Ahoj holky. Táhne mi na 30, peču a vařím často, a myslím, že už nejsem začátečník, ale! Jakmile peču něco sladkého z "mokré" složky (jogurt, kefír, jablečné/dýňové pyré) tak je ta buchta prostě taková ... nedodělaná, mokrá, tuhá. Prostě nikdy nenakyne tak, abych s mým výkonem byla spokojená. 😀 Třeba dneska, buchta z dýňového pyré. Posuďte sami na fotce. Držela jsem se receptu, všechny suroviny byly pokojové teploty, pekla jsem na 180 stupňů, 40 minut.
Co dělám blbě, poradíte? 🙏
Neporadim, ale deje se mi to taky. 😂 Nastesti manzel je fakt popelnice, takze ja cela nestastna co se mi to zase (ne)podarilo a mezitim je pul plechu pryc.
Já dávám nejdřív mokrý suroviny v jedné míse, sypké v druhé a pak postupně prisypavam do mokré suchou směs. Taky se mi osvědčilo kypřící prášek dávat až úplně naposledy. To jen říkám svoje tipy. 🙂
když je tam mokrá složka tohoto typu, tak ta buchta je prostě taková "mokřejší". Zároveň je nutné ji péct jinak než když tam nic takového není. Spadnout může i tím, že je nedopečená nebo rychle ochlazená...
Pokud je to těsto s kypřícim práškem, smíchat sypké suroviny zvlášť a mokré zvlášť, pak to zamíchat lehce opatrně dohromady a moc to s míchaním nepřehánět, kypřící prašek nemá rád míchaní v mokrém těstě, hned začne pracovat. Jestli se nepletu, říká se tomuto těstu lité. Trouba musí být důkladně prohřátá, možna ji zapnout třeba o 10 minut dřív než děláš běžně. Můžes si koupit teploměr, abys věděla na kolik peče. Já to nechávam v troubě déle než je v návodu.
Možná tam byla velká dávka dyní a bylo to moc težké, některé recepty si človek musí přizpůsobit.
Těsta třená, bílky šlehám v robotu, časově dle citu, pokud je v postupu utřete máslo s cukrem do pěny, tak zase používam robot a klidně šlehám 10 minut. Používám nabody od Flo z kucharkyprodceru.cz, vysvětleno detailně jak postupoovat a proč šlehat dlouho nebo kratce míchat.
Teda web se jmenuje kucharkaprodceru.cz
Smichat nejdřív suché suroviny, k nim zamíchat ty mokré, ale nepřešlehat, fakt jen málo aby se to spojilo a dost. Takhle se mi zdrcávala buchta vždycky, od té doby co peču podle Kuchařky pro dceru tak se daří🙂
@levandule_k jo ta je super
Taky se vyplatí během pečení troubu zbytečně neotvírat, aby nespadla teplota (i s buchtou)
Za me teda vysoka teplota. Radeji nizsi a dele
Stalo se mi podobné teď o v. Pekla jsem kefirovku, ne poprvé. Tentokrát jsem jí pořádně šlehala a stejně. Byla nízká a tuhá. Pekla jsem jí synovi, bydlí s 2 kámošema a má jí rád, ale tohle jsem mu nemohla dát a taky nechápu proč. Vše, dle receptu. Buď to neumím s troubou nebo nevím, přitom bábovku, mramorovou, perník, ty mám vždy luxusní, kypre, ale tuhle ne a taky jsem z toho nešťastná. Je mi 42 a péču furt
Když dělám chlebíček z banánů, vždy je krásně nadýchaný, když dělám to stejné, ale z jablek je jak nevykynutý...
Nevážím, míchám těsto na prasáka hned vše dohromady a přímo z lednice, peču ve staré plynové troubě. Používám dýňové, jablečné i hruškové pyré často úplně bez vajec. Je potřeba vychytat poměr surovin, moc se s tím dlouho nemíchat (dýně a banán fakt lepí), a péct pomalu.
Zásadní otázka: jakou máš troubu? Ne i to náhodou plyn🙈?
@ckocka Když jsem to dělala takhle na prasáka, vše dohromady rovnou z ledničky, tak to byla taková loterie, jestli se mi to zdrcne nebo to vykyne. Takže jsem skákala radostí metr vysoko, když jsem objevila postup smíchávání sypkých surovin zvlášť a zvlášť mokrých.
@levandule_k Asi mám štěstí, ale víc fakt věřím tomu správnému odhadu konzistence těsta. Já při pečení i vaření recepty velice často upravuju podle toho co se zrovna musí spotřebovat, tak už jsem si tak nějak zvykla že experiment je vlastně běžná praxe.
@saurek Buchta/ dort můžou “spadnout”, když jsou špatně vmíchané bílky. Já je třeba vmíchávám pouze ručně, protože když to dělám robotem, i na malé otáčky, tak mi těsto spadne. Plus třeba u mojí trouby musím některé recepty péct na 170 místo 180, protože jinak výsledek není takový, jaký by měl být. Hlavně u vánočního pečiva. Chce to zkoušet😊