Ahoj holky, mam na zahradce spostu cervene repy a rada bych ji co nejlepe zpracovala. Mate prosim nejaky napady jak? A jak ji doma pripravujete. Jako prikrm jsem ji zkousela dat dcerce jen jednou a nejedla ji, tak i treba pomuze i nejaky dobry recept. Diky 🙂
Nám chutná salát z červené řepy. Je stejný jako bramborový, akorát místo brambor řepa 😉
@anulis mimochodem moje holčičky červenou řepu také nemají moc v oblibě, je sice sladká ale taková dost nahořklá......no ale jestli máte rádi sladké (třeba vy, manžel nebo přítel nebo kamarádky) tak toto je výborný čokoládový dort s červenou řepou. Letos se na něho teprve chystám, ale loni jsem dělala a měl velký úspěch, fakt mňamka 😉
červenou řepu jsem dcerce uvařila a rozmixovala s brambory - to baštila, pak jí také chutnala vařená, najemno nastrouhaná s bílým jogurtem
Ještě jsem si vzpomněla že červenou řepu zavazují. Mám ji takhle moc ráda.
Tak dnes k červené řepě podruhé 🙂 Mrkni se mi do blogu - je tam salát z červené řepy i u nás v rodině velmi oblíbená polévka.
@anulis nevyhazuj ale zavař, je to moc dobré, zkusila jsem loni poprvé moc jsem si nevěřila ještě jsem nikdy nic nezavařovala a tak jsem si řekla no co tak to kdyžtak vyhodím. Moc mi chutná zavařená od mamky a normálně to chutnalo úplně stejně jako do maminky, takže na to asi není co zkazit a takhle ti vydrží do zimy.....mám nejradši v octovém nálevu
tady http://cervena-repa.cz/recepty-s-cervenou-repou/ je fura receptu, nejtere jsem vyzkousela a byli ok
@anulis my repu zavarujeme (i v kombinaci se zelim), delame salat (nastouhat na jemno repu a jablicka, ochutit citronem, popr. cukrem, popr. pridat vodu), delame smoothie (nejcasteji cervena repa, mrkev, jablicko - spoustu dalsich variaci najdes na netu), repu peceme (repu omyt, zabalit do alobalu, dat cca hodinku pect - dokud vidlicka repu krasne nepropichne, oloupat, nakrajet na tenke platky, na taliri polet olivovym olejem, osolit, posypat petrzelkou).
Kdyz bylo ditko male tak jsme namixovanou repu davali do presnidavkovych sklenicek (i v kombinaci s jablickem) a meli jsme ji pro nej pak celou zimu 🙂 Pak jsem jen pridavala k zrovna udelane zelenine, masu ... Davame i do jogurtu (jak tu presnidavku tak syrovou) ...
@pistalinda35 zajimave - musim vyzkouset 🙂
Repu predvar, predvar brambory a zapec s kuretem na kousky, tymian, pepř, sůl a zalej rozkvrdlanou Lucinous vajickem. Vyborna záležitost.
Nebo zase predvar, dej do alobalu s bramborami, cesnekem, tymianem, pepř, sůl a hodně olivového oleje, zabalit, zapect.
No a Borsc 😉
Jo a ještě ten boršč... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=104623&us... 😉
my dnes vaříme řepu na omáčku ke špagetám🙂
ale jestli vaříš pro malou tak využiješ variantu vařená řepa rozmixovaná s těstovinami a pyré z rajčat, které jsou jen lehce spařená aby slezla slupka.
@anulis Ahoj, nevím, jestli už tady ty recepty nezazněly, ale tohle jsou naše nejoblíbenější:
Rizoto z červené řepy:
Nakrájíš si cibuli na kostičky, dáš do hrnce na kapičku oleje, necháš zesklovatět, zasypeš propláchlou rýží a chvílí pražíš. Zaliješ vývarem, sklenkou bílého vína (nemusí být), na kostičky nakrájenou červenou řepou, okořeníš šafránem, pepřem, povaříš doměkka (jak dlouho záleží na typu rýže). Po ukončení varu trošinku posypeš parmazánem, promícháš, na talíři pak znovu posypeš parmazánem a podáváš 🙂.
@anulis Dále, super zdravej fresh: do odšťavovače dáš dvě malé červené řepy, dvě velké mrkve, velké jablko nebo hrušku a citrón. Je to super.
No a boršč podle Mačingové, já ho miluju, ale je fakt, že někdo dává přednost boršči tradičnímu:
po jedné misce, vše na drobné kostičky: mrkev, petržel, celer, kedlubna. Dáme do hrnce na olej a 15 minut smažíme. Přidáme jednu misku na drobné kostičky nakrájené zelené papriky, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín, nové koření (5 kuliček), bobkový list (tři listy). Zamícháme. Přisypeme červenou papriku a zlijeme půl litrem vody. Po změknutí přidáme tři misky na drobno nakrájené uvařené červené řepy, povaříme. Na pánvi si osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájený česnek (2 stroužky), chvilku smažíme, přidáme rajský protlak. Povaříme. Přidáme do polévky. Když je moc hustá, přidáme vodu. Vše ještě povaříme.
V receptu to není, ale my si na talíři přidáváme lžíci kysané smetany. Je to strašně moc dobrý 🙂!
@anulis A ještě, teď jsem si prošla recepty a chtěla jsem napsat v podstatě to stejné jako "červená řepa s kozím sýrem", jen my tam ještě přidáváme na sucho oprahlá slunečnicová semínka a podáváme s opraženou bagetkou potřenou třeba bylinkovým máslem nebo česnekem. Ale jinak ten recept moc doporučuju, je to opravdu moc moc dobrý a teď na léto jak svořený 🙂.
Pro dcerku bych ji jen trochu přidala k jiné zelenině. Ale výborný recept pro dospěláky: povařit řepu do změknutí (nebo ji zabalit do alobalu a dát do trouby na cca jednu hodinu), nakonec přidat listy na cca deset minut (určitě je nevyhazujte, jsou na tom nejlepší!). Řepu oloupat, nakrájet (dle toho jaké kousky máte rádi), přidat sůl, olivový olej, červený vinný ocet a trochu oregána a máte hotovou mňamku.
Pak mi taky kolegyně z práce minulý týden radila - nastrouhat syrovou řepu, přidat tvaroh, sůl, pepř a jarní cibulku nebo česnek, co kdo má radši. Prý výborná pomazánka, tak se na ni chystám.
@anulis Zavařená červená řepa
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny:
červená řepa
1 l vody
0,3l octa
3dkg soli
5dkg cukru
asi na 14 skleniček
2 lžičky anýzu
2 lžičky fenyklu
2 lžičky kmínu
Postup:
Červenou řepu povaříme ,oloupeme,nakrájíme na kostky. Nálev povaříme s kořením, pak přecedíme. Naplníme skleničky zalijeme nálevem a sterilujeme asi
20-30 min.
@anulis Ahoj a musí to být pro mimčo? Jinak recepty mám, ale nic, co by se hodilo pro úplně malé děti...Aha, teď teprve jsem si všimla kategorie, tak snad jedině to dát na třetiny s mrkví a jablkem.