Ahoj, nepěstujete náhodou někdo doma stévii? Uvítala bych jakékoli informace o slazení - někde jsem četla, že se nesladí "živými" listy, ale usušenými. Jak je potom sladivá? A dá se s tím sladit i při pečení, případně lze zhruba říct, jaká je spotřeba (třeba jestli bych na jednu buchtu nemusela usušit celou rostlinu :D)?
Mně chutná jak umělý sladidlo. Pokud jsem zkusila osladit jen samotnou stévií, nebylo to dobrý. Tak jí dávám místo části cukru. A jen někde, do pečení vůbec, zvykla jsem si péct tak se třetinovýma dávkama oproti receptům. Je to o zvyku.
Já sladila normálně listím nesušeným, co jsem zrovna oškubala 😅 trochu jsem je pokrájela a bylo to taky sladké. Ale péct jsem nezkoušela, myslím že by to vypadalo jako bych do daného dezertu nakrájela špenát... Leda udělat nějaký výluh z těch lístků, něco jako sirup a tím pak sladit...? Ale to nevím 🙂
Já jí pěstovat původně chtěla, strašně jsem si od toho slibovala, ale poté, co jsem si o ní tak nějak něco postupně pozjišťovala, tak mi to přijde zbytečné. možná si ji pořídit tak na dělání čaje pro mě a pro manžela. Je to přeci jen rostlina, u které se nedá přesně určit množství obsažených látek, přičemž zrovna metabolity téhle rostliny jsou možná ne příliš bezpečné pro těhotné. Kdyžtak si přečtěte knihu Doba Jedová II, tam je to hezky popsáno.
Dají se koupit i takové minitabletky asi jako umělé sladidlo. Ale fakt je to "jinak" sladké. Nic moc. Raději osladím medem. S rostlinkou nemám zkušenost.
stevie - čerstvé lístky žvýkat - je dobrý na zuby a ústní dutinu, ne? Sazenici si zas pořídím, na balkoně mi šla dobře🙂
Já zvládnu stéviové listy jenom v čaji. Má takovou nepříjemnou příchuť, že mi jinde vadí. Ale na netu jsem viděla recept na žemlovku se stévií, ta by asi stála za to zkusit.
@amabilis Prosím vás, copak je o té stévii napsané? Chystám se na domácí sirupy (bezový, pampeliškový, meduňkový...) takže ve velkém a myslela jsem, že bych místo cukru dávala tu stévii aby to bylo ještě více přírodní, ale copak o tom píšou? Jestli můžete alespoň v rychlosti napsat. je nějak nebezpečná ve velkém množství? nebo pro děti? díky
@teerka Omlouvám se, já přes víkend nebývám na netu. Informace jsem čerpala z knihy Doba jedová II. Na jednom místě je tam psaná jako relativně bezpečná, ale pak při rozpisu o pár stránek dál, se tam píše o tom, že její sladkost způsobuje přítomnost celé řady terpenických glykosidů, přičemž nejvýznamější je tzv. steviosid, kde bohužel ještě není objasněna řada otázek týkající se jeho genotoxicity a karcinogenity. Protože v některých testech in vitro dělal problémy jeho metabolit steviol. Nic moc bližšího se tam nepíše, jen to že i tak byl pro EU schválen jako bezpečný.
Asi jsem moc nepomohla, co...
@amabilis já asi taky, dnes vyšel tento článek a tam zase píšou, že to působí proti rakovině. Tak nevím, asi to ničemu vadit nebude. A děkuji za tip na knihu, už ji mám doma, ale tu jedničku, je to zajímavé a dvojku určitě dokoupim 🙂
http://www.novinky.cz/zena/zdravi/301385-stevii...
Díky za článek. Hned jdu číst!
Zrovínka mi v panelákovém vzduchu uschla přes zimu🙂 Sladí dost, ale ta sladkost je jiná, cítím ji až vzadu na patře - normální cukr na špičce - takže se chuť rozvine až za chvíli. Péct jsem nezkoušela, jen jsem pár lístků usušila a házela je do čaje.