Výroba domácích jogurtů, kolik ušetříte?

miskazbrna
26. kvě 2017

Dnes jsem za pár jogurtů nechala stovku v obchodě.Zkoušel tu už někdo vyrábět domácí jogurt? Kolik ušetíte? Mám hodně dětí a jeden kelímek jogurtu je čím dál víc dražší. Je to náročné časově, výroba doma. Co je na to vše potřeba?

aronek
26. kvě 2017

Ahoj, dělala jsem podobně jako je to tu napsané http://www.lidicky.cz/clanky/vyroba-domaciho-jo...

barbara04
26. kvě 2017

@miskazbrna mela jsem jogurtovač z lidlu a dělaly se mi samy pres noc🙂) staci 1 holandie mala a. 1 mliko

leki
26. kvě 2017

Ja v ramci pokusu postavila mliko s jogurtem (holandii) prez noc na topeni a rano byl jogurt super a husty i kdyz to bylo jen polotucne mleku a pomerove redenejsi, nez se bezne uvadi 😉

eva118
26. kvě 2017

Já dala nahřátép plnotučné mlíko, do toho kvalitní jogurt, mixla metličkou, zavíkovala a strčila do peřiny. Za pár hodin byl hotový hustý výborný jogurt.

lv
26. kvě 2017

Já to dávám do "chladicí" tašky z lidlu na kolo, ono to drží dobře teplotu 🙂 omotam dekou. Plnotučné, 1hollandie, takže 30kč náklad na 8 jogurtů

drdovi
5. čer 2017

Mám taky jogurtovač. Jogurty dělám pravidelně, chuť domácího se nedá s kupovaným srovnat, i když koupím skleničkový. Nejdříve jsem do něho dávala domácí marmelády na ochucení ( udělala jsem bílí a před jídlem do něj dala marmeládu), ale teď už ho jíme spíš samotný, nebo s ovocem, prostě mám tak chutná víc.
Na výrobu kupují čerstvé plnotučné mléko ( ne trvanlivé, v obchodě ho najdeš v chladícím boxu) cena 17-23Kč za litr, ale pokud nemají plnotučné, vezmu i polotučné, na konečném výrobku to není nijak extra poznat cena 16-21Kč. Do toho jeden malý jogurt ( mám vyzkoušený Choceňský, nebo Klasik) cen okolo 8 Kč. Jogurt můžeš na další várku použít i vlastní, da se cca 5x pak se píše, že se jogurtová kultura vyčerpá a je třeba koupit nový. Někde jsem četla, že na litr mléka stačí dvě lžíce jogurtu, jeden kelímek by ti měl tedy stačit i na dva litry mléka. V lednici určitě vydrží týden, pak už ho většinou sníme, ale teď nedávno jsem viděla v televizi, že pokud vypaříš skleničky ve kterých necháš jogurt zrát, tak má vydržet až 14 dnů.
Určitě to vyzkoušet, uvidíš jak Vám bude chutnat a pak se rozhodneš, jestli to stojí za to 🙂

kexina
31. srp 2017

Holky, která máte jogurtovač - stačí fakt jenom smíchat mléko a jogurt, nalít do sklínek a zapnout jogurtovač? Já si říkala, že si půjčím jogurtovač od mamky, ale co si pamatuju, když jogurty dělávala doma ona, ještě se tam muselo přidávat sušené mléko a ještě cosi... Vím, že mi to přišlo děsně složité.

verena
31. srp 2017

Já jsem taky dostala jogurtovač a jednu dobu mě to dost drželo. Už dlouho jsem ho nedělala, ale asi se k němu zase vrátím. Já tedy dělám z UHT mléka, které už je pasterované - a věřím tomu, že šetrněji, než když mléko člověk převařuje doma. Pak už stačí mléko jen nahřát na jogurtovou teplotu pro bakterie (dokonce lze i v mikrovlnce, ale to už se asi z mléka ztratí dost látek). Myslím, že zvlášť teď na podzim, až se začne doma topit, lze jogurt dělat i doma bez jogurtovače. Jinak já byla dost překvapená, že v jogurtovači se skleničky nahřály na hodně vysokou teplotu, tipovala bych tak 50 - 60 stupňů, což už bych myslela, že kulturu spíš pozabíjí, ale jogurty byly v pohodě.

