Tak superženy, sem můžeme vkládat receptíky jak divé a nebudeme muset složitě dohledávat v diskuzi...takže huráááá na to 😀
úplně nejlepší chleba co znám, jiný ani můj manža nechce: 0,25 l piva desítky, 1 lžíce octa, 1,5 lžičky kmínu, 1,5 lžičky soli, 375 g hladké mouky, půl balíčku sušených kvasnic. v uvedeném pořadí dát do pekárny, podle potřeby přidat buď pivo nebo mouku. Můžete přidat třeba semínka, česnek, podušenou cibulku. Pro nás dva peču tuhle dávku, když nás má být víc, tak ji zdovjnásobím. Zkoušela jsem i jiné recepty, taky Vám je napíšu, ale stejně se vždycky vrátíme k tomuhle.
Podmáslový chlebík:
350 ml podmáslí, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 500 g hl. mouky, 1 lžička sušených kvasnic. Zase v uvedeném pořadí do pekárny a upéct.
Pohankový chleba:
250 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 1 lžička ml. cukru, 1 lžička anýzu, 200 g jemně mleté pohanky, 200 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí.
Chléb starých časů:
300 ml vody, 21 g čerstvých kvasnic, 435 g pšeničné mouky, 35 g žitné mouky, 1 a čtvrt lžičky soli. Postup stejný.
rizoto od martinky:
tak já dělám rizoto jednoduše... dám vařit rýži.... trochu ji okožením kari a solí. většinou tedy tu v sáčku... asi 3sáčky pro nás. potom na pánvi podusím cibulku a přidám bu´d mleté maso, nebo vepř. konzervu nebo kuře obrané a restuji..... okořením co dům dá a chce... magy nesmí chybět.
No a pak do hrnce vše sesypu a dám plechovku hrášku a strouhaný sýr.... a zbytek sýru na vrch jako ozdoba při podávání.
někdy to vše restuji na pánvi takže do pánve přidám rýži, hrášek a je to. nakonec ten sýr.
někdo to zapéká v troubě....
taky jsem to děla s mrkví a zeleninou a uvařenou rýži pekla s tím resotvaným masem. jo porek je taky fajn
rizoto od kal:
já dělám takový to klasický jídelnový miluju ho do papiňáku-ale nemusí být -nakrájim tak tři cibule, k tomu nakrájený maso na malý kostky-kupuju vepřovou plec a dám tak dva hrnky vody a olej nebo sádlo. podusit do měkka, úplně z toho vyvařit tu vodu-jo tu cibulku si nejdřím než tam dáš maso pořádně orestuj. maso bude hotový až se bude rozpadat a musí tam být takový ten hnědý výek, ten tomu dá barvu a chuť.Jinak nepepřim,jen to před dušením trochu osolim. No a pak si jen uvařim rýži a zeleninu.dávám mrkev, hrášek kukuřice mrařenou,můžeš to vařit i s tou rýží dohromady. a vmíchat do masa a zasypat sýrem. to je takový to klasický školní a mňaaaaaaaaaaaaaam jo a já to dělám ještě tak, že toho masa koupim víc a mám jídlo na víc dnů, ono je hrozně dobrý to maso s tím výpekem k bramborový kaši, a do toho co zbyde zamíchat rýži se zeleninou, takže takový dva v jednom jen na víc výpeku, víc cibule
brokolice od kal:
s brokolicí dělám takovou jakoby omajdu na těstoviny. osmahnu ve Woku kuřecí na kostky, trochu osolim, přidám česnek a mlíko a smetanu, v tom povařim na malý kousky brokolici, zahustit šlehačkoua hotovo
Nutelové rohlíčky.
120g másla, 200g nutely, 1vejce, 1bal.vanil.cukru, špetka soli, 300g hl. mouky, 1/2lžičky kypřícího prášku.
vypracujeme těsto necháme 3-4hod. odležet a tvarujeme (vykrajujeme) rohlíčky. Pečeme 190st. 12-15min. Růžky namáčíme do čokoláky... či jen oblujem v cukru jako vanil.. rohl. 🙂
Super jednoduchý, levný a rychlý recept na oběd.
Jihočeští rarášci:
75 ml mléka, 50 ml piva, 100g mouky, 1 vejce, sůl, česnek. Tohle všechno smícháme dohromady, nejlépe šlehačem. Do tohoto těstíčka namáčíme naklepané plátky masa (já jsem dnes dávala krůtí) a smažíme na oleji jako řízky. Super s bramborovou kaší, my jsme dnes měli s pečákama a bylo to taky ef ef. 🙂 Dobrou chuť
dievčata, cez vikend k nam pridu svokrovci a rodicia na navštevu, teda aj na obed...poradte niečo, aby som sa mohla vytiahnut 😎 😎 😎 😀
...tak som sa blisla... 😎 ...klasika...slepacia polievka...zemiakovy šalat a plnene kuracie a bravcove kapsy - koliesko klobasy, koliesko vajicka, kusok syra a obalene v trojobale 😅 ...a že vraj vynikajuce 😎
chlebiky od luci:
takže: kvásek: 6-7 dkg kvasnic, 1dcl vody. těsto: 50 dkg hladké mouky, 1 lžíce octa, 2 lžičky soli, 2 lžičky celého kmínu, 0,5l piva desítky. uhňácat těsto, aby bylo krásné a hladké, péct ve vymazané dortové fomě při cca 200 stupních. Po půl hodině sundat bok formy a dopékat cca 15-30 minut pokud možno jen při spodní topné spirále. Během pečení i po upečení potírat slanou vodou. Už si nevzpomínám jestli je to na jednu nebo dvě formy. Já už jsem si tenhle recept přizpůsobila pro pekárnu. Ale zkus ho, je výborný a měla jsem s ním vždycky úspěch.