Ahoj holky, prosím podělte se o recepty, které jde uvařit z trvanlivých potravin - těstovin, konzerv, mouky, trvanlivého mléka.. já běžně vařím každý den, ale jsem zvyklá na čerstvé suroviny, zeleninu, sýry...
PS radši píšu anonymně, vím že pro někoho je to všechno zbytečné... ale nemám širokou rodinu, která by nosila nákupy před dveře a nakazit se a být v karanténě nechci...
Ty placky třeba s houbovou omáčkou jinak nákup si i maso do mrazáku , brambory taky nějakou dobu vydrží
a proc nejdes nakoupit normalni suroviny, ktere potrebujes?
Mám třeba konzervy s rajčatama, takže na těstoviny rajčatová omáčka, super věc. Jinak protlak na rajskou omáčku, z hrachu hrachová kaše, konzervy fazolí super s masem nebo bez masa jen s rýží jako chilli con carne. Z mléka puding. Z mouky peču chleba, rohlíky, pizzu na upotřebení různých zbytků, langoše, perníky a koláče. Škvařím si sádlo, takže že škvarek je super škvarkové placky, absolutně nenáročné na ingredience. Záleží, jaké konzervy myslíš. Z rybiček pomazánka, z tuňáka těstovinový salát, jestli masové konzervy, tak není co řešit, s těstovinami nebo rýží a máš jídlo. Já teda masové konzervy nevedu, ale mám maso v mrazáku. Pokud máš mraženou zeleninu, tak rizoto. I z trvanlivých potravin se dá vařit.
a nezaváží k vám tesco, rohlik, kosik? Z mouky, mléka, vajec a sušeného droždí - pečivo, koláče, sladká jídla (palačinky, dukátové buchtičky), těstoviny/brambory s masem - zapečené, konzervy rajského protlaku + maso a těstoviny - rajská omáčka, směs na špagety. Pokud máš možnost, chce to maso do mrazáku, event. zavařit a k tomu knedlík, zelí nebo brambory
Můžeš to konzervove maso použít místo čerstvého. Místo zeleniny dáš mraženou.
Já mám maso v mrazáku a budu vařit jako vždycky. A v nejhorším to jistí špagety s kečupem 😀
Tak pokud to jde, tak třeba objednej mrkev, petržel, celer, zelí, cibuli, česnek, brambory - to vydrží dlouho, pak cuketa, kapusta, papriky - středně dlouho, rajčata taky vydrží, co vydrží krátce jsou okurky - tak 14 dní ale taky. Místo sušeného mléka se hodí klasické - vydrží tak do května určitě. Jogurty vydrží v lednici klidně 3 měsíce. Sýru kupujeme v Makru běžně celou kostku, 2,5 kila, taky vydrží. Co nevydrží jsou uzeniny. Maso leda v mrazáku.
Trvanlive melko se da pouzit klasocky jalo cerstve. Jinak ja z toho ze bych nevyuzila mouku strach nemam. Chleba si pecu, delam buchty, muzes i olejove buchty, palacinky, amolety, masove konzervy se daji pouzit normalne.Ja si nakrajim cibulu, osmazim na oleji, hodim konzervu a kdyz to chci nejak ozvlastnit dam tam protlak, nebo zeleninu... Bud mrazenou, nebo z konzervy. Testoviny tak ty jsou jsou inspirace sama, tam s nima jde udelat cokoliv.
Jinak s pripadnych rypavych kentaru si nic nedelej. Ja uz tedka do obchodu taky nepachnu.... Ostatne to byl u me ten duvod proc jsem si nakoupila zasoby. Ne abych mela strach ze zasobovani nebude, ale protoze pak uz rada lidi nebude chtit logicky vystrcit 🐽 a riskovat, ze si z obchodu i odnese bonus.
Pasta pomodoro, z konzerv mit tuňáka, fazole, rajčata.. Trvanlive mleko stejne jako cerstve, mouku na buchty, pecivo, pizzu..
@merope zaujalo me, co pises o zelenine. V jakych podminkach prosim skladujes? Nejake tipy, jak trvanlivost prodlouzit? Moje zkusenost ze skladovani v byte: okurka mimo sezonu vydrzi dva dny (v lednici), mrkev max tyden (zasadne mimo lednici, v lednici mi hnije), celer, repa - max 14 dni, pak plesnivi. Paprika max 14 dni v lednici. Cuketa ta mlada, co se kupuje v obchode v radu dni. Jedine, co vydrzi dyl nez 14 dnu, jsou za me jabka, ale jen pokud jsou v lednici ☹
@malytlustyhroch Co se dá, to v lednici, co jsem teď nakoupila, tak mám v chodbě (panelák, netopí se tam). Okurka vydrží nejmíň, ale tak týden.
Kdyz sis to nakoupila, tak si to snez samotny... normalni clovek nepanikari a zajde si koupit operativne co potrebuje a cerstve! Kvuli blaznum jako ty, jsem cekala 45 minut ve fronte u pokladny s jednou detskou krupickou... boze
Taky nemám širokou rodinu,ale mouku mám na pečení pečiva, palačinek,buchet-bezne dělám, výjimečně jsem koupila sušené mléko,kdyby to nejaci blázni vykoupili a já nemohla udělat ani krupicovou kaši detem.maso nějaké mám,konzervy nevedu, těstoviny mám akorát, když dojdou tak dojdu nakoupit,máme 2 malé děti, které se mnou chodí nakoupit i teď. Vařit se dá ze všeho jako z čerstvého...-omacky, rychlovky-zapecene těstoviny, rizoto, zapečené maso v troubě,apd
@alassel uprimne, jestli nekdo kreckuje potraviny, nebo ne je jen jeho vec. Ty mu na to vyplatu nedavas a nebudes to za nej jist. Na druhou stranu ono je rozdil si chodit do obchodu denne operativne pro koronavirus, nez si nakoupit zasoby a pak to riziko podstoupit az za delsi cas, cimz ho minimalizuji a vlastne neohrozuji sebe ani dalsi lidi. Ono totiz jeste asi nikdo moc nepochopil, ze lidi nefutruji potraviny kvuli moznemu nedostatku, ale hlavne kvuli tomu, ze kdyz se to tu rozjede naplno a k tomu se prida vyteleny bezohledny infikac, tak si krome mouky dotahnes domu i asijsky bonus. Neb kazdymu se pak chce mezi lidi chpdit nejmene. Aspon me uz ted chozeni do obchodu neni prijemny a premyslet, jaky dusledky bude pro me mit to, ze se mi nejaky vysmaty pubos vysmrkal a vyprskal na zada a mel z toho desnou svandu, resit nechce. Takze asi tak.
No a zrovna ted mi psala kamaradka, je prodavacka v jednom supermarketu, ze si tam prisla nakoupit jedna znama (co se vratila z Germanie a ma narizenou preventivni karantenu) a bez rousky. ... Kamaradka nyni kasle a blbe se ji dycha.....nevim, ci si to nevsugerovala, ale vyplasena je znacne.... Tak nevim no, a presne o takpvychto infikacich pisu....
Těstoviny smíchat s konzervou masa 😁 ( vtip) ráda se připojím ... Jinak z mouky s sušeného droždí ( vydrží déle než obyč droždí,) upeces pečivo , z mléka a krupice -kaši,, konzerva fazolí v rajčatové šťávě s chlebem , mouka a voda = placky ,,