Ahoj vespolek,
Mám prosbu, nemá někdo nějaké osvědčené recepty na sladké (ideálně pečené), které vašim dětem chutnají a zároveň tam není moc cukru? Naše malá má moc ráda sladké, ale byla bych radši, kdyby ho měla trochu méně. Jenže když v klasických receptu cukru úvěru, tak už jí to zase nejede 🙈
Děkuji za tipy🙂
A co cukr něčím nahradit? Medem, nebo já dávám třeba cekankovy nebo datlovy sirup.
Normálně dej z receptu polovinu cukru, i míň. Já některé buchty ani nesladím, jenom tam nastrouhám jablko nebo mrkev. Problém je třeba u piškotů, ten cukr je tam proto, aby byl piškot nadýchaný, bez něj to bude mokrá placka. Tak na to pozor. Ale je to o zvyku, jestli do teď byla dcera zvyklá na klasické sladkosti, bude to chvilku trvat, než přijde na chuť těm méně sladkým.
Já třeba nesladím jablka do štrůdlu ani to nesypu na povrchu cukrem.
já dělám štrůdl a tam jen jen minimum skořicového cukru na ochucení jablek a případně trošku práškového navrch. Těsto 250g mouky, 250g tvarohu, 250g tuku (máslo nebo hera) 1 vajíčko (nemusí být). Vyválet, poklást jablky (já krájím na plátky) posypat , zabalit upéct. Stejně dělám i jablečný koláč, akorát to jsou jen dvě placky těsta a mezi tím jablka. Nebo šátečky plněné jablky s marmeládou nebo jakýmkoli jiným ovocem.
Ona si zvykne 😉. Mým dětem nechutnají běžné sladkosti, protože jsou na ně sladké moc, doma téměř nesladíme. Teď peču hodně z jablek, v zimě z banánů.
Mrkvánky s domácí marmeládou/povidly/ ovocem nebo jen jako sušenky. Máslo + mouka + strouhaná mrkev.
@elissa48 Ten recept vypadá dobře, na ty domácí brumíky máš nějaké speciální formičky, nebo to naliješ na do normální formy na koláč?
@levandule_k koupila jsem si v Orion formičku na brumíky, ale do nějaký menší formicky se to dá taky dát 🙂
@michaela666 a to všechno ve stejném pomeru/gramáži? 🙂
Vzdy davam do receptu pouze polovinu z edeneho mnozstvi cukru a bohate to staci. Peču tak vsechno. A treba strudl delam uplne bez cukru. Jablka poradne dochutim skorici, citronem, pridam orechy nebo slunecnicova seminky, pripadne lze i hrozinky nebo brusinky. A zasadne nic nesypu mouckovym cukrem.
@1leny 300g jemně strouhané mrkve, 300g hladké mouky a 200g másla, trochu prášku do pečiva. Všechno vypracuju v těsto, nechám hodinku odpočinout a pak vykrájím ( naplním ). Někdo to ještě teplé obaluje v cukru, ale já nedávám.
@1leny dělám domácí brumíky a jsou teda moc dobrý
1rozmačkaný banán
1lžíce medu
1velké vejce
40ml kefíru nebo mléka
2 lžíce oleje nebo rozpusteneho másla
80-100g mouky
15g kokosu
Půl lžičky kypriciho prášku