Ahoj koníkovky, ráda bych Vás poprosila o radu. Během týdne se mi sešly 3l sklenice medu a krom toho, že si ho mažeme na chleba, tak vlastně nevím co s ním. Jistě má mnoho z vás bohaté zkušenosti s používáním medu v kuchyni a třeba mi nějaký zajímavý recept poradíte. Díky M.
nebo je dobra pita (takovata arabska nebo jaka placka) polita medem a skorici, nebo palacinky s medem, orechy a slehacka... 🙂
do čaje? 😀
medovník http://www.apetitonline.cz/recepty/920-medovnik...
medvědí mléko 😀 ale to spíš v zimě http://recepty.brtnik.info/recept.php?id=2405&n...
naložit ořechy do medu -vlašské a lískové.(potom na cokoliv- musli, palačinky,...)
domácí musli http://www.toprecepty.cz/recept/7288-domaci-zap...
http://recepty.vareni.cz/domaci-medove-m-sli/
Kuře pečené v medovo-pivní směsi
Suroviny:
1 kg vepřového masa /plecka/
2 cibule, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, bobkový list,
1 dcl piva, 1 pol. lž. medu, 1 čaj. lž. maggi, 1 pol. lž. kečupu
1 čaj. lž. Country koření (dávám grilovací)
instantní jíška - tmavá
Postup
Vepřové maso nakrájíme na kostičky, cibuli na půlměsíčky a česnek nadrobno. Cibuli a česnek poskládáme na dno pekáčku, na ně položíme nakrájené maso, které osolíme a opepříme, vložíme bobkový list, podlijeme asi 1 dcl vody, pekáček zakryjeme víkem a dáme péct do trouby asi na 200st.
Mezitím si rozehřejeme med, přidáme pivo, maggi, kečup a Country koření.
Až je maso poloměkké, zalijeme ho pivním roztokem, dáme do trouby a dopečeme již odryté.
Pokud chceme více omáčky, třeba k rýži, pak výpek dolijeme vodou a zahustíme instantní jíškou, necháme projít varem buď v troubě nebo na sporáku.
Máte někdo další recepty?
Ahoj @matinav @nikiii @bledulka @sylvar @majatob a ostatní maminky 🙂
mohu Vás poprosit o vložení vlastní zkušenosti s Medem do naší Wiki knihovničky, kterou si tady s maminkami tvoříme?
Stačí svůj příběh, radu, zkušenost napsat do https://www.modrykonik.cz/med/ a pomoci tak všem ostatním maminkám, které o medu hledají různé ifnormace, k čemu je dobrý, v čem a jak Vám pomohl atp. a na MK hledají v různých směrech radu, zkušenosti a hlavně Vaše příběhy, které jim velmi pomohou.
Článek můžete i doplnit, není v něm určitě ještě všechno...
Děkuji Vám, že pomáháte a přeji Vám hezký den! 🙂
Janča
PS: Přispět a nebo napsat nový článek do Wiki může úplně každý. Knihovnička je otevřená všem, kdykoli! A pokud toto není téma, do kterého chcete přispět, můžete si vybrat z mnoha dalších: https://www.modrykonik.cz/wiki/all
@matinav ahoj u nas je oblibeny kure na medu, kopiruju recept 🙂
Kuře s houbami a medem
4 prsa bez kůže
sůl
1 lžíce olivového oleje
250g nakrájených žampionů
2 větvičky rozmarýnu (dá se nahradit sušeným tymiánem)
2 lžíce kečupu
1 lžíce medu
1 kostka drůbežího bujónu
Kuřecí prsa osolte a z obou stran osmažte na oleji. Dejte stranou. Do pánve vhoďte žampiony a nasekaný rozmarýn a smažte dozlatova.
V hrnku vody rozmíchejte kečup, med a kostku. Maso vraťte na pánev, zalijte vzniklou směsí a na mírném ohni nechte asi 20 minut probublávat aby maso změklo.
Ideální příloha: šťouchané brambory a zeleninový salát
moje verze: nasolená prsa hodim nasucho na panvicku a opecu je z obou stran, zaliju rovnou tím bujónem s medem a kečupem a místo žampionů přidávám vlašské ořechy. A většinou jako přílohu dělám rýži. Je to fakt moc dobry a rychly 🙂