Ahoj maminy, nemáte prosím někdo ověřený recept na sirup z rýmovníku? Nějak mi kytička přerostla, tak bych ji ráda zužitkovala.
Holky..dostale jsem take rymovnik..a vlastne nevim jak ho nejlepe vyuzit...
@mikiva jak se prosim dela ta mast? A na co vse se pouziva?
@vendelinka08 Delala jsem tuhle - ale zatim je cerstve v lednicce, nemela jsem prilezitost vyzkouset v praxi 🙂
Mast z rýmovníku
Budete potřebovat:
20–30 středních lístků rýmovníku
200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)
Postup:
Tuk rozehřejte a přidejte čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte zchladnout a ještě vlahé přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu. Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních. Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vyrob...
A máte s tím sirupem zkušenost, pomáhá? Taky mám teď čerstvě vyrobený, tak jsem zvědavá.
Našla jsem právě ten jak se vaří,ten se objevuje nejčastěji.. Děkuju za recept. Uz se louhuje ☺️doufam že bude fungovat. A s tou masti super tip, zkusim to taky mám ho faaakt hodně
Záleží jestli za studenta či chcete vařit. Dělám obě varianty. Buď nechám den/dva dny v hrnci s převarenou vodou louhovat listy rymovniku spolu s kolečky citronu, pak to zcedim, dam vařit, přidal cukr, čekám až to zhoustne a je to.
Nebo pokrájím lístky rymovniku na menší kousky, taktéž citron bez kůry a do zavarovacky vrstvim prave rymovnik, pak citron, nakonec zasypu cukrem a opakuju až do te doby než je zavarovacka plna, pak zavru, dam někam na světlo, aby se to rychleji rozpouštělo a nechám to několik dni být. Občas protrepu a ono se z toho začne tvořit tekutina. Po několika dnech/týdnech zcedim, zavru, dam do ledničky a je to 🙂