Poradite mi nekdo nějaky supiš recept na pomazánky pro děti (dcera 16mesicu ) a co na večeři. Třebas nějaké kaše... Kupované ne-e
Ahoj, určo bych se zaměřila na ty zeleninkovoé a malý obsah tuků. Jinak bych to doplnila i o doplnky stravy a detské vitaminky.
@marketanova proč malý obsah tuku? U malých dětí opravdu není potřeba ZDRAVÉ tuky omezovat
@marketanova a budeme.je ladovat umelyma vitaminama a doplnkama stravy🤣🤣 ty vogo.
Já se hodně inspiruji zde - http://www.varilamysicka.cz/stitky/zdrave-pomaz...
@marketanova Pokud je strava pestrá a dítě je zdravé, nejsou dle mého doplňky stravy potřeba. A tuky jsou naopak pro dítě důležité!
@evytra Z pomazánek má dcera ráda třeba s mrkví a červenou čočkou - dávám tvaroh nebo lučinu (případně vykapaný jogurt), na jemno nastrouhanou uvařenou mrkev a uvařenou čočku, přidám pažitku nebo petrželku, občas třeba kapku citrónu. Taky jsem měla úspěch s rybičkovou - základ jako v předchozí (tvaroh, lučina apod.), sardinky ve vlastní šťávě, troška cibule.
Co se týká kaší, ty jsou lepší na ráno - jsou zdrojem energie a ráno ji tělo lépe využije. My často snídáme ovesnou kaši s banánem a hruškou nebo s borůvkami. Základ je namočit ovesné vločky (nejlépe drcené) přes noc do vody s trošinkou citronu, ráno slít, povařit s mlékem, do uvařeného přidat trošku másla, ovoce (čerstvé nebo sušené) dle chuti, oříšky, případně dosladit sirupem nebo medem. Jinak taky doporučuji www.skritcikuchyne.cz.
Diiky za tipy 👍
Naše dvě děti jedí v podstatě jen 2 druhy pomazánky - tuňákovou (tuňák ve vlastní šťávě, lučina, konzervovaný kukuřice) a cizrnovou (rozmixovaná cizrna, tahini, olivový olej, osmažená cibulka, řísmký kmín a koření a sůl dle chuti, někdy přidám i česnek). Vajíčka nejí vůbec :(
Kaše dělám na snídaně. Kupuju "hotové" od nominy a jen je nasypu do teplého mléka. Přidávám co má kdo rád, nejvíc mražené borůvky a maliny, v létě čerstvé ovoce. A syn je na sladké takže mu přidávám i hořkou čokoládu :D
Vitamíny, minerály a všelijaké doplňky stravy dětem nedávám. Jen když jsou nachlazení tak vit.C rozpuštěný ve vodě a to ani ne tak kvůli vitaminu spíš pak víc pijí.
Jsem také za vitamínky, a hodně důležité jsou i luštěninky a kvalitní oleje, třeba i kokosový..k jídlu i na mazání pokožky.
@evytra Kaše je vhodná spíš na snídani, ne na večeři. Spoustu receptů na kaše najdeš v knize Radost ze zdravých dětí. Jinak zkus třeba blog www.skritcikuchyne.cz