěkně s fakturou a vším. Nebo třeba mi poslali balík s dárky pár dnů před narozeninami a já si je schovala na den narozenin. A na ně mimo jiné vybalila úplně chlupatý plesnivý salám. Nikdo mě neupozornil, že je tam něco, co se může zkazit (když pominu tedy už tak nějaký den na poště, že). Na Vánoce nám dárky zabalí a pošlou, jenže bez jmenovek, takže děti vybalují ponožky pro dospělé, plechovky s jídlem, atd. Jako štve mě to taky, ale víc mě štve ten špatný vztah, co máme. Co se týká prozrazení Ježíška, tak to moc neřeším. Řeknu, že to Ježíšek splet a hotovo. Mám totiž za to, že dokud věřit chtějí a potřebují, tak zvládnou jakoukoliv i chabou výmluvu. A když už je prozrazení na spadnutí, tak ani rafinované vysvětlování nepomůže. Nějaké přesvědčování za každou cenu úplně nechápu. Zase na druhou stranu, úplně nechápu, že se jako dceři nechce dárek pracně rozbalovat a hledat ve foliích a tak. To mi tedy přijde trochu jako rozcapenost, to bych jí řekla, že jí dárků raději uberu, ať se nemusí namáhat.
Pokud to nechces rodicum rict na primo a stejne zajistujes objednani, tak to objednej na svoji adresu nebo do boxu (s tim ze se to vic vyplati) a rovnou to vybal a predej jim to bez krabice, pak jim nic jineho nez zabalit jen darek nezbyde.
Já tedy v obalení doručovací krabice problém nevidím, sama je obaluji balícím papírem, protože mi přijde naprosto neekonomické pro chvilkové potěšení objednávat dárkovou krabici za xy Kč, když ta doručovací poslouží úplně stejně. Stejně tak nevidím problém v bublinkové fólii, třeba naše děti ji milují, jsou schopné se i pohádat, kdo bude vytlačovat vzduch z bublin. A napadá mě hned několik variant, jak dítěti vysvětlit zapomenutý adresní štítek na krabici pro prodloužení víry v Ježíška, byť jsem přesvědčená, že to je to poslední, co by v daný okamžik děti řešily.
Pokud s tím máš tak zásadní problém a tvé emoce pak ovlivňují i dceru, tak prostě objednej dárky na svou adresu a předej k obalení jen samotný dárek. Vysvětlit to můžeš tím, že chceš dceři zachovat kouzlo Vánoc a víru v Ježíška co nejdéle. U narozenin bych to fakt neřešila...
Vynechala bych zmínku o lenosti, ale jinak bych jim to řekla velmi otevřeně - jinak to totiž nepochopí. "Hele, mami, ty krabice... Vidělas minule dceřinu reaci? jak byla zklamaná? Můžeš jí prosím příště ten balík otevřít a dát fakt jen tu hračku uvnitř? " "Víš, ona ještě věří na Ježíška a není blbá... PPL krabici prostě pozná. A papíry na záruku máš mít u sebe ty, ne dítě... Je blbý, když si je bereš před ní. Takže vybalíš to z krabic a zabalíš jen ten obsah?" "Hele ono se taky může dopravce splést... co budeš dělat, až dcera místo Barbie vybalí vibrátor?"
Žádné "opatrně" - fakt nejspíš vůbec nechápou, proč by to někomu mělo vadit... dyť je to taková hezká krabice a takový úhledný dárek z ní je... Kolikrát se dárky dávají do krabice jen proto, aby to šlo hezky zabalit... Možná prostě nejsou líní - možná prostě "krabicovost" dárku vnímají jako dostatečnou přidanou hodnotu.
Tohle mi přijde opravdu šílený a nechápu, že někdo opravdu může jako dárek dát origo krabici od PPL ještě i s doručenkou a adresou...že to ani neotevře, nezkontroluje, zda zboží nepřišlo poškozené apod....asi bych teda objednávala zboží domů k sobě a rodičům předala k zabalení samotný dárek. Tohle se fakt přece nedělá a je to nevhodné pro kohokoliv, dítě/dospělý, Ježíšek neJežíšek...
@biciklissie No ona u mých rodičů dostala jen ten jeden dárek, ale člověk chce rozbalit papír a dárek mít. Jenže tohle bylo zabalený z eshopu tak poctivě, krabice potažená tunou igelitů a izolep, že i já jako dospělá měla co dělat než jsem se přes to dostala.
