Ahoj holky, pokud dítěti uvaříte jídlo, jakékoliv, tak uděláte ho víc a pak zamrazíte nebo vaříte denně čerstvé?
Já mám zatím namraženou zeleninu na kostičky každý druh zvlášť v sáčku (v jednom je mrkev, ve druhém brokolice, ve třetím cuketa atd.) a každý večer vytáhnu od všeho kostku + kostku masa a druhý den máme oběd, jen dovařím bramboru, ale přemýšlela jsem, jestli by nebylo lepší navařit v jednom hrnci všechny možné druhy zeleniny a zamrazit pak jako jednu velkou porci dohromady v jedné misce...co myslíte?
Zamrazovala jsem, vařila jsem prckům zvlášť jídlo cca od 5-6 měs. do cca 13 - 14 měs. Ještě vařím i pro nás, tak bych se jinak uvařila k smrti.
Pro děti jsem vařila tak, že jsem cca jednou za tři týdny uvařila v kojenecké vodě zvlášť: rýži, těstoviny, brambory, mrkev, brokolici, květák, cuketu, špenát, ... prostě co bylo. A maso: králicí, kuřecí. Pak jsem z toho namíchala porce a zamrazila. Do kelímku od jogurtu vlezla jedna porce, do kelímku od perly 2-3 porce. Pak jsem porci ráno vytáhla, během dopoledne se rozmrazila, přidala jsem trochu olivového oleje, ohřála... a papalo se 😉
Určitě je to lepší uvařit dohromady, ale namíchat pokaždé trochu něco jiného, aby to prcek neměl pořád stejné a rozhodně nezamrazuj jako jednu b´velkou porci, ale rozděl si to na jednotlivé porce. To bys musela vždycky rozmrazit celé, ale zpět už se to zamrazovat nesmí. Kazí se to.
vařím 2 porce, takže zbude na druhý den. Jinak převážně mrazím tak jako ty jednotlivou zeleninu, ovešm třeba masové vývary se zeleninou /hovězí, králičí, rybí/ už mrazím jako 1 porci /v avent kelímkách, nebo výživových skleničkách/ a po rozmrazení dohušťuji zavářkou..
vařím synkovi od 6 m udělám si do mrazáku do kelímku od Aventu na týden dopředu, jen polívku má čerstvou. Vždycky udělám něco s bramborem a třeba něco s rýží něco jen zeleninu a pak třeba přidám žloutek . Další týden mu to obměním takže furt papká něco jiného 😉 vařím denně pro nás + ještě pro staršího kterej toho moc nejí, to bych se zbláznila dělat ještě denně jedno jídlo 😀 takhle mi to vyhovuje 😉
Já jsem zkoušela mrazit, ale mladý mi rozmrazené jídlo nejí (a já se mu ani nedivím 😖 ). Takže šlichtičky jsem vařila na dva-tři dny dopředu a to v pohodě vydrželo v ledničce.
Jediné, co jsem měla na mrazáku bylo maso - nakrájené na pidikostičky v balíčcích akorát na ty dvě-tři porce jídla. Zeleniny máme doma vždycky tuny, přílohy taky. no a ona je to otázka vteřiny - naházet do hrnce (případně něco předem osmahnout) a uvařit.
Já vařím většinou dvě porce na dva dny 😉 jednu porci spapká a druhou dám po vychladnutí do ledničky 😉 zamražuji minimálně..mě to moc nechutná, tak to necpu ani malému 😉
Ale mám namraženou třeba zeleninku, masíčko 😉
Hotové jídla nemrazím. Mám pouze naporcované maso v sáčcích. Jinak příloha, zelenina vždy čertvá. Dcerka je už větší, tak to co ji uvařím má na 2dny. Vařím ještě pro 2letého syna, a nás dospělé. Takže pro mě je nejlepší uvařit oběd ale ať je aspoň na 2 dny. Jinak pokud jsi nejistá, tak si poraď bez naších rad a tipu: Dej si to na oběd s malou, a co ti bude více chutnat tak podle toho vař (přesněji zmrazuj zeleninku). Zelenina smíchaná dohromady má jinou chuť než zelenina zvláště sáčkováná. V krajních případech když dojde čerstvá zelenina, mám zvlášť naporcovaný květák, celer, brokolici, mrkev, ... Dohromady nikoli.
zamrazovala jsem, zvlášť ty mixované kašičky. Vždycky jsem jeden týden vyrazila někam koupit bio zeleninu a bio maso, pak navařila spoustu různých kompletních minijídel (klidně jeden den víc různých druhů), narvala do mrazáku po jedné porci ve skleničce (buď sklo od přesnídávek, nebo mrazicí kelímky z Tescomy) a pak další dva týdny tahala z mrazáku každý den jiný oběd.
pak jsme měli období (cca po roce, kdy už mláděti začalo chutnat jídlo s texturou), kdy jsem navařila masové omáčky (boloňská, zadělávaná kuřecí srdíčka, kuře na paprice a tak) z půl kila masa (bez soli a ostrého koření), zamrazila po dvou porcích, a dovářela jen přílohu. Teď už malej jí s námi, takže už mám v mrazáku jen nějaké ty pohotovostní omáčky, případně zamrazím, když zbyde něčeho jedna porce - hodí se to pro dny, kdy fakt nic nestíhám, zvlášť když třeba jsme celé dopoledne v nemocnici na kontrole a přijedeme v půl jedné domů, tak jen rychle dovařím těstoviny a je hotovo.
Poprvé jsem většinou dělala "velké vaření", jak píšeš jednou za čas...podruhé ale víc koukám na kvalitu zeleniny a ted v zimě mi příjde nejlepůší pro vaření mražená, např. Findus, tudíž třeba mrkev si předvařuju a mám naskleničkováno a špenát, brokolici, hrášek mám od Findusu....Králíka jsem dostala mraženého, toho jsem jen rozsekala na 2.porce...ted jsem vařila kuřátko a "nabobíkovala" jsem si na kuličky mleté....Vařím na 2dny.
Já dětem vařila příkrmy denně ;), teď dělám denně polévku, jídlo máme na den nebo dva, jak kdy.
dokud byla dcerka malá a jedla příkrmy, tak jsem zavařovala domácí příkrmy. Brambory s květákem, nebo brokolicí,později i kuřecí maso s bramborem, rýži s masem a hráškem apod. Polévečku jsem dělala čerstvou aby byla byla zelenina plná vitamínků. Později, tak od roka jsem začala vařit společné jídlo s naším, hodně dělám na zelenině a většinou vařím na dva - 3 dny, jen jsem solila a nepoužívala moc koření, mimo třeba majoránky.. Sem tam zamrazím zbytek omáčky, a ohřívám jen manželovi. Dceři se snažím dávat čerstvé věci.
Já zamražuju hotová jídla - tj. už uvařenou zeleninu všechnu dohromady. Pak k tomu dovařuju jen přílohy. Přijde mi to rychlejší. Jen maso si mrazím zvlášť, abych ho mohla střídat.