Ahoj holky,
ráda bych vás poprosila o vložení svých vyzkoušených receptů pro vaše batolata(ingredience+ postup).Mě nějak dochází inspirace a myslím,že to bude přínosem i pro ostatní.Předem moc děkuji. 🙂
ahojky.. tak neco prihodim.. varim vetsinou na dva nebo tri dny
spenat + kureci maso + brambory
1) kostka spenatu zmrazena - tu rozpustim
2) kureci prso na kousicky osmazim na cibulce a porku + priliju vodu a trochu podusim (nekdy pridam kousek vyvaru - kostka alnatura z DM drogerie)
3) brambory uvarim
4) na taliri pokrajim brambory, dam spenat a kur.maso a vsechno smicham - moooc chutna 🙂
jinak ruzne huste polivky
1) na masle osmazim ovesne vlocky
2) pridam mrkev, porek, kvetak, brokolici, brambory, kedlubnu (proste co zrovna mam doma)
3) zaliju vodou a dusim domekka, pridavam zase bujon (alnatura, nebo korenici smes bez glutamatu) - vyjde z toho docela husta polivka
kure na paprice
1) na cibulce osmahnu kureci prsa, pridam cervenou papriku sladkou
2) podusim, vytahnu prso a cibuli rozmixuju s rucnim mixerem
3) pridam smetanu (30%) na zahusteni
4) uvarim pismenka nebo vlasove nudle do polivky
kureci + kuskus + rajsky protlak
1) osmahnu na cibulce nebo na porku (nebo na obojim) kousky kurete, podliju, dusim, okorenim (kmin)
2) pridam rajsky protlak, povarim
3) zahustim kuskusem
kvetak + brokolice ve smetanove omacce (nekdy pridam maso - kureci nebo kruti)
1) osmahnu kur.maso na masle (nekdy zase s cibuli nebo porkem)
2) pridam ruzicky kvetaku nebo brokolice
3) dusim domekka a zahustim smetanou ke slehani (30%)
4) uvarim nudle/pismenka/brambory
rizoto (co dum dal)
nase mala ji i leco (nekdy bez vajicka = rajce, paprika, cibule, na malinke kousicky podusene domekka)
a ruzne variace... a tak furt dokola 😀
(podotykam, ze pro sebe nevarim, nekdy dojidam po ni, pritel chodi na obedy...)
Právě to sepisuji, aby to pomohlo i někomu kdo začíná,postupně vložím další.Tobě taky moc dík za příspěvky,zkusím kuskus
Bramboračka bez hub
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
5 brambor,2 mrkve,1 stroužek česneku,hrst vloček,1 vejce,máslo,majoránka,kmín,petržel
POSTUP PŘÍPRAVY
Na másle orestuji krátce pokrájené brambory s mrkví a česnekem, zeleji vodou, přisypu trochu majoránky s kmínem a vařím 20 min. Přidám propláchnuté vločky a pokračuji ve vaření dalších 10 min. Celé vejce si rozšlehám v misce a za stálého míchání vleji do polévky. Ještě 3 minutky povařím, přidám nasekanou petrželku a polévka je hotová.
Pro děti, které "bojují" s kousáním masa (Tomíkovi chutná, ale kousky masa se mu v pusince hromadí...)
Na "recept" jsem přišla z nouze - záměrem byla hovězí polévka se zeleninou, nebudu rozepisovat, holky to výše popsaly dokonale. Vývar jsem slila a tak decku jsem nechala se vším ostatním (maso+zelenina) kromě vyndaného koření a rozmixovala. Vznikne krásná směska k bramborám atd.