Musíš si s nimi popovídat prostě narovinu, jinak to nepůjde. Samozřejmě, že i mně to přijde hrozně odfláklé, neosobní, jako by jim na tom vůbec nezáleželo, jen prostě abys tam něco pod tím stromečkem našli a je jim úplně jedno, co to bude. Je to dost smutné, kdyby to udělali moji rodiče, tak si asi i popláču.
To je tak vtipné, jak máš být vděčná, že koupí dárek 😁
Já bych se na šetrnost vykašlala a jednala na rovinu. Nedokážete vybalit dárek? Zabalím ho sama. Varianta šetrnější by byla - podívej, sehnala jsem nádherný papír, jestli už přišel ten balík, odpoledne přijedu a zabalím to. Nevím, jaký stupeň lenosti je takovéhle prasárna... Jediná omluva, co mě napadá - jak jsou na tom s motorikou - nemají kloubní problémy apod., že by se jim skutečně špatně ohýbaly prsty a prostě nedokážou vybalit balík a pak balit třeba nějaký nesouměrný dárek?
Nejsem si jistá, jestli když je slušně požádáš, vysvětlíš, že chceš dárky balené jen v papíru a ne v krabici od PPL, jestli to pochopí a udělají. Pro někoho tyhle věci nejsou důležité. Možná bych šla cestou nejmenšího odporu a zeptala se, jestli ty dárky mám zabalit já, aby to bylo podle mých představ, nebo bych se nad to povznesla.
Dceři bych řekla, že Ježíšek je moderní a aby stihl rozdat všechny dárky pomáhají mu doručovací služby jako je PPL a Česká pošta.
Buď to říct na rovinu, nebo za mě je jednodušší nechat si to poslat k sobě domů, vybalit, zkontrolovat, zda přišlo to, co jsem objednala a pak jim to předat. Já objednávám dárky za moje rodiče i tchánovce a až pak předávám, k narozeninám to i balím a předávám jim to, když příjdou na oslavu. Nevadí mi to.
@mourovatakocka Nemají žádné zdravotní problémy. Mně samotné je to divné, každý rok máma milovala balení dárků, nikdy se nestalo, že by něco nechala v krabici. Balila i nesouměrné dárky. Ale od loňských Vánoc tohle. A to mi ještě psala jak balí dárky, jak jí to baví 🤦♀️ A loni na podzim byla svědkem, že mě poslali z eshopu něco jiného než jsem chtěla. Nevím že se nebojí, když se jinak bojí úplně všeho.
Třeba nechtějí přiznat, že jim ty ruce neslouží jako dřív - zvlášť jestli bylo balení dárků oblíbené hobby. Určitě bych ale byla pro jednat na rovinu, i když teda nápad
@levandule_k o moderním Ježíškovi a zapojení přepravců je super způsob, jak z toho vybruslit, kdyby všechno selhalo 😉
@j.a.n.i Udelej mi laskavost a nereaguj uz na me. V kazde diskuzi, kde na me reagujes, musis byt v opozici. Jasne jsem napsala, ze mame s rodici dohodu, ze jim (my pribuzni) davame tipy na darky, protoze ONI TO TAK CHTELI, aby nemuseli nic vymyslet. Ale jak jsem rekla, koncim s tebou, nemam naladu se s tebou o nicem bavit, ani tady, a ni v zadne jine diskuzi.
Jak to k rodičům přijde, tak bych naběhla ,,je ukažte jak to vypadá, jestli je vše ok" a vybalila 😁 a nebo jak někdo píše, objednat k sobě a dát jen vybaleny. Tak to dělám já, tchýně řekne ať výběru dárek a objednám (pro děti) no a poslední dobou mě řekne ať to rovnou i zabalím a dám jí ho jak půjdou na oslavu, ať můžou předat 🤦🫣 jako jo, říkám si, ani zabalit to nechce sama... Ale zas na druhou stranu aspoň si můžu korigovat, že děti dostanou to co si přejí a pak si řeknu, že je to malichernosti a nemá cenu se tím trápit 🙂 zkus si s vašimi promluvit, třeba když jim to znovu vysvětlíš, tak to pochopí 🙂
No, hlavně … co kdyby třeba nedopatřením poslali něco úplně jiného? Přece se podívám, co tam je? Kde berou jistotu, že tam bude to, co chtěli. Dnes jsou tak velké chyby v těch eshopech a i v dopravcích, že člověk nikdy neví. Takto bych se jim to snažila vysvětlit. To by asi koukali, kdyby místo nějaký, dejme-tomu, mluvící a chodící panenky holka rozbalila třeba LEGO leteckou řídící věž, kterou vůbec nechtěla (omlouvám se za genderově vyhraněné příklady).😁