barumat
31. srp 2017

Cenu jsem vůbec neřešila, spíš to, že tak nějak vím, co vlastně jíme, plus chuť, ta se nedá srovnat.
@kexina Dávám dvě smetany na vaření z lidlu, trošku mléka (asi půl deci, jinak to nevyjde na plné skleničky) a jeden obyč bílý jogurt. Jinak nic. To sušené mléko se dává když jedeš pořád jen ze svého udělaného jogurtu nebo z nízkotučného mléka, tak aby výsledek nebyl moc řídký. Já kupuju ten jeden jogurt pokaždé a mám klid. Jen smíchám, prdnu do skleniček a za dvanáct hodin vyndám a je to.

mourovatakocka
31. srp 2017

@kexina Fakt to stačí, smetanu jsem nezkoušela, dávám prostě litr mléka. Jen ohřeješ mléko, nesmí vařit, necháš vychladnout tak, abys v něm udržela prsty, přidáš jogurt a šup s tím do sklínek a do jogurtovače 🙂

barumat
31. srp 2017

@mourovatakocka Proč to mléko ohříváte když to děláte v jogurtovači? 😮 Já smíchám vše studené, ohřeje si to ten jogurtovač.
Jinak mléko nebo smetanu podle toho, jak tučný výsledný jogurt chcete. Jestli nízkotučný, polotučný, plnotučný nebo smetanový. Kdo jste nezkoušel smetanový, rozhodně zkuste 😜

mourovatakocka
31. srp 2017

@barumat Zatím jsem měla zkušenost, že jsem měla ten jogurt méně hustý, než když jsem to neohřívala, třeba náhody 🙂

barumat
31. srp 2017

@mourovatakocka Ahaa, zajímavé. Já teda dělám jen z té smetany a ten se ani nehne, stojí v něm lžička.

mourovatakocka
31. srp 2017

@barumat Vyzkouším 🙂

verena
31. srp 2017

Jinak vzpomínám, že v jste to co jite se Dr. vzteskala nad domácím jogurtem, co si hubnouci paní doma v dobre vire vyráběla. Dala ji strasne sežrat, že v tom jsou plísně a bakterie a tak, ukazovala to pod mikroskopem, jak je to desne škodlivé. A prý jogurty jen kupovane. Každopádně tim jsem se nikdy neřídila, myslím, že člověk taky musí něco vydržet. A když si vzpomenu, co vyprávěli kluci za historky z brigády v jogurtarne. ...

tomikjoejoe
31. srp 2017

@miskazbrna určitě to vyjde levněji, a ještě levněji vyjde varianta kupování nepasterovaného mléka z kravína - to je pak nutné ještě převařit

barumat
1. zář 2017

@verena To je podle mě tím, že na domácím prostě není datum spotřeby, takže se jí, dokud vypadají normálně, často to lidi dělají z mléka nebo smetany nebo jogurtů před koncem nebo už po spotřebě, a tak. To se pak nedivím.

verena
1. zář 2017

@barumat no ja to spíš pochopila, že při výrobě nelze zachovat takovou čistotu jako v profi provozu. Těch jogurtu tam paní mela dost, tak byly asi nové delane, byla na ne pysna, tak možná i specialne před příjezdem Dr. Bohužel si vůbec nepamatuji, jaky to byl dil. Možná by to i tak šlo najít na youtube, ale my máme ted precerpana data, tak mi youtube nefunguje. Ale asi to nestojí za to řešit, přišlo mi to od te Dr. ,ze vypruzovala za každou cenu a chtěla ukázat, že paní dela vse spatne. Tchyně dela jogurty už roky a navedla me na to taky, a vždy bylo vše ok. Ani jsem nikdy neslysela o nikom, kdo s tim probkem mel. A to jsem o tom i dost googlila. Naopak kdyz jogurt vzejde, muze si byt clovek jisty, ze jsou bakterie aspon zive. Možná jsem to sem ani neměla psát. ..

verena
1. zář 2017

Jinak ja takto vyráběla i domácí actimely a tam člověk opravdu ušetří oproti tem napálenym z obchodu. Já vždycky koupila šroubovací lahvičky z Lidlu (ted jsem je tam už dlouho neviděla ☹(), a z posledni lahvicky naočkovala mléko. Vysel z toho litr a o moc hustší než kupovane, ty asi musí byť silene redene. Když to bylo třeba z vanilkového, výsledný actimel pak měl takovou jemnou chuť. Pak jsem to rozlivala do tech lahviček synovi ke svačině do školy. Bohužel už jsem je všechny vyhazela. Neví někdo, kde by se našly podobne šroubovací?

potaplice
16. bře 2022

@barumat vím, že je to stará diskuze, ale tady je odpověď https://magazin.recepty.cz/clanky/domaci-jogurt...
Je to níže v odstavci Domácí jogurt je moc řídký, kde se stala chyba?