Holky super nápady, díky. Dnes jsem už dělala rajskou s kuskusem, u malé uspěch teda nic moc, ale já jsem si pochutnala 😀
@editah222 jj, ja si taky vzdycky pochutnam... tvoje mala je mozna jeste malinka, zacala jsem ten kuskus varit az ted posl.dobou v podstate jsem to zvolila jako zahustovadlo a teda moooc ji to jede 🙂
my jsme dneska meli spenat (viz vyse), nestihla jsem uvarit brambor ani nudle, tak mela jen spenat s kurecim masem (ktere jsem podusila trosku na vode), tak z toho byla takova spenatova polivka... zblajzla to jak malinu 😎
Špenátová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
1/2 kostky špenátu, litr vody, kostka zeleninového bujonu, 1/4 másla, 0,5 vrchovaté lžíce hladké mouky, špetka soli, strouček česneku,malá cibule
POSTUP PŘÍPRAVY
Na másle zpěníme cibulku,zasypeme moukou, kterou zalijeme vodou, přidáme bujon a přivedeme k varu. Přidáme špenát,rozmačkaný česnek a povaříme cca 10 min. Polévku tyčovým mixérem rozmixujeme, za stáleho varu vlejeme a je hotovo.Podáváme s opečeným rohlíkem.
holky to davate bujon takovym prckum? Nebojite se o vysoky podil soli?
Nebojím,nic se nemá přehánět.Však tu kostku bujónu nejí samotnou a celou 😀 Já už Deniskovi nevařím zvlášť,jí s námi.Ale pokud se bojíš,můžeš bujón vynechat.Záleží na každém jaký na to má názor.
já taky občas dám bujón do polévky, ale pak už jen špetičku soli
My teda bujon nepoužíváme, nejen kvůli dítěti. Když mám potřebu koupím bio wurzl nebo bujon bezglutamátu a dám ho jen trošičky.
Polévky dělám bez mouky. Květákovou tak, že rozvařím velký květák, pomixuju, přidám muškátový květ, trochu soli a drcený kmín. Je to takové husté pyré a máme to moc rádi.
Nedá mi to a musím se taky přidat... Bujon ani Podravku bych takhle malému děcku nedávala.
Polévky se přeci dají krásně ochutit zeleninou, porkem, česnekem...
Ale je to samozřejmě každého věc.
Náš chlapec miluje zapékané brambory s čímkoli, hlanvě se šunkou, se sýrem, brokolicí a se smetanou.
Další varianta - brambory, rajče, kuřecí maťo, pórek nebo cibule, cuketa, sýr, smetana.
Bramborová kaše se šunkou, s kuřetem, s rybou....
Riziko ... atd...
Ahoj holky náš prcek ještě neměl rok a jedl to co my, nevařila jsem zvlášt a baští.Bujon používám tak půl kostky na polévku.
čaute bujon se dá sehnat i nějaký "bio" nejsou v něm ty svinstva jen dobrá chuť osobně jsem to nezkoušela, stačí kuřecí stehno a chutná to líp! 😅
Zdravim,moje malá miluje těstoviny a zatim jsem jí dávala jen ty kupované.Ráda bych jí uvařila nějaké doma s nějakou omáčkou,ale nic mě nenapadá.Bude jí rok.Poradte díky. :
Ahojky super receptíky mám zas nějakou inspiraci🙂 Jinak malej s náma jí už od roka a bujon do polívky taky dáváme, zas taková hrůza to není..... ale záleží na každé mamině 😉
Ahoj holky,
já vařím do zásoby a do mražáku.Malý je mlsoun ale polévky bohužel nechce. V tlakovém hrnci postupně uvařím nějaké bio masíčko, které zrovna doma máme (kuřecí prsa, králík a pod.), ve stejné vodě pak postupně vařím zeleninu - pokaždé najednou více druhů - mrkev a petržel vždycky, pak podle zásob cuketku, květák nebo brokolici. Uvařenou zeleninu rozmačkám s trochou vývaru v míse a dochutím zelenou petželkou nebo bazalkou. Část dám stranou - na "žloutkové dny ", do zbytku přimíchám nadrobno nakrájené masíčko. Směs pak nakládám po cca 3 polévkových lžičkách do nádobek do mražáku. Poté jen vytáhnu večer před a další den uvařím jen bramboru, nebo těstoviny nebo rýži. A jednou týdně má malý místo masozeleninového příkrmu jen zelenivové pyré se žloutkem, nyní je starší, tak už mu mačkám celé na tvrdo uvařené vajíčko. Jo a nejvíc se mi osvědčily do mražáku skleněné lahvičky od dětských příkrmů, jen je nezavírám ale pouze zabalím každou zvlášť do mikroten. pytlíku a je to bez problémů - neprasknou. A ještě jednen tip - vodu, ve které se všechno vařilo si nechávám, uvařím v ní pak ještě balíček nějaké mražené zeleniny a nudle, přidám petrželku a máme úplně bezkonkurenční polévku.
