Vitariánské recepty, praktické a vyzkoušené

dgm
11. kvě 2009

Ahoj, zacalo jaro, tedy uz spis leto, kdo mate chut udelat neco pro zmenu ve stravovani, pro inspiraci nekolik receptu, nejdrive kucharka:

http://vitakucharka.blog.cz/

dgm
autor
11. kvě 2009

Jednoducha snidane:
zakousnout se do jablka 🙂

pro pokrocilejsi hospodynky:

vecer namocit hrst svetle pohanky, kroupy tepelne neupravene, bez kouroveho oderu, svetle,
rano vodu slit, pridat nastrouhane jablko, lehce poprasit skorici, kdo ma rad sladke, lehce pokapat medem

dgm
autor
12. kvě 2009

rostlinne mleko:
muzou se pouzit jenom seminka - sezam, loupany i neloupany, konopi loupane, slunecnice loupana...
nebo orisky, liskove i vlasske nebo mandle, kesu orisky

vsechno nejlepe na nekolik hodin dopredu namocit, treba pres noc a potom rozmixovat s vodou a precedit.
Pit se to da i takhle bez prisad nebo pridat lzici medu, ruzne ovoce, banany, pomerance, treba i strouhany kokos a znovu promixovat. Nebo pridat raw kakao.

Z loupaneho konopi se s trochou vody a vice medu da vyrobit husty krem, treba na pocakani ovocnych dezertu nebo do ovocnych poharu ....

petka80
12. kvě 2009

ahoj dgm, no vitaránka zdaleka nejsem, ale ten recept s pohankou a jablky zní zajímavě. Ale chtěla jsem se zeptat na tu pohanku, protože ji moc nedělám, vlastně takhle syrovou jsem ještě nezkoušela, jestli mám tu "správnou", protože vím, že je víc druhů.
Mám pohanku od Country lifu a je na ní napsaný "Pohanka loupaná bio, kroupy". Díky 😉

dgm
autor
12. kvě 2009

Ahoj, zrovna u teto znacky si neuvedomuju, jestli ma vice druhu, tj. jestli by to mohla byt i tepelne upravena... kdyz je prazena, tak je tmava, odstin asi jako slupka u liskovych orisku a hlavne je lehce nacichla kourem, nekdy ale i svetla pohanka klame telem 🙂 a muze byt upravena v pare, proto je dobre vyzkouset jednoduchy pokus: nekolik kusu, treba malou hrsticku namocit, ona nasakne urcite, protoze i ta tepelne upravena nasakuje, potom propachnout, ale hlavni je, jestli druhy az treti den zacne klicit, tim ziskas jistotu, ze v baleni je tepelne neupravena pohanka. Jinak by nevyklicila.
zarucene raw seminka a orechy dodava firma lifefood.cz se svym obchodem lifeshop.

dgm
autor
12. kvě 2009

propachnout - proplachnout

dgm
autor
12. kvě 2009

salat z kapusty:

Nakrajim na co nejdelsi a nejjemnejsi nudlicky 1 velkou hlavku kapusty, zaliju, spis hodne pokapu, ol. olejem, dam stavu z 1 citronu, nekolik utrenych strouzku cesneku, mame radi hodne, mirne osolit a rukama vsecho dukladne promichat a jenom mirne promackat a dat do druheho dne zalezet do lednice. Mam velkou sklenenou misu a zakryvam to sklenenou poklici, necham nepatrne poodkryte, aby to dychalo... Druhy den je kapusta krehka a nikdo by nepoznal, z ceho salat vlastne je. Je krehka a mirne kysela tim citronem, no proste mimoradna chut a v zadnem pripade nenafukuje

petka80
12. kvě 2009

dgm, jéé, díky, to je teda věda 😀

blandik
10. dub 2014

Chtěla bych obnovit tuto diskuzi, je tady někdo vitarián?

marlen02
9. kvě 2014

já se snažím postupně přejít na RAW 🙂

prapodivna
9. kvě 2014

Holky, nechcete spíš založit skupinu?

trinittka
25. bře 2015

Ahoj holky, jsem teprve v RAW začátcích 🙂 a chtěla jsem se vás zeptat, co všechno klíčíte? 😎 Já jsem zvládla zatím cirnu, pohanku, čočku, mungo fazolky, chystám se na chia semínka.. ale dál už mě nic nenapadá 😕 Moc děkuju a přeju krásný jarní den 🙂