Ahoj, zacalo jaro, tedy uz spis leto, kdo mate chut udelat neco pro zmenu ve stravovani, pro inspiraci nekolik receptu, nejdrive kucharka:
rostlinne mleko:
muzou se pouzit jenom seminka - sezam, loupany i neloupany, konopi loupane, slunecnice loupana...
nebo orisky, liskove i vlasske nebo mandle, kesu orisky
vsechno nejlepe na nekolik hodin dopredu namocit, treba pres noc a potom rozmixovat s vodou a precedit.
Pit se to da i takhle bez prisad nebo pridat lzici medu, ruzne ovoce, banany, pomerance, treba i strouhany kokos a znovu promixovat. Nebo pridat raw kakao.
Z loupaneho konopi se s trochou vody a vice medu da vyrobit husty krem, treba na pocakani ovocnych dezertu nebo do ovocnych poharu ....
ahoj dgm, no vitaránka zdaleka nejsem, ale ten recept s pohankou a jablky zní zajímavě. Ale chtěla jsem se zeptat na tu pohanku, protože ji moc nedělám, vlastně takhle syrovou jsem ještě nezkoušela, jestli mám tu "správnou", protože vím, že je víc druhů.
Mám pohanku od Country lifu a je na ní napsaný "Pohanka loupaná bio, kroupy". Díky 😉
Ahoj, zrovna u teto znacky si neuvedomuju, jestli ma vice druhu, tj. jestli by to mohla byt i tepelne upravena... kdyz je prazena, tak je tmava, odstin asi jako slupka u liskovych orisku a hlavne je lehce nacichla kourem, nekdy ale i svetla pohanka klame telem 🙂 a muze byt upravena v pare, proto je dobre vyzkouset jednoduchy pokus: nekolik kusu, treba malou hrsticku namocit, ona nasakne urcite, protoze i ta tepelne upravena nasakuje, potom propachnout, ale hlavni je, jestli druhy az treti den zacne klicit, tim ziskas jistotu, ze v baleni je tepelne neupravena pohanka. Jinak by nevyklicila.
zarucene raw seminka a orechy dodava firma lifefood.cz se svym obchodem lifeshop.
propachnout - proplachnout
salat z kapusty:
Nakrajim na co nejdelsi a nejjemnejsi nudlicky 1 velkou hlavku kapusty, zaliju, spis hodne pokapu, ol. olejem, dam stavu z 1 citronu, nekolik utrenych strouzku cesneku, mame radi hodne, mirne osolit a rukama vsecho dukladne promichat a jenom mirne promackat a dat do druheho dne zalezet do lednice. Mam velkou sklenenou misu a zakryvam to sklenenou poklici, necham nepatrne poodkryte, aby to dychalo... Druhy den je kapusta krehka a nikdo by nepoznal, z ceho salat vlastne je. Je krehka a mirne kysela tim citronem, no proste mimoradna chut a v zadnem pripade nenafukuje
dgm, jéé, díky, to je teda věda 😀
Chtěla bych obnovit tuto diskuzi, je tady někdo vitarián?
já se snažím postupně přejít na RAW 🙂
Holky, nechcete spíš založit skupinu?
Ahoj holky, jsem teprve v RAW začátcích 🙂 a chtěla jsem se vás zeptat, co všechno klíčíte? 😎 Já jsem zvládla zatím cirnu, pohanku, čočku, mungo fazolky, chystám se na chia semínka.. ale dál už mě nic nenapadá 😕 Moc děkuju a přeju krásný jarní den 🙂
Jednoducha snidane:
zakousnout se do jablka 🙂
pro pokrocilejsi hospodynky:
vecer namocit hrst svetle pohanky, kroupy tepelne neupravene, bez kouroveho oderu, svetle,
rano vodu slit, pridat nastrouhane jablko, lehce poprasit skorici, kdo ma rad sladke, lehce pokapat medem