Ahoj prosím o recepty, tipy na patrovy zdravý dort k prvním narozeninám. Zatím mám vymyšlené jen, že celý dort (místo fondanu) namažu domácím kakaovym pribinačkem a na to přilipnu různé ovoce a část ozdobím krémem. Dort jsem nikdy nepekla🙂. Děkuji
Inspirovaly mě holky tady na koníku. Manžel vykrojil dva "korpusy" z melounu 😀, popatlala jsem je zakysanou smetanou a polepila ovocem. U malého velký úspěch, na pohled klasický dort, a doba přípravy minimální 🙂. Jen to roční období vám nepřeje.
my pro syna dělali jablečny pudink do formicky - je to tuhé asi by držel i malicky nahore a do nej jsme dali male ovoce a nahoru kysanou smetanu a ovoce na ozdobu
no a pokud je ipro "hosty" tak to muze byt normalni dort a pro mrne pak treba ten zdravý🙂
ted jsi me ale navedla - taky musim vymyslet pro dcerku 🙂 ta mi na "zdrave" hází bobek ... tak uvidime😂
Já si nějak vysnila,že prostě upecu a hezky nazdobim patrovy dort a přes to nejede vlak🙂. Je to o tom,že to chci vyzkoušet a dort bude jen pro mě a manžela. Na rodinou oslavu dort objedname. Sice taky zdravější variantu, ale takovou tu klasiku potazenou fondanem a ozdobenou oblibenou postavičkou.dcera má teď náročnější období a nemám hlídání tak nemám zase tolik času něco zkoušet a vymýšlet🙂.
tak pokud chceš vyloženě péct, našla bych si recept na korpus, můžeš ubrat cukr pro svůj duševní klid a jako krém se mi osvědčilo 1 máslo 250g rozmixovat s trocho cukru a přidat 400g zakysané smetany, případně ještě dosladit podle chuti (krásně drží tvar po vychlazení,). Ozdobit ovocem dle chuti a je hotovo 😉
@valeri10 recept na korpus: 4 banány (roznahnat), 1 jablečná přesnídávka, 1a1/2 hrnku špaldové mouky, 1 lžička sody. Vše zamíchat a dat péct do dortové formy. Na krém dva velké jogurty, přes noc nechat okapat přes pláténko a následně vyšlehat a trochu dosladit (med nebo rýžový sirup atd.) a samozřejmě ovoce dle chuti. U nás v rodině vyzkoušený a myslím, ze si všichni pochutnali i prckové.
I piškotovým korpusem,přelitý domácí jablečnou "přesnídávkou"nic nezkazíte...dcera má alergii na bílkovinu kravského mléka a jak si pochutnala 🙂 jen si to upravíte dle vlastních potřeb...
@valeri10 není zač. jen abych nezapomněla, zakysaná smetana se přidává po lžících a postupně se zašlehává, pokud po vyšlehání hmota bude příliš řídká, dejte na hodinku do lednice. Důležité je, aby máslo a zakysaná smetana byly před šleháním alespoň 4 hodiny mimo lednici, aby se výsledný krém nesrazil.
Každopádně recept od nukyna vypadá daleko zdravěji a méně tučně, vzhledem k věku oslavence 😉 já ten krém který doporučuji dávala až ke druhým narozeninám a měl veliký úspěch, každopádně toho i tak moje mládě nezhltlo moc a stejně si dala radši ovoce z povrchu dortu 😀
U nás v rodině už máme léta oblíbeny jablečný dort. Rozvarena jablka se s pudikem, (přesný recept najdete )prokládaný piškoty. Zdobíme kakaových polevou a tedy pak i šlehačkou a ovocem.
My jsme měli pokaždé normální dort. Kousek si dali, to jsem neřešila (na ořechy apod. alergie nemají), zbytek hosté. Stejně tak všechny další narozeniny. Starší teprve až teď v 5 letech snědl fakt celý svůj kousek.
do malé formy na dort dát na sebe postupně piškoty, zakys.smetana, puding, piškot, smetana. Nechat ztuhnout přes noc a ráno tuhou přesnídávkou nahoru namalovat obrázek a dokola přidat třeba borůvky = krásný, kulatý, malý a dobrý dort 🙂) Stejně ho dítě moc nesní a tohle je i pro ostatní 🙂
@valeri10 Já sem dělala pro dvojčata takže dva menší dorty a tak jsem udělala dvojitou dávku na plech a pak vyřezala, takže s patrovým dortem nemám zkušenosti, ale korpus je tužší než piškot tak by neměl být problém. A docela mile mě překvapilo, že s tim krémem se dalo docela dobře zdobit😊
My jsme tedy nemeli uplne zdravy,ale zato smakoval. Misto korpusu byly dole obyc piskoty,dokola ty velke,francouzske a uvnitr se stridaly vrstvy piskotu, ovoce a kremu z tvarohu a pudingu. Nahore poradna vrstva lesniho ovoce zalita s zele a slehacka na ozdobeni. Je to jednou za rok, tak jsme trosku hresili :D Mala toho stejne nezbastila moc, je to spis pro ten zvyk, ze se na narozky "musi" delat dortik 🙂
Takže ten recept s těma bananama nám vůbec nechutnal. Asi jsem udělala něco špatně. takže jsem nakonec udělala klasický dort. Klasika piškotovy korpus, náplň čokoláda, merunkova marmelada a krém tady z receptu (máslo,zakysanka),popatlane je to domácím pribinackem. Zdravá varianta až příště. Už se toho nebojim🙂
@valeri10 pokud jste nikdy dort nepekla, doporučuji vyzkoušet dopředu (nezdobit a sníst jako buchtu 🙂). Já se snažím obecně péct zdravěji a prostě místo cukru dávám med (max. ve stejném množství jako cukr - případně se to dosladí polevou). A jde i ubrat na tuku. Z dortů jsem tak dělala mrkvový i klasický piškot.