TERMIX

prekvapenamatka
25. únor 2022

Kupovaná klasika mi vždycky chutnala, poslední dobou z ní ale cítím škroby, takže ji nechci jíst ani já, natož abych ji dávala dceři. No a připravit si domácí variantu zabere jen chvilku času, navíc můžeme popustit uzdu fantazii při vymýšlení různých příchutí.

Základní recept

Uvaříme vanilkový puding z půl litru mléka, lehce osladíme, přidáme navíc vanilku. Necháme zchladnout, pravidelně mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Do zchladlého pudingu vmícháme plnotučný tvaroh pokojové teploty.

Rozdělíme do misek, využít můžeme také šroubovací skleničky - v uzavřené nádobě vydrží bez potíží 3 dny.

Tip: Pokud máte raději krémovější konzistenci, uvařte puding z 6dcl mléka. Konzistenci ovlivní také druh tvarohu.

Alternativy:

K pudingovému prášku můžeme přidat kvalitní holandské kakao.
A nebo můžeme část mléka nahradit ovocnou šťávou.
Do hotového termixu také můžeme před litím do misek rozmixovat banán.
Pro starší děti můžeme do vlažného termixu přidat lžíci arašídového másla a pečlivě ji zapracovat do hmoty.
Část mléka můžeme nahradit kokosovým mlékem.

lv
25. únor 2022

Tak puding je škrob, ten tam je, spíš je v kupovanem daleko menší podíl tvarohu

elesse
25. únor 2022

Nejlepsi je rozpustit cokoladu ve smetane ke slehani a zamichat tvaroh. Prace do 5 minut. Z pudinku mi vadi skrob…

lennus
25. únor 2022

@elesse Dělám stejně 😉

beruska132
25. únor 2022

@prekvapenamatka já dělám tvaroh vyslehany se smetanou na slehani a vmicham - med,vanilkovy cukr,kakao,granko,javorovy sirup podle toho na co je chuť

lachtanice86
25. únor 2022

@elesse presne takhle dělám už x let. Je nejlepší

felixfelicis
25. únor 2022

Taky cokolada+slehacka+tvaroh. Zadny skrob a cukr navic.

ajja87
25. únor 2022

Ale v ton případě vsichni děláte pribinak (slehacka +tvaroh) .. Termix a pribinak je rozdil...

felixfelicis
25. únor 2022

@ajja87 ale chutna to jak termix z obchodu😀

felixfelicis
25. únor 2022

Koukam na slozeni z obchodu:
Pribinak kakaovy: Tvaroh, Smetana, Cukr, Čokoládová složka 6 % (kakaový prášek 19 %, cukr, čokoládový prášek 2,5 %), Jedlá želatina, Zahušťovadla: xanthan, škrob.

Termix kakaovy: Tvaroh 48 %, Voda, Cukr, Smetana 6 %, Modifikovaný kukuřičný škrob, Kakaový prášek 1,8 %, Jedlá želatina, Aromata.

Ono to asi bude jedno😀

nekiaxy
26. únor 2022

@ajja87 v pribinaku byvalo vic smetany, v termixu tvarohu. Proto se lisily chuti.

mourovatakocka
26. únor 2022

@ajja87 a není domácí pribinak z našlehané smetany? dělala jsem kdysi pro dceru, ale nechutnalo nám nikomu.

michaela666
26. únor 2022

Dělám stejně jako @elesse. Jestli je to Termix nebo Pribiňák je mi celkem jedno, hlavně že z 1 tvarohu a 1 smetany se podělíme celá rodina. Chlap to miluje a kdybych mu měla brát kupované asi bych se nedoplatila. Rodinné balení Lipánka cca 45,- a jen ho vdechne. 😃 Nejí sladké, ale na tomhle ujíždí.

ajja87
26. únor 2022

@felixfelicis 😀😀😀

prekvapenamatka
autor
26. únor 2022

@lv to jo, jasně. ale i ten puding se nechá koupit alespoň v bio kvalitě. ono asi jde i o ty stabilizátory a konzervanty, co v tom jsou cítit. nevím, prostě mi přijde, že termix děsně drhne na jazyku, když ho jím :(

prekvapenamatka
autor
26. únor 2022

@elesse já třeba dceři čoko nedávám, no 🙂 ale jasně, tohle je klasický pribináček 🙂

elesse
26. únor 2022

@prekvapenamatka kazdy to mame jinak, no. Ja zas nedavam pytlikovy pudink… chutna to jako termix a vic je mi to jedno🙂

loylii
26. únor 2022

@prekvapenamatka proč tak složitě? 250ml smetany svařím, primícham jeden tvaroh a vanilkovy cukr.
Čokoládový - navíc rozpustím 70gr čokolády
Straciatella - nastrouham 50gr čokolády
Jahodovy, malinovy atd podobně, jen s ovocem.

prekvapenamatka
autor
26. únor 2022

@loylii nojoo, to je jak píší holky výš - ale smetana a tvaroh je spíš pribináček 🙂 já na to šla takto, aby to nebylo tolik tučné. navíc manžel je pudinkožravec 😀 a já ráda vařím, takže proto...

loylii
26. únor 2022

@prekvapenamatka aha a my tomu říkáme termix, protože to žák proste chutna.. Pribinak je naslehany😊

prekvapenamatka
autor
26. únor 2022

@loylii ono je to asi jedno 🙂 důležitější mi přijde, že je to domácí a bez konzervantů a aditiv, která člověk nechce zbytečně jíst 🙂

elesse
26. únor 2022

@prekvapenamatka jako bez konzervantu jo, ale porad je to skrob, aroma a barvivo🙂 koncim, napad mas dobry a pro spoustu lidi proveditelny🙂

ondul
26. únor 2022

Neni nahodou rozdil mezi pribinakem a termixem ten, ze termix je ternizovany - tj. tepelne upraveny. Smetana se prevari a rozmicha se v ni za horka tvaroh. Kdezto pribinak staci za studena vyslehat. V tom je jadro pudla, ne?
Zadny pudinky a skroby tam nepatri.

prekvapenamatka
autor
26. únor 2022

@ondul ok, dobře, tohle zkusím jako pokus... s pribinákem souhlas. souhlas i s tou tepelnou úpravou u termixu - jen tam mi nesedí ty suroviny. jako že by bylo oboje smetana + tvaroh, jen se lišil postup přípravy? 🙄

ondul
26. únor 2022

@prekvapenamatka ano. Termix - prevaris smetanu (muzes do varici ale uz odstavene smetany rozmichat cokoladu) a pak primichas do toho horkeho tvaroh. Pribinak - za studena umixujes smetanu s tvarohem.

prekvapenamatka
autor
26. únor 2022

@ondul tak paráda, to zkusím! díky ;) je fakt, že takhle to dělá Florentýna z Kuchařky pro dceru, no... ale taky je fakt, že manžel je pudinkožravec, takže proto jsem volila cestu přes pudink... každopádně moc děkuji! 👍