Ahoj Chtěla bych se zeptat, zda někdo máte zkušenost s domácí výrobou rostlinného mléka? Případně jaké mléka jsou nejlepší? Máte nějaké vychytávky či typy jak mléka vylepšit?
Mám syna (plně kojen), kterému vadí kravské mléko, tak bych chtěla pít alespoň rostlinné mléka. Nechce se mi ale za ně dávat tolik peněz.
@koko94 Vyrabim si rostlinna mleka v Miomatu..
Chce to hodně dobrý mixér, jinak je to pěkná pakárna Zkoušela jsem kde co, ale chuťově mě to úplně nepřesvědčilo.
@koko94 Ahoj, sójové.. celkem zdlouhavý proces co si tak pamatuji.. výsledek ale stál za to! Pak jsme z mléka ještě dělávali sýr,který jsme různě nakládali do koření (pamatuji si hlavně provensálské a česnek)..ze zbytku sójových bobů pak vznikla taková drť - okara se to myslím jmenovalo.. ta se sušila a pak jsem ji přidávala jako takovou hrubší mouku do pečení třeba.
@koko94 Ahoj. Ano, občas si vyrobím domácí mléko. Nejčastěji dělám z kokosu a mandlí, ale úplně nejvíc chutné (pro mě) bylo z vlašských ořechů. Do mixéru dám hrníček ořechů a 3-4 hrníčky vody. Ořechy předem namočím, aby se lépe mixovaly. Pak přecedím nejdřív přes síto a potom vymačkám přes plátýnko (já používám dětskou bavlněnou plenu). Z tohoto množství mi vznikne cca 1l mléka a v lednici vydrží tak 3 dny. A jako bonus zbytek ořechů nevyhazuji, rozprostřu na plech a nechám vysušit. Poté hodím ještě do mixéru a mixuji najemno a mám navíc kokosovou, mandlovou nebo ořechovou mouku