Holky, doléváte hovězí vývar studenou vodou nebo teplou? Moje máma mě učila studenou, ale zjišťuju, že názory na netu se liší... Jak to máte osvědčené?
@rosalindamelinda Kdyz ho tahnes mnoho hodin, tekutina se ti holt zredukuje.
@2veverka dolejvala jsem studenou, tak mě to aspoň učila mama, tchyně a internet.🙂
Studenou
@2veverka tata tvrdi, ze zalezi, jak je clovek spokojen s tvrdosti masa v danou chvili. Ze kdyz dolejes studenou muze se stat, ze maso uz dal nezmekne. U nas mame radi hovezi opravdu mekke, takze jsem studenou nikdy nezkousela. Vetsinou teda taky nedolevam, naleju a jsem rada, ze na polevku muzu na 4-5 hodin zapomenout. Varim pod poklickou. Dolevam jen, pokud maso nekdy zacne hodne vykukovat nad hladinu.
Studenou z filtrační konvice - tu mám totiž po ruce 😃
@2veverka prevarenou z konvice, takže teplou...
Do normalni polevky davam teplou, ba vrouci. Ale tady se taky klonim spis ke studene. Resp.jsem si jista, ze kazda vytvori trochu jinou kvalitu. Ale na srovnavani holt nemam cas...
A ano, otazka je, zda chce mit clovek dobry vyvar nebo dobre maso. Pro ne vede a)
Vývar se i dle kuchařských norem zakládá do studené vody. Já vývar táhnu cca 10-12 hodin a vodu dolévat nemusim ani jednou. Protoze kdyz se vývar táhne, tak prostě ani v podstatě neprobublává. To že se vám vývar vaří pomalinku, na plotýnce na 5-6tku neni táhnutí.
Já dávám na začátku schválně víc vody protože počítám s tím že se část vyvaří.
Jinak pokud při jakémkoliv vaření ( omáčka, polévka..) musím do vroucího dolít tekutinu, dolévám vždy horkou, aby se zachovala původní teplota.
Jestli je to kuchařsky správně, nevím..
@2veverka hmm, tak pak to ale není vývar, ale redukce z vývaru 🙂
Studenou
@rosalindamelinda Přesně tak, nedolévám ničím, v tom je ta síla a chuť, proto ho dělám ve velkém hrnci.
@lennus Přesně, děkuji. Taky jsem jí to chtěla napsat, ať to dělá v největším hrnci, který má v baráku, aby se jí ta voda tak nevyvařila 😉
@rosalindamelinda Vařím vývary celou zimu, na střídačku hovězí a kuřecí a o dolévání čtu prvně. Řekla bych, že žádný šéfkuchař dobré restaurace tohle nedělá. Proto je vývar silný, když se vaří dlouho. Pokud se dolije, je naředěný.
Nedoléváme. Vývar je vývar, když je hotový, servírujeme a podáváme, aby měl patřičnou sílu. Nechápu, proč hotový vývar ředit jakoukoliv vodou, to jsem nikdy neslyšela... 🙄