Zapečené brambory. Předvaříte je?

marketanovakova14
22. led 2025

Holky, prosím poraďte s tak jednoduchou věcí jako jsou brambory. V receptech je většinou nepředváří a pečou na 160st cca 45min. Já mám problém, že je mám vždy tvrdé. Dnes jsem orestovala krůtí, přidala tam pak nakrájené brambory na půl plátky (cca 8 menších brambor), petržel, batát, zalila smetanou se sýrem a zamíchala (neměla jsem čas vrstvit). Pekla jsem na 200st pod alobalem 25min a teď po návratu domů peču už skoro hodinu na 240st a brambory jsou stále tvrdé?! Mám to v nerezové pánvi, nezakryté. Asi 4x jsem promíchala, aby se nespálilo maso. Trouba se mi zdá že peče dobře - kuře peču celé na 190st asi 1,5hod. Sladké buchty a tak nevím, doma nepečeme sladké. Přijdu se před partnerem jak blbec. Vždy předváříte brambory? Nebo co může být špatně? Děkuji!

simkrk
22. led 2025

Brambory nepredvarim nikdy ale teda vždy peču s poklopem nebo alespoň alobal dát.. 😊

jittuli
22. led 2025

Záleží jaký recept.. na klasické zapečené brambory alá francouzské dávám brambory předem vařené ve slupce a stejně to pak peču minimálně hodinu. Pak dělám takové smetanové brambory s cibulí a kotletou a tam dávám syrové na kolečka a peču na 180-200 minimálně hodinu a půl. Hodne záleží kolik tam máš té tekutiny. Urychlit se to dá programem horký vzduch, ale to si vzpomenu vždy pozdě 😅

alianan
22. led 2025

@marketanovakova14 A Neměla si to v nerezu a přikryté alobalem?
Nechápu jak je to možné, ale ta kombinace nějak odráží teplo a vše mi pak trvá jednou tolik času.

tereza0111
22. led 2025

nepredvarim, rekla bych ze mam v troube obvykle tak +- hodinu na 200, ze by nezmekly se mi jeste nestalo 😨

misha31
23. led 2025

Pokud je nemám predvarene, tak pecu přikryté alobalem hodinu a pul. Ale my mame radeji styl americkych brambor, kdy je na pulmesicky nakrajim, dam varit do osolene vody - jakmile se zacnou varit, vypnu a ve vode necham jeste hodinu chladnout - pote vyliju vodu, brambory na plech, vysusim ubrouskem, striknu trochu olejem, posypu korenim, cesnekem,, dam do trouby na 20min (220st), a jsou jak z restaurace 😁

biciklissie
23. led 2025

Peču vždycky o hodně déle než v receptu a zakryté.

felis
23. led 2025

Vařím předem... ne úplně, ale tak z půlky, aby byly uvařené. Taky se mi to stávalo a nemám na to nervy 🤣

marketanovakova14
autor
23. led 2025

Děkuji za rady. Pak jsem přendala do skleněné mísy a peklo se to rychleji. Ale příště trochu předvařím brambory i petržel, taky na to nemám nervy 😁

ajja87
23. led 2025

Nepecu podle receptu, většinou čas neodpovídá,brambory nepredvarim, nechutnají nám tak,ale vetsinou peču tak na 180 a určitě víc jak hodinu,ve skleněné nádobě, zakryté a nebo na plechu a zakryté alobalem.

rosalindamelinda
23. led 2025

Brambory do francouzských brambor dávám vždy uvařené! Ani předvařené, ale uvařené.
Stejně tak když dělám třeba lasagne, tak musím lasagne uvařit, aby byly měkké. Jinak je to tvrdý a nedá se to jíst. Nechápu proč by si měl člověk vařit tvrdé jídlo, aby mu to pak nechutnalo a byl z toho ještě nešťastný, že to ani neumí uvařit...

misha31
23. led 2025

@rosalindamelinda ja lasagne tedy predem nevarim a mam je vzdy mekke, vsak to zmekne diky te masove smesi a besamelu

zlataberta
23. led 2025

Brambory předvařím, protože jsem je mívala taky nedopečené a štvalo mne to😀

herminka
23. led 2025

Brambory nepředvářím a peču je na 200 °C minimálně hodinu - dle množství (pokud je jich hodně, peču déle). Na posledních cca 20 minut je odkryju.

miryp
23. led 2025

Francouzské brambory dělám z předem uvařených brambor. Smetanové brambory s masem a zeleninou peču ze syrových brambor, masa i zeleniny a peču na 200 stupňů na horkovzduch 45 min přikryté, poté odkryju a peču do zlatavé kůrky na vrchní vrstvě brambor. Vždy krásně změknou.

te_reza
23. led 2025

Peču je na míň a dýl,nikdy tvrdý nebyly

marioneta246
26. led 2025

@marketanovakova14 měla jsem stejný problém a připadala jsem si jak blbec. Už jen předvařuju, alespoň deset minut a dobrý.

elesse
26. led 2025

Nepredvaruju. Platky nebo pobodne na plechu na 220 cca 40 min, zapecene zalezi na vrstve, ale dyl nez hodinu je urcite nepecu. Musi byt cele ponorene, jinak se neupecou, stejne jako lasagne

rosalindamelinda
28. led 2025

@misha31 😀 hmmmmmm ok, vaše jídlo, vaše věc a váš postup, fascinující počet lajků....
ale to, že se mají lasagne povařit uvádí Pohlreich v jedné své kuchařce, takže se budu držet raději jeho profesionálního názoru 😉

misha31
28. led 2025

@rosalindamelinda ano, varte podle Pohlreicha 😂 Ja varim podle sebe a mam svuj svobodny nazor 😛 a hlavne mekke a skvele lasagne bez predvareni 😂😂😂😂😂 heč 😂

rosalindamelinda
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
misha31
28. led 2025

@rosalindamelinda varim kazdy den jiz temer 20 let a nestydim se rici, ze varim dobre, nepotrebuji kucharky k receptum....a nevydavam se za nekoho jineho - viz tvuj profilovy obrazek 😀

rosalindamelinda
3. únor 2025

@misha31 ?-D tak to já vařím déle... a že se nestydíš? ale nahlašuješ, když se ti nelíbí upřímné odpovědi co? tak nevím, kdo by se tady měl stydět... a samochvála smrdí 😀 to ví každé malé dítě... nahlašuj si, co chceš, taky tě nahlásím a bude 😝

misha31
3. únor 2025

@rosalindamelinda klidne nahlas, ja nic spatneho jako ty nenapsala. Mam svoji uroven