Salko. Proč se vaří?

lilianapul30
10. bře 2022

Holky, proč se salko vaří? A jak? Hloupá otázka, jsem si toho vědoma 😀 chtěla jsem z toho udělám krém

mandala
10. bře 2022

Vaří se proto, aby zkaramelizovalo. Vařím dvě hodiny v plechovce v kastrolu s vodou. A otevřít po vystydnutí...😉

evolf
10. bře 2022

@lilianapul30 Po 2 hod vaření je ze Salka karamel. Plechovka má být ponořená ve vodě celou dobu. Karamel má jinou chuť a konzistenci než Salko. Krem z nej udelas napr. smichanim s máslem. Ale i neuvařené Salko lze použít do krému např. s mascarpone. Receptů je na netu spousta.

cuuza
10. bře 2022

A zkaramelizované salko bylo tak populární, že teď už se prodává hotové.

lilianapul30
autor
10. bře 2022

@evolf
@mandala děkují holky

elesse
10. bře 2022

Ale to "hotové" karamelové salko chutná jinak, než to, které doma vaříš z obyčejného selka

ele_nka
10. bře 2022

@lilianapul30 jen doporučuji opravdu nechat vychladnout. Já si takhle na Vánoce vydělala 5 tisíc na úrazovém pojištění za popáleniny v obličeji. 😆

mysh_me
10. bře 2022

Pokud chces mit krem z normalniho salka, nevar 😀 pokud ma byt krem karamelovy, musis klasicke salko uvarit. Ale me treba muz prisne zakazal doma varit neotevrenou plechovku 😂 pry z bezpecnostnich duvodu 😂 takze uz kupuju karamelove salko, je to to same.

v_anilka
10. bře 2022

@ele_nka ty jo fakt? Snad nemáš následky 🍀

v_anilka
10. bře 2022

@mysh_me můj se na to taky moc netvářil, ale už jsem jich uvařila nespočet a dobrý - to koupený karamelový mi nechutná...

ele_nka
10. bře 2022

@v_anilka
Musím to ještě furt promazávat a chránit před sluníčkem, ale vypadá to dobře,díky. 😉

ele_nka
10. bře 2022

@mysh_me stejný to není, vařené je mnohem lepší než to kupované. Kupované jsem měla jednou a už nikdy. 😃

amazonkajanik
11. bře 2022

@ele_nka něco podobného mi udělal kluk na kurzu přežití. Koupil si guláš a hodil do ohně. Já ho rychle vytáhla, dala mu přednášku o tom, jak by to dopadlo, jenže ta mrcha se stihla natlakovat ( možná byla lehce ještě před vložením do ohně) a prdla mi do ksichtu. Naštěstí to nebylo vroucí, jen jsem měla guláš snad až za ušima 🤣 to, že jsem se tvářila jak vrah, že snad zalezly i žížaly, to nemusím ani popisovat 😆

ele_nka
11. bře 2022

@amazonkajanik dokážu si to představit. 🤣🤣🤣
To já měla pěkný popáleniny druhého stupně, ale mohla jsem nadávat jen sobě. 🤣

enidka
11. bře 2022

@mysh_me já ho takhle vařila několikrát a naposledy, když jsem ho vařila,tak mi to bouchlo 😅🤯 komplet celá kuchyň včetně kočky od karamelu . Od té doby kupuju už ti karamelové 😅

amazonkajanik
11. bře 2022

@ele_nka ty kráso, pamatuji jako dnes, když mamce vylitla poklice od papinaku zn. Zepter a celá omáčka na břiše. Tenkrát nějaká syntetická halenka, ta se roztavila a vpila do kůže než stačila mamka ten hadr odtáhnout, takže to šlo do masa. Dodnes má jizvy. Jinak na pigmentové skvrny a rozdílné tóny pleti po jizvách se mi osvědčil redupetin, tak až to budeš mít zhojené, zkus to 😉

ele_nka
11. bře 2022

@amazonkajanik já už to zahojené mám. Naštěstí jsem věděla co s tím, takže mi jizvy nezůstaly téměř žádné. Teď to mažu už jen preventivně opalovákem. 🙂

evilin
12. bře 2022

Proč Salko vařit a dělat z něj karamel, když originál je úplně nejlepší 😁. Tím zkaramelizováním se úplně zkazí. Na medovník, cukroví i pečení používám jedině originál. Kdo ochutnal jen samotné pochopí 🙂

samettka
12. bře 2022

@ele_nka a co si s tím dělala?

ele_nka
12. bře 2022

@samettka otevřela moc brzy. Myslela jsem, že už bude vychladlé a nebylo, takže vyprsklo.

samettka
12. bře 2022

@ele_nka jj,to vím, ale co dělat po popálení,abys neměla jizvy, měla jsem pocit, žes pak správně zareagovala a tím snížila následky 👍🏻

ele_nka
12. bře 2022

@samettka okamžitě to hodit pod vodu, opravdu na dlouho. Pokud se nezačnou ještě vytvářet puchýře namazat droždím s vodou.