Ahoj maminky,dámy,slečny,ženy 🙂 mám na vás obrovskou prosbu.🙏🏼 Chtěla bych začít vařit zdravější jídla. Máte,prosím ,nějaký recepty co vám chutná a co jedí i vaše děti. Mockrát vám děkuji a moc prosím za vaše recepty.
Kuchařky od jíme zdrave. Mají i něco přístupnyho na netu. Od nich vařím často, protože jsou to suroviny co jdou lehko sehnat, fajn nápady (dělala jsem i synovi třeba různý muffiny a “zákusky”) a vařím tak i často nám, asi se zatím nestalo ze by nám nechutnalo.)
Casto tam bývají třeba varianty klasických jídel, ale zdravější varianta, nemusí to nutne bejt nějaká exotika.) minule nám moc chutnaly kuřecí prsa ve Smetanovy omáčce s bramborama.)
Děkuji kouknu.
@emillyhk ty tzatziky jsou zdravé?
Tzatziky jsou jen okurky s bílým jogurtem, koprem s trochu česneku, sůl, pepř.
hodně záleží na tom, čemu říkáš zdravé, nebo co chceš omezit/vynechat/přidat...pro někoho je zdravé přidat více ovoce a zeleniny, pro druhého být vegetarián 🤷♀️ někomu stačí vynechat uzeniny, sladkosti a různé pochutiny a jí taky vlastně zdravě. myslím teda to, jak jíte, co běžné používáte? někdo běžně jí quinou, pohanku, kuskus...někdo to vůbec nezná. taky jak máš staré děti a jak jsou přizpůsobivé...jestli se do toho vrhneš na plno, nebo budeš postupně přidávat. u nás je největší konzerva manžel 😅 ale i ten zvládne sníst rýži napůl s quinoou, pohankou...
já se třeba inspiruju tak, že vyhledám různé jídelníčky zdravých restaurací, nebo je toho plný instagram...prostě záleží co chceš.
Každé jídlo lze uvařit zdravěji. Smažený květák dělám v troubě, teď u nás frčí pizza z cukety. Zmizí okamžitě. Z polévek pórkový, květákový nebo cuketový krém, je to za chvíli uvařené a zasytí. Aby byl krém hustý, přidávám 1 brambor.
Já hodně vařím podle blogu Máma v kuchyni, případně si recept ještě trochu upravím.
@emillyhk Děkuji
Nevím, jestli ti to pomůže, ale já začala skoro ke každému jídlu nebo do jídla přidávat zeleninu. Třeba hodím na pánev kuřecí maso a vedle na másle podusím nějakou zeleninovou směs. Někdy jen trochu, aby bylo jídlo "barevnější", někdy zelenina nahradí přílohu. Maso dělám většinou jako "minutku", minimum oleje. Nebo ho peču v troubě. Klasické omáčky jsme nikdy moc nevařili. Často máme i luštěniny, ať už čočka na kyselo, čočková polévka, chilli con carne, apod.
Místo tatarky nebo kečupu dělám buď jogurtový dresink nebo třeba tzatziky.