Já tedy nedávám bujon v kostce, raději si vařím vlastní.Koupím maso,nějaku kostičku dám do papinova hrnce a je skvělý vývar za reletivně krátkou chvíli.Hance bujon nechutná(bodeť, když je zvyklá na poctivý vývar) 😀 Pak vývar scedím,seberu tuk-pokud je ho moc a dám do pytlíčků na mražení ledových kostek a potom, když potřebuju, jen sáhnu do mražáku a použiju takové množství, které je třeba.Vynikající do různých omáček a polívčiček(i pro nás), Nemusím potom vymýšlet různá jídla pro dítko a pro nás, vařím pro nás všechny stejně zdravě a chutně 🙂
Maminky, jaké jsou vaše osvědčené repecty pro děti od 1 roku věku? Náš chlapeček teda moc na polivky není 😖. Díky za tipy. 🙂
Ahoj,
žiji v Itálii a každý dětský lékař zde doporučuje ryby 2krát týdně a to už od 7 měsíců. Nebyla jsem na jejich přípravu zvyklá a tak jsem se toho bála, ale je to rychlejší než kuřecí a taky jednoduché. Tučné ryby, jako je losos, jsou tím nejlepším zdrojem esenciálních mastných kyselin, které mají zásadní význam pro rozvoj mozku. Takže jak na lososa? Kupte filet z lososa s kůží nebo bez (s kůží je levnější a stačí ji jednoduše stáhnout, jde to dobře). Maso z ryby vařte v mléce asi 5 min dokud se nezačne krásně rozpadat, když do něj píchnete vidličkou. V mléce proto, aby se potlačil pach ryby a dítě ji jedlo. Pak maso sceďte přes sítko a maso nechte okapat. Mezitím si připravte omáčku: na másle poduste rajčata oloupaná a bez semínek s troškou nastrouhané mrkve dokud vše nezměkne podlévejte po troškách vodou. Do omáčky pak už jen vhodit rybu a nevařit. Když chci prcka víc nacpat udělám mu k tomu ještě bramborovou kaši a to je delikatesa 🙂, ale úplně postačí omáčka s rybou. Kaši dělám klasicky jen bez soli tedy vařené brambory, mléko a máslo. Vhodné od 8 měsíců.
Nákupní lístek: filet z lososa, 2 rajčata, 1 mrkev, troška másla, 1 dcl mléka
Dosolte a máte oběd i pro sebe 😉
Ahojda, stále jsem se snažila nějak upravit rybu pro malou a teda musím říci, že tento recept ji nesmírně chutná....filé s medovou omáčkou
filé omyjeme a osušíme, orestujeme na pánvi z obou stran a odložíme stranou ( někdy filé dám na chvíli do mléka a citronu - pak omyji a před osmahnutím obalím v mouce, aby mělo krustu)
na pánvi necháme rozpustit lžičku másla se 3 lžícemi cukru ( hnědý je lepší, ale když není tak dám normální), zkaramelizujeme a přidáme 2 lžičky medu. Do této konzistence vlijeme šťávu z poloviny pomeranče a prohřejeme. Hotovou medovou omáčkou polijeme filé a dávám k tomu většinou brambor...naší dceři se dělají boule za ušima :o)
Ještě jsem zkoušela lososa se švestkovou omáčkou a řeknu vám, zajímavá kombinace..
lososový steak osolím ( malinko) a pokapu citrónovou šťávou a orestuji po obou stranách, pak rozpustím švěstková povidla na pánvi 100g, přidám smetanu, omáčku přeliji přes lososa a posypu sekanou bazalkou...podávám s těstovinami...opět dceři 23 měsíců moc chutnalo..
Ahojky, dnes jsem k obědu dělala kuřecí na kari s rýží a mělo to velký úspěch, jen si nejsem úplně jistá, jestli je koření pro 19 měsíční holčičku vhodné...kořeníte dětem jídla? Já vůbec nesolim, ale guláš, kde je mletá paprika už taky měla...a teď jsem jí do jídla přidala i trošku žlutého kari - opravdu trošku, hezky to to jídlo provoní.
Na másle orestuji kuřecí masíčko, posypu trochou kari (samozřejmě nepálivého žlutého 🙂) pak přidám na kostičky nakrájenou mrkev (aby měla v jídle i zeleninu), zaliji vodou a dusím. Přivedu k varu, nasypu tam rýži a vařím cca 15 min. Na konec dávám sušenou bazalku ze zahrádky.
Ahojky .
Chtěla jsem se zeptat a i tímto požádat o radu.Malímu je 5měsíců a chtěla bych mu zkusit uvařit polévku, ale nevím jak dotoho abych to nemusela kořenit a solit moc.Poradíte mi prosím jak nato ?Děkuji předem
@efea1986 Pětiměsíčnímu NEsolit a NEkořenit a to tak, že vůbec. Takže jen zeleninu podusit ve vodě a rozmixovat a pak kápnout panenský olej nebo přidat trošku másla.
Pokud by to měl být vývar, pak opět nesolit, nekořenit, jen vyvařit maso a kosti.
Polévka bych tomu neříkala (s polévkou pro dospěláky to nemá moc společného), je to příkrm.
@jitavrtule Děkuji moc, za radu. někdy mi malej moc nepije tak abych ho nějak zavodnila , a tak chci aby se naučil papat polívky.Takže když si uvařím zeleninu ve vodě, a rozmixuji, aby to bylo zlehka řidší,, a to samí pak když bych dělala vývar z masa normáně tak , tam dát tu zeleninu a zase pak rozmixovat.
Ahoj maminky 🙂 ,chtěla bych založit znovu diskuzi o papání a celodenních činnostech vašich stejně starých batolátek 🙂 my máme za pár dní rok a půl a já si vcelku vyčítám,co jsem zanedbala,když malá byla menší. Nejsem žádná kuchařka,vařím toho pro malou málo. Malá mi moc na nové chutě nepřistupuje,poradte mi. Náš denní režim: Ráno mlíčko,podle toho jak vstane,do hodky rohlík suchý,namazaný nechce,jedla chleba namazaný máslem se šunkou a sýrem,najednou ho odmítla,tak aspon s máslem,ale také někdy odmítá,kolem 10.h.bio Holandia jogurt,přidávám vločky,nebo ovocný jogurt,k obědu kolem poledne papá zeleninovou polévku se zavářkou,bud písmenka,vločky,nebo vaječná zavářka,chjo,jiné nejí,jelikož mi odmítla pár zkušebních a já to vzdala,vím,měla bych to zkoušet,to je můj problém 😒 ,když máme třeba špagety,těstoviny tak něco popapká,ale žádná hitparáda to není,dělá mi to starosti,chtěla bych aby papkala víc druhů,dělala jsem proní i z kuskusu+zelenina,ale chtělo by to trochu víc fantazie,dále mezi 12-13h spánek,někdy to nevýjde jde spinkat déle,svačinka ovoce banán+jablko zatím mačkané a srouhané ovoce,někdy ovocná přesnidávka,večeře, kaše od Hami,jinou zatím nechce 😖 a před spaním mlíčko,podle odpol.vyspání chodíme po koupání spinkat mezi 20-21h.Přes den,chodíme na nočník, Denní aktivity,umí si hrát sama,chodíme na procházky,ale v učení to vázně,nemluvíme,jen hlasitě projevujeme zvuky, ☹od malinka ji říkám a ukazuji věci,zvířátka,ale asi ta verbální komunikace je slabá 😔,poradte mi jak malou naučit jíst nová jídla,s tím mluvením mám strach,snad to není vada,co by měla malá už umět. Omlouvám se za román.
Květáková polívka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200g květáku 1l vody hladká mouka 1dcl mléka 30g másla žloutek sůl, petržel, malá mrkev
POSTUP PŘÍPRAVY
Ze dvou třetin rozehřátého másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku a rozvaříme ji s mlékem a vodou do hladka, aby v polévce nebyly žmolky. Když polévka začne vařit, přidáme do ní rozebraný květák, nastrouhanou mrkev, sůl a vaříme 20 minut. Hotovu polévku stáhneme z plamenu, rozšleháme do ní žloutek.Přidáme usekanou petrželku, pažitku a uvařené tenké nudle.
Zeleninová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
1/4 másla, 1 vrchovaté lžíce hladké mouky,mrkev,petržel,květák,brambor,1l vody, lžička podravky,špetka soli
- zeleninu můžeme dát jakoukoliv,co zrovna máme
POSTUP PŘÍPRAVY:
Na troše másla orestujeme nastrouhanou mrkev,petržel a na kostičky nakrájený brambor,zalejeme vodou a přidáme na růžičky rozebraný květák,přidáme podravku, sůl a vaříme.Jakmile je zelenina měkká zavaříme polévku jíškou a přidáme petrželku.
Brokolicová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
1/2 sáčku nebo 1/2 hlavy brokolice, litr vody, kostka zeleninového bujonu, 1/4 másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z másla a mouky si uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou, přidáme bujon a přivedeme k varu. Přihodíme na růžičky nakrájenou brokolici a vaříme ne úplně do měkka, já vařím max 8 minut. Potom si polévku odstavíme a tyčovým mixérem brokolici rozmixujeme. Pokud budeme ještě něčím dochucovat vrátíme na sporák, někdy přidám tavený sýr, nebo smetanu, nebo někdy dám i česnek a dvě minutky ještě povařím.
Čočková polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
hrnek proprané červené čočky, 1 mrkev, 1 cibule, 1 rajče, zeleninový bujón.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, pak k ní přidáme čočku, nakrájené rajče a mrkev na kousky, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón a vaříme zhruba 12 minut. Po uvaření polévku rozmixujeme.
Vhodná příloha do polévky, opečený rohlík.
Kedlubnová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
2 kedlubny,2 jarní cibulky,1 brambora,1/2 petržele,kousek másla
POSTUP PŘÍPRAVY
Zeleninu očistím a nakrájím na drobné kostičky. Cibulku pokrájím i s kusem zelené natě. Vše na másle osmahnu, zeleji cca 1litrem vody a vařím do změknutí (20-30 min). Posypu pokrájenou natí kudrnky.
Hovězí polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
hovězí žebro nebo hovězí kližka , cibule (vcelku), 2x mrkev celá,1x celer celý (nebo může být mražená směs pod svíčkovou), 3 str. česneku, sůl,pepř celý 6 kuliček,nové koření 5 kuliček, nudle,petržel kudrnka
POSTUP PŘÍPRAVY
maso + mrkev (vcelku) + celer (vcelku) + cibule + česnek + pepř + nové koření + sůl - dám do velkého hrnce a zaliji vodou, vaříme v papiňáku cca 1 hodinu.Vývar scedím do jiného hrnce.Zeleninu nakrájím a z kosti oberu maso a vrátím zpět do polévky.Přidám nudle a vařím než se uvaří. Nakonec přidám petrželku a je hotovo.